Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 30.10.2018. u 0:01
Prikaza: 3348
|

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

ONI koji kažu kao su kapitalizam i demokracija najbolje što je čovjek izmislio, uglavnom, sami su kapitalisti ili njihovi podanici, odnosno politički su i vjerski lideri ili njihovi glasnogovornici.

Oni, pak, koji kažu kako u kapitalizmu i demokraciji svi imaju iste šanse, besramno lažu jer upravo je obrnuto i upravo zbog toga oboje opstaje - i kapitalizam i pseudodemokracija.

Zahvaljujući 'tom i takvom' (kako bi kazao Franjo Tuđman) političkom sustavu, privilegirani Zagreb akumulirao je gospodarsku, prosvjetnu, kulturnu, sportsku i svaku drugu moć u Hrvatskoj. Dapače, bez odluke Zagreba, na primjer, Slavonski Brod ne može povlačiti novac iz fondova koje je izmislila Europska unija kako bi kontrolirala (ne)ravnomjeran razvoj kontinenta.

Što god bismo željeli tražiti od glavnog grada Beograda, pardon Brisela (hrv. Bruxelles), prvo moramo u Zagreb na 'carinjenje' zahtjeva ili tužbe. Naime, tek kad neefikasna metropolistička birokracija, kroz svoje duge prste, propusti predmet on može dalje u Europu.  

Nema tog projekta, plana, ideje… iz Slavonskog Broda koja smije biti 'poslana' u Brisel, a da na pošiljki ne piše 'via Zagreb'. U Zagrebu se raspoređuje 96 posto hrvatskog društvenog proizvoda i 100 posto sredstava iz fondova Europske unije.

Fotografija News portal SBplus.hr.

Mada narodna poslovica: "Tko med vrca prste liže" govori o ljudima koji bez dopuštenja vlasnika uzimaju mali dio njegove imovine, u slučaju upravljanja hrvatskim društvenim proizvodom, Zagreb je vlasnicima tog dobra dopustio lizati prste, a sam proizvod prigrabio je sebi. Iz zemlje i Europe.

Zahvaljujući službi za odnose s javnošću Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, bili smo u mogućnosti izraditi tablicu iz koje je vidljivo koja je hrvatska županija i koliko povukla sredstava iz EU fondova. U mogućnosti smo pokazati dio rezultata blagodati hrvatske pseudodemokracije u kojoj, jelte, svi imamo jednake šanse.

Mada bi svaka iole kršćanska, demokratska, pravna i socijalno osjetljiva država svojim politikama pokušala ispraviti četvrtstoljetni neravnomjeran razvoj zemlje uzrokovan nametnutim ratom, samovoljnom deindustrijalizacijom i perverznom privatizacijom društvenog vlasništva, na način da nerazvijenije i siromašnije krajeve pozitivno diskriminira, hrvatska metropola čini obrnuto - siromašnima uzima med te im tek prste dopušta lizati.

Navodno, u Zagrebu živi 802 338 hrvatskih građana dok Brodsko posavska županija - između ostalog i zbog toga što su u Zagrebu i 'Minkenu' šanse malo jednakije - ima tek 158 575 pučana. Iako je društveni proizvod Zagreba 16 puta veći od onog u Brodsko-posavskoj županiji, metropolisti se nimalo libili nisu iz EU fondova povući 2,5 puta više sredstava po glavi stanovnika u odnosu na jednu od najsiromašnijih hrvatskih županija.

Onima koji bi se propeli na zadnje noge i zarzali kako svi imamo iste šanse te da Zagreb nije kriv Brodsko-posavskoj županiji što je povukla tako malo sredstava iz EU fondova, treba reći - vratite nam neravnopravnost u kojoj Brodsko-posavska županija neće biti moneta za potkusurivanje nerazumno egoistične koalicije lokalnih i državnih političkih i vjerskih elita. Vratite društveni status zajednice kojeg ste nam ukrali centralizirajući svu pamet, sredstva i moć u metropolu kako biste izgradili etatističku aždaju goru od bečke i beogradske. Goru, jer je naša.

Vratite ljudima barem onoliko upravljačkih prava i sredstava od poreza i doprinosa koliko ih ima lokalna samouprava u Europi! Jeste li slijepi i glupi - ili slijepo i glupo gramzivi - kad ne vidite da vam aktualni sustav upravljanja zemljom nije blagoslovljen od naroda koji iz nje seli. Vjerojatno, većina ljudi misli - kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika i sofisticiranih hajduka zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:50

  1

  ivomarkić - možda da nabrojiš par gradskih projekata koji su prošli i par onih koji nisu prošli da vidimo točno u čemu je problem i da vidimo kakve rezultate daju ti završeni? Može i županijski :)
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:48

  2

  ivomarkic - teško ti prolazi tvoja "pjesma". Da se ne razumiješ baš najbolje u EU projekte govori i ovo: " Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate." Ne CTR, već 90% projekata koje je financirala EU ne donose nikakve rezultate. Cilj tih projekata je da se potroše EU novci i to tako da većina tih novaca ode nazad na "truli" zapad: opreme i usluge iz EU koje naše tvrtke ne proizvode ili ne mogu pružiti. Pregledaj malo portfolio projekata i vidi što je od pojedinih ostalo živo! Projekti osposobljavanja žena i drugih za poduzetništvo su trajali dok je bilo love, a onda nisu nastavljeni, nego naprasno ugašeni. Doista, još nisam čuo za iole solidno pripremljen projekt (čak ipolupismeno), a da nije prošao.
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:28

  3

  Apologletika ,gdje izvadi to se ne spominje u kršu a i vidjelici je strani pojam
  livada

  livada

  Komentirano: 31.10.2018. | 14:22

  4

  Ja bih volio vidjeti popis tih projekata iz Broda koje je "zakočio Zagreb". Dakle, one koji su zadovoljili sve procese i procedure, ali ih je neki birokrat u ZG-u usporio, stopirao, na bilo koji način unazadio...
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 13:12

  5

  B_Stipić@ . .EU odobrava ili predviđa, svejedno je, na svojim instancama određenu sumu novca za projekte u nekoj lokalnoj zajednici. Dakako ti projekti moraju biti kompatibilni sa sveukupnom strategijom EU. Lokalne zajednice, za koje je predviđen novac pripremaju projekte koji se mogu uklopiti u odobrenu sumu novca. Svi projekti idu na ocjenu u EU koja ih prihvaća ili ne. Dakle, sredstva mogu biti potrošena ili ne kao i novac koji može biti odobren ili ne. Na kraju sve ide preko vlade i ministrice Žalac...no, ona je samo lutka na koncu. Netko s više razine, koristeći političku moć, ubrzava proceduru ili je uspori. Ako si HDZ sve ide puno lakše, u protivnom imat ćeš problema...Na kraju, pojam apologetika nije primjerena tebi kao Hrvatu čistuncu, zašto me napadaš da nešto i nekoga branim, dok i ti činiš isto...? Nemoj biti picajzla i tražiti nešto nekome kako bi ga provocirao...Pošto si komentirao moj komentar znak je da si shvatio što je pjesnik htio reći. Djelom si u pravu, ali, brate, dosadan si s primjedbama koje ničemu ne vode.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:26

  6

  Markiću@ ne da mi se čitati Tvoju apologetiku - dovolno je početak prve rečenice... Na taj dio se i reflektiram: nije isto odobriti (rezervirati) sumu novaca na nekoj poziciji i odobriti novac s te pozicije za program tj. odobriti program.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:24

  7

  Jelić objašnjava: "1. Broj i vrijednost odobrenih projekata prvenstveno ovisi o broju i kvaliteti poslanih projekata na natječaje za sufinanciranje iz EU sredstava." . . Kako znamo Brod je svojevremeno imao najviše prijavljenih projekata, pohvaljeni su od ministrice Žalac, ali netko izgleda iz više politike "vrednuje" projekte tako da jednima traži dlaku u jajetu, a drugima daje zeleno svijetlo. Bilo bi dobro da gospodin Jelić navede projekte koji nisu bili kvalitetni, ne samo u Brodu, već i šire..neka nas pouči. Ako je veliki stručnjak. neka iskaže svoje domoljublje i lokalpatriotizam.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

  8

  Stipiću@ EU odobri sumu love za jednu lokalnu zajednicu, ona uradi i preda projekt, EU odobri, ali Zagreb "šteka" ili dodjeljuje onima koji su podobni, preskače redoslijed, tako da jedni stalno čekaju milost centrale,a drugi imaju ispašu. Zašto? Pa pripadaju HDZ-ovoj provincijenciji. Pogledaj malo, proguglaj, pa ćeš vidjeti da lovu dobiva 8 (gdje vlada HDZ) od 10 gradova. Onaj ostatak, od 2 grada, u koaliciji je s HDZ-om. Što se tiče vlastitih sredstava grad ima u proračunu predviđena sredstva za svoj dio učešća u EU projektima. Slavica Lemaić, iako joj je objašnjeno sedam puta, a sada se i ti javljaš, još niste to shvatili. Nisi komentirao video, link je naveden u prilogu prije! Taj čovjek je izgubio izbore u Brodu i cilj mu je, praviti se da voli Brod, a koristi svaku priliku udariti mu kajlu. Prepotencija na djelu! Ta njegova rabota bi mu se mogla obiti o glavu. Propast će i kao političar ali i menadžer. Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate. Škola koju hvale svi (Prskalo joj bio na čelu), ima godišnje prihode od 700 kuna po učeniku... To može imati čak i onaj koji nema završenu nikakvu školu...Znaš li koliko je Brod dobio sredstava od odobrenih 33.000.000 eura? Dobro, to nije predviđeno samo za Brod. U tu sumu su priključene i općine koje gravitiraju Brodu. Brodu su prikrpeljili općine iako su one zasebne cjeline. Bilo bi logičnije da su one pod nadzorom županije. Nakon što općine ne naprave projekte ispast će da su brođani krivi što nema ostvarenih projekata...
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

  9

  Ovo baš i nije istina (interpretacija naime). Zagreb i jest skoro četvrtina Hrvatske, a kad se zbroji da svi nacionalni projekti se vode pod Zagreb (jer su ministarstva tamo) zapravo je broj i iznos projekata proprocionalan. Drugo što nije točno je da se "sve šalje u Bruxelles via Zagreb"...More natječaja prijavljuje se direktno kroz korisničke sustave i jedina uloga "Zagreba" je da papirnato kroz provedbena tijela kontrolira te projekte (šalje ih recenzentima, odobrene projekte potpisuje, kontrolira dokumentaciju). Tu je usko grlo jer u sustavu radi premalo ljudi a i oni koji rade uglavnom odlaze nakon godinu dvije zbog premalih plaća... Međutim, to vrijedi i za projekte iz Zagreba i za projekte iz Pričca, i ne radi se "o dobroj volji Zagreba hoće li nam dopustiti da nešto prijavimo EU ili ne"
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 30.10.2018. | 18:40

  10

  Koliko je novaca svake od promatrane godine i ukupno u cijelom razdoblju u Proračunu Grada bilo odobreno (planirano) korisnicima tih sredstava a koja su namijenjena EU projektima? Ni jedna odgovorna osoba u pravnoj osobi korisniku proračunskih sredstava i pogotovo u sustavu 'Gradske blagajne' po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti ne može samostalno aplicirati ni za jedan EU projekt gdje se traži sudjelovanje s vlastitim sredstvima, a dok Grad sredstva odobri, natječaji se najčešće ne samo zatvore, nego i realiziraju. Tu je temeljni problem 'centralizacije' u odnosu na apliciranje na EU fondove. Kad je riječ o ITU mehanizmu stvarna uspješnost povlačenja raspoloživih sredstava mjeri se manjim brojem programa veće vrijednosti uz obaveznu uključenost što većeg broja korisnika a tek potom ukupnim iznosom odobrenih sredstava za sve projekte.

  Broj komentara: 17

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  Neznanje proizvodi ružne komentare

  Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  8.8.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  Državni i javni dužnosnici i službenici

  Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  3.7.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  Piše Jerko Zovak

  Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  25.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  Objekt primjeren potrebama zajednice

  I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  22.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  Piše Jerko Zovak

  Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  15.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  Piše Jerko Zovak

  'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  7.6.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  Svirčević se javno narugao šefu Sesi

  Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  26.5.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

  Umjesto da spuste glavu

  Visoko podignuli prst na SBplus

  14.5.2020. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

  Piše Jerko Zovak

  Restarteri

  9.5.2020. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

  Padaj silo i nepravdo

  Korona nas veže i spaja

  21.4.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  Županija - Grad Brod 2:0

  Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  14.4.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  Pitaju ljudi

  Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  14.4.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :