Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.7.2021. u 21:30
Prikaza: 2186
|

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

root : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržajaVijećnik Tomislav Tekić (HDZ)(Foto: SBplus/arhiva)

Hoće li Špicer djelovati kao Samardžić, staloženo, ili kao Tekić, svađalački, ovisit će o HDZ-ovu odnosu prema zadacima koji stoje pred gradonačelnikom i svim vijećnicima. Iz forme djelovanja bit će vidljiva ozbiljnost političkog sadržaja. Jednih i drugih, dakako.

I to je moguće u Slavonskom Brodu. Uljudna pitanja i takvi odgovori. Dakle, i oni mogu biti normalni". Na taj je način SBplus naslovio jedan od članaka prenoseći dio sadržaja druge sjednice aktualnog slavonsko-brodskog Gradskog vijeća, održane 27. srpnja. Onaj dio koji se odnosi na 'aktualac' kako je, tko zna kad, gdje i kojom prigodom, 'Aktualni sat' prekrstio neki veseli radijski novinar, kojeg drugi često kopiraju, valjda, držeći to šarmantnom novotvorinom neovisno o tome je li riječ o govornom ili pisanom mediju, je li riječ o manje ili više ozbiljnom medijskom prilogu.

Svaki kroničar zbivanja na sjednicama ovog gradskog parlamenta uočit će kako je to bila jedna od najuljuđenijih vijećničkih sesija u proteklih 30 godina. Kako je to bio upravo onakav sastanak vodećih političkih Brođanki i Brođana kakav se od njih očekuje: sadržajan, konstruktivan, miroljubiv, s međusobnim uvažavanjem sudionika u raspravi i donošenjem zaključaka bez prethodnih teatralnih istupa namijenjenih medijima i šefovima stranaka, a ne onima koji će valorizirati sadržaj istupa - kolegicama i kolegama vijećnicima.

- Mi smo javno objavili kako ćemo podržati svaki prijedlog vladajućih koji je sukladan našem izbornom programu te da ćemo se usprotiviti svakoj ideji, neovisno od kuda dolazila, ako njezin sadržaj ne bude korespondirao s našom vizijom razvoja Grada Slavonskog Broda. - za SBplus kazala je vijećnica Radman.

Novo vrijeme ili nove zablude?

Aleluja. Bilo je to zasjedanje ljudi kojima su argumenti bili uočljiviji od karotida. Bile su to rasprave u kojima je sadržaj dominirao nad formom. Bili su to istupi u kojima se govornici nisu međusobno pogledima ubijali i/ili oralno prskali.

Do toga dana, bilo je nezamislivo da od sadržaja 29 točaka dnevnog reda njih 12 bude jednoglasno usvojeno. Da oporbena vijećnica pet puta demonstrira svoju suglasnost sa sadržajem prijedloga vladajućih i bude njihov 12. glas, odnosno da jedina bude protiv nekog od prijedloga kojeg su svi drugi podržali.

I to ne bilo koja vijećnica, nego Anica Radman, kolegica nositeljice Nezavisne liste, Slavice Lemaić, upamćene kao svađalice kojoj je, dosad, primarna agenda bila kriminalizacija dugogodišnjeg brodskog gradonačelnika, Mirka Duspare, a ne borba za realizaciju makar i dijela sadržaja vlastitog izbornog programa.

Želeći provjeriti o čemu je riječ: iznimci, jer na sjednici nije bilo šefice Lemaić, ili pravilu koje će primjenjivati u ovom mandatu, odgovor smo potražili na izvoru.

- Mi smo javno objavili kako ćemo podržati svaki prijedlog vladajućih koji je sukladan našem izbornom programu te da ćemo se usprotiviti svakoj ideji, neovisno od kuda dolazila, ako njezin sadržaj ne bude korespondirao s našom vizijom razvoja Grada Slavonskog Broda. - za SBplus kazala je vijećnica Radman.

Iznimka, a ne pravilo?

Budući da želimo vjerovati kako će se tako ponašati svi gradski vijećnici - na civiliziran način iznositi i zastupati političke stavove opcije koju predstavljaju u Gradskom vijeću te podržavati sve što je razumno, učinkovito i opće korisno za Brođanke i Brođane, a suprotstaviti se nerazumu, nestručnosti i neučinkovitosti te grupnom i/ili pojedinačnom egoizmu izraženom na štetu općeg dobra - nije nerazumno očekivati veći doprinos komunalnih političara boljem sutra svih u Slavonskom Brodu.

Pritom, treba istaći kako niti osobni, odnosno grupni interesi artikulirani u Gradskom vijeću ne moraju nužno biti protivni općem dobru zajednice i društva u cjelini. Dakako, pod pretpostavkom da su izneseni pristojno i u dobroj namjeri, a ne svađalački i s ciljem ostvarenja određene privilegije za samog podnositelja prijedloga.

Ilustracije radi, navest ću dva istupa vijećnika HDZ-a, Tomislava Tekića, koja će njegovi istomišljenici interpretirati kao dobronamjeran prijedlog i takvu kritiku, a zlonamjerni protivnici će ih isticati kao eklatantan primjer istupa licemjera koji se bori isključivo za osobne interese - u obitelji i stranci.

- Zanima me Vaš stav o stopostotnom podmirenju troškova vrtića za treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji. Naš prijedlog (HDZ-a, op.a.) je da donesemo odluku kojom se ostvaruje pravo na besplatan dječji vrtić, bez obzira na to gdje se ostala djeca nalaze… Na taj način, mladim obiteljima bi dodatno olakšali život… - u vrlo pristojnom tonu, potpuno legitimno, Tekić je iznio ne samo svoj nego i stranački prijedlog.

- Mi pratimo situaciju s punjenjem proračuna i na osnovu toga postupamo. Mislim da smo kao Grad, što se tiče cijene vrtića i njihove popunjenosti te svih ostalih mjera koje donosimo u korist mladih ljudi, među prvima u Republici Hrvatskoj. Razmotrit ćemo i ovaj prijedlog. Ako ima mogućnosti, zašto ga ne podržati. - gradonačelnik je izrekao odgovor koji, vjerojatno, nitko od oporbenih vijećnika nije očekivao.

Nakon Dusparina blagonaklona odgovora, vijećnik Tekić pristojno se zahvalio „podršci" prijedlogu njegove stranke i namjeri gradonačelnika da ga „razmotri".

U politici, često, dojam nije manje vrijedan od sadržaja

Nažalost, idila je potrajala tek do sljedeće točke dnevnog reda i razmatranja rada gradonačelnika u drugoj polovici 2020. godine. Staložen, konstruktivan i dobronamjeran vijećnik Tekić, mogao bi netko reći, prometnuo se u agresivnog, destruktivnog i nedobronamjernog egoistu, koji tijekom izlaganja nije uspio prikriti kako, primarno, misli na status svoje obitelji u Gradu i svoj u Stranci. Kako mu je vijećničko pitanje poslužilo za moguće osiguranje veće socijalne sigurnosti vlastite obitelji, a kritika rada gradonačelnika i „zaštita" hrvatske Vlade za osobnu promociju u HDZ-u.  

- Klub vijećnika neće prihvatiti ovo Izvješće Gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za razdoblje srpanj-prosinac 2020. godine s obzirom na sve navedeno u njemu. I to ne zato kako bismo dokazali da niste ništa radili, nego zato što smatramo da se to moglo još puno brže i puno više. Prije svega tu mislim na gospodarstvo i aktivnosti vezane za gospodarstvo - kazao je Tekić te sarkastično poentirao: - Prebacivanje problema na druge, pisanje pisama Vladi, vrijeđanja na osobnoj razini definitivno nisu rješenje. -

Tijekom izlaganja, uzgred, demistificirao je razlog njegovu pitanju tijekom aktualnog sata, rekavši: "Također, malo je licemjerno u Izvješću pisati o tome kako su Vaše demografske mjere rezultirale povećanju broja rođene djece… Recimo, ja sam u mjesecu svibnju postao otac po treći put, ali sigurno ne zbog Vaših mjera, nego zato što volim djecu i zato što ih želim, a mjere su samo uzročno-posljedične tome…"

Koliko je vijećniku Tekiću bilo važno da kolegice i kolege iz HDZ-a te 'slušatelji' iz vrha stranke primijete kako on požrtvovno brani Vladu, nakon gradonačelnikova odgovora, boldirao je bezmalo klevetnički:

"Ponovit ću ovu rečenicu, jer - kažu - ponavljanje je 'majka znanja'. Prebacivanje problema na druge, pisanje prema Vladi, vrijeđanja na osobnoj razini definitivno nije rješenje. Vrijeme je da se o problemima koje muče ovaj grad i naše građane razgovara na jedan civiliziran i prije svega konstruktivan način, što Vi dosad niste radili…"

Način političkog djelovanja, uglavnom, zrcali ozbiljnost sadržaja

U onoj mjeri u kojoj svojim budućim istupima uvjeri javnost kako mu je primaran opći, a ne pojedinačni i/ili grupni interes, kako se zalaže za opće, a ne pojedinačno dobro, Tekić će biti prepoznat kao društveno koristan građanin koji se prvenstveno zalaže za dobro svih u Slavonskom Brodu, a ne tek za svoju obitelj u njemu i svoj status u stranci.

Bilo bi šteta - prije svega za samog vijećnika koji (i) svojim besprijekornim izgledom (hrv. styling) demonstrira s kolikom ozbiljnošću pristupa ulozi vijećnika - kada stil njegovih istupa ne bi pojeo supstancu političke agende koju HDZ zastupa u Gradskom vijeću.

Bilo bi dobro kad bi u ovom mandatu dominirali sadržaj poruke vijećnice Anice Radman rečene potpisniku ovog priloga te forma izlaganja vijećnika Tomislava Tekića korištena tijekom postavljanja pitanja na Aktualnom satu, odnosno 'aktualcu'. 

Jedan od uljuđenijih HDZ-ovaca, dr.sc. Josip Samardžić, u Gradskom vijeću je 'zamrznuo' svoj status te ulogu vijećnika prepustio stranačkom kolegi, Hrvoju Špiceru. A hoće li Špicer djelovati kao Samardžić, staloženo, ili kao Tekić, svađalački, ovisit će o HDZ-ovu odnosu prema zadacima koji stoje pred gradonačelnikom i svim vijećnicima. Iz forme djelovanja bit će vidljiva ozbiljnost političkog sadržaja. Jednih i drugih, dakako.   

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bager

bager

Komentirano: 29.7.2021. | 17:41

1

Maduna danju glumi damu po noći otkida uz cajke još to objavljuje na društvenim mrežama što bi netko pametan rekao čega se pametan stidi budala se ponosi.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 29.7.2021. | 15:53

2

SBplus. . pohitajte u našu brodsku HGK i priupitajte ovog tipa i njegovog šefa što su oni konkretno učinili za privrednike naše županije? Napravite neke tablice u kojima će se kočoperiti brojevi koji će govoriti o značaju HGK i koji će govoriti o uspješnosti naših poduzetnika...Upitajte ih koliko su puta putovali na trošak naših posrnulih privrednika i koliko puta su se najeli janjećeg pečenja...bla...bla...bla...Napomena oba su HDZ-kadrovi!
realansb

realansb

Komentirano: 28.7.2021. | 23:32

3

Zalosno je sto Dusparu za gospodarske aktivnosti proziva djelatnik HGK. Uvijek me zanimalo kako on i njemu slicni u radno vrijeme mogu biti na sjednicama, tko njih mijenja na njihovom radnom mjestu dok su na sjednici, ako ih netko mijenja da li je ta osoba dodatni trosak. Ako je, zasto, a ako nije koja je svrha toga radnog mjesta ako ako radnik nije neophodan na radnom mjestu.
mrvica

mrvica

Komentirano: 28.7.2021. | 23:21

4

Mora Tekić i dalje i u ovom mandatu opravdati posao u famoznoj HGK...Tako da pretpostavljam da će i dalje biti najagresivniji HDZovac, iako bi se i profesionalna političarka Maduna mogla tu probiti odmah do njega...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00