Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 3.5.2014. u 0:05
Prikaza: 5607
|

Osuđeni Zovak i Aleksić / Siladi

Je li sudac smeće, ako mu je presuda takva?

root : Je li sudac smeće, ako mu je presuda takva?Đurđa Aleksić / Siladi i Jerko Zovak, zbog uvrede krivotvoritelja, platit će 80 tisuća kuna. Zasad.(Foto: Fotomontaža )

'Vrijeđali' smo gradonačelnika jer je krivotvoritelj, a ne Josipa Vukovića jer je gradonačelnik.

Jučer točno u podne, u Općinskom sudu Nova Gradiška, zajedno s kolegicom Đurđom Aleksić / Siladi, kao glavnog urednika i novinara, "u ime republike Hrvatske", a "radi popravljanja štete" osudio me sudac Josip Petričević. Dužni smo, "solidarno, s naslova naknade nematerijalne štete", bivšem predsjedniku novogradiškog Gradskog vijeća, Mirku Golovrškom (SDP) isplatiti 30.000 kuna te bivšem novogradiškom gradonačelniku i aktualnom saborskom zastupniku Josipu Vukoviću (SDP) također 30.000, jer smo, uvrijedivši ih, nanijeli im tzv. 'duševne boli'.

Osim toga, dužni smo, po pravomoćnosti presude, objaviti ispriku tužiteljima te objaviti presudu u cijelosti i bez komentara, na portalima SBplus i Radio Psunj.

Niti jedan čovjek nije smeće, tek, njegovo djelo može smeće biti. Zbog toga i razlikujemo argumente ad hominem - koji su usmjereni protiv osobe i argumente ad rem - koji su usmjereni protiv djela.

Dakako, kao gubitnici "u cijelosti" dužni smo Josipu Vuković naknaditi parnični trošak u iznosu od 10.950,00 kn, a Mirku Golovrškom isto to u iznosu od 9.700,00 kn. Sveukupno, dakle, 80-tak tisuća. Zasad.

I sve to unatoč oslobađajućoj presudi u kaznenom postupku - po istoj inkriminaciji. 

Formalni status ne jamči stvarni ugled u društvu 

Kao da je znao kako sam prije osam sati osuđen "zbog vrijeđanja" dijela ovdašnje pseudoelite, sinoć oko 20 sati, nazvao me mladi uglednik, voditelj Ureda za odnose s javnošću Županijske skupštine i župana Brodsko-posavske županije, diplomirani novinar Zvonimir Penić, kako bi mi očitao bukvicu jer sam objavio članak Emila Cipra, "HDZ ne zna", u kojem se spominje i njegov postupak - svojstven privatnim tajnicima, a ne javnim službenicima.

Bio sam neugodno iznenađen kad sam shvatio da je Zvonimir nazvao kako bi, u stvari, pokušao utjecati na uređivačku politiku koju tri i pol godine njegujemo na SBplusu, dapače, kako bi tražio neka se javno ispričamo jer smo, po njegovu mišljenju, spominjali ga u uvredljivom kontekstu.

Zbog kredita, kojeg nije osobno stekao, desetak minuta slušao sam Zvonimirove tirade von oben, a potom prekinuo vezu, misleći: danas me osudili kao novinara - jer sam poluinteligentne postupke krivotvoritelja nazivao smećem, večeras me dječak s diplomom u džepu napao kao urednika - jer sam novinaru dao slobodu neka piše sukladno pravilima struke, a sutra, svi će, ko biva, čuditi se - zbog čega je Hrvatska na 83. mjestu u svijetu po slobodi medija.

Sudac Petričević, očito, krivotvoritelje je poistovjetio s njihovim djelima te presudio kao da smo i mi to činili - 'vrijeđajući' djela, u stvari, vrijeđali počinitelje. A nismo. 'Vrijeđali' smo gradonačelnika jer je krivotvoritelj, a ne Josipa Vukovića jer je gradonačelnik.

Argumenti ad hominem i ad rem

Počinjući pisati ovaj tekst, postavio sam si pitanje: Je li sudac Petričević smeće ako mu je presuda takva? Dakako da nije. Je li Penić smeće ako su mu članci takvi? Dakako da nije. Niti jedan čovjek nije smeće, tek, njegovo djelo može smeće biti. Zbog toga i razlikujemo argumente ad hominem - koji su usmjereni protiv osobe i argumente ad rem - koji su usmjereni protiv djela.

Sudac Petričević, očito, krivotvoritelje je poistovjetio s njihovim djelima te presudio kao da smo i mi to činili - 'vrijeđajući' djela, u stvari, vrijeđali počinitelje. A nismo. 'Vrijeđali' smo gradonačelnika jer je krivotvoritelj, a ne Josipa Vukovića jer je gradonačelnik.

Iako bi sve jednostavno trebalo biti - ako omalovažavaš i/ili vrijeđaš čovjeka, društvo će ti suditi, ali ako omalovažavaš i/ili vrijeđaš njegovo djelo, neće - jednostavno ipak nije.

Zahvaljujući Zakonu koji kriminalizira novinarsko 'sramoćenje' i nametnutoj tezi kako se nepravomoćne presude ne smiju komentirati, 'jer bi to bio pritisak na sud', za očekivati je potvrdu presude na Županijskom sudu i novu tužbu od Penića juniora, ako počnemo opservirati odnos između njegove službeničke učinkovitosti i količine novca koje mu društvo za to plaća.

Pročitavši što sam dosad napisao, zaključih: nastaviti tako. Ipak je danas Svjetski dan slobode medija.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
miro

miro

Komentirano: 4.5.2014. | 11:29

1

Eto - rokao ne rokao dobiješ po prknu. U Brodu kaznenu odbace i oslobode ih jer su ukazali na kriminal, a u Novoj Gradiški famozni Petričević još kriminalce nagradi jer su im novinari naneli duševne boli, a što Vuković svojim radnicima nije isplatio 6 mjeseci plaću doprinose, poreze državi to su prekršaji, to nije kaznena odgovornost, mislim da treba prečešljat onog državnog odvjetnika koji je sve njegove slučajeve držao u ladici pa i preinačio na prekršaj, mislim da se zove Jovo taj državni tužitelj.Reviziju nek Cvitan pošalje na njegove slučajeve.
walter

walter

Komentirano: 4.5.2014. | 10:48

2

Niti jednim svojim djelom nisu zaslužili da ih itko uzima u obranu po bilo kojem pitanju. Neki biu suci malo više putovali, neki dobili malo niže plaće, a vi od toga napravili nacionalnu senzaciju. Sad se to ffino vraća. Uvijek, uvijek po tim govnimaa treba rokati bez imalo milosti.
miro

miro

Komentirano: 3.5.2014. | 23:44

3

Druže Jerko i drugarice Đurđa, vi nemate pojma tko je sudac Josip Petričević i kako se kod njega sudski procesi rješavaju, ako vam nešto nije jasno i ako želite materijala o njemu i njegovim propustima u radu, ali i dogovorenim presudama slobodno mi se obratite imam o njemu dovoljno materijala. Adresa vam je poznata, a parfeme u NG sudu pa zna se tko je primao Zlata se javno hvalila kako je kupila jednu "nepotkupljivu "sutkinju koja ju je vratila na radio koji je poslije rasturila, ali i o tome imam materijala. Drugarice Đurđa u zatvor će te otići jer im nećete platiti, jer su dovoljno opljačkali grad Novu Gradišku.Mi smo branitelji uz Vas a sud iz Nove Gradiške nek seli u Brod ili Požegu nije bolje ni zaslužio, a vi se borili da ostane baš ste glupa, ljepo vam vraćaju.
Salas

Salas

Komentirano: 3.5.2014. | 18:30

4

E moj Bato, i sud je vlast.Pa menjajte ju ako umete.Inače trpite.Jer,trpnja je spas za nesposobne.
walter

walter

Komentirano: 3.5.2014. | 10:47

5

I što da čovjek sada kaže. Kada bih bio skroz zlurad, skoro pa bih rekao i neka, tako im i treba. Zašto? Zato što su se Zovak i njegov portal propeli na zadnje kada je trebalo braniti ostanak sudova u Slavonskom Brodu. A zašto to nije trebalo činiti? Prvo zato jer je, uz rijetke, rijetke iznimke, kompletan pravosudni sustav instaliran od strane HDZ-a i njihova naklonost vlasti kupovana je novcem poreznih obveznika. Nisu dobili velike plaće da bi štitili narod, pravo i pravdu, već da bi štitili svoje naredbodavce i financijere. Zato pretumbacije sudova i praktičko ukidanje nekih funkcija tj. smanjivanje plaća najnotornijim hadezeovim sucima nisu ništa loše, dapače. Ovaj slučaj tu ništa ne demantira, već pokazuje kako se ti plaćenici brzo prekomandiraju na pravu stranu (u ovom slučaju SDP-a) kada je lova u pitanju. Oni su lojalni uvijek onima koji drže kesu. Hrvatska je posljednja na svim listama upravo zbog nepostojanja pravnog sustava, odnosno točnije, zbog korumpirane zločinačke organizacije koja se pretvara da je pravosuđe. Davši im enormne plaće i mogućnost da rade što god hoće, bez pravog nadzora (autonomija sudstva) Tuđman je još u utrobi od Hrvatske načinio - mrtvorođenče.
plavibicikl01

plavibicikl01

Komentirano: 3.5.2014. | 9:59

6

bravo Jerko , sve je rečeno što je reći trebalo a sve je točno ! Treba pisati istinu , treba je uvijek pisati ako ta istina kao skrivene bomba bila prijetnja ovom izranjavanom narodu. To je teži put u raskrižju kada čovjek bira kako će raditi svoj posao . Ipak , mislim da je gospođa prezimena Siladi a ne Aleksić , onako samo da se zna , kad je već sve istina .
slavkodjurek

slavkodjurek

Komentirano: 3.5.2014. | 9:52

7

Nije PERČEVIĆ nego PETRIČEVIĆ.
dodoz

dodoz

Komentirano: 3.5.2014. | 9:43

8

Zanima me je li i koliko često sudac Perčević pio kavu sa ondašnjim gradonačelnikom Vukovićem i predsjednikom gradskog vijeća Golovrškim, te da li netko od Perčevićeve rodbine radi u firmama od Josipa Vukovića? I zašto se državno odvjetništvo u NG onomad nalazilo u istoj zgradi (kat iznad ureda Vukovića) gdje i gradska uprava (čitaj Gradonačelnik) NG. U mnogim sudskim slučajevima se može postaviti pitanje sudske objektivnosti, a ovo je jedan od takvih, pa bi stoga bilo bolje da je predmet završio recimo u Požegi ili Osijeku.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :