Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

SBplus

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: SBplus
Objavljeno: 5.11.2017. u 16:00
Prikaza: 6675
|

Ona je naša nova snaga

Praviti se glupim i uspjeti u životu

root : Praviti se glupim i uspjeti u životuŽeljka Gavranović, novinarka portala SBplus(Foto: A.P./SBplus)

Moj ego je svakom spoznajom sve više rastao i već sam vidjela kako me za nekoliko godina iz redakcije portala SBplus.hr otimaju velike televizijske kuće i dopuštaju mi da detroniziram Zorana Šprajca ili barem Ivanu Paradžiković.

ŽELJKA GAVRANOVIĆ, 28-godišnja profesorica kroatologije i filozofije iz Slavonskog Broda, od 2. studenog profesionalni je član male redakcije portala SBplus.
Nakon jednomjesečnog poziva zainteresiranima, između 24 dobre do izvrsne kandidatkinje i kandidata, tročlana komisija (Bašić, Radošević, Primorac) ocijenila je kako upravo Ona najviše odgovara natječajnim parametrima.
Sukladno obećanju koje su kandidati dobili na skupnom i individualnim razgovorima tijekom natječajnog postupka, objavljujemo esej s kojim je Željka Gavranović ušla u uži izbor za zaposlenje kao novinarka.
Svim ostalim kandidatkinjama i kandidatima zahvaljujemo na povjerenju koje su ukazali našoj Udruzi PLUS i njezinu portalu sudjelujući na natječaju te im želimo svako dobro.
Žaleći što nemamo financijski kapacitet zaposliti još nekoga od novinara na neodređeno vrijeme, sve kandidatkinje i kandidate pozivamo na suradnju sukladno uvjetima javno dostupnim na portalu SBplus.

 
Praviti se glupim i uspjeti u životu

Čovjek koji je izjavio da se ako želimo uspjeti u društvu moramo praviti ludima, a zapravo biti mudri, bio je Francuz i bavio se jednim od najstarijih zanata na svijetu; ne prostitucijom, nego naravno - politikom. Slično je i meni savjetovala moja baba kada bi me uhvatila s predugom jezičinom. Ispada, naime, da je bolje biti glup ili se barem praviti glupim ako to već po prirodi stvari nisi. Istu sam pouku još jednom izvukla iz informativnog sastanka redakcije portala SBplus.hr s gomilicom nadobudnih i ambicioznih djevojaka, jednim nezainteresiranim mladićem i Ivanom koji ne voli riječ „bezmalo", a koji su poželjeli okušati svoju sreću u novinarstvu. Znala sam ja odmah prilikom prijave na natječaj da se zbog nesposobnosti da se pravim glupom posao novinara u malenoj sredini na portalu koji se gotovo isključivo bavi kritikom te iste sredine ne čini dobrom idejom, ali i ovoga je puta pobijedilo ono pjesničko u meni - želja da moj članak bude čitaniji od kolumne Ante Tomića u Jutarnjem i da postanem stvarna Lois Lane (čak i u izboru muškarca).

Snovi o tome uključivali su sljedeće - željela sam postati novinarka i to dobra novinarka, a svakog dobrog novinara pokreće radoznalost ili znatiželja koje kod mene nikad ne manjka; sljedeća je poželjna i prisutna osobina široko poznavanje opće kulture (ili barem spretnost u arheologiji guglanja) i još širi spektar osobnih interesa (koji nadilazi titulu navedenu na diplomi koju danas, nažalost, gotovo svi imaju); zatim je nužno neprestano nezadovoljstvo postignutim i težnja višemu (slavni je Petar to dobro opisao stihovima o ljudskom srcu iz kojeg sto želja ponovno klije čim se dovreba željenog cilja); potrebni su otvoren um i srce prema svima bez obzira na predrasude običnih ljudi (jer pravi je novinar sve samo ne običan); traži se visok moralni standard koji otklanja strah i prepreke na koje nailazimo u borbi za dobro (da se u djelovanju, poput Kanta, bojim jedino zvjezdanog neba koje je nada mnom i moralna zakona koji nosim u sebi) i na kraju jedna od meni najdražih i rijetko viđenih novinarskih osobina - politička (i svaka druga moguća) neovisnost. Osoba koja bi u sebi nosila sve navedeno zavrijedila bi se zvati Novinarom... ali u životu nikad ne možeš imati sve.

Natječajem potaknuta i ponovno probuđena želja za pisanjem i bavljenjem novinarstvom otvorila je vrelo inspiracije - doći ću pred Velikog Urednika i reći mu u jednom dahu o čemu želim pisati - o vizionarima današnjice, svakom brodskom Elonu Musku na kojeg naiđem; o mladim pokretačima OPG-ova u našoj okolici koji nezamjećeno pokušavaju Brod učiniti središtem zdrave prehrambene industrije i pokreću revolucije u suvremenoj, na ovim prostorima nepostojećoj, proizvodnji hrane; o farmaceutskoj industriji koja na zapadnjački način počinje promovirati svoje proizvode i uvlači se svakodnevno u domove naših lakovjernih sugrađana; o radu etičkih povjerenstava i ulozi filozofije morala u njihovu djelovanju; o nužnosti simbioze arhitekture, energetike i ekologije kako bismo dobili pametne i učinkovite građevine i slično. Sumanuto sam pregledavala svjetske medije - Bloomberg, Reuters, Washington Post, New York Times i inspirirana njima prštala od ideja o tome kako bi i naš lokalni portal uz moju pomoć mogao postati svjetski.

Onda je došao Veliki Urednik i srušio sve moje snove. Doduše, nije odmah došao, nego je kasnio petnaestak minuta dok su se prijavljeni na natječaj nervozno vrpoljili u stolicama za čije se mjesto bore. Kašnjenje je, inače, jedna od brojnih stvari koje smatram izrazito iritantnima i za mene je ono znak manjka poštovanja prema onomu koji čeka, a i trošenje njegova dragocjena vremena. No, oprostit ćemo ovaj put jer nam je ono pomoglo da uvidimo bitnije stvari. Ipak kažu da su osobe koje kasne uglavnom umjetnici i nerijetko inteligentni ljudi. Vratimo se radije rušenju mojih snova. Veliki je Urednik nakon dolaska objavio da je tema našeg pisanog uratka sastanak na kojemu se upravo nalazimo. Kako je sljedećih sat vremena monolog (uz koju dijalošku minutu iznimke) držao Veliki Urednik i neprestano pozivao da ga u svom eseju kritiziramo, ja sam zaključila da je tema eseja zapravo - On.

Istraživačko, izvorno i autorsko novinarstvo jedini je put kojim želim ići, tako da sam se i prije nego sam se našla pred Velikim informirala tko je zapravo On. Nije imao dugu sijedu bradu (samo brkove) niti crvene rogove (šmrc!) i nisam morala kopati po šljunku kao Danka Derifaj za Provjereno da saznam nešto o Njemu jer je Brod dovoljno mala sredina. Nekoliko poziva, gledanje priloga na Youtube-u (uključujući i zabavne predizborne reklame za kampanju s još zabavnijim političkim obećanjima), čitanje hrpe članaka gore spomenutog i članaka o gore spomenutom i bum - sve sam znala. Znala sam sve o aferi s prodajom zemljišta Slavonije DI trgovačkim lancima u kojima je sudjelovala tvrtka Velikog, znala sam sve o nedavno donesenom „smeću od presude" zbog prvotravanjske šale Velikog koja je uvrijedila SDP-ovce Josipa Vukovića i Mirka Golovrškog, znala sam da je Veliki više lijevo nego desno, da njegov portal financira Gradonačelnik kojega ipak tu i tamo prekori pazeći da mu se ne nanese ozbiljnija šteta (kao dio predstave o neovisnosti portala o onomu tko ga financira), znala sam dosta i o nastanku portala, zaposlenim novinarima i kolumnistima, rubrikama u kojima pišu i slično. Moj ego je svakom spoznajom sve više rastao i već sam vidjela kako me za nekoliko godina iz redakcije portala SBplus.hr otimaju velike televizijske kuće i dopuštaju mi da detroniziram Zorana Šprajca ili barem Ivanu Paradžiković. No, Veliki je valjda pročitao moje planove.

Po prirodi sam teški racionalist koji uvijek više naginje pesimizmu do trenutka kad se ono bolje već nazire pa se ponosno prozovem optimistom baš tad kad je pozitivan ishod izgledan (ili za njega ima barem 96 posto šanse). Veliki je Urednik sat vremena govorio poetičnim balaševićevskim govorom zamišljena pogleda, pravio stanke na pravim mjestima, birao riječi, navodio sve zamke novinarstva i logičke pogreške u argumentiranju (npr. dobro poznati ad hominem), čak je skromno nekoliko puta (previše!) spomenuo da nije pametan (doduše, Dusparino je ime spomenuo i više puta) i na kraju naveo da od nas traži gotovo sve osobine Mog Savršenog Novinara. Okrenuvši se prostorijom, shvatila sam da nismo začarane samo Aleksandra Primorac (koja je sa širokim osmijehom i odobravanjem pratila svaku Njegovu riječ) i ja.

Negdje je morala postojati kvaka, a Veliki je znao u čemu je. Zavarivač, industrijalac, političar, direktor, poduzetnik, kolumnist, osnivač i glavni urednik portala s dovoljnom dozom narcisoidnosti koja izvire iz rečenice „nisam pametan" (kao da i sama sebe iznova u to pokušava uvjeriti, ali istovremeno samom sebi ne vjeruje), drskosti, smjelosti i znanja. Sve to može u jednoj osobi pomiriti jedino izvrstan diplomat, poznavatelj ljudske psihe, manipulator, onaj tko se uspješno snalazi u međuljudskim odnosima, tko je sa svima dovoljno dobar, a ni s kim najbolji, onaj tko doziranim izjavama ne pokazuje da je na bilo čijoj strani osim na svojoj. Samo se pametan čovjek namjerno obilježi korištenjem jugonostalgičarske riječi „bezmalo" u svojim člancima, samo se pametan čovjek ruga svom zanatu i druge uzdiže iznad sebe, samo pametan čovjek može pomiriti različitosti i unijeti toleranciju tamo gdje ona rijetko nađe mjesto. Neću reći da je Veliki pametan, reći ću da se samo mudro pravi glupim.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mladen0791

mladen0791

Komentirano: 6.11.2017. | 21:19

1

sretno Željka :)
homebox

homebox

Komentirano: 5.11.2017. | 20:29

2

Na jednom predstavljanju knjige izmjenih nekoliko riječi s dotičnom novinarkom. Dovoljno da shvatim kako voli svoj novi posao. Profesionalna, ljubazna, samouvjerena i nenametljiva... Željka, puno sreće.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

Komentar tjedna

Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

7.4.2019. | 23:40
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

Opustite se, vrijeme će zamesti tragove

Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

30.3.2019. | 14:40
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

Komentar tjedna

Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

24.3.2019. | 21:30
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni vrijedni 'klika'?

Komentar tjedna

Jesu li oni vrijedni 'klika'?

10.3.2019. | 22:30
Iako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike.
ako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike. A
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

Komentar tjedna

Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

3.3.2019. | 21:00
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostovi koji spajaju i razdvajaju

Komentar tjedna

Mostovi koji spajaju i razdvajaju

10.2.2019. | 21:00
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

Komentar tjedna

Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

27.1.2019. | 21:00
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Što kada ti šef kaže:

'Zamjenjiv si'

19.1.2019. | 21:00
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne vjerujemo u Zubić Vilu, Djeda Mraza ni poštene suce

Komentar tjedna

Više ne vjerujemo u Zubić Vilu, Djeda Mraza ni poštene suce

13.1.2019. | 21:30
Osuđeni će odraditi samo mali dio kazne, odgovorni će se izvući floskulama, oštrim će porukama osuda svega lošeg javnosti nakratko biti zamazane oči, a zatim sve po starom. Možda i nije toliki problem u zakonima, pravilnicima, odredbama, iako bi se i tu štošta dalo promijeniti.
Osuđeni će odraditi samo mali dio kazne, odgovorni će se izvući floskulama, oštrim će porukama osuda svega lošeg javnosti nakratko biti zamazane oči, a zatim sve po starom. Možda i nije toliki problem u zakonima, pravilnicima, odredbama, iako bi se i tu štošta dalo promijeniti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da smo žmirili i maštali, slika Županije bila bi 'pinky'

Prenosimo, a ne proizvodimo događaje

Da smo žmirili i maštali, slika Županije bila bi 'pinky'

30.12.2018. | 21:00
Da su se novinari tijekom protekle godine malo više potrudili... žmirili, ali stvarno jako pa, zatim, uložili svu svoju maštu i kreativnost u zamišljanje ljepšeg okruženja - u ostatak bi Hrvatske, uistinu, bila poslana savršena slika Brodsko-posavske županije. Ovako, svojim su vi
Da su se novinari tijekom protekle godine malo više potrudili... žmirili, ali stvarno jako pa, zatim, uložili svu svoju maštu i kreativnost u zamišljanje ljepšeg okruženja - u ostatak bi Hrvatske, uistinu, bila poslana savršena slika Brodsko-posavske županije. Ovako, svojim su vi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubi Sirijca, sugrađanina svoga, kao samoga sebe

Komentar tjedna

Ljubi Sirijca, sugrađanina svoga, kao samoga sebe

16.12.2018. | 21:00
Za jednog je grešnika, razumljivo, teško u cijelosti živjeti duh kršćanstva onako kako ga je zamislio Isus - okretanjem drugog obraza na prvi šamar, bacanjem kruha umjesto kamena i ljubljenjem bližnjega svoga (pa bio on i musliman ili Sirijac) kao samoga sebe.
Za jednog je grešnika, razumljivo, teško u cijelosti živjeti duh kršćanstva onako kako ga je zamislio Isus - okretanjem drugog obraza na prvi šamar, bacanjem kruha umjesto kamena i ljubljenjem bližnjega svoga (pa bio on i musliman ili Sirijac) kao samoga sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

Kao reakciju na članak

Jedna majka SBplus-u poslala nevjerojatnu lekciju o odgoju

8.12.2018. | 21:00
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
Nakon što je pročitala jučerašnji SBplus-ov članak o nastavnicima koje učenici zlostavljaju na sve moguće načine, jedna nam se majka javila sa svojom mudrošću koja zvuči gotovo nevjerojatno. Njezin koncept odgoja kaže - ako ja mogu kontrolirati svoje dijete kod kuće, a vi to u šk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

Komentar tjedna

Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

2.12.2018. | 22:45
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

Komentar tjedna

Prije 27 godina štošta je zapečaćeno

18.11.2018. | 21:00
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
Ako Marsoniji, gradskom nogometnom klubu budu osigurani bolji uvjeti pa jednog dana ponovno postane drugoligaš, barem ćemo u Slavonskom Brodu imati više 'kruha i igara' (za prvo će se Brođani već nekako sami pobrinuti) pa ćemo još manje vidjeti i znati što se radi „iza leđa“ građ
SBplus.hr, Slavonski Brod : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

4.11.2018. | 21:20
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

Komentar tjedna

Može li san o neradnim nedjeljama konačno postati stvarnost?

21.10.2018. | 19:45
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
Prazni hodnici trgovačkih centara, ali i jednako prazne blagajne zasigurno će rezultirati promjenama. Baš poput savjeta iz popularnih knjiga 'self-help' literature - želiš li nešto dovoljno jako, svemir će se potruditi da to i ostvariš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

Komentar tjedna

Nacionalni praznik nije dan odmora, nego slave

7.10.2018. | 21:10
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
Njihov odnos prema proslavi dana bitnih za Republiku Hrvatsku, dovoljno pokazuje kako je za njih to samo posao. Ako se vijenci ne polažu sa srcem, a svijeće ne pale u sjećanje na hrvatske 'vitezove' - čemu sve to?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

Pregled tjedna 3. do 9. rujna

Mada su Bosanci 'krivi za sve', ovaj su put spasili stvar

9.9.2018. | 21:00
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
Bit će da je istinita ona kako u drugima najviše mrzimo i najbrže uočimo ono što i na sebi najmanje volimo pa tako teško 'ruku pod ruku' idu oni jedni drugima slični. Najteže je, dakle, sa svojima, a sve te spoznaje o sebi otkriti možemo i ondje gdje smatramo da 'caruje' samo glu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

Komentar tjedna

Izgubljene živote i uništene sudbine nitko ne može vratiti

26.8.2018. | 21:00
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
Više od četiri i pol godine su prošle otkad je stravična prometna nesreća u Slavonskom Brodu zavila u crno četiri obitelji - one kojima su pripadale žrtve i onu kojoj je pripadao počinitelj. No, vozači teško uče iz tuđih grešaka pa je smrt na ulicama i dalje hrvatska prometna sva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke