Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 8.8.2020. u 10:00
Prikaza: 4013
|

Neznanje proizvodi ružne komentare

Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

Rado bismo se protivili izgradnji nogometnog Stadiona uz Savu sredstvima iz gradskog proračuna, kada bi nam netko pokazao primjer grada sličnog Slavonskom Brodu u kojem je Europa iz svojih fondova izgradila takav objekt.

NEDAVNI, nažalost neuspješan, pokušaj ulaska NK "Marsonije" u viši rang natjecanja, po tko zna koji put, aktualizirao je (ne)javne rasprave o (ne)dovoljnom financiranju sportskih klubova, posebno nogometnih, u Slavonskom Brodu. I dok jedni govore kako Grad izdvaja malo za 'najvažniju sporednu stvar na svijetu', drugi tvrde kako, u odnosu na ostale sportove, izdvaja previše. S ciljem 'utvrđivanja gradiva', odlučili smo provjeriti brojke iz kojih je vidljivo tko, ustvari, i po kojim kriterijima, kome i koliko sredstava dijeli tijekom jedne godine.

Analizirali smo podatke o raspoređenim sredstvima tijekom 2017., 2018., 2019. i 2020. godine  s posebnim osvrtom na nogometne klubove i njihove škole za mlađe uzraste. U promatranom vremenu, za funkcioniranje Zajednice sportskih udruga Grad je izdvojio 15,6 milijuna kuna (godišnje 3,9 mil.kn.); za tekuće poslovanje Ustanove koja gospodari sportskim objektima osigurano je 27 milijuna kuna (godišnje 6,75 mil.kn); dok će za to vrijeme u kapitalne sportske objekte Grad investirati 53,4 milijuna kuna (godišnje 13,4 mil.kn.).

Dakle, tijekom zadnjeg četverogodišnjeg razdoblja, za tekuće poslovanje i programe 90 sportskih udruga; za redovite djelatnosti Ustanove koja gospodari sportskim objektima te za kapitalne investicije u sportske objekte, Gradska uprava je iz proračuna izdvojila ukupno 83,8 milijuna kuna (godišnje 21 mil.kn.)

Iz ukupnog iznosa od 83,8 mil.kn., za nogomet je izdvojeno 48 milijuna kuna. Od toga, u sportske objekte će biti investirano 44,6 mil.kn. dok je za rad 11 nogometnih klubova i šest njihovih škola izdvojeno 3,4 milijuna kuna. Odnosno, od ukupno izdvojenih sredstava za unapređenje uvjeta rada sportskih udruga, u nogomet je usmjereno 53 posto, dok je od ukupnog iznosa za tekuće poslovanje svih 90 slavonsko-brodskih sportskih klubova nogomet dobio 22 posto.

Status NK Marsonia u Gradu i Zajednici sportskih udruga  

Budući da velik broj Brođana, nominalno, u NK Marsonia vide vodeći nogometni klub Grada, neovisno o tome u kojem rangu se natječe ili tko ga trenutno vodi, posebno izdvajamo kako se Grad odnosio prema tom klubu tijekom zadnje četiri godine. Ovo tim više jer se čelni čovjek Grada, Mirko Duspara (NL MD) i čelni čovjek NK Marsonije, Dubravko Galović (HDZ), po moralno-političkim parametrima, otvoreno ne podnose.

Od ukupno 44,6 milijuna kuna, koliko će tijekom zadnje četiri godine biti uloženo u kapitalne objekte za potrebe nogometne igre i rad nogometnih klubova u Gradu, za NK Marsonia izdvojeno je 25 milijuna kuna, odnosno 56 posto.

Mada je statistika (i) 'točan zbir netočnih podataka', neumoljivi su pokazatelji koje smo dobili sublimiranjem podataka pristiglih iz Gradske uprave. U odnosu na demagoške floskule i politikantska razbacivanja fragmentarnim i, uglavnom, tendencioznim informacijama, tablice priložene u galeriji ovog članka nedvojbeno govore u prilog tezi kako aktualni gradonačelnik Mirko Duspara i njegov tim ozbiljno vode računa o razvoju sporta u Slavonskom Brodu. Dakako, sukladno fiskalnom kapacitetu koji im stoji na raspolaganju. Koliko ozbiljno, moguće je vidjeti tek nakon usporedbe s drugima, Slavonskom Brodu sličnim gradovima.

Podaci do kojih smo došli za 2017. godinu govore sljedeće: Grad Slavonski Brod je te godine za razvoj sporta uložio 37,9 milijuna kuna, odnosno 15,89 posto proračuna; Pula je u tom vremenu u sport uložila 20,6 mil.kn. (5,12 posto proračuna); Karlovac 6,9 mil.kn. (2,79 posto); Varaždin 14,5 mil.kn. (5,88 posto); Šibenik 13,3 mil.kn. (5,87 posto); Sisak 14,5 mil.kn. (6,08 posto); Vinkovci 4,1 mil.kn. (3,74 posto); Vukovar 17,4 mil.kn. (5,92 posto); Velika Gorica 11,8 mil.kn. (3,76 posto); Dubrovnik 31.3 mil.kn. (6,40 posto).

Što podržavamo, a čemu se protivimo

 U onoj mjeri u kojoj slavonsko-brodska gradska uprava racionalno i korisno ulaže novce poreznih obveznika u društvene sadržaje za koje su zaduženi (predškolsko obrazovanje, nadstandard osnovnog obrazovanja, kultura, sport, lokalna infrastruktura, komunalna higijena, stvaranje elementarnih preduvjeta za razvoj gospodarstva i dr.) u toj mjeri ih SBplus otvoreno podržava i obrnuto. U onoj mjeri u kojoj toleriraju ili ne pružaju dovoljan otpor kriminalnom ponašanju državnih i lokalnih institucija te privatnih poduzetnika (na primjer: tijekom izgradnje drvenog mosta u Tvrđavi Brod; rekonstrukcije državne ceste u Osječkoj ulici; izbjegavanje objave tko, kad, gdje, kako i zašto je "slučajno" zagadio uzorke vode iz sustava kojim se koristi 90 tisuća građana; nedovoljnog inzistiranja na naknadi za oduzeto im zemljište u Luci Brod itd.) SBplus će se suprotstavljati njihovoj politici. Dapače, kad god odluče sufinancirati projekte i programe koje treba financirati isključivo, ili uglavnom, Država, energično ćemo se tome suprotstavljati.

Rado bismo se protivili i izgradnji nogometnog Stadiona uz Savu sredstvima iz gradskog proračuna, kada bi nam netko pokazao primjer grada sličnog Slavonskom Brodu u kojem je Europa iz svojih fondova izgradila takav objekt. To, pak, što Država ne želi sufinancirati kapitalne sportske objekte (i) u šestom hrvatskom gradu po veličini, govori o deficitu karaktera te Države, a ne o nedostatku mudrosti u Gradskoj upravi.

Radikalno smanjenje državnih investicija u škole i školske sportske dvorane - mada je to jedna od temeljnih fiskalnih obveza Države - ne znači da Grad Slavonski Brod treba svojim skromnim i za druge svrhe namijenjenim sredstvima popunjavati tu i slične 'rupe' te, na primjer, sam ulagati 14 milijuna kuna u dvoranu i još šest milijuna kuna u školu Bogoslav Šulek. Naime, kad sredstva ne bi ulagao u objekte za koje je zadužena Država, Grad bi imao više novca za obveze koje mora sam financirati. Na primjer, lokalnu infrastrukturu. Naime, za nizak standard u školstvu i svoju kupovnu nemoć, građani mogu i trebaju kriviti državu, ali za lošu gradsku infrastrukturu, s pravom, držat će odgovornom isključivo Gradsku upravu.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 32

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 12.8.2020. | 21:10

  1

  sloga - marsonia kup zar nije dosta samo taj poraz ,kakav nogomet kad im je najbolji igrač trener
  pjevajmo_do_zore

  pjevajmo_do_zore

  Komentirano: 12.8.2020. | 17:07

  2

  marketinghr recimo da si djelomično u pravu. Sjetimo se NK Slavonac CO iz Perkovaca!? Sve je to politika ili nabijanje političkih poena, ali dokaz da se može ako sponzori ulože. Nisu u Perkovce uložili ni grad ni država već zna se tko. Mislim da sam u pravu kad kažem da nije uredu da primjerice sportska zajednica da Marsi recimo milijun kuna iz proračuna jer što bi onda bilo sa ostalih 80 i nešto udruga? Opet kažem volim nogomet i bilo bi lijepo imati Marsu u 1. ligi kao nekada, ali...
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 12.8.2020. | 13:13

  3

  pjevajmo_do_zore sport i privreda se udružuju kada imaju interesa ili kad politika državne firme natjera sponzorirati određene klubove...Sava je duboka, P. Ćosić ima mogućnost dobiti lovu za neke radove na dnu Save, koji se ne vide...a mogu se naplatiti. Neka on bude sponzor Marsoniji...i preko SBTV...Može "natjerati", usmjeriti neke HDZ-ovce na sponzoriranje Marse. Neka kupi igrače koji mogu ostvariti ulazak u 2. HNL. I evo mu političkih bodova!
  pjevajmo_do_zore

  pjevajmo_do_zore

  Komentirano: 12.8.2020. | 12:56

  4

  ivomarkic jako dobar komentar! Opet ponavljam, na stranu sad politiku, zar nije nepobitna činjenica da grad sada ima drastično i neusporedivo bolje uvjete za bavljenje sportom nego prije 10-15 godina? Čak i proračun za sportske udruge mislim da je veći te smo među 3-4 grada u državi koji daju vrhunskim sportašima stipendije! Doći će i taj stadion koji svi želimo, a što onda? Ima i NK Amater stadion, sasvim pristojan, a opet su 3. županijska liga. Ponavljam, podebljati rad u klubovima i privući sponzore sve ostalo su naklapanja i amaterizam.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 12.8.2020. | 8:56

  5

  Kako bi pomogao svom istomišljeniku marketingu poželio sam razjasniti neke stvari...Svojevremeno je, u bivšoj Jugoslaviji, grad Brod imao prvoligaša u košarci. Nosio je ime: ORIOLIK. Dakle tvornica iz nekog, tamo malenog sela Oriovca, sponzorirala je košarku u Brodu. Zašto? Pa imali su interes, da se čuje za njih na ex jugoslavenskom tržištu. Oriolik je bio poznat i u Europi. Ni tada, kao niti sada grad nije imao upliva u zbivanja u košarkrci kao i sportu u cijelini. U isto vrijeme u Brodu je postojao i ĐĐ, Slavonija DI i mnoge druge velike firme...Klubovi su dobivali imena svojih sponzora i dakako na takav su način reklamirali svoje firme...Gledam sponzore Zadra kojega jedan šupak komentator spominje i vidim da su to ozbiljni sponzori...nabrajam samo neke: Tommy, OTP banka, Crodux, Auto Hrvatska, Cromaris,Supernova, KENT banka, Zadarska zračna luka, Atlas, Coca Cola, Maraska, Mazda, Zagrebačka pivovara i mnogi drugi... Kako se KK Zadar pojavljuje i u europskim takmičenjima proširio je svoju scenu djelovanja. Sponzori to primjete i imaju interesa promovirati svoje firme. Za razliku od KK Zadra, NK Marsonija obilazi sela diljem Slavonije. Nepoželjna je to scena za potencijalne sponzore. Da zaključimo, HDZ-ovi sendvičari pokušavaju oblatiti politiku grada prema sportu i prikazati gradonačelnika kao neosjetljivog čovu za sport u cijelini. Dakako, to ima, prije svega, političku pozadinu...oblati protivnika, pa makar i neistinama, kako bi svoju guzu postavili na njegovo mjesto. Drago mi je konstatirati da gradonačelnik nije nasjeo na fore, izmišljotine i laži ovakvih komentatora, dušebrižnika za sport u Brodu i da čuva lovu građana u gradskoj kasi i troši je na pravi način...Tražite sponzore i igrajte se velikih vođa do mile volje. Moju lovu, radi vaših politički ciljeva nećete dobiti! Živimo u realnom vremenu, ne pokušavajmo živjeti u 22.stoljeću...O ovoj temi, osobno, neću više pisati.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 12.8.2020. | 8:18

  6

  ilijacvorovic ...bilo bi dobro, obzirom na moje financijske mogućnosti, da grad učestvuje u pokrivanju i mojih režija. Ono, ako može Marsoniji, zašto ne bi mogao i meni? Zadar je bio član 1.HNL, ali je ispao i došao u situaciju u kojoj je sada. I Marsonija je bila član 1. HNL i doživjela istu sudbinu...Može se reći bile su to RUPE BEZ DNA. Što se tiče tribine, ona će tu biti slijedećih 100 godina. Izgrađena je nakon dogovora gradonačelnika, Šukera i D. Galovića. Gradonačelnik je svoj dio odradio, a Šuker i Galović nisu. Trebali su na pomoćnom terenu postaviti umjetnu travu...Kako onda tako i danas. Spominješ trgovačka društva i sponzorstva Marsonije. Zašto bi građani plaćali veće cijene vode, plina i komunalija da bi neki tamo glumili veličine u klubu? Netko je spomenuo Petra Bašića...on ne može čuvati tri nacrtane ovce. Sve što je radio...radio je prema zapovijedima D.Galovića. I upravo smo došli, nakon takvog veličanstvenog rada, do bankrota...RUPA BEZ DNA JE JEBENA STVAR...političari nemaju mandat trošiti novac građana na želje pojedinaca koji žele glumili velike menadžere...poput D.Galovića i P. Bašića.
  pjevajmo_do_zore

  pjevajmo_do_zore

  Komentirano: 11.8.2020. | 22:44

  7

  marketinghr mislim da lupetaš, mislim da Petar Bašić nije uopće problem čak naprotiv, njegovim dolaskom je nekako sve oko Marse postalo pozitivnije dok za ostale to ne mogu reći.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 11.8.2020. | 21:34

  8

  Jedan nedokazani tip piše kako je iluzorno za očekivati od ove vlasti (misli na gradonačelnika Dusparu) da podrži Marsoniju. Odmah se mora reći da grad Zadar, s približno istim brojem stanovnika kao i naš grad, ima, zahvaljujući turizmu, dvostruko veći proračun od našeg proračuna. Unatoč toj činjenici grad Zadar nije u stanju izdržavati nogometni klub Zadar. Evo što o toj činjenici piše 057info, zadarski portal: "Nakon brojnih upozorenja oporbe i medija kako Grad Zadar već godinama baca novac namijenjen financiranju Nogometnog kluba Zadar, danas je gradonačelnik Branko Dukić, prilikom otvaranja radova na Centru za mlade, rekao kako Grad Zadar "ne može više bacati novac u rupu". A to bi trebalo značiti i skori stečaj dioničkog društva, jer je iluzorno očekivati da će netko uložiti svoj privatni novac u društvo koje zbog blokiranih dionica Rena Sinovčića nema sređeno vlasništvo." - Znate koliko godina NK Zadar more financijski i vlasnički problemi, te stvari su gotovo možemo reći izvan kontrole. Grad Zadar je fiksiran na interes za mlade, obnavljamo umjetnu travu na pomoćnom igralištu u Arbanasima, slijedi natječaj za teren s umjetnom travom na Višnjiku, dogodine i na Bagatu... U Zadru je problem Reno Sinovčić, a u Marsoniji Dubravko Galović i Petar Bašić. Treba li ovome komentara?
  pjevajmo_do_zore

  pjevajmo_do_zore

  Komentirano: 11.8.2020. | 12:24

  9

  pericmarko očito nisi pročitao moj komentar ispod. Znači nemoguće je uspoređivati sela i grad, a ovo za režije se slažem s tobom to bi bilo OK.
  pjevajmo_do_zore

  pjevajmo_do_zore

  Komentirano: 11.8.2020. | 11:18

  10

  Hoćete se složiti sa mnom ako kažem da do prije 10-15 godina u gradu nismo imali ovakve uvjete, a imali smo daleko bolje rezultate!? Na stranu politiku, to su nepobitne činjenice. Istina da su pojedini objekti koštali kao suho zlato, ali recimo da nas to ne zanima, recimo da nas zanima činjenica da sada imamo gotovo sve i samo čekamo još dovršetak stadiona uz Savu. Moje mišljenje je objektivno, nikako subjektivno i treba biti realan. Evo pitanje, kako da grad odvoji dva milijuna kuna i da NK Marsoniji? Da li je fer prema drugim sportovima? Da li se može garantirati da niti jedna kuna tog novca neće završiti u nečijem džepu? Stoji i činjenica da je nogomet najpopularniji i sam ga volim igrati i pratim ga, ali mislim da tu ne treba tražiti već drugdje i to u obliku sponzora, donatora i slično. U protivnom možemo ostale sportove u gradu ugasiti ili ih ostaviti na rubu propasti. Često spominjemo Oriovac i neke druge općine, ali samo uzmite šta to općine imaju od sportova i aktivnosti? Oriovac ima NK Oriolik, KK Rekord Tim i KKK Oriolik te vatrogasno društvo i KUD!? Logično da svi oni imaju dobra financijska sredstva. Dalje ako gledamo pa nama nogometaši treniraju 3 ili 4 puta tjedno!? Nije li to rekreacija? Rekreacija nigdje u svijetu nije financirana. Bez uvrede bilo kome, ali je tako. Dao Bog da imamo opet Marsu u 1. HNL, ali zna se kako i koliko se trenira za takav pothvat, također i kakve financije trebaju biti za viši rang. Po meni grad i županija trebaju pomoći, ali ništa više nego drugim sportskim klubovima u gradu, naročito onima koji imaju bolje rezultate, a sve ostalo pronaći sponzore i donatore. Sretno Marsa!

  Broj komentara: 32

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 1234

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić nije fukara

  Čovjek iz Remetinca

  Vinko Grgić nije fukara

  26.9.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

  Piše Jerko Zovak

  Nismo svi kurvini sinovi

  15.9.2020. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

  Vijeće za elektroničke medije

  Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

  10.9.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

  Nakon velike buke, donosimo:

  Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

  4.9.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

  Ako smo 'predziđe' sad 'katoličanstva'

  Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

  3.9.2020. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

  Predstoji bitka za podjelu plijena

  U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

  29.8.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

  Čovjek nepostojana karaktera

  Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

  26.8.2020. | 21:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

  Pretvaraju nas u svoju sirovinsku bazu

  U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

  22.8.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

  Novi slučaj stare pojave

  Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

  19.8.2020. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

  Sahranjen ugledni ustaša

  Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

  13.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

  "Svakoga dana u svakom pogledu..."

  Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

  12.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :