Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumna

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
Objavljeno: 4.11.2018. u 21:20
Prikaza: 2081
|

Komentar tjedna

O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i Plinacro

root : O produktovodu šute svi - građani, mediji, Čermak i PlinacroCisterna napunjena sadržajem iz produktovoda odlazi put Ivanić Grada(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za sve potencijalno loše što su učinili tijekom ili nakon Rata. Stoga, očigledno, i mediji, veliki i mali, odlučuju šutjeti za bilo što povezano s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom, vlasnikom Croduxa i biznismenom.

NAJAKTUALNIJE događaje ovog tjedna na području i u okolici Slavonskog Broda, nažalost, nisu pratili ni veliki niti mali mediji. Nitko osim SBplus-a. Šest dana pražnjenja produktovoda proteklo je u mističnoj šutnji sa svih strana jer, poznato je, protok vremena donosi zaborav, blijeđenje emocija, interesa, važnosti,… Jednak je slučaj Slavonski Brod ove godine doživio sa uskršnjim onečišćenjem vode. Bilo pa prošlo - kaže se - život ide dalje. Sedam mjeseci kasnije… uzroka ni krivaca i dalje nema.

Jednako bitna tema za Slavonski Brod, ona o pražnjenju produktovoda, s medijske je strane također gurnuta pod tepih, a službenih informacija o količini i sastavu tekućine ispumpane iz cjevovoda koji je davno zapečaćen još uvijek nema. Teoretičari zavjere u komentarima SBplus-ovih članaka kažu - Čermakova Crodux-pumpa nije 'džabe' sagrađena baš na tom mjestu u blizini cjevovoda koji je, prema njihovu mišljenju, godinama ilegalno korišten za švercanje odnosno ilegalni transport benzina. Upravo to se danas, tvrde anonimni komentatori, kao i profit nastao takvim biznisom, nastoji prikriti. Oni realniji, vođeni više razumom nego emocijama, zagovaraju tezu kako su nafta ili benzin koje pred zapadni izlaz na autocestu ispumpavaju svih ovih dana zaostali iz nekih drugih vremena.

SBplus i njegove komentatore, čini se, jedine zanima ono što nikog drugog ne zanima - pobijanje jedne od tih teza, potvrđivanje druge ili ponuda sasvim treće, istinite, priče. Plinacro koji je Općini Sibinj na vrijeme dojavio kako će radovi, na dijelu produktovoda koji se nalazi u Slobodnici, početi 15. listopada, ima sve dozvole za zakonsko provođenje testiranja i čišćenja cijevi dugih pet kilometara (osim očito nebitnog odobrenja za prometnu regulaciju Grada Slavonskog Broda koje ih je navodno kočilo, a koje zbog najave lošeg vremena više nisu mogli čekati)

Stoga je i dalje nejasno zašto je toliko problematično krajem svakog radnog dana, putem službi za odnose s medijima, obavijestiti javnost što je isisano iz cjevovoda i u kojoj količini? Kemijskim analizama, vjerujemo, moguće je utvrditi radi li se o tekućini koja je zbog godina provedenih u cijevima promijenila svoj sastav i osobine ili se radi o svježoj tvari, novije strukture. To bi, uz niz drugih fizičkih dokaza, dovelo i do jednostavnog odgovora na pitanje je li produktovod dosad bio zapečaćen ili nije.

Pripremni radovi trajali su deset dana, tako da je SBplus svakodnevno obilazio teren u iščekivanju početka čišćenja cijevi. Usprkos ranijem uvjeravanju tog dana kako radovi još neće početi, iz Plinacra su nas putem maila, baš kako su i obećali, u 15.30 sati 26. listopada obavijestili da su „nakon obavljenih pripremnih radova, započeli s radovima čišćenja produktovoda Slobodnica-Brod, odnosno njegova pražnjenja od eventualno zaostalih ugljikovodika". Te „eventualno zaostale ugljikovodike" iz cijevi su izvlačili narednih šest dana i, prema neslužbenim procjenama, cisternama zapremnine veće od deset tisuća litara, dosad ih je u smjeru Zagreba odvezeno oko tristo tisuća litara.

Dodatne sporne stvari u cijeloj su priči tvrtke i društva umiješana u proces čišćenja produktovoda. I dok se za angažman ivanićgradske tvrtke Aeks u čijem su vlasništvu cisterne koje odvoze tekućinu i koja tu istu tekućinu 'zbrinjava', može okriviti nesposobnost ili manjak tvrtki u Slavoniji koje su sposobne obaviti poslove „sakupljanja i zbrinjavanja proizvodnog opasnog i neopasnog otpada", nejasno je što na terenu u Slobodnici već duže od tjedan dana rade našički vatrogasci. U Našicama možda nema nikakve akcije. Sam načelnik Sibinja, Josip Pavić na Plinacrovo je priopćenje javno objavio kako će lokalne vatrogasne postrojbe biti spremne u slučaju potrebe, a tu su, uostalom, i slavonskobrodski vatrogasci. No, nekomu očito ne odgovara dobra suradnja medija s lokalnom Javnom vatrogasnom postrojbom koja je i nakon ekološkog akcidenta koji se krajem ožujka dogodio na istom mjestu, javnosti ustupila snimke i sve ostale materijale. I to su, međutim, samo nagađanja jer Plinacro sam „šuti i vozi", ne dajući odgovore ni na takva trivijalna pitanja.

Nije potrebno otkrivati toplu vodu pa kazati kako u našem društvu postoji više svetih krava u koje se ne dira ni kada gaze sve pred sobom. Neke od njih su i svi oni koji su u Domovinskom ratu te stvaranju nezavisne Hrvatske bili netko i nešto. Te 'blistave devedesete' alibi su za sve potencijalno loše što su učinili tijekom ili nakon Rata. Stoga, očigledno, i mediji, veliki i mali, odlučuju šutjeti za bilo što povezano s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom, vlasnikom Croduxa i naftnim biznismenom.

Dogovorno stanje kolektivne šutnje, zabijanja glave u pijesak i psovanja u komentarima pod pseudonimima, stvara ozračje koje ne donosi samo napor, nego i pokazuje u kojem smo smjeru otišli kao društvo. Bez bilo kakvog upiranja prstom u krivce, nagađanja mogućih scenarija koji su prethodili ovom koji se sad odvija, jasno i glasno poručujemo kako će građanima Slavonskog Broda, ali i Općine Sibinj dovoljna biti samo - istina. Par informacija, brojki, dostupnih samo onima koji znaju što i koliko izvlače iz cjevovoda.

Sutra je sedmi dan čišćenja produktovoda i tko-zna-koji dan Plinacrove šutnje. Kako se intenzitet odvoza cisterni posljednja dva dana radova smanjio, nagađamo kako je i 'čišćenje' pri kraju. I dalje ćemo nastojati doći do službenih potvrda i informacija kako bismo o svemu što objektivnije izvijestili.

Medijski resursi svakodnevno su usmjereni na višesatno praćenje trivijalnosti od kojih hrvatska javnost nema ništa, poput toga koje trepavice Kolinda lijepi na kapke pa sve do toga s kim usput i uz put razgovara na svojoj preuranjenoj predsjedničkoj kampanji… zašto barem mali dio tog prostora ne bi dobilo nešto što je građanima ove zemlje, posebice Brođanima, iznimno bitno.

Ako od tvrtke koja provodi zakonit proces čišćenja cjevovoda javnost ne može dobiti konkretne odgovore na pitanja 'koliko' i 'čega' ima, suludo je takve odgovore tražiti u nekim skrivenijim 'zatamnjenijim' procesima. Zbog takvog 'transparentnog' odnosa prema građanima, zbog automobila koji nezainteresirano šest dana jure pokraj mjesta radova, zbog prosječnog broja od 1500 pregleda po svakom dnevnom članku o pražnjenju produktovoda, zbog komentara poput „nitko nikad nije niti rekao da je produktovod prazan", zbog svake nedodirljive 'svete krave', zbog podsmijeha upućenih 'tragačima za istinom' koji su u manjini,… mladima (pa i starima) sve je lakše napustiti ovu (odavno) Lijepu Njihovu.

Sve dosadašnje članke SBplus-a kojima smo pratili kontaminirano područje i radove na čišćenju produktovoda moguće je pronaći u rubrici 'Život', podrubrici 'Okoliš' ili preko sljedećih poveznica:

Najava radova - Otkazivanje radova - Pripremni radovi 1 - Pripremni radovi 2 - Pripremni radovi 3 - Dan 1. - Dan 2. - Dan 3.

Dan 4. - Dan 5. - Dan 6.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 5.11.2018. | 10:51

1

Da je pravne države .......................................a ne korumpirane kamenom
darkos

darkos

Komentirano: 5.11.2018. | 7:41

2

dubokoumno....

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne budi 'hejter'. Budi kao Ona.

Komentar tjedna

Ne budi 'hejter'. Budi kao Ona.

14.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dajte nam imena zaraženih!'

Komentar tjedna

'Dajte nam imena zaraženih!'

5.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani, znate li što danas 'slavimo'?

Komu je što prošlo nekažnjeno

Brođani, znate li što danas 'slavimo'?

28.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se u sedam dana promijenio život Brođana

Komentar tjedna

Kako se u sedam dana promijenio život Brođana

22.3.2020. | 21:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odustajanje (ni)je za pi*kice?

Komentar tjedna

Odustajanje (ni)je za pi*kice?

8.3.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I naša su djeca u besramnoj funkciji njihova profita

Jesu li od vas profesori tražili dozvolu

I naša su djeca u besramnoj funkciji njihova profita

4.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branite li svećenika koji je u krivu ili ispravna načela?

O 'svetim kravama' i ljudima

Branite li svećenika koji je u krivu ili ispravna načela?

1.1.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :