Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
Objavljeno: 2.12.2018. u 22:45
Prikaza: 1246
|

Komentar tjedna

Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvoj

root : Kad političari prestanu biti egomanijaci, tada kreće razvojDeseta sjednica Gradskog vijeća, studeni 2018.(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju.

POJEDNOSTAVLJENO, egomanija je bolesna zaokupljenost samim sobom. I upravo ta karakteristika najbolje opisuje slavonskobrodske, ali i druge hrvatske, političare. Uglavnom, sve im je važnije od ispunjenja svoje osnovne zadaće na funkciji - borbe za dobrobit društva koje predstavljaju kao izabrani pojedinci naroda, ili pojedinih njegovih skupina.

San o slavonskobrodskom sveučilištu seže u vremena prije nastajanja dviju, danas najjačih, političkih stranaka u Hrvatskoj. Krajem osamdesetih, dakle prije čak trideset godina, dr.sc. Niko Majdandžić  predlagao je osnivanje visokoobrazovne institucije u gradu.

Tome svakodnevno svjedoče sadržaji velikih i malih medija s različitih sjednica, skupština, sastanaka. Bitno je izgledati dobro na ekranu, a manje bitno je reći nešto pametno. Bitno je istaknuti se dobrom uvredom protivnika, u narodu bi rekli 'kajlom', nego predložiti nešto konstruktivno, Bitno je do kraja gurati svoje i ne odstupiti ni koraka, bez ikakve volje i želje za kompromisom, bez prihvaćanja savjeta boljih i pametnijih te tako i postupiti. Nabrajati se može unedogled o tim nepoželjnim osobinama zbog kojih smo kao zemlja i narod 'u banani'.

Politika je čudna profesija. Kažu, u utrci za vlast i moć ne uspijevaju slabi, tolerantni i puni razumijevanja, nego opaki, oštri, nepokolebljivi i beskrupulozni. Bezbroj je dokaza o tomu kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Što će reći kako su na vrhu opstali upravo najgori. No, i u kukolju se ponekad nađe pokoja vlat žita, pokoji civilizirani normalni političar koji shvaća kako mu ideološki neistomišljenici nisu protivnici i smrtni neprijatelji te se, stoga, s njima ne mora klati, nego je moguće stavove i mišljenja izreći bez vrijeđanja i neargumentiranih 'ad hominem' napada.

Kraj godine i približavanje adventu, izgleda, utjecali su da baš ona sjednica slavonskobrodskog Gradskog vijeća na kojoj se usvajao proračun težak 371 milijun kuna, bude jedna od pristojnijih koje smo imali prilike gledati i slušati Godine Gospodnje 2018. Mada su se, uobičajeno, koplja lomila oko (ne)poštivanja Poslovnika, najčešće oko toga tko ima pravo na riječ i koliko slova ona smije imati, nismo imali prilike čuti uobičajene epitete i uvrede dobačene ispod glasa kako bi udarili 'spod pojasa'.

I, neka se sada netko usudi reći kako Božić nije čaroban - nitko nije napustio sjednicu niti je s nje izbačen, kritike proračuna iznošene su u normalnoj atmosferi, a neke su bile i temeljite, kao i prijedlozi koji su, doduše, svi redom bili odbijeni. Sve to prihvaćeno je bez ekscesa i pobune.

Ipak, u jednom trenutku, svi vijećnici bili su zadovoljni jer su primili vijest kako je hrvatska Vlada prihvatila amandmane slavonskobrodskih zastupnika, primarno iz redova HDZ-a, kojima su Sveučilište Slavonski Borod uspjeli 'ugurati' u državni proračun za 2019. godinu. Zahvaljujući toj činjenici, nakon provedene diobene bilanca sa Sveučilištem u Osijeku, iduće godine Sveučilište Slavonski Brod bit će konstituirano te prvi studenti upisani. Na taj način, uspješno je zaključena glavna prošlotjedna politička tema u Brodsko-posavskoj županiji.

Posao koji su na kraju svog mandata započeli SDP-ovci, HDZ-ovci su sada priveli kraju. Zvuči gotovo poput bajke jer je, napokon, na stranu stavljena stranačka pripadnost, a u prvi plan je dovedena želja Brođana da, poput ostalih većih gradova u Hrvatskoj, dobiju svoje sveučilište.

Mada, san o slavonskobrodskom sveučilištu seže u vremena prije nastajanja dviju, danas najjačih, političkih stranaka u Hrvatskoj. Krajem osamdesetih, dakle prije čak trideset godina, dr.sc. Niko Majdandžić predlagao je osnivanje visokoobrazovne institucije u gradu. Prije sedamnaest godina, slavonskobrodski povjesničar Petar Bašić, 2001. godine, kao kandidat za vijećnika u slavonskobrodskom Gradskom vijeću, u svome pisanom programu, tu ideju je reafirmirao i "zbog toga, u to vrijeme, od mnogih bio doslovno ismijan. A kasnije, upravo ti kritičari, licemjerno će u svoje političke programe uvrstiti Sveučilište u Slavonskom Brodu", govori Bašić.

U predizbornom programu SDP-ovca Roberta Lujića, 2009. godine, također se našlo Sveučilište, a 'njihova' Vlada će 2015. godine donijeti Zakon o njegovu osnivanju. Nakon toga, zbog ustavne tužbe rektorskog zbora, cijeli proces je zastao. U kojoj mjeri i zbog poremećaja u osobnosti s početka priče, sad je manje važno.

Ove godine, konačno, Ustavni sud je donio odluku o usklađenosti Zakona o Sveučilištu Slavonski Brod s hrvatskim Ustavom, a u petak, 30. studenog 2018., usvojeni su spomenuti amandmani. Dakle, Strojarski fakultetom u Slavonskom Brodu, po drugi put, bit će kamen temeljac jednom sveučilištu. Naime, 1975. godine bio je glavna sastavnica za osnivanje Sveučilišta u Osijeku.

Trenutno, u Hrvatskoj postoji deset sveučilišta i to u gradovima manjima (Pula) ili puno bogatijima i razvijenijima od Slavonskog Broda (Dubrovnik, Varaždin i Koprivnica - Sveučilište Sjever, osnovano 2015.). Primjeri 'izvana' također govore kako veličina mjesta, njegova razvijenost ili broj stanovnika nisu uvjet za otvaranju takve obrazovne ustanove. Pokazatelj tomu je i uspješno University of Illinois, osnovano 1867. godine, kada gradovi Urbana i Champaign, u kojima se nalaze sastavnice tog Sveučilišta, zajedno nisu imali više od četiri tisuće stanovnika.

Budući da je nepotrebno ponavljati što će sve Slavonski Brod dobiti otvaranjem sveučilišta, ističemo tek kako je praksa još jednom pokazala koliko bi stvari bile jednostavnije, bolje i ljepše kada bi, kao u nekoj bajci, opće dobro bilo iznad pojedinačnog odnosno stranačkog interesa. Pljesak koji se čuo na sjednicu Gradskog vijeća, nakon što je stigla vijest iz Vlade da je Sveučilište uvršteno u državni proračun, mogao bi biti puno češći i jači kada bi se 'male ruke' lokalnih političara češće 'složile' i radile zajedno za dobrobit zajednice kojom upravljaju. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:28

1

I skoro zaboravih, sve čestitke hadeuzeovim zastupnicima u saboru koji su u život sproveli vizije nabrojanih velikana. Tko zna kako bi grad napredovao da smo njima dali povjerenje. Možda bi i građani aplaudirali. Možda da demonstriramo pravo zajedništvo i svi se skupa upišemo u HDZ?
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:27

2

Još jedno pitanje za novinarku. Ako će za plaće zaposlenih na sveučilištu trebati preko 20 milijuna kuna, tko će plaćati grijanje, struju i ostalo što tvori hladni pogon? A u proračunu je planirano 20 milijuna, ako se ne varam. Radije bih vidio neke brojke umjesto ushićenosti aplaudiranjem političkih diletanata.
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.12.2018. | 0:18

3

"Budući da je nepotrebno ponavljati što će sve Slavonski Brod dobiti otvaranjem sveučilišta," - potpuno netočno, potrebno je precizno pobrojati što će sve SB dobiti otvaranjem sveučilišta i točno kada. Građani trebaju točno znati što se time dobija i kada.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

Komentar tjedna

Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

14.7.2019. | 21:10
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

Komentar tjedna

Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

30.6.2019. | 19:15
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

HDZ najavom promjena zapravo tvrdi:

'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

25.6.2019. | 16:00
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

Komentar tjedna

Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

23.6.2019. | 21:20
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

Komentar tjedna

A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

16.6.2019. | 20:00
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

Komentar tjedna

Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

2.6.2019. | 22:00
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija ostala bez župana

Drama na političkoj sceni

Brodsko-posavska županija ostala bez župana

21.5.2019. | 22:00
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

Komentar tjedna

Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

19.5.2019. | 22:00
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

Komentar tjedna

Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

5.5.2019. | 22:10
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

Komentar tjedna

Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

7.4.2019. | 23:40
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

Opustite se, vrijeme će zamesti tragove

Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

30.3.2019. | 14:40
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

Komentar tjedna

Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

24.3.2019. | 21:30
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni vrijedni 'klika'?

Komentar tjedna

Jesu li oni vrijedni 'klika'?

10.3.2019. | 22:30
Iako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike.
ako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike. A
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

Komentar tjedna

Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

3.3.2019. | 21:00
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mostovi koji spajaju i razdvajaju

Komentar tjedna

Mostovi koji spajaju i razdvajaju

10.2.2019. | 21:00
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
Koliko je visok vodostaj koji onemogućuje nastavak radova, toliko su ogromne i duboke predrasude koje imamo jedni prema drugima. Breme prošlosti tako je već generacijama na leđima onih koji sjećaja odavno stvaraju prema pričama starijih jer svojih iz tog vremena nemaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

Komentar tjedna

Isključivanje aparata na kojima već dugo samo preživljavaju

27.1.2019. | 21:00
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
Slavonski Brod nastavlja biti svjedokom polaganog kasapljenja onoga što je prije Domovinskog rata bio najveći ponos i temelj radničkog grada, hranitelj stotina obitelji. No, moramo priznati kako je metak u čelo slavonskobrodskom industrijskom gigantu ispucan već odavno, a posljed
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Što kada ti šef kaže:

'Zamjenjiv si'

19.1.2019. | 21:00
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
Šuti i radi, daj sebe za firmu, a kada nam više ne budeš trebao - samo ćemo te šutnuti - poznata je to maksima industrijskih giganta. No, Ivan je u ime hrabre skupine odlučio naglas reći: „Dosta je!“ Donosimo iskustva koja pokazuju kako promjene ipak dolaze.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ne vjerujemo u Zubić Vilu, Djeda Mraza ni poštene suce

Komentar tjedna

Više ne vjerujemo u Zubić Vilu, Djeda Mraza ni poštene suce

13.1.2019. | 21:30
Osuđeni će odraditi samo mali dio kazne, odgovorni će se izvući floskulama, oštrim će porukama osuda svega lošeg javnosti nakratko biti zamazane oči, a zatim sve po starom. Možda i nije toliki problem u zakonima, pravilnicima, odredbama, iako bi se i tu štošta dalo promijeniti.
Osuđeni će odraditi samo mali dio kazne, odgovorni će se izvući floskulama, oštrim će porukama osuda svega lošeg javnosti nakratko biti zamazane oči, a zatim sve po starom. Možda i nije toliki problem u zakonima, pravilnicima, odredbama, iako bi se i tu štošta dalo promijeniti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da smo žmirili i maštali, slika Županije bila bi 'pinky'

Prenosimo, a ne proizvodimo događaje

Da smo žmirili i maštali, slika Županije bila bi 'pinky'

30.12.2018. | 21:00
Da su se novinari tijekom protekle godine malo više potrudili... žmirili, ali stvarno jako pa, zatim, uložili svu svoju maštu i kreativnost u zamišljanje ljepšeg okruženja - u ostatak bi Hrvatske, uistinu, bila poslana savršena slika Brodsko-posavske županije. Ovako, svojim su vi
Da su se novinari tijekom protekle godine malo više potrudili... žmirili, ali stvarno jako pa, zatim, uložili svu svoju maštu i kreativnost u zamišljanje ljepšeg okruženja - u ostatak bi Hrvatske, uistinu, bila poslana savršena slika Brodsko-posavske županije. Ovako, svojim su vi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke