Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.3.2021. u 21:00
Prikaza: 4050
|

Ponavlja li se povijest?

Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

root : Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečistoFotomontaža marifetluka Dusparinih i Jelićevih fanova (Foto: Dadini i Babini ljudi)

U onoj mjeri u kojoj je nedopustivo isticati predizborne poruka kojima se difamira čovjek, u toj mjeri je nedopustivo prljavo podmetanje i čisto laganje.

„To što Dragan Jelić osobno, vjerojatno, nema nikakve veze s jutros osvanulim vandalskim 'retuširanjem' promidžbenih plakata svog protukandidata Mirka Duspare, ne umanjuje njegovu odgovornost za efekt koji je ta svinjarija uzrokovala.
U slučaju da se, na današnjim zaključnim tiskovnim konferencijama, ova dvojica komunalpolitikera - Jelić i Duspara - javno ne ispričaju, jedan drugom i građanima, zbog neciviliziranih postupaka njihovih 'fanova' tijekom izborne kampanje, ostat će velikim slovima upisano kako ovo nije bila jedna od najprljavijih, nego najprljavija, najpodmuklija i za Brođanke i Brođane najodvratnija izborna kampanja od 1990. do danas.
Isprika svih svima zbog međusobnog udaranja ispod pojasa, kleveta i uvreda, minimum je pristojnosti koja bi mogla biti početak prvog koraka u civilizirano, a međusobno suprotstavljeno političko promišljanje i djelovanje iduće četiri godine.
Ako izostanu isprike zbog 'prekomjernog granatiranja', kao smeće, neće ostati upamćeni samo 'retuširane' plakate i letci, nego i politika koja ih je uzrokovala."
U članku naslova 'Ispričajte se svi!', tako sam pisao 31. svibnja 2013. godine uoči zaključenja tadašnje izborne kampanje u kojoj su Jelić i Duspara igrali „prljavo i podmuklo" - da citiram samog sebe.

Ponavlja li se povijest?

Ne samo zbog tog članka, potom, sedam godina s Mirkom Dusparom nisam komunicirao, niti sam s Draganom Jelićem uspostavio rutinski profesionalan odnos. Zadnjih godinu dana, s Jelićem sam se jednom pozdravio na brodskom Korzu, a s Dusparom, popio par kava. Čak.

'Poštene' čitatelje, koji bi mogli primijetiti kako Jelić i Duspara nisu bili u požeškom zatvoru te da zbog toga sa mnom nisu mogli 'piti kavu', podsjećam kako me pokvareni dio hrvatskog pravosuđa u funkciji kriminalaca, zasad, tek na godinu dana udaljilo od borbe za pravno i demokratski ustrojeno društvo.    

Dakle, mada još nisam uspostavio normalne odnose s ovom dvojicom uglednih brodskih muževa, ovim prilogom dovodim se u napast porušiti i ta mala brvna umjesto da nastavim graditi mostove među nama.

Međutim, u izboru između korektnih načela i nekorektnih postupaka, ostajem kod zaštite korektnih načela - neovisno o čijim marifetlucima je riječ.

Danas pišem o džambo panou postavljenom uz vrlo frekventnu prometnicu koja povezuje naplatne kućice i zapadni ulaz u Slavonski Bord. Osvrćem se na plagirani sadržaj poruke koja glasi: „Sretan put državni tajniče - u Zagrebu ste za 90 minuta - dobrodošli opet za vikend - Brod je u sigurnim rukama."

Kad sam vidio taj pano, kazao sam suputniku: „Ovo je svinjarija koju je mogao napisati tek netko tko svojim biračima nema što ponuditi osim difamacije suparnika". Potom, nazvao sam Dusparu i upitao ga je li on postavio taj pano s porukom?

- Niti sam osmislio, niti naručio niti platio postavljanje tog panoa mada je, očito, to učinio netko od mojih simpatizera držeći kako mi time pomaže. Žao mi je zbog toga. Ne mislim kako bi takvih poruka uopće trebalo biti, a kamoli njima zasjeniti sadržaje predizbornih programa. No što je tu je. Mlijeko je proliveno. Nadam se kako takvih poruka više neće biti, a ako ih netko bude pisao u moje ime, unaprijed se ograđujem i molim te ljude neka mi više ne 'pomažu'.  

Želeći izbjeći moguće kvalificiranje ovog priloga kao nekorektno svrstavanje iza jedne političke opcije, u ovom slučaju HDZ-ove, kontekstualizirat ću pasiju gradonačelnikovih pristaša.

Državni tajnik Dragan Jelić podmeće i iznosi neistine

Tijekom svoga javnog predstavljanja 14. ožujka 2021., između ostalog, Dragan Jelić je kazao: „Nisam nov na gradskoj političkoj sceni. Važnu životnu lekciju naučio sam 2013. godine koja me osnažila i kroz životno iskustvo sam naučio puno toga. Nažalost, grad Slavonski Brod, u tih osam godina, nije naučio puno. Naprotiv, cijelo vrijeme nas truju sitnim politikanstvom i podmetanjima. Svađaju nas s drugima i tako prikrivaju svoje neuspjehe i svoje neznanje. Daju dojam da se brinu o gradu Brodu, no više brinu o svojim pozicijama i stvaranju novih. Stvarnih promjena nema, a svi drugi nas pretječu".

"Stvarnih promjena nema, a svi drugi nas pretječu" reče Jelić, a da pritom trepnuo nije.

I najveći 'Dadin' navijač (hrv. fan) – kad bi želio biti objektivan – konstatirao bi kako njegov kandidat politikantski konfabulira i podmeće. Konstatirao bi kako državni tajnik Jelić gradonačelnika  Dusparu osuđuje zbog sporog razvoja gospodarstva i zapošljavanja, mada je upravo on, Dragan Jelić, kao drugi čovjek Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, zadužen za tu oblast – jer država ja ta koja (ne)pokreće gospodarstvo i zapošljavanje, a ne lokalna samouprava. Dakle, u konačnici, zakazao je Jelić, a ne Duspara.

Konstatirao bi kako je Jelić, dosad, namjerno opstruirao razvoj Grada Slavonskog Borda ucjenjujući njegove građane. Naime, on sam to potvrđuje svojom izjavom kako će „u dogovorom s državom riješiti zemljište na ulazu u Brod, infrastrukturno ga opremiti i raditi aktivno na promociji", čim ga građani izaberu za gradonačelnika. Drugim riječima, proteklih sedam-osam godina – koliko je državni dužnosnik – to nije želio činiti, mada je mogao i trebao. Jer, kao gradonačelnik, neće biti u poziciji o tome odlučivati.

Samo po sebi nameće se pitanje: zbog čega nisi činio kad si mogao, a tvrdiš da ćeš činiti kad to nećeš moći. Jer, za povrat zemljišta Gradu nećeš biti ovlašten kao gradonačelnik, nego si bio i jesi ovlašten taj posao poticati i organizirati - kao državni tajnik.

Isto se odnosi i na ostale poruke:

„EU fondovi se koriste, ali nažalost samo preko EU projekata, ali ne i preko Države", priznaje 'Dado' tvrdeći kako je tome kriv Duspara jer od svoje „države stalno stvara neprijatelja". Što je malo čudno jer Duspara je svojedobno, za tu, a ne europsku, Državu bio spreman poginuti. Zbog toga čudi kako to da Europu odobrava sredstva za njegove projekte, a Hrvatska država ne. Kako to da se nije posvađao s Europom? Vjerojatno, zbog toga što ga Europa ne ucjenjuje niti ga doživljava kao smetnju dok je na funkciji brodskog gradonačelnika - kao što ga ucjenjuje i doživljava „Dadina država".

„Slavonski Brod može postati grad koji se bori i za sve svoje stanovnike. Nažalost, trenutno zaposlenost stagnira, nema otvaranja novih radnih mjesta", nastavio je s podmetanjem Jelić. Naime, Grad se ne može dovoljno „boriti za svoje stanovnike otvaranjem radnih mjesta" jer to nije u primarnoj  funkciji gradonačelnika Duspare, nego državnog tajnika Jelića. Mada, ova izjava jest više demagoška floskula nego podmetanje, jer kakvoća ambijenta u kojem djeluju hrvatski poduzetnici ne ovisi niti o samom Jeliću, nego o ukupnoj hrvatskoj nesposobnoj politici.

„Naši stariji sugrađani žive pod teškim teretom malih mirovina i visokih troškova, a mladi ljudi se iseljavaju u Zagreb, inozemstvo jer ne mogu dobiti posao. Što je najgore iseljavaju se jer u Slavonskom Brodu ne vide perspektivu.", dodaje 'gas' HDZ-ov kandidat „mučki" insinuirajući kako je za to kriv Duspara, a ne primarno on - Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Umjesto da šuti i moli Boga da ga nitko ne prozove zbog opstrukcije i/ili nesposobnosti, on sam podsjeća na svoju neučinkovitost.

„Trenutno, u Ministarstvu se bavim projektom 'Zaželi' koji zapošljava puno žena koje vode brigu o puno starijih osoba. Takve i slične projekte ću provoditi i u Slavonskom Brodu, tako da će svi biti na neki način zadovoljni, a posebnu pozornost posvetit ću osobama s invaliditetom.", kaže Jelić i pritom ne navodi dvije činjenice: prvo, tko mu je dosad branio da te programe realizira u Slavonskom Brodu i drugo, kako ih misli provoditi kao gradonačelnika, kad ih provoditi trebaju tajnici Ministarstva. Ili će biti tajnik, ili gradonačelnik. Oboje, istodobno, sigurno biti neće.

„Moje ruke su čiste, a takav će biti i grad. Sve transakcije i javne nabave bit će transparentne", povišenim tonom insinuira Jelić kako su Dusparine ruke prljave. I to kaže čovjek koji dolazi iz HDZ-a, za čovjeka koji šesti hrvatski grad, 16 godina, vodi bez i jedne optužnice, mada bi ga 'institucije sustava' u kapi vode utopili kad bi mogli. I to kaže za gradsku Upravu opetovano proglašavanu najtransparentnijom u Hrvatskoj.

„Neću stati dok od države i županije ne dobijemo sredstva koja puno znače za kvalitetu života u Slavonskom Brodu. Niti jedna vrata neće mi stajati zatvorena, bez obzira tko stajao iza njih", poentira Jelić na kraju svog predstavljanja, ne objasnivši zbog čega to nije činio zadnjih sedam-osam godina sa svog radnog mjesta. Zbog čega 'Dado' Duspari nije otvarao vrata niti svoga ministarstva, a kamoli nekog drugog?

Zbog toga da bi, u očima Brođanki i Brođana, Dusparu učinio manje dobrim gradonačelnikom, ili? Kao da je Duspara, u Zagrebu onomad trebao Jakovinu i 'njegove', a jučer Jelića i 'njegove', zbog sebe, a ne zbog „kvalitete života u Slavonskom Brodu".

Zaključno, u onoj mjeri u kojoj je nedopustivo isticati predizborne poruka kojima se difamira čovjek, u toj mjeri je nedopustivo prljavo podmetanje i čisto laganje. Zbog toga (i) za Slavonski Bord bilo bi dobro kad bi se pretendenti na gradonačelničku i druge funkcije natjecali isključivo svojim dosadašnjim referencama i budućim programima - unatoč činjenici da se „najviše laže prije izbora i poslije lova".

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MercySB

MercySB

Komentirano: 28.3.2021. | 22:10

1

Dragan Jelić, kao drugi čovjek Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, zadužen za tu oblast NIŠTA NIJE UČINIO – jer država ja ta koja (ne)pokreće gospodarstvo i zapošljavanje, a ne lokalna samouprava. S druge strane, gospodine Jeliću, zašto niste ništa učinili kad već kažete da možete?? Znači da dosada niste htjeli i da ubuduće nećete htjeti, ako ne budete izabrani za gradonačelnika. Je li to humano? Može li to jedan kandidat za gradonačelnika uopće i izgovoriti?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35