Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.2.2020. u 23:45
Prikaza: 6643
|

Piše Jerko Zovak

Čoviću, bosanski Hrvati su žrtve vaše a ne hrvatske politike

root : Čoviću, bosanski Hrvati su žrtve vaše a ne hrvatske politikeDragan Čović u Slavonskom Brodu na 30. godišnjici HDZ-a(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Ako su hrvatski politički narod u BiH onda teže secesiji, kao politički Srbi u Hrvatskoj. Ako su, pak, bosanskohercegovački politički narod, onda se trebaju zalagati za ukidanje genocidne Republike Srpske, a ne služiti njezinim interesima na (zapadnom) Balkanu.

PROŠLE godine, 9. siječnja, uz dodjelu priznanja, vojno-policijski defile, svečanu akademiju i prijem, u Banjaluci je obilježen Dan Republike Srpske - unatoč činjenici da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine tu rabotu proglasio neustavnom.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH,Dragan Čović, prisustvovao je toj zabranjenoj svečanosti, a uz njega, u izaslanstvu većine hrvatskog naroda BiH, svečanoj akademiji nazočili su i Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH te zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Trebamo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama. To je cijena koju, između ostalog, nosimo, to je veliki križ hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. (sic!) 

Na svečanom prijemu, pak, s najutjecajnijim liderom Srba u BiH, Miloradom Dodikom, susreo se i hrvatski amabasador u BiH, Ivan del Vechio.

Dakle, na provokativnoj velikosrpskoj proslavi (i) genocidne Republike Srpske, sudjelovao je politički Crem de la crem hrvatskog naroda BiH. Mašala. To je moguće zbog toga što su oni politički Hrvati, a ne politički 'Bosanci'. Dapače, sudjelovali su na proslavi političkih partnera secesionista, kojima je državni integritet BiH kletva. "Unitarizam".   

Tradicionalno, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. ožujka (hrv. marta), Predsjedništvo Bosne i Hercegovine organiziralo je u petak skroman i civiliziran svečani prijem.

Dosljedan sljedbenik velikosrpske politike i član tog Predsjedništva koje organizira prijem, Milorad Dodik, zajedno s koalicijskim mu partnerom protiv ''muslimanskog unitarizma'', Draganom Čovićem, bojkotirali su svečanost koja slavi pobjedu BiH patriota nad velikosrpskim ekspanzionizmom.

Čović je od Hrvata BiH učinio monetu za potkusurivanje Srba

Opetovano, na najvišoj razini, predstavnik hrvatskog naroda u BiH (Čović, a ne Komšić) demonstrirao je dosljednu privrženost politici podjele BiH na 'državničkoj' platformi Franje Tuđmana: Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, a muslimani u Bošnjačku BiH.

Dakle, umjesto da se zajedno s Bošnjacima zalaže za gašenje Republike Srpske i stvaranje cjelovite BiH, u kojoj će, s ostalima, sva tri naroda živjeti mirno, a u bitnim pitanjima konsenzualno, Čović, kao džepni Dodik, jaše nacionalnog tigra očekujući kako će tom politikom zaštititi svoju suspektno stečenu imovinu te lidersku poziciju getoiziranog i brojčano inferiornog hrvatskog naroda u BiH. Umjesto borbe za sprečavanje nadglasavanja dva naroda protiv trećeg, Čović slijedi politiku Boban-Karadžić o podjeli BiH perfektuiranu 6. svibnja 1992. u austrijskom Grazu.

Dragan Čović slijedi gubitničku i od svijeta osuđenu politiku Franje Tuđmana, a na potki te politike hrvatski narod BiH vodi u daljnju marginalizaciju i prezir. Prezir od strane svijeta i Bošnjaka jer nastavlja 'agresivnu politiku u BiH' iz 1993. godine, a od strane Srba jer je postao tek malo vrijedna moneta za potkusurivanje tijekom njihova rata protiv Bošnjaka.

Hrvatski narod u BiH nije žrtvovan za nezavisnost Republike Hrvatske

E, taj i takav Dragan Čović, jučer, 28. veljače, na proslavi 30. godišnjice slavonsko-brodskog HDZ-a, u najljepšem Domu kulture smještenom u sjecištu puteva Beograda - Zagreb, Budimpešta - Sarajevo, pred 600-tinjak HDZ-ovaca, gardom neprikosnovenog lidera hrvatske elite i naroda u BiH, rutinski, ponovio je dvije besramne laži od kojih su, prije 25 godina, hrvatski nacionalisti stvorili premisu hrvatske priče u BiH kako bi prikrili rezultate sramne politike koju su vodili tijekom Domovinskog rata u toj zemlji. Kako bi prikrili nepobitnu činjenicu da su HDZ BiH i Hrvatske izgubili rat u BiH te da su, pritom, osramotili i sebe i narod koji su predstavljali u toj zemlji i svijetu. Ispraznili su BiH od Hrvata kako to nije bilo učinjeno od otomanskog carstva do 'tamnice' jugoslavenskih naroda i narodnosti.

- Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli sa tri Republike. Jedni su predstavljali srpski narod (Republiku Srpsku op.a.), drugi bošnjački, kao predstavnici Republike Bosne i Hercegovine i treći su bili predstavnici Republike Herceg Bosne. Iz Daytona su se vratili s jednom Republikom i jednom Federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Trebamo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama. To je cijena koju, između ostalog, nosimo, to je veliki križ hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. (sic!) - kazao je Čović, da bi potom hrvatsko političko vodstvo pozvao neka im pomogne u „osiguranju apsolutne jednakopravnosti konstitutivnog naroda". Jer, „ako tu Vladu ne bude predvodila mudrost… onda ćemo moći teško govoriti da smo politički narod u BiH" poentirao je Čović, bez kompleksa podsjećajući sve prisutne na Tuđmanova ježa u njihovim gaćama.

Čiji ste vi politički narod – hrvatski ili bosanskohercegovački?

Čiji su oni politički narod Čović nije kazao: hrvatski ili bosansko-hercegovački? Ako su hrvatski politički narod u BiH onda teže secesiji, kao politički Srbi u Hrvatskoj. Ako su, pak, bosanskohercegovački politički narod, onda se trebaju zalagati za ukidanje (i) genocidne Republike Srpske, a ne služiti njezinim interesima na Balkanu.

Hrvatski narod u BiH žrtvovan je na oltar velokohrvatskih prisezanja HDZ-a u BiH, a ne na oltar stvaranja neovisne AVNOJ-ske Republike Hrvatske. AVNOJ-sku državu potpuno smo osamostalili zahvaljujući vizionarstvu (i) Hrvata Josipa Broza Tita 1974., demokratičnosti Mihaela Gorbačova 1985., velikosrpstvu Slobodana Miloševića 1989. i slobodarstvu hrvatskog naroda 1990. - unatoč sramnoj nacionalističkoj politici HDZ-a koju je vodio Franjo Tuđman.

Da Tuđman nije ustrajao na politici dogovorenoj s Miloševićem: Svi bosanski Srbi u Srbiju, a svi bosanski Hrvati u Hrvatsku (osim 'koridorskih' Posavljaka i onih iz srednje Bosne), nego da je od te sramne politike odustao i iskreno prihvatio, pod američkim pritiskom potpisan Washingtonski sporazum, vjerojatno, danas bismo živjeli u Konfederalnoj državi sastavljenoj od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čija bi istočna granica bila na obali Drine, a ne u Dodikovu džepu. U onom džepu iz kojeg se, za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, Čović bori danas, kao što je onomad to činio Boban vireći iz puščane cijevi Radovana Karadžića.

Ali, 'nakon bitke lako je biti general'. Mada, potpisnik ovog priloga je prije, za vrijeme i poslije rata govorio i pisao isto. Dapače, koristeći znanstveni aparat, napisao knjigu Rat u Bosanskoj Posavini 1992.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Gondola

Gondola

Komentirano: 22.3.2020. | 10:56

1

Sve u Bosnu za onog krkana u mostarskoj bolnici, A nama goli kurac https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pred-vladom-rezanje-troskova-vlada-ce-razgovarati-sa-sindikatima-i-pokusati-prolongirati-najavljene-povisice-u-javnom-i-drzavnom-sektoru/10116691/
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 3.3.2020. | 18:40

2

Borat@ za velikosrpsku hegemonističku propagandu i politiku rezultati prvog poslijeratnog popisa stanovništva u Jugoslaviji toliko su pigubni da nikada nisu službeno objavljeni. Bilu oni točni, ili relativno točni, demantiraju srpske laži pa i one o Jasenovcu koji i bez tih laži jest najveća ljaga i zlo NDH.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 3.3.2020. | 14:42

3

Gospodo, vjerujete li da je jedan od navedenih govornika na HDZ-ovom skupu ovo radio za vrijeme rata u BiH? https://balkanis.com/2020/02/28/ovo-je-coviceva-ratna-proslost-kako-je-praljka-molio-da-mu-obezbijedi-10-zatvorenika-bosnjaka/?fbclid=IwAR3QjBJGsgzQxhd_NY9AGBZdqSa5JltWCKEozjCvf0QEC5cJepqS1Oqsv-s
borat

borat

Komentirano: 3.3.2020. | 14:35

4

Očito se ne razumijemo. Mi danas nemamo metodologiju ni točne statistike uz sva moderna tehničko-tehnološka čuda, a ti poješ o tome kako su udbaši, partizančine, polupismeni i bez ikakvih relevantnih i pouzdanih podatka trebali jedan drugog demantirati. Ma zaboli me ona stvar tko je od njih više u krivu. Razuman čovjek zasigurno zna samo to da se radi o pristrasnim i netočnim podacima. Zlonamjeran čovjek bira jean od spornih skupova podataka i na njima gradi neke sulude teorije: Tuđman svoje, a Srbi svoje. Svi su ti "statistički podaci" u službi neke politike.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 3.3.2020. | 11:05

5

Vrlo bitan komentar koji će bitnije promijeniti današnju situaciju u kojoj se nalazimo i koji će sigurno doprinjeti boljem životu O temi o kojoj govori gornje navedeni članak rečeno je jučer sve sa izjavom Kovača da je HDZ zapošljavao ljude po stranačkoj listi, pametnom dosta
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 3.3.2020. | 9:33

6

Borat@ trebao ga je demantirati onaj koji ga je zbog tih podataka optužio a onaj koji ga je osudio trebao je u obrazliženju presude napisati da su ti podaci neistiniti i zašto su neistiniti. Hrvatski institut za historiju radničkog pokreta i NOB-a zadnji je osnovan takav institut, a osnovan je nekoliko godina nakon što su takve institute već imale sve druge jogoslavenske republike. Metodologija 'utvrđivanja' imena i broja stradaluh, umrlih i ubijenih u Jasenovcu u vrijeme NDH je i dalje neprihvatljiva a u osnovi se svodi ne na utvrđivanje točno onih koji jesu završili u Jasenovcu, nego na brisanje onih za koje se nedvojbeno zna da nisu završili u tom logoru. Tako su, među ostalima, s popisa izbrisani oni koji su umrli i čiji grovi su u egipatskom El Shatu. Brisani su i dva strica moje supruge od kojih je jedan ubijen u Rajlovcu, a drugi umro nakon što je ranjen kao pripadnik partizanskog Diljskig odreda. I danas se jedna ulica u Sl. Brodu zove pi njemu. Hrpa onih koji su širom NDH (a očito i šire - primjer El Shat) umrli, ubijeni ili poginuli bili su i još uvijek su na popisu jasenovačkih žrtava a da nisu Jasenovac nikada vidjeli. Konačno, Tito i general Gošnjak odbacili su interpretaciju NOR-a i partizanskog pokreta u Hrvatskoj koju su bili napisali srpski hegemonisti s Vojnog izdavačkog instituta, a Tuđmanovu prihvatili i objavili bez ijedne primjedbe. Zbog toga je Tito i prihvatio Tuđmanov zahtjev za prevođenje u rezervu i odlukom CK KPJ i CK KPH poslali ga u Zagreb da osnuje Institut kojem je na čelu bio do slima 'hrvatskog proljeća'.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 3.3.2020. | 8:31

7

Da budemo realni sve to svodi na odvračanje pažnje od današnje velike rasprodaje LIJEPE NAŠE, Zar nakon toliko godina mi razglabamo da li jedna ili 59 tisuća u Jasenovcu ,Bleiburgu i ostalim stratištima , jedan je puno.Samo što to dokazujemo, ništa, mlaćenje prazne slame. Okrenimo se današnjim ubojicama , lopovima, veleizdajnicima koji nam sišu krv svaki dan. O tome se ne prića,jer to neke sa ovih portala ne zanima i nije im stalo do istine nego im mentalni sklop funkcionira od stoljeća sedmog do 1945
borat

borat

Komentirano: 3.3.2020. | 8:11

8

stipiću - a tko ga je to trebao demantirati? Tko je uopće čitao trabunjanja generala po opskurnim institutima? Nepismen i polupismen narod? NA balkanu nikada nije bilo i vjerojarno nikada neće ni biti vjerodostojne statistike. Rko poznaje i razumije ove narode, jasno mu je zašto je tomu tako.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 3.3.2020. | 6:09

9

IVO. molim te pokreni akciju za žrtve ovog ortačkog sistema da skupimo 39,00 k za novu tipkovnicu iili da pišemo vidjelici da mu za Uskrs stavi u gnjezdu novu.Jadan, pošten čovjek , danas peticiju ministrici DIVLJAK da uz naručenih milion tableta narući jednu normalnu tipkovnicu,samo da bi od kuće mogao zarađivati kolindinih 8000 eu ili još jedna osoba na ulici bez posla
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 2.3.2020. | 23:38

10

B_Stipic nedvojbeno štiti one s kamena, gdje i sam pripada. To nije uopće problematično. Svatko štiti svoje. No, pokušava nekim podacima koje su prikupili statističari, kao što je i on sam, poništiti neke istine...Jasenovac je postojao, od toga nema bježanja, što se prije o tome prestane govoriti bit će svima bolje. Svim stranama u tom slučaju. Mrtve ne možemo oživjeti!

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

Piše Jerko Zovak

Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

20.2.2020. | 21:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pogriješio sam'

Hrvatski raritet

'Pogriješio sam'

18.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

Nakon intenzivne istrage SBplus-a

Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

11.2.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštovanja vrijedan pas

Piše Jerko Zovak

Poštovanja vrijedan pas

27.1.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velevrijedan potez direktorice Ružice Vidaković

Piše Jerko Zovak

Velevrijedan potez direktorice Ružice Vidaković

21.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za neke to nije ni politički, a kamoli gospodarski kriminal

SDP-ovci potpisali ugovor težak 9 mil.

Za neke to nije ni politički, a kamoli gospodarski kriminal

10.1.2020. | 7:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome koriste loši novinari i nejaki mediji?

Piše Jerko Zovak

Kome koriste loši novinari i nejaki mediji?

2.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :