Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 11.10.2021. u 0:01
Prikaza: 3156
|

'I tata bi sine'

Brođani bi i ovce i novce, al' to 'neće da može'. Zasad.

root : Brođani bi i ovce i novce, al' to 'neće da može'. Zasad.

Nema održivog vrhunskog kolektivnog sporta bez prethodnog razvoja gospodarstva koje će - zbog interesa pojedine tvrtke, a ne empatije njezina vlasnika - ulagati u tu vrstu industrije.

- Što ćeš večerati - kruh ili mlijeko? - nakon cjelodnevnog rada na baušteli pita gazda građevinske tvrtke pomoćnog radnika Matu.

- Udrobljeno šefe - reče Mata.

Ako netko misli kako je u pitanju bio Mujo, nek' mu dude. Mata, Mujo ili neki drugi siromah, potpuno je nevažno, jer u pitanju nisu njihova različita imena nego ista želja - imati 'i ovce i novce'.

U hrvatskom državotvornom intermecu između pokojnog socijalizma i u pelene uneređenog kapitalizma, nije moguće financirati masovni i elitni sport - istodobno - iz iste sirotinjske društvene kase.

Na toj matrici, tijekom nedjeljne prijepodnevne obredne kave u jednom od najposjećenijih brodskih kafića, pitam trojicu Brođana: Jeste li za elitni ili masovni sport? Nakon jednosatne, konstruktivne, birtaške, rasprave zaključujem kako bi oni jedno i drugo. Voljeli bi da sva djeca imaju jednake šanse za bavljenje nekim od sportova i, na taj način, da im se razvija 'zdrav duha u zdravom tijelu' ali bi, istodobno, voljeli nedjeljom na 'tekmi' gledati 'Marsu' s nekim od prvoligaša. Makar hrvatskih. A, 'progutali' bi i košarku, kad bi vrhunska bila. Dakle, oni bi k'o Mata i/ili Mujo: 'Udrobljeno', odnosno 'I ovce i novce'.

- I tata bi sine -, da je kojim slučajem te zaključke mogao čuti, kazao bi brodski gradonačelnik Mirko Duspara citirajući legendarnog Pavla Vujisića koji je tu antologijsku uzrečicu izgovorio u filmu Slobodana Šijana: 'Ko to tamo peva', snimljenu za vrijeme 'mračnog' doba socijalizma 1980. godine.

Al' 'neće da može', kazala bi onodobna braća s istoka, Srbijanci. U hrvatskom državotvornom intermecu između pokojnog socijalizma i u pelene uneređenog kapitalizma, nije moguće financirati masovni i elitni sport - istodobno - iz iste sirotinjske društvene kase.

Nije moguće iz dva razloga. Prvo, zajednica nije dovoljno bogata da bi, u isto vrijeme, iz proračuna financirala masovni i elitni sport i drugo, većina hrvatskog gospodarstva nije na razini profitabilnosti koja bi im omogućila 'sponzoriranje' elitnih klubova.

Kao što bez oglašivača nije moguće financirati medije prodajom njihova sadržaja krajnjim konzumentima, tako niti vrhunski sport nije moguće financirati, tek, prodajom ulaznica i mogućih TV prava.

Na primjer, svaki veliki nogometni klub na svijetu u vlasništvu je velikih trgovačkih društava, ili velikih kriminalaca. Ako oboje nisu isti subjekt. Ne postoji velik sportski klub kojeg financira grad i/ili država - ako je registriran u demokratskoj, a ne totalitarnoj zemlji.

Uhodan je to poredak stvari. Nema poznavatelja prilika u sportskom biznisu - jer profesionalni sport jest biznis i to velik - kojem nije poznato funkcioniranje te gospodarske grane u Hrvatskoj i svijetu.

Unatoč tim notornim činjenicama, velik broj Brođana i susjeda im, psuju Dusparu jer ne omogućuje niti onu razinu 'vina, kruha i igara' koju su osiguravali drug Tito i njegov samoupravni socijalizam. A to da su ga sami srušili – samoupravni socijalizam – zaboravljaju. A to da je kapitalizam čovjeku imanentniji društveni poredak od socijalizma – jer počiva na poticanom i (ne)kontroliranom egoizmu – zaboravljaju. A to da smo mi Hrvati, zasad, tek 'mali od kužine' kapitalističkog svijeta – zaboravljaju.

Uglavnom, rado bismo zadržali samoupravna socijalistička prava u kapitalističkom poretku, a to je nemoguće. Tek HSLS pokušao je prodati drveno željezo, svoj 'socijal-liberal', a kako je prošao – zna se.

Na temelju (i) ove birtaške znanstvene rasprave te zasad poznatih činjenica, moguće je zaključiti opravdanost pravca razvoja sporta u Slavonskom Brodu koju provodi aktualna Gradska uprava, uglavnom, temeljem strategije koju su utemeljili bivši gradonačelnik Vladimir Jerković i aktualni Mirko Duspara, a koja bi se mogla svesti na nekoliko (ne)realiziranih uporišnih točaka.

Prvo. Prema tehnički visokim standardima, a na financijski maksimalno mogućoj razini, izgraditi neophodnu infrastrukturu koja će biti, primarno, u funkciji tjelesnog odgoja djece i mladih. Dakle, primarno u funkciji masovnog, a ne elitnog sporta.

Drugo. U proračunu Grada osigurati maksimalno moguć iznos sredstava za tekuće potrebe aktivnih sportskih klubova.

Treće. Principijelno, odvojiti politiku od sporta na način da o kriterijima - temeljem kojih će biti raspoređivana sredstva za rad sportskih klubova – odlučuje isključivo Zajednica sportskih udruga Slavonskog Broda, a dobivena sredstva od Grada, temeljem svojih načelnih sportskih, a ne političkih partikularnih kriterija, sama i distribuira sportskim udrugama te nadzire je li njihovo ukupno materijalno i financijsko poslovanje sukladno politici Zajednice i pozitivnim zakonskim propisima.

Četvrto. Putem Ustanove za gospodarenje sportskim objektima osigurati tekuće i investicijsko održavanje sportskih objekata, a putem Zajednice sportskih udruga osigurati financiranje tzv. hladnog pogona sportskih udruga: režijske troškove (struja, voda, grijanje, telefon i dr.), prijevoz na natjecanja, trenere mlađih uzrasta i sl.

Peto. Ne sprečavati razvoj profesionalnog sporta u Gradu, dapače, poticati ga na način kojim se potiče razvoj sličnih gospodarskih grana.

Nakon blic provjere trenutnog stanja duha u brodskom sportu kod onih koji se tom oblašću cijeli život bave i/ili obnašaju značajne sportske funkcije u Gradu, moglo bi se kazati kako su zadovoljni njegovim pravcima razvoja, ali ne i natjecateljskim dosezima. Pogotovo ne u kolektivnim sportovima kao što su nogomet i košarka. Pritom, svi odreda ističu kako u toj oblasti neće biti ozbiljnijeg napretka bez gospodarskog rasta zemlje u cjelini.

Kao da svi vjeruju Karlu (prezime mu znate) koji u svojim djelima tvrdi kako je „razvoj gospodarskih odnosa preduvjet razvoju društvenih.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.10.2021. | 8:26

1

Vrhunski, profesionalni sport danas je jako daleko od sintagme "u zdravom tijelu ...". Možda postoje još profesionalni sportovi i treninzi koji ne štete zdravlju sportaša, ali to sigurno nisu nogomet, rukomet i ostali loptački sportovi. Dakle, ako pričamo o zdravlju i skladnom razvoju naših mladih građana, koji će sutra postati nositelji društva, onda to nikakve veze nema sa profesionalnim, plaćeničkim sportovima. Ti sportovi su industrija, vrlo često potpuno bezobzirna, u kojoj je zdravlje pijuna zadnja rupa na svirali. A industrijom se trebaju baviti industrijalci tipa: šeici, Roman Abramović, amerikanci, francuski industijalci ....

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :