Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.9.2021. u 7:00
Prikaza: 3672
|

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

P.Supan/SBplus
Foto: P.Supan/SBplusMarija Šarić
 • P.Supan/SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus

Kako je krenulo, nije isključeno da se sutra neće pojaviti lokalni šampion koji će, na primjer, željeti pacijentima financirati inzulin, ortopedska pomagala ili banjsko liječenje, policiji pištolje, a vojsci zaštitne kacige.

ONI koji sebe zovu gradom mada poveći skup sela su tek, „prvi u Hrvatskoj uvode gradski doplatak za djecu", o čemu piše ugledni požeški portal slavonski.hr, a njihova gradonačelnica, Marija Šarić, ponosno ističe: "Izvršili smo ono što smo obećali”. 

Dakle, „na inicijativu gradonačelnice", Pleternica je odlučila 'pojačati' dječji doplatak u iznosu od 120 kuna mjesečno te, na taj način, preuzeti dio zadaće i odgovornosti koje pripadaju isključivo Državi. I to u svakoj socijalnoj državi, a ne samo Hrvatskoj gdje je, čl. 31.Zakonu o doplatku za djecu, propisano kako „sredstva za financiranje doplatka osiguravaju se u državnom proračunu". 

Ali, eto, nakon besplatnog školskog pribora i knjiga - koje su izmislili šampioni političkog dodvoravanja središnjoj vlasti i/ili biračkom tijelu - ova gradonačelnica je napravila novi korak k provaliji u kojoj se talože provincijske političke gluposti i njihovi kreatori - oportunistički snishodljivci i populisti.

Opis fotografije nije dostupan."Rekla bih da je cijela naša gradska politika usmjerena ka djeci, jer sve što radimo, radimo za njih, pa tako i poticanjem gospodarstvenika stvaramo nove vrijednosti koje će koristiti i djeca kada dođu u skupinu radno sposobnih ljudi. No, želimo poslati snažnu poruku: Pleternica čvrsto stoji uz sve svoje stanovnike i sve što činimo, činimo na dobrobit svih nas”, za slavonski.hr kazala je gradonačelnica te "kroz smijeh, dodala kako se nada da će iz godine u godinu rasti izdvajanja iz gradskog proračuna za dječji gradski doplatak".

Mada novci i nisu veliki, društvena šteta jest 

Svi oni koji bi mogli pomisliti kako se, u ovom slučaju, „budala ponosi onim čega bi se pametan stidio", u zabludi su. Naime, kao i njezini politikantski uzori, pleternička gradonačelnica uopće nije budala, dapače, takvi svoje političke dosjetke ne drže tek mudrošću, nego i lukavošću - jer su višeslojno korisne.

Prvo, korisna je roditeljima djece koji će mjesečno dobiti 120 kuna veći dječji doplatak. 

Drugo, korisna je hrvatskoj Vladi jer im lokalni politički demagozi i poltroni takvim novotarijama 'peglaju' imidž nastao kao posljedica nesposobnosti središnjih vlasti da osiguraju gospodarsko-socijalni ambijent u kojem će građani imati plaće sukladne vrijednosti njihova rada; mirovine za život dostojan čovjeka od kojih će se živjeti duže, a ne kraće; dječje doplatke koji osiguravaju spokojan život najmlađima i druge prinadležnosti za koje, po defaultu, uvjete osigurava svaka državna vlast, sukladno svome umijeću i moralu.

Treće i ne najmanje važno, sretan je lokalni dužnosnik, u ovom slučaju pleternička gradonačelnica, jer drži kako će - zbog podilaženja roditeljima - postati popularnija u biračkom tijelu, a zbog 'mudre politike' peglanja 'šefovih' nedostataka, rast će joj rejting u stranci. Posljedično, izvjesniji je produžetak njezina mandata u fotelji prvog čovjeka tzv. grada i/ili napredovanje na hijerarhijskoj ljestvici državne moći. 

Populisti gledaju svoju, a ne opću korist

Želeći provjeriti griješimo li ako i gospođu Mariju Šarić uvrstimo u 'šampione' koji javnim novcem financiraju osobne karijere - a ne javne potrebe za koje su zakonima zaduženi - provezli smo se tzv. nerazvrstanim cestama za čiju izgradnju i održavanje je zadužena isključivo gospođa Šarić. Nominalno, provezli smo se gradom koji se, sa svojih 38 naselja, prostire na 198 kilometara četvornih, a realno, prošli smo kroz neka od 38 sela u kojima živi oko 11 tisuća stanovnika. Dakle, vozili smo se 'gradom' koji je prostorno četiri puta veći, a po broju stanovnika pet puta manji od Slavonskog Broda. 

Kako izgleda mreža tih nerazvrstanih prometnica, za čiju izgradnju i održavanje je obvezna sredstva osigurati lokalna samouprava, dakle gradonačelnica Šarić (dok za dječje dohotke zadužena nije) moguće je vidjeti u priloženoj foto galeriji. Usput, saznali smo što o tim i takvim cestama misli jedan od njihovih dugogodišnjih korisnika. 

- Cesta ovdje nikada nije bila asfaltirana, dobro je što imamo i ovakvu. Naravno da bi nam puno značilo kada bi imali asfalt, sve bi bilo lakše, no ja to sigurno neću doživjeti. Puno kilometara imamo do grada, a ovakva cesta samo nas dodatno usporava. Odijeljeni smo od svih. Ovdje žive samo još tri obitelji, a moje dvije kćeri otišle su odavde u Australiju i vjerujem da se nikada neće vratiti. - za SBplus kazao je 72-godišnji Mato Marić koji već 40 godina živi u naselju Pleternički Mihaljevci.

Zaduženi ste (i) za izgradnju cesta, ali ne za nabavku pištolja

Od gradonačelnice Šarić željeli smo saznati koliko djece će dobiti povećanje dječjeg doplatka te što ju je motiviralo da pomaže stranačkom šefu Plenkoviću - koji nije u stanju osigurati uvjete rada i življenja primjerene hrvatskom državnom prostoru i ljudima - dakle, što ju je motiviralo da financira dječji doplatak, za što nije dobila novac poreznih obveznika, umjesto npr. da više ulaže u nerazvrstane ceste za što joj, temeljno, služi proračunski novac? 

Budući da nas je netko od zaposlenika 'gradske' uprave preusmjerio zamjeniku gradonačelnice, Domagoju Katiću, bili smo prinuđeni saslušati njegov odgovor, koji to nije. 

- Nisam ovlašten za davanje izjave i sada mi je stvarno teško reći i otprilike koliko će djece dobiti dječji doplatak. I mi čekamo da završi natječaj, pa da ne izlazimo s projekcijama za koje ne znamo točne podatke. Teško je to isprojicirati. - kazao je zamjenik gradonačelnice.

A temeljem čega je, zajedno s gradonačelnicom, donio odluku o financiranju 1200 kuna godišnje po djetetu i osigurao potreban novac - ako nije bilo „projiciranja" - nismo ga niti pitali jer čovjek „nije ovlašten za davanje izjava".

Poštujući političku neovisnost (i) Gradskog vijeća grada Pleternice, ne pada nam na pamet sugerirati im što će i kako činiti. Tek, i njih podsjećamo kako nam je zadaća zrcaliti njihove aktivnosti u svjetlu dodijeljene im društvene uloge. Naime, kako je krenulo, nije isključeno da se sutra neće pojaviti lokalni šampion koji će, na primjer, željeti pacijentima financirati inzulin, ortopedska pomagala ili banjsko liječenje, policiji pištolje, a vojsci zaštitne kacige.

 

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

  Autoritet mu veći od ambicija

  Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

  6.10.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

  Peđa moze ono sto Bero mogao nije

  Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

  2.10.2021. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

  Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

  Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

  30.9.2021. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  Birokracija je virtualan svijet

  Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  19.9.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  Nova skupa infrastruktura

  Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  13.9.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  PIŠE: JERKO ZOVAK

  Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  4.9.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  Nakon pisanja SBplus-a

  Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  5.8.2021. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  Poznata je sprega politike i pravosuđa

  U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  3.8.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  Agresivnost koja šteti i stranci

  Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  28.7.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  Kopernikanski obrat

  Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  30.6.2021. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  (Pre)obraćenik Stribor Valenta

  Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  22.6.2021. | 16:45