Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
Objavljeno: 4.11.2018. u 21:20
Prikaza: 1762
|

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

root : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i PlinacroCisterna napunjena sadržajem iz produktovoda odlazi put Ivanić Grada(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za sve potencijalno loše što su učinili tijekom ili nakon Rata. Stoga, očigledno, i mediji, veliki i mali, odlučuju šutjeti za bilo što povezano s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom, vlasnikom Croduxa i biznismenom.

NAJAKTUALNIJE događaje ovog tjedna na području i u okolici Slavonskog Broda, nažalost, nisu pratili ni veliki niti mali mediji. Nitko osim SBplus-a. Šest dana pražnjenja produktovoda proteklo je u mističnoj šutnji sa svih strana jer, poznato je, protok vremena donosi zaborav, blijeđenje emocija, interesa, važnosti,… Jednak je slučaj Slavonski Brod ove godine doživio sa uskršnjim onečišćenjem vode. Bilo pa prošlo - kaže se - život ide dalje. Sedam mjeseci kasnije… uzroka ni krivaca i dalje nema.

Jednako bitna tema za Slavonski Brod, ona o pražnjenju produktovoda, s medijske je strane također gurnuta pod tepih, a službenih informacija o količini i sastavu tekućine ispumpane iz cjevovoda koji je davno zapečaćen još uvijek nema. Teoretičari zavjere u komentarima SBplus-ovih članaka kažu - Čermakova Crodux-pumpa nije 'džabe' sagrađena baš na tom mjestu u blizini cjevovoda koji je, prema njihovu mišljenju, godinama ilegalno korišten za švercanje odnosno ilegalni transport benzina. Upravo to se danas, tvrde anonimni komentatori, kao i profit nastao takvim biznisom, nastoji prikriti. Oni realniji, vođeni više razumom nego emocijama, zagovaraju tezu kako su nafta ili benzin koje pred zapadni izlaz na autocestu ispumpavaju svih ovih dana zaostali iz nekih drugih vremena.

SBplus i njegove komentatore, čini se, jedine zanima ono što nikog drugog ne zanima - pobijanje jedne od tih teza, potvrđivanje druge ili ponuda sasvim treće, istinite, priče. Plinacro koji je Općini Sibinj na vrijeme dojavio kako će radovi, na dijelu produktovoda koji se nalazi u Slobodnici, početi 15. listopada, ima sve dozvole za zakonsko provođenje testiranja i čišćenja cijevi dugih pet kilometara (osim očito nebitnog odobrenja za prometnu regulaciju Grada Slavonskog Broda koje ih je navodno kočilo, a koje zbog najave lošeg vremena više nisu mogli čekati)

Stoga je i dalje nejasno zašto je toliko problematično krajem svakog radnog dana, putem službi za odnose s medijima, obavijestiti javnost što je isisano iz cjevovoda i u kojoj količini? Kemijskim analizama, vjerujemo, moguće je utvrditi radi li se o tekućini koja je zbog godina provedenih u cijevima promijenila svoj sastav i osobine ili se radi o svježoj tvari, novije strukture. To bi, uz niz drugih fizičkih dokaza, dovelo i do jednostavnog odgovora na pitanje je li produktovod dosad bio zapečaćen ili nije.

Pripremni radovi trajali su deset dana, tako da je SBplus svakodnevno obilazio teren u iščekivanju početka čišćenja cijevi. Usprkos ranijem uvjeravanju tog dana kako radovi još neće početi, iz Plinacra su nas putem maila, baš kako su i obećali, u 15.30 sati 26. listopada obavijestili da su „nakon obavljenih pripremnih radova, započeli s radovima čišćenja produktovoda Slobodnica-Brod, odnosno njegova pražnjenja od eventualno zaostalih ugljikovodika". Te „eventualno zaostale ugljikovodike" iz cijevi su izvlačili narednih šest dana i, prema neslužbenim procjenama, cisternama zapremnine veće od deset tisuća litara, dosad ih je u smjeru Zagreba odvezeno oko tristo tisuća litara.

Dodatne sporne stvari u cijeloj su priči tvrtke i društva umiješana u proces čišćenja produktovoda. I dok se za angažman ivanićgradske tvrtke Aeks u čijem su vlasništvu cisterne koje odvoze tekućinu i koja tu istu tekućinu 'zbrinjava', može okriviti nesposobnost ili manjak tvrtki u Slavoniji koje su sposobne obaviti poslove „sakupljanja i zbrinjavanja proizvodnog opasnog i neopasnog otpada", nejasno je što na terenu u Slobodnici već duže od tjedan dana rade našički vatrogasci. U Našicama možda nema nikakve akcije. Sam načelnik Sibinja, Josip Pavić na Plinacrovo je priopćenje javno objavio kako će lokalne vatrogasne postrojbe biti spremne u slučaju potrebe, a tu su, uostalom, i slavonskobrodski vatrogasci. No, nekomu očito ne odgovara dobra suradnja medija s lokalnom Javnom vatrogasnom postrojbom koja je i nakon ekološkog akcidenta koji se krajem ožujka dogodio na istom mjestu, javnosti ustupila snimke i sve ostale materijale. I to su, međutim, samo nagađanja jer Plinacro sam „šuti i vozi", ne dajući odgovore ni na takva trivijalna pitanja.

Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za sve potencijalno loše što su učinili tijekom ili nakon Rata. Stoga, očigledno, i mediji, veliki i mali, odlučuju šutjeti za bilo što povezano s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom, vlasnikom Croduxa i naftnim biznismenom.

Dogovorno stanje kolektivne šutnje, zabijanja glave u pijesak i psovanja u komentarima pod pseudonimima, stvara ozračje koje ne donosi samo napor, nego i pokazuje u kojem smo smjeru otišli kao društvo. Bez bilo kakvog upiranja prstom u krivce, nagađanja mogućih scenarija koji su prethodili ovom koji se sad odvija, jasno i glasno poručujemo kako će građanima Slavonskog Broda, ali i Općine Sibinj dovoljna biti samo - istina. Par informacija, brojki, dostupnih samo onima koji znaju što i koliko izvlače iz cjevovoda.

Sutra je sedmi dan čišćenja produktovoda i tko-zna-koji dan Plinacrove šutnje. Kako se intenzitet odvoza cisterni posljednja dva dana radova smanjio, nagađamo kako je i 'čišćenje' pri kraju. I dalje ćemo nastojati doći do službenih potvrda i informacija kako bismo o svemu što objektivnije izvijestili.

Medijski resursi svakodnevno su usmjereni na višesatno praćenje trivijalnosti od kojih hrvatska javnost nema ništa, poput toga koje trepavice Kolinda lijepi na kapke pa sve do toga s kim usput i uz put razgovara na svojoj preuranjenoj predsjedničkoj kampanji… zašto barem mali dio tog prostora ne bi dobilo nešto što je građanima ove zemlje, posebice Brođanima, iznimno bitno.

Ako od tvrtke koja provodi zakonit proces čišćenja cjevovoda javnost ne može dobiti konkretne odgovore na pitanja 'koliko' i 'čega' ima, suludo je takve odgovore tražiti u nekim skrivenijim 'zatamnjenijim' procesima. Zbog takvog 'transparentnog' odnosa prema građanima, zbog automobila koji nezainteresirano šest dana jure pokraj mjesta radova, zbog prosječnog broja od 1500 pregleda po svakom dnevnom članku o pražnjenju produktovoda, zbog komentara poput „nitko nikad nije niti rekao da je produktovod prazan", zbog svake nedodirljive 'svete krave', zbog podsmijeha upućenih 'tragačima za istinom' koji su u manjini,… mladima (pa i starima) sve je lakše napustiti ovu (odavno) Lijepu Njihovu.

Sve dosadašnje članke SBplus-a kojima smo pratili kontaminirano područje i radove na čišćenju produktovoda moguće je pronaći u rubrici 'Život', podrubrici 'Okoliš' ili preko sljedećih poveznica:

Najava radova - Otkazivanje radova - Pripremni radovi 1 - Pripremni radovi 2 - Pripremni radovi 3 - Dan 1. - Dan 2. - Dan 3.

Dan 4. - Dan 5. - Dan 6.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 5.11.2018. | 10:51

1

Da je pravne države .......................................a ne korumpirane kamenom
darkos

darkos

Komentirano: 5.11.2018. | 7:41

2

dubokoumno....

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posljednjom 'povišicom' umirovljenici mogu kupiti lubenicu

Komentar tjedna

Posljednjom 'povišicom' umirovljenici mogu kupiti lubenicu

17.8.2019. | 21:00
Generacija je to koja je uistinu radno iskorištena, a da im zauzvrat, baš kao Paulu za neprocjenjivu tamburicu, nitko neće dati apsolutno ništa.
Generacija je to koja je uistinu radno iskorištena, a da im zauzvrat, baš kao Paulu za neprocjenjivu tamburicu, nitko neće dati apsolutno ništa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ponekad pomislim - Ja nikamo ne pripadam'

Komentar tjedna

'Ponekad pomislim - Ja nikamo ne pripadam'

28.7.2019. | 21:00
Slučajni prolaznik prema gužvama na graničnim prijelazima i kolonama koje se posljednjih dana iz Njemačke slijevaju 'dolje' nikako ne bi zaključio kako nas je sve manje.
Slučajni prolaznik prema gužvama na graničnim prijelazima i kolonama koje se posljednjih dana iz Njemačke slijevaju 'dolje' nikako ne bi zaključio kako nas je sve manje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

Komentar tjedna

Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

14.7.2019. | 21:10
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

Komentar tjedna

Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

30.6.2019. | 19:15
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

HDZ najavom promjena zapravo tvrdi:

'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

25.6.2019. | 16:00
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

Komentar tjedna

Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

23.6.2019. | 21:20
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

Komentar tjedna

A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

16.6.2019. | 20:00
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

Komentar tjedna

Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

2.6.2019. | 22:00
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija ostala bez župana

Drama na političkoj sceni

Brodsko-posavska županija ostala bez župana

21.5.2019. | 22:00
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

Komentar tjedna

Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

19.5.2019. | 22:00
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

Komentar tjedna

Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

5.5.2019. | 22:10
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

Komentar tjedna

Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

7.4.2019. | 23:40
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

Opustite se, vrijeme će zamesti tragove

Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

30.3.2019. | 14:40
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

Komentar tjedna

Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

24.3.2019. | 21:30
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni vrijedni 'klika'?

Komentar tjedna

Jesu li oni vrijedni 'klika'?

10.3.2019. | 22:30
Iako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike.
ako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike. A
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

Komentar tjedna

Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

3.3.2019. | 21:00
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostovi koji spajaju i razdvajaju

Komentar tjedna

Mostovi koji spajaju i razdvajaju

10.2.2019. | 21:00
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

Komentar tjedna

Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

27.1.2019. | 21:00
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Što kada ti šef kaže:

'Zamjenjiv si'

19.1.2019. | 21:00
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke