Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 5.11.2011. u 17:30
Prikaza: 3904
|

Samo pitam

Gradonačelniče, jeste li Vi normalni?

root : Gradonačelniče, jeste li Vi normalni?DING je sirovinska baza svojih kupaca na tehnologiji staroj više od četrdeset godina(Foto: novagra)

Iako država lokalnu (samo)upravu nije ustrojila kao poslodavca nego kao komunalnog servisera građana i gospodarstva, gradonačelnik svoju, ne samo političku, karijeru pupčanom vrpcom veže s gradskim trgovačkim društvima.

JESTE li vi normalni? S jedne strane jeftino uništavate tržišno moćan poljoprivredno-industrijski kombinat kakav je bio 'Jasinje', sa 21.000 ha zemljišta i preko 1500 zaposlenih, a s druge strane osnivate skupu i tržišno nemoćnu sušionicu voća i povrća s tridesetak zaposlenih i par kooperanata na 150 ha zemljišta.

Otprilike tako, s govornice i mimo nje, kao vijećnik Županijske skupštine, krajem devedesetih, pitao sam vladajuće na čelu sa Zdravkom Sočkovićem i govorio da to ne rade. Ali, kao „komunjaru", superiorno su me preglasali.

Dakle, zahvaljujući ondašnjem, gospodarski, poluinteligentnom županijsko-državnom vodstvu odlučeno je kako će u Vrpolju, od propalog državno-socijalističkog, biti napravljen uspješan državno-kapitalistički pogon. S tim ciljem, u vrpoljačkoj Vijećnici 1. rujna 1999. godine, potpisanim ugovorom podijeljene su uloge i ulozi.

Brodsko-posavska županija (župan Mirko Tomac) uložila je 10 milijuna kuna i stekla 37,75% vlasništva.
Ministarstvo poljoprivrede (ministar Zlatko Dominiković) uložilo je 10 milijuna kuna i steklo 37.75% vlasništva.
Đuro Đaković holding (direktor Bartol Jerković) uložio je 5 milijuna kuna i stekao 18% vlasništva.
Općina Vrpolje (načelnik Miroslav Kožul) uložila je 1,44 milijuna kuna i stekla 6,5% vlasništva.

Da je tridesetak Vrpoljčana primalo mjesečnu naknadu od 6000 kuna - bez odlaska na posao, država bi za deset godina potrošila 21 milijun kuna. Logično se nameće pitanje - gdje je nestalo 100 milijuna?

S temeljnim kapitalom od 26,44 milijuna kuna i dvadesetak zaposlenih, 31. siječnja 2001. godine, počela je polit-gospodarska avantura skromna naziva 'Sušionica' d.o.o. za proizvodnju i sušenje povrća i voća.

Avantura zbog koje su zaposleni tog društva, od prvog dana, bili osuđeni na propast. S jedne strane jer nisu imali iskustva i imena, vlastite robne marke i marketinga, jednogodišnjeg obrtnog kapitala i dvogodišnjeg počeka na otplatu kredita za opremu, a s druge strane jer te nedostatke nisu hitno supstituirati 'strateškim' partnerom, ala 'Podravka'. 

Nakon desetogodišnjeg koprcanja, spektakularnost umiranja ovog seosko-državnog nedonoščeta bila je veća od njegova rađanja. Na prosječno tridesetak zaposlenih, država je potrošila 130 milijuna kuna i pored toga, pogon otjerala u bankrot, a radnike na ulicu.

Da je tridesetak Vrpoljčana primalo mjesečnu naknadu od 6000 kuna - bez odlaska na posao, država bi za deset godina potrošila 21 milijun kuna. Logično se nameće pitanje - gdje je nestalo 100 milijuna kuna? Ili pola od toga - ako su drugu polovicu 'pojele' kamate. Je li sušionica sama pojela pet svojih supstanci ili joj je netko u tome pomogao?

Talentirano plagiranje gluposti

Sve ovo spomena vrijedno ne bi bilo, jer sušionica je passe, da se u međuvremenu, na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, nije pojavio Sočkovićev jeftin plagijatora zvan Josip Vuković DING. Plagijator, zbog toga što, kao novogradiški gradonačelnik, radi u Gradiški isto ono što je Sočković, kao županijski bos, radio u Vrpolju zadnjih dest godina. Jeftin, zbog toga što je, gradskim novcem, pokrenuo najprimitivniji, po državu najpogubniji, a po tvrtku najneprofitabilniji posao - pilanarstvo i parketarstvo. Naime, te dvije drvno-industrijske proizvodnje imaju najmanju stopu dodane vrijednosti i zbog toga Hrvatsku pretvaraju u sirovinsku bazu kupaca ovih proizvoda.

Takva tvrtka, što više radi to veću štetu pravi - i Hrvatskoj državi i njenim građanima. Osim toga, Hrvatska već ima 750 pilana - trostruko većeg kapaciteta od raspoložive sirovine. Posljedično, budućnost novogradiškog DING-a biti će identična prošlosti vrpoljačke Sušionice.

Iako država lokalnu (samo)upravu nije ustrojila kao poslodavca nego kao komunalnog servisera građana i gospodarstva, gradonačelnik Vuković svoju, ne samo političku, karijeru pupčanom vrpcom veže s gradskim trgovačkim društvima.

U tome ga nije spriječilo niti svojevrsno upozorenje Ministarstva financija kada mu je uskratilo garanciju za daljnja ulaganja u DING, nego je, iz samo njemu znanih razloga, pod hipoteku stavio gradsku imovinu kako bi nastavio s plagiranjem, ne samo Sočkovićeva, načina rasipanja društvenog kapitala.

Što drugo reći, nakon opetovano neuspješnog upozorenja neka se to zaustavi, doli upitati gradonačelnika Vukovića i njegove podupiratelje, kao onomad Sočkovića i njegove - jeste li Vi normalni?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
kugla3

kugla3

Komentirano: 13.11.2011. | 16:24

1

Dakle, da ponovim kneže Miškine, loše plagirate HDZ što se tiče gluposti u članku, no, metoda je o.k. Dakle, imate pola zasluga za to što radite. Evo i oko "na zdravlje" - obećana a uskraćena lova je gora za zdravlje od karte i kocke. Bit će još izbora, ima još kopalja za trnje, pa bilo Vam na zdravlje. Sad o drvnoj industriji. Nije problem u DING-u već u Sekuliću koji nije otišao u likvidaciju pa na njegovom mjestu nije izrasla stambena građevina poput one preko puta kolodvora. Uložiš euro a vratiš 5, sjajni biznis i puno frustracija što ga nema. Br. 2 - nije problem u DING-u već u tome što netko kopa po ruševinama propalih tvrtki a to je jako opasno. Razjuriti 12 tisuća radnika u gradu od 15 tisuća stanovnika, to je bio dobar posao političke opcije koja bi tako silno htjela zadržati ovu zadnju županiju. I šta mislite da se onih 11800 radnika zapita a gdje smo mi? I šta mislite koga će pitati? To je problem. Valjda je problem i to što DING ima 5 milijuna eura narudžbi a u Vašem je oku samo trupac iz pilane. Kako se lako igrati kolumniste, ha?
kugla2

kugla2

Komentirano: 13.11.2011. | 8:40

2

Dobro jutro zlatno telence i braćo Karamazovi. Šta ima desno -lijevo i lijevo-desno? Zašto ste onemogućili prijavu komentatoru kugla? Koliko znam Zovak je javno nesklon kultu ličnosti a sklon demokraciji. Pa zar to tako kod vas funkcionira? Smetaju vam oni koji misle drugačije?
kugla

kugla

Komentirano: 12.11.2011. | 13:39

3

Ajte gospon Zovak, kad Vam već administrator briše moje komentare s drugih kolumni da to obavi i na Vašoj. Znam da Vi volite biti jednaki među prvima.
kugla

kugla

Komentirano: 12.11.2011. | 11:19

4

Nije to bila zdravica gospon Zovak. Pazite na zdravlje, kocka i karte loše utječu ali živa lova apsolutno, pogotovo kad vam ju netko uskrati, a obeća. Bit će još izbora, još ima kopalja za trnje. Na zdravlje vam bilo. Kad smo već kod izbora, zar nećete po SB-u kružiti kombijem i puštati internacionalu? U čast liberalnoj ekonomiji.To bi se dobro uklopilo. Što gluplje, to bolje.
Jerko Zovak

Jerko Zovak

Komentirano: 12.11.2011. | 0:05

5

Zdravo druže kugla. Što bi kazao Laki - 'na zdravlje' se piše zajedno.
kugla

kugla

Komentirano: 11.11.2011. | 20:26

6

Halo gospon Zovak. Polutalentirano plagirate HDZ, njihova je glupost originalnija ali su metode dostupne svima, dakle imate tek pola zasluga za to što radite. Valjda će to znati cijeniti samo nakon izbora neće imati čime. Nešto ste rekli o kreditima ali ne kolikima a o kamatama niste ništa rekli. Tvornica je napravljena da bi se iz nje izvukla živa lova, za početak na račun "ugrađene" opreme a to je i jedino što je bilo tko uložio u tvornicu, sve su ostale kune bile na papiru, s izuzetkom nešto novca županije. Sušionica od početka nije imala nikakve šanse. Ovo poigravanje sa "socijalizmom" i "kapitalizmom" valjda vučete iz Slavonije DI i one samoposluge u D.Andrijevcima koja je završila neslavno? Slabo ste te lekcije naučili ali dobro zvuče, koketno. To u šta ste se upetljali nema veze sa moralnom prodikom i zdravom računicom već sa predizbornom računicom. Na zdravlje.
Jerko Zovak

Jerko Zovak

Komentirano: 5.11.2011. | 21:57

7

Sve što sam govorio tada govorim i sada, i govorit ću. Drvna industrija je, poslije turizma, najperspektivnija privredna grana u Hrvatskoj. Ali, ne najniži oblik - pilanarstvo, nego najviši - namještaj i opremanje objekata. Precijenjenom kunom, nesposobna i korumpirana država uništila je industrijsku finalnu proizvodnju (izvoznike) - praveći od Todorića, Tedeschia i drugih uvoznika hrvatske gospodarske lidere. Zbog gangsterskog partnera i neefikasne pravne države, privremeno sam izvan ove struke, ali, vratit ću se i nastaviti tamo gdje sam stao. Kako sam odavno politički mrtav, nitko, pa ni Vuković, nema razloga bojati se mene. Nisam ja Vukovića stavio u isti koš sa Zdravkom Sočkovićem. Sam je to učinio - ulažući društvena sredstva u proizvodnju - i to kakvu. Kada čovjek ukrade 100 tisuća kuna, opravdano završi u zatvoru. Kada političar uništi 100 milijuna kuna, neopravdano postane saborski zastupnik. O tome govorim, primarno, a ne o Vukoviću ili Sočkoviću. Baš me briga za obojicu.
maticd

maticd

Komentirano: 5.11.2011. | 21:26

8

http://www.facebook.com/pages/Izbori-2011-Anketa/223527247715228?sk=app_20678178440
bembo

bembo

Komentirano: 5.11.2011. | 21:20

9

Pa gospon Zovak jel moguće da ste Vi protiv razvoja drvoprerađivačke industrije u našoj županiji? Jeste li to tek zavidni što se u novogradiškom kraju pokušava oživjeti ta proizvodnja koja kao i u SB ( gdje ste vi dugo godina žarili i palili u toj branši) ima dugu tradiciju? Evo nekih vaših svojedobnih izjava: „Da se u hrvatsku drvno-prerađivačku industriju uložilo 10 posto iznosa uloženog u hrvatsku brodogradnju, bili bismo najjači u Europi“-, izjavio je Jerko Zovak, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u –reče Zovak 2006.-te na otvorenju AMBIENTE Tih godina rekli ste i ovo: „Po razini ukupnih prihoda, koji su 2005. iznosili oko 5,7 milijardi kuna, hrvatska drvna industrija ostvaruje 2,5 - 3 posto BDP-a, udio tog sektora u ukupnom izvozu višestruko je veći i iznosi gotovo 10 posto….“(Usput zalagali ste se i za žurno slabljenje kune.) Jel vi to stranačkog kolegu doživljavate kao konkurenta na gospodarskom planu? Je li riječ o nekim „starim razmiricama“ ili tek zloupotrebljavate ovaj medij da ga onako bez veze pokušavate blatiti i stavljati u isti koš sa Sočkovićem? Meni je to nekako nisko i prljavo.
2P2M

2P2M

Komentirano: 5.11.2011. | 19:10

10

Bravo g.Zovak, to je super pitanje, pitamo se svi po malo, da li su tu oni ili mi, (narod) normalan! Vi što logično postavite stvari na svoje mjesto, da su primali plaću i ne radili, još bi nam novca uštedjeli. Ali za te ne opravdane računice nitko nikad neće odgovarati, nažalost. Kako se i kada promijenila politika HDZ-a o privatizaciji?Rekli su da država ne može dobro gospodariti poduzećima, a sada kada neke firme privatizirane(Badel1862) ostaju velike novce dužne državi, (ne znam na koju foru dođu do tih velikih dugovanja) onda država opet uzima od tih istih pod dugovanje (vlastite, jer ih nikad nisu iskeširali))dionice. Naj žalosnije je što to gledamo, a ne možemo ništa učiniti i oni misle.."samo vi lajte, ne možete ugristi".. Zar ne?

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke