Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.9.2021. u 21:00
Prikaza: 2437
|

Jesu li svi isti?

Je li šef požeškog SDP-a lihvar ili tek poduzetan čovjek?

Čovjek saživljen sa socijaldemokratskom idejom, prije će povjerovati kako će se Partija vratiti svojim izvornim programskim načelima, no država ustavnim.

RAZUMLJIVO je kad novokomponirana, ratnoprofiterska, postjugoslavenska, buržoazija koristi kriminalnu političko-pravnu infrastrukturu države kako bi zaštitila stečenu imovinu, prava i status u društvu, jer je to očekivana posljedica hajdučkog ustroja hrvatske zajednice.

Međutim, kad to isto čini netko tko bi državnim zaštitnicima kriminala(ca) trebao biti političko-pravna alternativa - kao što su hrvatski socijaldemokrati - onda je društvo u ozbiljnom problemu. Tad građanima postaje svejedno je li na vlasti 'Kurta' ili 'Murta'. Tad oni počinju hametice napuštati vlastitu zemlju, a oni koji ostanu doma, rapidno smanjuju 'proizvodnju' novih vojno-crkveno-poreznih obveznika, jer im je sudbina u domovini neizvjesna.

Požeški izvori portala SBplus odlučno tvrde kako je jedan od 'kontroverznih' (i) lider tamošnjih SDP-ovaca, Mitar Obradović.

Mada je moguće kazati kako Hrvatska nije jedina zemlja na svijetu u kojoj cvate kriminal, ona je sigurno jedna od rijetkih u kojoj (i) kriminalci zajednicom upravljaju. U kojoj i 'kontroverzni' pravila društvenog ponašanja žele statuirati te njihovo provođenje nadzirati - po principu: 'Imamo Hrvatsku. Mi'.

Požeški izvori portala SBplus odlučno tvrde kako je jedan od 'kontroverznih' (i) lider tamošnjih SDP-ovaca i potpredsjednik Gradskog vijeća, Mitar Obradović. Koliko je baš on eklatantan primjer, kao i dosad, zboriti će one institucije sustava koje dosad, uglavnom, zborile nisu, a mi ćemo, kao i dosad, tek prenositi informacije do kojih dolazimo.

Rentijerstvo core business  šefa socijaldemokrata 

Na SBplus, Obradovića smo uveli kroz velika vrata pišući o njemu kad je imenovan predsjednikom famoznog Sanacijskog vijeća Opće bolnice dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu i njezina tadašnjeg 'pogona' u Novoj Gradiški. Pišući pod naslovom 'Mr.sc. Mitar Obradović po nekretninama je i Brođanin', tada nismo znali kako je čovjek, iza leđa ondašnjim vođama požeških SDP-ovaca - Zdravka Ronka i Marijana Cesarika - taj dopunski posao „sam izlobirao kod ondašnjeg SDP-ovog ministra Siniše Varge".

Osim toga, niti slutiti nismo mogli da bi tom socijaldemokrati nekretninski biznis bio važan izvor prihoda. Niti sanjati nismo mogli da bi se ugledan socijaldemokrat mogao baviti tako neuglednim poslom kao što je rentijerstvo. Da bi se mogao baviti zanimanjem koje karakterizira „primanje redovnog dohotka bez poduzetničkog djelovanja na temelju vlasništva nad nekretninama" ili lihvarenjem, kako neki tvrde.

Ovih dana, pak, dobili smo niz podataka koji govore ne samo o tome da se Obradović rentijerstvom bavi(o) nego i o tome kako je došao do tih 'sredstava rada'. Nekretnina. Saznali smo kako on rentijer nije postao kao nesumnjiv nasljednik 'obiteljskog srebra', nego kao sumnjiv manipulator povlaštenim informacijama i hipotekarnom imovinom.

Opisujući način na koji je Mitar Obradović došao do njezine kuće, požeška stomatologinja Slavica Đurić - Stipanović, Večernjem listu je 2008. godine izjavila: „Javni je bilježnik Ante Brekalo ovjerio moj potpis na založnoj izjavi, a ja u njegovu uredu nisam niti bila. To je mom bivšem suprugu, Ivanu Stipanoviću, poslužilo da stavi hipoteku i na moju polovicu kuće te digne kredit za svoju tvrtku." 

Saznali smo kako on rentijer nije postao kao nesumnjiv nasljednik 'obiteljskog srebra', nego kao sumnjiv manipulator povlaštenim informacijama i hipotekarnom imovinom.

Iako sporan potpis, kao i kredit od 900.000 njemačkih maraka, podignut u Bjelovarskoj banci, datiran 1997. godine, S. Đurić-Stipanović za sve je doznala tek 2002. godine nakon što su joj počele stizati opomene. Tada je, kaže, prvi put vidjela papir sa svojim potpisom, zbog čega je protiv javnog bilježnika podnijela i kaznenu prijavu. Grafološkim vještačenjem utvrđeno je kako potpis nije njezin, no Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu. Istovremeno je podnijela tužbu i protiv banke za poništenje hipoteke na njezinu polovicu kuće zato što se temeljila na krivotvorenoj izjavi.

„Novi sam šok doživjela kada je Erste banka, iako se za kredit namirila prodajom drugih nekretnina, prodala polovicu kuće koja je pripadala mojem bivšem suprugu. Iako sam nudila znatno veći iznos za otkup te polovice, oni su je prodali Mitru Obradoviću, (tadašnjem opa.a) ravnatelju požeškog Doma zdravlja, prijatelju bilježnika Brekala, za 610.000 kuna, što je ispod svake cijene. U pozadini svega stoji javni bilježnik Ante Brekalo, koji je dosad kupio mnoge poslovne prostore u središtu grada, a na ovaj način preko Obradovića domoći će se još jednog atraktivnog prostora. Brekalo mi je kazao da se još nitko nije usudio ići protiv njega te mi poručio da za mene u Požegi nema mjesta. Obradović pak stalno šalje Ministarstvu zdravstva dopise u kojima traži da mi se oduzme licencija jer ja radim u prostoru koji je sada i njegov", kazala je Đurić-Stipanović.

„Legalno sam kupio cijelu kuću koju je banka pet godina prodavala na internetu. Nudio sam gđi. Đurić-Stipanović da se nagodimo i podijelimo nekretninu ili da zamijenimo kuće ili da je isplatim, ali nije pristajala. Iako sam vlasnik kao i ona, nekretninu ne mogu koristiti jer, čim uđem u dvorište, ona zove policiju. Nikakva jamstva suda nisam spominjao, ali zbog takve izjave poduzet ću odgovarajuće pravne korake", Večernjem listu je 2008. kazao Mitar Obradović.

U međuvremenu, Obradović je postao vlasnik (i) tog imanja u samom središtu Požege te se, kažu poznavatelji, nastavio baviti suspektnim poslovima neprimjerenim liderima gradske uprave na čije je čelo želio zasjesti prije zadnjih lokalnih izbora.

I lihvar je poslovan čovjek

Najnoviji izvori SBplus-a tvrde kako je Obradović iskoračio i u oblast lihvarstva. Dakle, u oblast za koju Hrvatski jezični portal kaže kako se radi o „primanju za sebe ili drugoga nerazmjerne materijalne koristi (poput kamate, provizije i sl.) za učinjenu uslugu koristeći tuđe teško imovno stanje ili nuždu.

A upravo u stanju 'nužde' bila je Obradovićeva stranačka kolegica, županijska vijećnica SDP-a Marija Krizmanić, kad mu se obratila s molbom neka joj posudi 20 tisuća američkih dolara, bez kojih nije mogla sudjelovati u pravnom postupku obiteljskog naslijeđa u Americi, od kojeg je očekivala veliku  dobit.

Želeći se okoristiti 'stanjem nužde', odnosno 'ući u posao', Obradović je prihvatio molbu te kolegici Krizmanić posudio 20 tisuća američkih dolara uz zahtjev da mu ona - po okončanju procesa - na ime kamata, provizije ili čega već, isplati 20 posto od dobivene vrijednosti nasljedstva. Sve to utanačili su ugovorom.

I zaista, nakon što je Marija Krizmanić pravno i stvarno naslijedila više milijuna kuna, odmah je Obradoviću vratila pozajmicu od 20 tisuća dolara. Međutim, došlo je do spora oko visine kamata, provizije ili čega već. Naime, Krizmanić je Obradoviću ponudila manju sumu od ugovorom predviđenih 20 posto, što je Obradović odbio. Osim toga, kažu, od gospođe Krizmanić zahtijevao je neka traženih 20 posto ne daje njemu - kao kamatu, proviziju ili što već - nego neka njegovoj supruzi taj iznos pokloni darovnim ugovorom.

Ono što smo službeno saznali dovoljno govori o opravdanosti našeg pokušaja rasvjetljavanja poslovnih marifetluka prvog čovjeka hrvatskih socijaldemokrata Zlatne doline.

Budući da gospođa Krizmanić nije željela postupiti po zahtjevu prijatelja, druga, stranačkog šefa ili koga već, a Obradović je svoje zahtjeve, navodno, počeo iskazivati i na neprimjeren način, gospođa Krizmanić je odlučila pomoć potražiti od pravne države. Općinskom državnom odvjetništvu i Općinskom sudu u Požegi podnijela je prijavu u kojoj opisuje događaje i karakterizira ih kao kaznena djela.

Zbog toga, a sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, u tim institucijama, odlučili smo provjeriti istinitost optužbi koje smo čuli. Zasad nam Općinsko državno odvjetništvo ništa odgovorilo nije, ali jest Općinski sud. Djelomično, „budući da javno tijelo može uskratiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka u prethodnom i kaznenom postupku - za vrijeme trajanja tih postupaka".

Međutim, i ono što smo službeno saznali dovoljno govori o opravdanosti našeg pokušaja rasvjetljavanja poslovnih marifetluka prvog čovjeka hrvatskih socijaldemokrata Zlatne doline.

„Dopisom od 10. rujna 2021., Općinski je sud u Požegi, Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi, dostavio službenu bilješku sačinjenu u Uredu predsjednika (broj 9 Su-32/2021-4 od 10. rujna 2021.) i presliku Sporazuma o utvrđivanju međusobnih prava i obveza sklopljenog između Marije Krizmanić i Mitra Obradovića na daljnje postupanje - zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela… iz čega proizlazi kako su pokrenuti izvidi koji su tajni sukladno Zakonu o kaznenom postupku …".

Socijalistima nije dopušteno sve što i kapitalistima 

Želeći provjeriti je li u pitanju izoliran slučaj - s kojim se SDP ne solidarizira - ili eksces za koji Partija nije niti znala, aktualnu zastupnicu SDP-a u Hrvatskom saboru, Martinu Vlašić Iljkić, zamolili smo za komentar:

„Pod pretpostavkom da je točno sve što ste mi kazali, sadržaj informacije držim vrlo ozbiljnom inkriminacijom zbog čega ću, na prvoj sjednici Županijskog odbora SDP-a, zatražiti pojašnjenja od kolege Obradovića i kolegice Krizmanić. Mada je u pitanju privatan međusobni odnos dvoje članova stranke, svi smo mi javne osobe zbog čega građani imaju pravo znati ima li u tom odnosu išta protuzakonito. A jesu li prekršili pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske ili nisu, o tome ne želim špekulirati, nego čekati pravorijek onih koji su za to nadležni.", kazala nam je gospođa Vlašić Iljkić.

Radilo se o precizno ugovorenom poslovnom poduhvatu kojeg gospođa Krizmanić odbija poštovati - nakon što je posao obavljen", za SBplus kazao je Obradović.

Kao što priliči ozbiljnom mediju, nazvali smo gospodina Mitra Obradovića i zamolili ga neka komentira optužbe koje mu gospođa Krizmanić stavlja na teret.

„Točno je da sam kolegici Krizmanić posudio 20 tisuća američkih dolara. Točno je da sam s njom ugovorio određen posao u kojem sam mogao nešto i zaraditi ako bi gospođa Krizmanić ostvarila određeno nasljedstvo u Americi, ali i izgubiti sve uloženo ako do nasljedstva ne bi došlo. Točno je da je gospođa Krizmanić, zahvaljujući mojim aktivnostima, uspjela dobiti više milijuna kuna nasljedstva. Točno je da sam od nje tražio neka postupi sukladno odredbama iz ugovora te mi isplati pripadajuću naknadu. Točno je da je gospođa Krizmanić odbila poštivati ugovorne obveze i ponudila mi puno manji iznos od dogovorenog. Točno je da taj iznos nisam prihvatio. Točno je da će cijeli slučaj, vjerojatno, završiti na sudu. Međutim, nije točno da se radilo o kamatama ili lihvarskom kreditu. Naime, radilo se o precizno ugovorenom poslovnom poduhvatu kojeg gospođa Krizmanić odbija poštovati - nakon što je posao obavljen", za SBplus kazao je Obradović.

Mada je korektno konstatirala zastupnica Vlašić Iljkić kako: nije u njezinoj nadležnosti valorizacija zakonitosti poslovnog postupanja stranačkih kolegice i kolege, nekorektno bi bilo kad bi se ona i Partija pokušali ekskulpirati od političke valorizacije načina poslovanja predsjednika stranke - kao socijaldemokrate koji pretendira biti alternativa upravo onima koje karakterizira lihvarska gramzivost. Zbog toga, bit će pažnje vrijedno ponašanje lidera SDP-a do okončanja ovog slučaja.

Naime, čovjek saživljen sa socijaldemokratskom idejom, prije će povjerovati kako će se Partija vratiti svojim izvornim programskim načelima, no država ustavnim.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

  Piše: Jerko Zovak

  Otpisani

  23.2.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

  Prof.dr.sc. Željko Glavić

  Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

  17.2.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

  Piše Jerko Zovak

  Tko laže, a tko tuđa djela krade?

  8.2.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

  Piše: Jerko Zovak

  Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

  23.1.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

  Matematika je nemilosrdna

  Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

  21.1.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

  Krivotvorenje povijesti neće pomoći

  Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

  5.12.2021. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

  BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

  USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

  4.12.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

  Što su pokazali izbori u SDP-u

  Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

  1.12.2021. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  Moram da vam kažem:

  Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  9.11.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

  Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  26.10.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :