Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 4.11.2018. u 0:01
Prikaza: 8942
|

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović / SBplus
 • Željka Gavranović / SBplus
 • Željka Gavranović /SBplus
 • Željka Gavranović / SBplus
 • Željka Gavranović / SBplus
 • Željka Gavraniović / SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali leđa sjedeći jedno-drugom u upravnom tijelu ustanova kojima ravnaju.

KAD u iznadprosječno obrazovan kolektiv javne zdravstvene ustanove imenujete ravnatelja za kojeg bi stariji ljudi mogli reći kako ima manire austrougarskog nadnarednika, a mladi tvrditi da je opsjednut kontroliranjem (hrv. control freak) svega i svakoga, možete očekivati poslovni ambijent u kojem je prisutna emocionalna distanciranost svojstvenija uzdržanim Nijemcima nego neposrednim Hrvatima.

Mada se sa sigurnošću može reći kako aktualni ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo tu ustanovu vodi manirom dobrog gospodara…  doc. Cvitković je zaista emocionalno distanciran od velikog boja zaposlenih u Zavodu.

A upravo (i) takva atmosfera godinama vlada između ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc.prim.dr.sc. Ante Cvitkovića, dr.med.spec.epidemiologije i dijela kolektiva od 64 zaposlenih kojima on ravna već 12 godina. Tako barem tvrde četiri predstavnice nezadovoljnih koje su kontaktirale SBplus: Marija Vukelić, dipl. iur.; mr. sc. Maja Tomić Paradžik, dr. med. spec. mikorbiologije; Zvonimira Medverec Knežević, dipl.ing i dr.sc.Dragana Jurić, dipl.ing.

Znajući da je 15. listopada raspisan natječaj za ravnatelja te županijske ustanove, u prvi mah pomislili smo kako se radi o grupi zaposlenica koje nas žele staviti u funkciju dezavuiranja aktualnog ravnatelja kako bi, mimo uobičajenih političkih marifetluka, lakše 'progurale' svog čovjeka. Međutim, nakon što je dr.sc. Dragana Jurić kazala kako ona ništa ne traži za sebe, jer je sve svoje ciljeve ostvarila, nego se zalaže za promjenu paradigme u upravljanju kolektivom i relaksaciju međuljudskih odnosa poremećenih primarno načinom ponašanja ravnatelja, odlučili smo ih saslušati, a potom ravnatelja Cvitkovića zatražiti njegovo mišljenje.

Pro et contra

Budući da je okosnica prijepora, ustvari, različito tumačenje ugovornih obveza između Ustanove i zaposlenika tijekom trajanja specijalističkog obrazovanja, donosimo neke od njih u formi pro et contra.

One - Unatoč ugovornim obvezama i praksi u drugim ustanovama, ravnatelj je pravio probleme ne odobravajući nam plaćene dopuste za kongrese i seminare na kojima trebamo izlagati svoje radove i skupljati bodove za doktorat te nam nije dopuštao korištenje laboratorija Ustanove za potrebe doktorskog studija.

On - Naprosto nije istina da bih kolegicama i kolegama priječio službena putovanja, ako su ona u okviru ugovornih obveza Zavoda. Upravo obratno, poticao sam ih na daljnje obrazovanje jer je to u interesu Ustanove i zaposlenih. A što se tiče laboratorija, njegovo korištenje mogao sam odobriti samo temeljem, na fakultetu, potvrđene teme zbog koje su istraživanja trebala uslijediti.

One - Ostajemo kod toga da ravnatelj nije bio korektan u odobravanju (ne)plaćenih dopusta za potrebe studija, a laboratorij nam je trebao za izvođenje eksperimenata temeljem kojih bi nam radnja bila odobrena, a ne obratno. Zbog toga smo bile prinuđene koristiti laboratorije u Osijeku i slavonskobrodskom Vodovodu. Budući da nismo imali korektne uvjete za rad, tražili smo produžetak roka za doktoriranje koji je u Ugovoru iznosio šest godina, mada sveučilište odobrava devet. Ignorirajući naše molbe, ravnatelj je odlučio tužiti nas i ovršiti nam plaće jer nismo ispunile ugovoren rok završetka studija. Međutim, iz prvostupanjske presude vidljivo je kako nije postupao zakonito.

On. Način produžetka vremena za studiranje reguliran je Ugovorom temeljem kojeg je moguć produžetak studija u slučaju teže bolesti, porodiljsko dopusta i sl. U svim drugim slučajevima postupam prema Ugovoru i mišljenju pravne struke. Sudski spor se još vodi i vidjeti ćemo kako će završiti.Jedna doktorandica uspjela je doktorirati u ugovorenom roku od šest godina dok druge dvije to nisu uspjele niti u roku od skoro osam godina.

One - Da nije angažirana odvjetnica i zahtjev poslan Osnivaču, zaposlenici koja je doktorirala u roku ne bi bilo osigurano  odgovarajuće radno mjesto i plaća.

On - Sukladno Ugovoru, radno mjesto sam osigurao čim su za to bili stvoreni preduvjeti i nastala potreba Ustanove.

One - Zbog poremećenih međuljudskih odnosa između ravnatelja i većeg broja djelatnika, ravnatelj je samo ove godine poslao četiri upozorenja zaposlenicima Ustanove.

On Zaposlenicima je to puno, a drugima je vjerojatno malo. Ukoliko žele, pozivam one koji su ih dobili neka ih pokažu kako bi razlozi bili jasni.

One - U kojoj mjeri je u Ustanovi poremećena radna atmosfera najbolje svjedoči činjenica da je unazad dvije godine naš kolektiv napustilo troje stručnjaka.

On Te kolege, prema meni dostupnim informacijama, otišle su iz privatnih razloga. Međutim, isto toliko stručnjaka je iz drugih ustanova došlo u naš kolektiv.

One - Umjesto računovodstva, medicinske sestre pišu račune za izvršene usluge.

On - To je točno i tako će ostati dok sam ja ravnatelj jer ne želim povećavati broj zaposlenih u administraciji za posao kojeg 90 posto već obave vršitelji usluge.

One - Umjesto da imamo Pravilnik o stručnom usavršavanju bez dvostrukih mjerila, ravnatelj ima diskrecijsko pravo o tome sam odlučiti.

On - Optužba je apsurdna jer ja potičem, a ne sprječavam školovanje. Najbolji dokaz tome je činjenica da nema niti jednog kandidata koji je odbijen. Svi koji žele mogu ići na specijalizacije ili doktorske studije. Kamo sreće da kandidata ima.

One - Godinu dana po preuzimanju mjesta ravnatelja, svoju suprugu je zaposlio u Zavod. Mada je gospođa Cvitković dobar čovjek i zaposlenik, u pitanju je nepotizam par excellence.

On U više navrata procesi zapošljavanja su provjereni, a nadležni su utvrdili kako je sve učinjeno sukladno pozitivnim zakonskim propisima i odlukama Upravnog vijeća Ustanove.

One - Mada je kolega Dalibor Vrbičić, realno, diplomirao 13 dana prije isteka roka od ugovorene 3,5 godine, nominalno, kasnio je dva mjeseca i 12 dana - zbog činjenice da su mu dani brojani od srpnja kada je dokumentaciju predao u Referadu, a ne od listopada kada je počeo rad na fakultetu. Unatoč tome, ravnatelj je zahtijevao neka Ustanovi vrati uloženi novac za njegovo školovanje. Budući da kolega nije mogao redovito servisirati tako nastali dug, ravnatelj je stavio ovrhu na njegovu plaću. Zbog toga, Vrbičić je dao otkaz, otišao na rad u Njemačku i, potom, Ustanovi platio 83 tisuće kuna, na koliko je s kamatama narastao ravnateljev izračun duga od 62.021,00 kuna.

On - Tijekom studija, kolega o kojem govorite nije tražio produženje roka završetka školovanja nego je to učinio tek nakon što je Ugovoreni rok istekao. Smatram da je tri i pol godine dovoljno za studiranje te da do probijanja roka nije trebalo doći budući da sam osobno, u više navrata, kolegu podsjećao da mora paziti na ugovorene obveze. I u tom slučaju držao sam se ugovornih prava i obveza, kako zaposlenika tako i Ustanove. Da nisam postupio sukladno sadržaju Ugovora, zbog ta dva mjeseca i 12 dana kašnjenja netko bi mene mogao pozvati na red. - zaključio je doc. Cvitković svoje komentare optužbi upućene mu od kolegica iz Zavoda kojim je on, izgleda, perfekcionistički ravnao proteklih 12 godina.

Materijalni rezultati Cvitkovićeva upravljanja Ustanovom.

Uvidom u podatke o materijalno-financijskom poslovanju, u oči upada stanje novčanih sredstava na računu Zavoda koje je aktualni ravnatelj poboljšao za milijun kuna u odnosu na naslijeđeno od doc.prim.dr.sc. Marice Miletić Medveddr.med.spec. epidemiologije 2006. godine, zbog čega ono trenutno iznosi koliko i ukupan godišnji prihod Ustanove - 13 milijuna kuna. Kad bi Zavod godinu dana ostao bez prihoda, mogao bi funkcionirati kao da se ništa dogodilo nije.

Ono po čemu će Novogradiščani upamtiti doc. Antu Cvitkovića sigurno je izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški. Mada Petar Bašić tvrdi kako je proces oko tog projekta bio suspektan, a Cvitković mu odgovorio kako su to insinuacije, ostaje činjenica da je taj, osam milijuna kuna vrijedan, objekt izgrađen isključivo sredstvima Zavoda.

Iako se sa sigurnošću može reći kako aktualni ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo tu ustanovu vodi manirom dobrog gospodara jer je izgradio vrijedan novi objekt, kupovao novu opremu, održao potraživanja većim od obveza za 600 tisuća kuna, zaposlio devetero novih ljudi, specijalistički unaprijedio kapacitet tvrtke te joj zbog toga omogućio širi pristup tržištu i javnim fondovima…  doc. Cvitković je zaista emocionalno distanciran od velikog boja zaposlenih u Zavodu.

E sad, hoće li Upravno vijeće ustanove taj hladan i, većini zaposlenih u Zavodu, stran, krut birokratski odnos prema suradnicima cijeniti kao vrlinu ili kao manu, diskrecijsko je pravo tog tijela koje, u ime i za račun poreznih obveznika, upravlja Ustanovom.

Je li moguće da je odluka već donesena?

Mada, sudbina ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ne ovisi o mišljenju struke i/ili Upravnog vijeća, nego o volji ovdašnjeg HDZ-a kojeg vodi Dubravko Galović. Kako drugačije tumačiti činjenicu da je natječaj za ravnatelja trajao do 2. studenog 2018.; da zadnja prijava može stići 5. studenog; da na prijavi piše 'Natječaj za ravnatelja - ne otvaraj; da se podrazumijeva kako će prijave biti otvorene na sjednici Upravnog vijeća koju je predsjednica Anita Holub, prof. sazvala za 8. studenog, a da glavna točka Dnevnog reda glasi: 'Odluka o imenovanju ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije'.

Dakle, članovi Upravnog vijeća (Anita Holub, Dubravka Pracny, Darija Valjetić, Nevenka Meandžija, Zlatko Ivančić) odmah po otvaranju ponuda, nakon kraće ili dulje rasprave, donijet će 'Odluku o imenovanju ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije' iako neće biti dovoljno upoznati s biografijama i priloženim programima rada kandidata.

Ako pretpostavimo da su - pored zadovoljavajuće obrazovanosti za tu časnu dužnost - članovi Upravnog vijeća odgovorni i pošteni ljudi te da će željeti ozbiljno se upoznati s kapacitetima najmanje tri kandidata za ravnatelja jedne od najvrjednijih brodsko-posavskih ustanova, a potom i konzultirati struku te svoju izbornu bazu, naprosto nije korektno - na sjednici na kojoj su ponude tek otvorene - donositi i konačnu "Odluku o imenovanju ravnatelja".

Dakako, takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali leđa sjedeći jedno-drugom u upravnom tijelu ustanova kojima ravnaju.

Naime, doc. Cvitković je član Školskog odbora Obrtničke škole kojom ravna profesorica Holub, a profesorica Holub je član Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo kojim ravna doc. Cvitković. To možda jeste slučajno, ali sigurno nije loše - za ravnatelje ovih ustanova i onoga tko ih je postavio na te funkcije.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 44

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 22.11.2018. | 8:24

  1

  Neki dan u Unu sjede Cvitković, Pero Ćosić i Anita Holub. Valjda čovjek platio ručak za zahvalu. Dovezao ga je neki njegov zaposlenik u službenom autu, a vozili su i Holubicu, našu gradsku vijećnicu. Nek se troše novci, ima se, zna se!
  oklopnjak

  oklopnjak

  Komentirano: 5.11.2018. | 17:52

  2

  Može li netko objasnit ovaj komentar: administrator Komentirano: 4.11.2018. | 9:13 42nedadane@ molimo Vas nemojte nikome kazati da smo dogovorili komentare prije objave članka. Što se tiče vremena - ono je manualno podešeno na određeno vrijeme kako bi članak bio evidentiran u idući dan. Zbog nužne kontrole sadržaja nakon objave, članak je 'podignut' par minuta prije, a komentator 'uletio' u intermeco. Što ćete i najboljima se ponekad potkradu greške. Srećom, imamo svoje ljude koji ih otklanjaju.
  Mate

  Mate

  Komentirano: 5.11.2018. | 17:02

  3

  U ovakvoj ustanovi s ovakvim financijama da je rukovodstvo imalo normalno svi od ravnatelja do čistačice bi pjevajući mogli na posao a fičukajući sa posla.
  Jaglenac

  Jaglenac

  Komentirano: 5.11.2018. | 16:24

  4

  @Dalibrod@ ma jesi li ti to " nedadane" po nacinu pisanja i izrazavanja rekao bih da jesi....opet, kako znas da su se dvije kandidirale??? Insiderske informacije? Hocemo li malo aktivirati potragu za IP adresama?
  Abudabi

  Abudabi

  Komentirano: 5.11.2018. | 16:05

  5

  Prepoznali su se mnogi u ovim komenterima ne teeba pisati imena....
  Abudabi

  Abudabi

  Komentirano: 5.11.2018. | 16:03

  6

  Ovo dugina boja sam sebi piše hvlospjeve...
  dalibrod

  dalibrod

  Komentirano: 5.11.2018. | 15:49

  7

  Ako je mjerilo uspješnosti nekog ravnatelja kako ustanova posluje,onda ovaj čovjek odlično obavlja svoj posao. Po svemu što se može isčitati,po tekstu novinara i po komentarima,onda se lako može zaključiti kako se radi o klasičnoj sačekuši. Naručeni članak u tajmingu izbora za ravnatelja. Kako vidim naručiteljice,dvije od njih,su se kandidirale za to mjesto,pa se koriste prljava sredstva. Dakle ,ne rade to one zbog “uzvišenih ciljeva“ već isključivo radi svoje koristi. Ja osobno nebih volio takve osobe imati u svojoj blizini. Takve bi stale svakome na glavu samo da ostvare svoje interese. A ako im to i uspije ,brzo će se međusobno poklati....
  IvanaSb23

  IvanaSb23

  Komentirano: 5.11.2018. | 15:12

  8

  "Nedadane" dobio po prstima od stranke
  Jaglenac

  Jaglenac

  Komentirano: 5.11.2018. | 10:46

  9

  Da. Zanimljivo. I ja sad pogledao. Mozda zato sto se vec zna izabrani. I stvarno je zanimljivo da " nedadane" komentara vise nema...admin, da li se netko malo zaletio pa povukao veze da se izbrisu komentari o tome tko je sve dao prijavu na natjecaj? Da li ih onaj tko posta moze sam izbrisati? To sumnjam, ali nisam neki znalac.
  Excalibur

  Excalibur

  Komentirano: 5.11.2018. | 10:27

  10

  Eh,da... čitam nešto tekst natječaja za ravnatelja Zavoda i vidim kako se u dokumentaciji ne traži potvrda o nekažnjavanju, a čini mi se ni domovnica! Kako je moguće da se za vodeću funkciju u javnoj ustanovi moze prijaviti bez tih dokumenata?

  Broj komentara: 44

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12345

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

  Sahranjen ugledni ustaša

  Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

  13.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

  "Svakoga dana u svakom pogledu..."

  Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

  12.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  Neznanje proizvodi ružne komentare

  Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  8.8.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  Državni i javni dužnosnici i službenici

  Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  3.7.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  Piše Jerko Zovak

  Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  25.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  Objekt primjeren potrebama zajednice

  I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  22.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  Piše Jerko Zovak

  Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  15.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  Piše Jerko Zovak

  'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  7.6.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  Svirčević se javno narugao šefu Sesi

  Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  26.5.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

  Umjesto da spuste glavu

  Visoko podignuli prst na SBplus

  14.5.2020. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

  Piše Jerko Zovak

  Restarteri

  9.5.2020. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

  Padaj silo i nepravdo

  Korona nas veže i spaja

  21.4.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :