Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 30.10.2018. u 0:01
Prikaza: 2617
|

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

ONI koji kažu kao su kapitalizam i demokracija najbolje što je čovjek izmislio, uglavnom, sami su kapitalisti ili njihovi podanici, odnosno politički su i vjerski lideri ili njihovi glasnogovornici.

Oni, pak, koji kažu kako u kapitalizmu i demokraciji svi imaju iste šanse, besramno lažu jer upravo je obrnuto i upravo zbog toga oboje opstaje - i kapitalizam i pseudodemokracija.

Zahvaljujući 'tom i takvom' (kako bi kazao Franjo Tuđman) političkom sustavu, privilegirani Zagreb akumulirao je gospodarsku, prosvjetnu, kulturnu, sportsku i svaku drugu moć u Hrvatskoj. Dapače, bez odluke Zagreba, na primjer, Slavonski Brod ne može povlačiti novac iz fondova koje je izmislila Europska unija kako bi kontrolirala (ne)ravnomjeran razvoj kontinenta.

Što god bismo željeli tražiti od glavnog grada Beograda, pardon Brisela (hrv. Bruxelles), prvo moramo u Zagreb na 'carinjenje' zahtjeva ili tužbe. Naime, tek kad neefikasna metropolistička birokracija, kroz svoje duge prste, propusti predmet on može dalje u Europu.  

Nema tog projekta, plana, ideje… iz Slavonskog Broda koja smije biti 'poslana' u Brisel, a da na pošiljki ne piše 'via Zagreb'. U Zagrebu se raspoređuje 96 posto hrvatskog društvenog proizvoda i 100 posto sredstava iz fondova Europske unije.

Fotografija News portal SBplus.hr.

Mada narodna poslovica: "Tko med vrca prste liže" govori o ljudima koji bez dopuštenja vlasnika uzimaju mali dio njegove imovine, u slučaju upravljanja hrvatskim društvenim proizvodom, Zagreb je vlasnicima tog dobra dopustio lizati prste, a sam proizvod prigrabio je sebi. Iz zemlje i Europe.

Zahvaljujući službi za odnose s javnošću Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, bili smo u mogućnosti izraditi tablicu iz koje je vidljivo koja je hrvatska županija i koliko povukla sredstava iz EU fondova. U mogućnosti smo pokazati dio rezultata blagodati hrvatske pseudodemokracije u kojoj, jelte, svi imamo jednake šanse.

Mada bi svaka iole kršćanska, demokratska, pravna i socijalno osjetljiva država svojim politikama pokušala ispraviti četvrtstoljetni neravnomjeran razvoj zemlje uzrokovan nametnutim ratom, samovoljnom deindustrijalizacijom i perverznom privatizacijom društvenog vlasništva, na način da nerazvijenije i siromašnije krajeve pozitivno diskriminira, hrvatska metropola čini obrnuto - siromašnima uzima med te im tek prste dopušta lizati.

Navodno, u Zagrebu živi 802 338 hrvatskih građana dok Brodsko posavska županija - između ostalog i zbog toga što su u Zagrebu i 'Minkenu' šanse malo jednakije - ima tek 158 575 pučana. Iako je društveni proizvod Zagreba 16 puta veći od onog u Brodsko-posavskoj županiji, metropolisti se nimalo libili nisu iz EU fondova povući 2,5 puta više sredstava po glavi stanovnika u odnosu na jednu od najsiromašnijih hrvatskih županija.

Onima koji bi se propeli na zadnje noge i zarzali kako svi imamo iste šanse te da Zagreb nije kriv Brodsko-posavskoj županiji što je povukla tako malo sredstava iz EU fondova, treba reći - vratite nam neravnopravnost u kojoj Brodsko-posavska županija neće biti moneta za potkusurivanje nerazumno egoistične koalicije lokalnih i državnih političkih i vjerskih elita. Vratite društveni status zajednice kojeg ste nam ukrali centralizirajući svu pamet, sredstva i moć u metropolu kako biste izgradili etatističku aždaju goru od bečke i beogradske. Goru, jer je naša.

Vratite ljudima barem onoliko upravljačkih prava i sredstava od poreza i doprinosa koliko ih ima lokalna samouprava u Europi! Jeste li slijepi i glupi - ili slijepo i glupo gramzivi - kad ne vidite da vam aktualni sustav upravljanja zemljom nije blagoslovljen od naroda koji iz nje seli. Vjerojatno, većina ljudi misli - kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika i sofisticiranih hajduka zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:50

  1

  ivomarkić - možda da nabrojiš par gradskih projekata koji su prošli i par onih koji nisu prošli da vidimo točno u čemu je problem i da vidimo kakve rezultate daju ti završeni? Može i županijski :)
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:48

  2

  ivomarkic - teško ti prolazi tvoja "pjesma". Da se ne razumiješ baš najbolje u EU projekte govori i ovo: " Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate." Ne CTR, već 90% projekata koje je financirala EU ne donose nikakve rezultate. Cilj tih projekata je da se potroše EU novci i to tako da većina tih novaca ode nazad na "truli" zapad: opreme i usluge iz EU koje naše tvrtke ne proizvode ili ne mogu pružiti. Pregledaj malo portfolio projekata i vidi što je od pojedinih ostalo živo! Projekti osposobljavanja žena i drugih za poduzetništvo su trajali dok je bilo love, a onda nisu nastavljeni, nego naprasno ugašeni. Doista, još nisam čuo za iole solidno pripremljen projekt (čak ipolupismeno), a da nije prošao.
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:28

  3

  Apologletika ,gdje izvadi to se ne spominje u kršu a i vidjelici je strani pojam
  livada

  livada

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:22

  4

  Ja bih volio vidjeti popis tih projekata iz Broda koje je "zakočio Zagreb". Dakle, one koji su zadovoljili sve procese i procedure, ali ih je neki birokrat u ZG-u usporio, stopirao, na bilo koji način unazadio...
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 13:12

  5

  B_Stipić@ . .EU odobrava ili predviđa, svejedno je, na svojim instancama određenu sumu novca za projekte u nekoj lokalnoj zajednici. Dakako ti projekti moraju biti kompatibilni sa sveukupnom strategijom EU. Lokalne zajednice, za koje je predviđen novac pripremaju projekte koji se mogu uklopiti u odobrenu sumu novca. Svi projekti idu na ocjenu u EU koja ih prihvaća ili ne. Dakle, sredstva mogu biti potrošena ili ne kao i novac koji može biti odobren ili ne. Na kraju sve ide preko vlade i ministrice Žalac...no, ona je samo lutka na koncu. Netko s više razine, koristeći političku moć, ubrzava proceduru ili je uspori. Ako si HDZ sve ide puno lakše, u protivnom imat ćeš problema...Na kraju, pojam apologetika nije primjerena tebi kao Hrvatu čistuncu, zašto me napadaš da nešto i nekoga branim, dok i ti činiš isto...? Nemoj biti picajzla i tražiti nešto nekome kako bi ga provocirao...Pošto si komentirao moj komentar znak je da si shvatio što je pjesnik htio reći. Djelom si u pravu, ali, brate, dosadan si s primjedbama koje ničemu ne vode.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:26

  6

  Markiću@ ne da mi se čitati Tvoju apologetiku - dovolno je početak prve rečenice... Na taj dio se i reflektiram: nije isto odobriti (rezervirati) sumu novaca na nekoj poziciji i odobriti novac s te pozicije za program tj. odobriti program.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:24

  7

  Jelić objašnjava: "1. Broj i vrijednost odobrenih projekata prvenstveno ovisi o broju i kvaliteti poslanih projekata na natječaje za sufinanciranje iz EU sredstava." . . Kako znamo Brod je svojevremeno imao najviše prijavljenih projekata, pohvaljeni su od ministrice Žalac, ali netko izgleda iz više politike "vrednuje" projekte tako da jednima traži dlaku u jajetu, a drugima daje zeleno svijetlo. Bilo bi dobro da gospodin Jelić navede projekte koji nisu bili kvalitetni, ne samo u Brodu, već i šire..neka nas pouči. Ako je veliki stručnjak. neka iskaže svoje domoljublje i lokalpatriotizam.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

  8

  Stipiću@ EU odobri sumu love za jednu lokalnu zajednicu, ona uradi i preda projekt, EU odobri, ali Zagreb "šteka" ili dodjeljuje onima koji su podobni, preskače redoslijed, tako da jedni stalno čekaju milost centrale,a drugi imaju ispašu. Zašto? Pa pripadaju HDZ-ovoj provincijenciji. Pogledaj malo, proguglaj, pa ćeš vidjeti da lovu dobiva 8 (gdje vlada HDZ) od 10 gradova. Onaj ostatak, od 2 grada, u koaliciji je s HDZ-om. Što se tiče vlastitih sredstava grad ima u proračunu predviđena sredstva za svoj dio učešća u EU projektima. Slavica Lemaić, iako joj je objašnjeno sedam puta, a sada se i ti javljaš, još niste to shvatili. Nisi komentirao video, link je naveden u prilogu prije! Taj čovjek je izgubio izbore u Brodu i cilj mu je, praviti se da voli Brod, a koristi svaku priliku udariti mu kajlu. Prepotencija na djelu! Ta njegova rabota bi mu se mogla obiti o glavu. Propast će i kao političar ali i menadžer. Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate. Škola koju hvale svi (Prskalo joj bio na čelu), ima godišnje prihode od 700 kuna po učeniku... To može imati čak i onaj koji nema završenu nikakvu školu...Znaš li koliko je Brod dobio sredstava od odobrenih 33.000.000 eura? Dobro, to nije predviđeno samo za Brod. U tu sumu su priključene i općine koje gravitiraju Brodu. Brodu su prikrpeljili općine iako su one zasebne cjeline. Bilo bi logičnije da su one pod nadzorom županije. Nakon što općine ne naprave projekte ispast će da su brođani krivi što nema ostvarenih projekata...
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

  9

  Ovo baš i nije istina (interpretacija naime). Zagreb i jest skoro četvrtina Hrvatske, a kad se zbroji da svi nacionalni projekti se vode pod Zagreb (jer su ministarstva tamo) zapravo je broj i iznos projekata proprocionalan. Drugo što nije točno je da se "sve šalje u Bruxelles via Zagreb"...More natječaja prijavljuje se direktno kroz korisničke sustave i jedina uloga "Zagreba" je da papirnato kroz provedbena tijela kontrolira te projekte (šalje ih recenzentima, odobrene projekte potpisuje, kontrolira dokumentaciju). Tu je usko grlo jer u sustavu radi premalo ljudi a i oni koji rade uglavnom odlaze nakon godinu dvije zbog premalih plaća... Međutim, to vrijedi i za projekte iz Zagreba i za projekte iz Pričca, i ne radi se "o dobroj volji Zagreba hoće li nam dopustiti da nešto prijavimo EU ili ne"
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 30.10.2018. | 18:40

  10

  Koliko je novaca svake od promatrane godine i ukupno u cijelom razdoblju u Proračunu Grada bilo odobreno (planirano) korisnicima tih sredstava a koja su namijenjena EU projektima? Ni jedna odgovorna osoba u pravnoj osobi korisniku proračunskih sredstava i pogotovo u sustavu 'Gradske blagajne' po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti ne može samostalno aplicirati ni za jedan EU projekt gdje se traži sudjelovanje s vlastitim sredstvima, a dok Grad sredstva odobri, natječaji se najčešće ne samo zatvore, nego i realiziraju. Tu je temeljni problem 'centralizacije' u odnosu na apliciranje na EU fondove. Kad je riječ o ITU mehanizmu stvarna uspješnost povlačenja raspoloživih sredstava mjeri se manjim brojem programa veće vrijednosti uz obaveznu uključenost što većeg broja korisnika a tek potom ukupnim iznosom odobrenih sredstava za sve projekte.

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  Sudovi odlučili:

  Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  28.1.2019. | 12:00
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

  Krešo Beljak nije bio ekscesan

  HSS više nije demokršćanska stranka

  22.1.2019. | 14:15
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

  Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  9.1.2019. | 23:50
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

  Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  3.1.2019. | 22:00
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  Već četvrt stoljeća

  Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  3.1.2019. | 0:01
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  Osma godina rada je prošla

  Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  1.1.2019. | 23:00
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

  Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  31.12.2018. | 22:40
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  Da se ne tuku

  Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  29.12.2018. | 19:19
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  Netolerantnost na Dusparin način

  'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  23.12.2018. | 0:01
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  Kad oporba govori ne/istinu

  Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  19.12.2018. | 22:00
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  U Županijskom sudu i nogometnom savezu

  Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  15.12.2018. | 14:30
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  Iz brodskog Općinskog suda

  Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  8.12.2018. | 0:01
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  Treba li svijet znati detalje

  Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  6.12.2018. | 8:40
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  Drugi slučaj u 2018. godini

  Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  2.12.2018. | 11:00
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

  Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  18.11.2018. | 23:30
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  Grad Slavonski Brod

  Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  13.11.2018. | 23:30
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  Moramo li svugdje biti neefikasni?

  Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  12.11.2018. | 0:01
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  Izbor ravnatelja je politička rutina

  Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  4.11.2018. | 0:01
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  Hlao

  Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  28.10.2018. | 14:00
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  Bit će 'capo dei capi'

  Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  23.10.2018. | 22:10
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :