Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 26.9.2018. u 0:02
Prikaza: 2512
|

Pero Ćosić i ekipa drže:

Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

root : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.

Na temelju Izvješća Povjerenstva za utvrđivanje opravdanosti izdvajanja njihovih znanstveno nastavnih sastavnica: Strojarskog fakulteta i Studentskog centra te dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, na sjednici održanoj u utorak, 25. rujna 2018. godine, Senat Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer Osijek donio je dva zaključka.

Izgleda, najbolja brana 'otvorenom društvu' je zatvorena akademska zajednica.

Prvim zaključkom prihvatio je Izvješće Povjerenstva: neka se sastavnice izdvoje, ali pod uvjetom da Država osječkom Sveučilištu refundira sredstva koja je ono uložilo u Slavonski Brod od  2007. do 2018. godine. Navodno, drže kako bi po tom osnovu mogli 'ušićariti' stotinjak milijuna kuna 'keša'.

Dakle, uz tri nova studija: Kineziologiju, Arhitekturu i Dentalnu medicinu - koje je Osijek dobio tijekom namjerno produženog postupka formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu kao svojevrstan supstitut za gubitak jedne i 'frtalj' svoje sastavnice - rektor osječkog Sveučilišta, prof.dr.sc. Vlado Guberac, mogao bi trljati ruke nakon što uspješno 'proda' svog suutemeljitelja.

Naime, jedan od tri nužna suosnivača 1974. godine, bez kojeg ne bi bilo osječkog Sveučilišta, bio je 'samostalni' Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu.

Drugi zaključak je, ustvari, naputak za operacionalizaciju prvog, jer se u njemu tek konstatira kako je "potrebno Ministarstvu znanosti i obrazovanja prezentirati Izvješće s financijskim pokazateljima te utvrditi raspoloživa sredstva u državnom proračunu za 2019. godinu za Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku".

Drugim riječima, osječko Sveučilište - u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta - pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.

Prema informacijama do kojih je došao SBplus tijekom ovog dugotrajnog i mukotrpnog procesa, nitko od relevantnih Brođana nema ništa protiv da osječko Sveučilište zadrži dosegnuti akademski status u zemlji i svijetu. Međutim svi oni, neovisno o političkoj pripadnosti, čvrsto su odlučili kako se neće odreći prava i mogućnosti osnivanja vlastitog Sveučilišta, ma koliko bi ono malo i 'neučinkovito' moglo biti tijekom prvih godina njegova života i rada pod mentorstvom osječkog Sveučilišta.

- Nakon što sam, zajedno s kolegicom Ljubicom Maksimčuk i kolegom Markom Šimićem, u više navrata, tematski, raspravljao na raznim mjestima s raznim subjektima o Sveučilištu u Slavonskom Brodu, u petak 22. rujna, u Belom Manastiru, s premijerom Plenkovićem sam razgovarao na tu temu informirajući ga što smo sve učinili dosad i što očekujemo do usvajanja državnog proračuna za 2019. godinu. Predsjednik Vlade je uvjeren kako je to apsolvirana tema te da će brodsko Sveučilište iduće godine početi s radom. Predstoje nam još razgovori u Ministarstvu financija i, potom, držim da će biti osigurane sve pretpostavke da brodsko Sveučilište iduće godine počne živjeti.- za SBplus kazao je saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Županijske skupštine, Pero Ćosić.

Aktualni rektor brodskog 'Sveučilišta u osnivanju', prof.dr.sc. Roberto Lujić, za SBplus je kazao kako prati sva (ne)zbivanja oko Sveučilišta u Slavonskom Brodu te da procese potiče koliko je u njegovoj moći. Svjestan činjenice da su poluge moći izvan njegova utjecaja, Lujić nam je kazao: "Moj formalni status u procesu formiranja Sveučilišta potpuno je irelevantan u odnosu na želju da ustanova zaživi. Zbog toga, odavno sam osnivaču dao na znanje kako je moj mandat na raspolaganju, ako ga žele".

Budući da Hrvatska za visoko obrazovanje izdvaja tek 0,93 posto BDP-a, po čemu spada na samo začelje sa zemljama poput Rumunjske, Armenije, Azerbajdžana i Gruzije - dok  Švedska, Danska, Cipar i Ukrajina izdvajaju do 2,4 posto - postoji opravdan razlog da Vladu poveća izdvajanja za visoko obrazovanje i na taj način ne smanji nego poveća ukupna sredstva iz kojih bi bilo financirano i brodsko Sveučilište.

O kvaliteti visokog obrazovanja u Hrvatskoj, nadam se, pisat će kompetentniji od potpisnika ovog priloga. Ili neće, jer drže kako je to tema za odabrane. Izgleda, najbolja brana 'otvorenom društvu' je zatvorena akademska zajednica.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Detox

Detox

Komentirano: 26.9.2018. | 15:07

1

I opet sve zavisi od države.
Vilson

Vilson

Komentirano: 26.9.2018. | 11:17

2

Svaki porođaj je težak, naročito ako je rodilja u već poodmaklim godinama. Dakle, trebalo je brodsko Sveučilište otvarati puno ranije. Žalosne su te silne opstrukcije, kako od strane Osijeka, tako i od ostale akademske zajednice (npr. tužba Rektorskog zbora na čelu sa zagrebačkim rektorom Borasom). Hvala Bogu, pa im to neće uspjeti! Inače, treba malo ograničiti tu apsolutnu autonomnost akademske zajednice i učiniti je otvorenijom, kako bi ti silni parcijalni i osobni interesi i sve ono nevaljalo što se tu krije, konačno izašlo na vidjelo.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :