Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 22.5.2021. u 15:30
Prikaza: 3957
|

Piše Jerko Zovak

Ispričavam se, pogriješio sam. Nisu oni dobri momci.

Nikako drugačije ta Plenkovićeva poruka nije mogla biti shvaćena nego kao ucjena, zbog čega aktualni gradonačelnik Duspara nikako ne može promijeniti svoje ponašanje prema ucjenjivačima Brođanki i Brođana. Mada se, pritom, ne bi trebao služiti retorikom u stilu: nećeš razbojniče jedan, jer Plenković nije balkanski razbojnik, nego europski uglađen pozer na Balkanu.

NAJAVLJUJUĆI dolazak predsjednika HDZ-a i hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića, u Slavonski Brod s ciljem davanja javne potpore kandidatu njihove stranke, Draganu Jeliću, za gradonačelnika tog grada, pogriješio sam. Naime, ustvrdio sam kako je „Plenković vrlo obrazovan i politički iskusan čovjek, a često i gospodin čak te da on sa središnjeg gradskog trga Brođankama i Brođanima, vjerojatno, neće slati poruku kako bi im bilo pametno glasati za Jelića jer predstavlja moguću 'vertikalu vlasti' od Države, preko Županije do Grada" te sam dodao kako je on „dovoljno lukav i znao da bi to bila svojevrsna prijetnja protuzakonitim stranačkim monopolom nad proračunskim sredstvima Hrvatske i Europe".

Ispričavam se. Pogriješio sam, jer Plenković ne samo da se u Brodu nije pokazao kao inteligentan i lukav dendijevski šarmer, nego je bio balkanski nepristojno i bahat čak. Došao nam je u kuću i otvoreno zaprijetio kako će građani Slavonskog Broda imati veliku materijalnu, političku, obrazovnu, kulturnu i svaku drugu štetu, ako u drugom krugu ne izaberu njegovog kandidata za gradonačelnika.

Gospodin ne polazi od lažne premise

- Posebno mi je drago da mogu ovdje podržati Dragana Dadu Jelića u utakmici za gradonačelnika Slavonskog Broda. Čuli ste njegov program, čuli ste njegovu želju da svojim idejama i projektima promijeni Slavonski Brod na bolje. - rutinski je Plenković započeo s hvalisanjem bez pokrića. Kao da ga okružuju politički pajaci, počeo je s neozbiljnom premisom i na nju nadogradio ozbiljnu prijetnju.

Lažna premisa glasi: „Čuli ste njegov (Dadin) program", mada ni Plenković niti itko od najbližih mu suradnika nije u stanju, 'iz rukava', nabrojati pet autentičnih, izvornih, jedinstvenih, evidentno ostvarivih i održivih Jelićevih lokalnih programskih ciljeva. Ako netko jest u stanju tako nešto učiniti, neka se javi u redakciju portala SBplus kako bismo mu uručili nagradu za inteligentno izvlačenje iz nemoguće situacije.

Nakon izrečene lažne premise - kao da je upravo nabrojio izvrsne programske ciljeve svoga kandidata - uz implicitnu prijetnju, Plenković je ustvrdio: „Mi ćemo mu u tom procesu pomoći… jer nudi prava i bolja rješenja za razvoj Slavonskog Broda, a u Vladi Republike Hrvatske imat će potporu".

Vjerojatno i sam svjestan kako ništa nije rekao o Jelićevim programskim ciljevima, Plenković je otišao korak dalje te konkretizirao na koji to „pravac i bolja rješenja za razvoj Slavonskog Broda" misli. Pritom, nabrojao je sve ono što treba raditi Država, a ne Grad.

- Imat će potporu u pogledu daljnjeg restrukturiranja Đure Đakovića; imat će potporu u izgradnji OŠ Milan Amruš; imat će potporu u izgradnji Luke Slavonski Brod; imat će potporu u brizi o hrvatskim braniteljima; imat će potporu u regionalnom razvoju; infrastrukturi; zaštiti okoliša; poljoprivredi; gospodarstvu; kao što to radimo proteklih godina.-

Očito, Plenkovića nitko od suradnika nije upozorio kako u Slavonskom Brodu postoji portal SBplus.hr kod kojeg takvo laprdanje (hoh: ispraznosti) neće proći lišo.

Uglađeni nasilnik i perfidni ucjenjivač

(Dado) „Ima potporu u pogledu daljnjeg restrukturiranja Đure Đakovića" reče premijer, misleći pritom na daljnju prodaju exjugoslavenskog industrijskog giganta kojeg je, koristeći tranziciju iz solidarnog u gramzivi društveno-politički sustav, uništio HDZ, uz svesrdnu pomoć bezidejnih HNS-ovaca i SDP-ovaca.

Bez imalo srama, ustvrdio je kako će Dado „imat potporu u izgradnji Osnovne škole „Milan Amruš" mada je ona trebala biti gotova prije više godine - nakon što je Grad (Duspara) 2016. godine osigurao besplatno zemljište, projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. I to 'državnom objektu' za čiju izgradnju je Vlada davno inkasirala novac od poreznih obveznika.

Kao da je pao s Marsa, Plenković Jeliću obećava „potporu u izgradnji Luke Slavonski Brod", koju je Vlada Ivice Račana započela graditi prije 20 godina, a po gotovosti pješačkih i biciklističkih staza do Ruščice ovih dana, neposredno prije glasanja 30. svibnja, mogao bi je svečano otvoriti Dragan Jelić s Plenkovićem iza leđa. Naime, ta državna investicija je -  okončana. Slijedi preuzimanje prava i obveza koncesionara i početak njezina rada u punom kapacitetu. Ma što to značilo.

- Imat će Dado potporu Vlade u brizi o hrvatskim braniteljima; imat će potporu u regionalnom razvoju; infrastrukturi; zaštiti okoliša; poljoprivredi; gospodarstvu. - nabrojio je Plenković oblasti u kojim će podupirati svog čovjeka i na taj način, implicite, poslao poruku kako Dusparu u tome poduprijeti neće. U protivnom, da se potpora Vlade hrvatskim braniteljima, regionalnom razvoju, infrastrukturi, zaštiti okoliša, poljoprivredi i gospodarstvu podrazumijeva - neovisno o tome tko je na čelu grada - premijer s kancelarskim ovlastima te  potpore ne bi niti spominjao, a kamoli isticao kao argument da građani glasaju upravo za njegova kandidata. Jer, u protivnom. Što? Potpore će izostati.

Nikako drugačije ta Plenkovićeva poruka nije mogla biti shvaćena nego kao ucjena, zbog čega aktualni gradonačelnik Duspara nikako ne može promijeniti svoje ponašanje prema ucjenjivačima Brođanki i Brođana. Mada se, pritom, ne bi trebao služiti retorikom u stilu: nećeš razbojniče jedan, jer Plenković nije balkanski razbojnik, nego tek europski uglađen pozer na Balkanu.

Želeći upečatljivo poentirati, na kraju svojih obećanja u čemu će sve podupirati Dragana Jelića, Plenković je kliknuo kako će to činiti „kao i proteklih godina". Nakon toga, onaj tko nije čuo vic o čovjeku koji je molio kolegu neka ga prestane braniti od šamaranja seosko-prigradskog đilkoša, nažalost, nije u potpunosti doživio farsičnost te poente.

Dragan Jelić nije 'dobar brodski dečko' nego loša Plenkovićeva kopija

Neposredno prije Plenkovića, svoje poruke 'gradu i svijetu' poslao je Dragan Jelić. Pritom, primarno, služio se prizemnim lažima, dakle upravo onim političkim alatom za kojeg njegovi apologeti tvrde kako su Dadi strani. Koji tvrde kako je on 'dobar brodski dečko' kojem nisu svojstveni gruba retorika i HDZ-ove navade.

U kojoj mjeri je to neistina, najbolje govori sljedeća Jelićeva izjava: - Znate li koliko je puta gradonačelnik Mirko Duspara zvao premijera Plenkovića na razgovor o problemima Slavonskog Broda? Ni jednom. Znate li koliko je puta bio u Zagrebu kod resornih ministara državnih tajnika, pomoćnika ili direktora državnih firmi? Skoro ni jednom.

To što je izjavio Jelić nije tek rutinska predizborna dosjetka ili dopuštena floskula, nego glupa i nedopuštena laž budući da je i 'pticama na grani' poznato kako je aktualni gradonačelnik Slavonskog Borda, Mirko Duspara - samo u cilju zaštite građana od nečistog zraka - tijekom zadnjih 12 godina - uputio preko 400 dopisa (dakle, prosječno jedan svakih 10 dana) svim predsjednicima hrvatske Države i Vlada, svim sazivima Hrvatskog sabora, svim nadležnim ministarstvima… te sudjelovao na više od 100 sastanaka koje je (su)organizirao razgovarajući s predstavnicima institucija i ekoloških grupa.

Samo u zadnjem mandatu, u kabinet premijera Plenkovića uputio je 31 pismo-mail (vidi Pdf. prilog u dnu članka), a nakon pokušaja provjere zbog čega nema povratne informacije, umjesto odgovora, dobio je 'jezikovu juhu': „Znate li vi da zovete ured premijera. Poslali ste e-mail i nema potrebe da dodatno zovete telefonom. Predsjednik Vlade će odgovoriti kad (neki od predmeta) dođe na red", istresla se jedna od najbližih Plenkovićevih suradnica na jednu od najbližih suradnica gradonačelnika Mirka Duspare.

U HDZ-u ima i pristojnih momaka

Za razliku od Plenkovića i Jelića, čovjek s najvećim izbornim legitimitetom u Brodsko-posavskoj županiji, Danijel Marušić, govorio je vrlo staloženo, uključivo i s respektom prema svojim političkim protivnicima: - Hvala mojim protukandidatima na korektnoj političkoj borbi. Ja ću se, zajedno sa svojim kolegama, truditi radom opravdati povjerenje koje nam je ukazano. Pozivam sve birače neka u drugom krugu daju glas Draganu Dadi Jeliću za gradonačelnika i ovim ljudima, predstavnicima HDZ-a, koji idu u drugi krug. Vjerujem kako će građani prepoznati njihovu kvalitetu i kvalitetu programa HDZ-a zbog čega se nadam njihovoj pobjedi.-

Tako su zborili 'izvršni' HDZ-ovci jučer na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu, a kako će im te poruke valorizirati Brođanke i Brođani, ostaje vidjeti na Dan državnosti. Dan za čiju slavu je dragovoljac u Domovinskom ratu, Mirko Duspara, dao više od nekih tamo viđenih HDZ-ovaca zajedno. Što mu i nije bilo teško jer većine nigdje bilo nije onda kad je grmjelo. Kako za vrijeme rata tako i poslije njega.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
akordm

akordm

Komentirano: 23.5.2021. | 6:55

1

Sama pomisao da bi Dado mogao biti gradonačelnik našeg grada stvara mi grč u želudcu. Pa on u osnovnoj školi nije znao biti niti predsjednik razreda, a kamoli što drugo. Pozdrav školski ,,,
raport

raport

Komentirano: 22.5.2021. | 21:52

2

HDZ je već rekonstruirao ĐĐ, njega više praktično nema, kao ni Oriolika. što je to " Veliki" Dado napravio za ĐĐ dok je tamo sjedio i primao plaću, koje je to tehnološke procese razvio taj CTR ? Koju svrhu je imala ta izmišljena služba osim da se udome Dado i još neki
Marica5

Marica5

Komentirano: 22.5.2021. | 18:14

3

HDZ U SRCU I novi gradonačelnik iz HDZ-a.iz srca.
mrvica

mrvica

Komentirano: 22.5.2021. | 16:44

4

HDZ ekipa priča o nekim promjenama... To su samo priče za malu dječicu. Zna se tko drma HDZom u Gradu i Županiji kao i svim županijskim institucijama. Naravno riječ je o Dubravku i Perici, kao i ostaloj ekipi sa obje liste HDZa. Galović bi pod hitno htio doći do blagajne Grada, ali mislim da mu građani Sl. Broda tu želju još jedan duži period ne budu omogućili.
MercySB

MercySB

Komentirano: 22.5.2021. | 16:36

5

Ovi lažovi nisu mogli ni slagati za Đuru Đaković da na išta liči nego kažu da će ga restrukturirati! Naravno!Restrukturirat će ga kao i sve do sada! Uništiti do kraja pa prodati! Sve što su mogli, upropastili su! U ključujući i državu! Sve su prodali i uzeli sebi! To su promjene koje donose??
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 22.5.2021. | 16:35

6

Da ima ovakvih idiota poput Marica5 nisam mogao niti sanjati! Prevario sam se...Ima idiota! Upravo ovakvi idioti, koji su rijetki, navode svijesne, obrazovane, poštene ljude da daju glas Duspari...
MercySB

MercySB

Komentirano: 22.5.2021. | 16:35

7

Dragan Jelić obećava sve živo što god mu netko napiše na zid, a mi građani znamo da od toga nema ništa jer je pripadnik Vlade koja je prvo prodala slavonske njive strancima, a onda otjerala Slavonce u tuđinu!
lovrica

lovrica

Komentirano: 22.5.2021. | 16:34

8

U Jelićevom ministarstvu danima se nitko ne javlja, nije u stanju uvesti reda u jednom resoru, a da vlada cijelim gradom! Ne dao Bog!
lukab

lukab

Komentirano: 22.5.2021. | 16:28

9

Pa ti si definitivno u pravu, HDZ-u je jedini alat laž, pa sad tko voli laži taj voli i HDZ! A sve ovo je provjerljivo! Samo naprijed!
Marica5

Marica5

Komentirano: 22.5.2021. | 16:15

10

Što je više laži HDZ nam jesve draži. HDZ U SRCU. I novi gradonačelnik.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35