Kolumne : Kritika znatiželjnog uma

Željka Gavranović

Kolumne

Kritika znatiželjnog uma
Piše: Željka Gavranović
Objavljeno: 5.10.2019. u 21:00
Prikaza: 4226
|

Komentar tjedna

'Daj nas više nemojte j...'

root : 'Daj nas više nemojte j...'Fotografija za pamćenje s ovotjednog potpisivanja ugovora za projektnu dokumentaciju Centra(Foto: Ž.G./SBplus )

Sve navedeno nije problem nekih 'grgića' niti bilo kojeg pojedinca koji se, uvjeren kako možda čini dobro, ugnijezdi u fotelju, gledajući svoje vršnjake kako pakiraju kufere. Problem je to društva koje je toliko trulo da (zasad) ne može ni dati ništa bolje.

„Pet godina planiranja pa još pet dokumentiranja!, „Gade mi se takvi tipovi. Istovremeno su nastavnici i medicinske sestre na minimalcu.", „Zbog ovakvih ljudi odlaze van, ovo normalan kad pogleda upita se gdje diže obitelj", „Grgić je tipičan primjer uhljeba. Svaki mjesec uzme preko deset tisuća kuna, plus dnevnice i putni troškovi, besplatni poslovni gableci i ostale privilegije. Za što?" i „Daj me nemoj… od 2013. godine molim podatak koliko je novaca stiglo, koliko dopisa je napisano, a koliki su troškovi? Zar ga nije sram baš ni malo? U šest, evo skoro i sedam godina, oni tek sad rade studiju i projektu dokumentaciju? Wtf?".

Reakcije su to čitatelja SBplus portala na ovotjedni članak naslova „Politika je kočila brži razvoj događaja" koje su rezultat nezadovoljstva pojašnjenjima odgovornih na pitanja novinara o tomu zašto izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama nije ni blizu početku izgradnje (nego tek počinje izrada projektne dokumentacije), mada je Županijska skupština na 11. sjednici, 23. studenog 2010. godine, donijela Odluku o osnivanju trgovačkog društva. Centar bi, najavili su ovaj tjedan, s radom trebao početi tek (i najranije) 2023. godine, dakle, trinaest godina kasnije, a na njegovom je čelu i dalje (od 2013.) direktor Josip Grgić kojeg čitatelji poznaju kao dugogodišnjeg usamljenog člana Uprave tog nepostojećeg Centra.

Spomenuti je, prilikom potpisivanja ugovora s članovima konzorcija koji će raditi svu potrebnu dokumentaciju za Centar, naglasio kako je svjestan percepcije koju javnost ima o njemu kao 'direktoru koji prima plaću i ne radi ništa', ali je za odugovlačenje okrivio političku nestabilnost u zemlji i nedonošenje zakona. Zašto nije otišao iz tog nezdravog radnog okruženja u kojemu nije imao moć nad onime što je trebao raditi, pritom, nije pojasnio.

U prijedlogu Plana prihoda i rashoda Centra za 2019. godinu, objavljenom na internetskoj stranici sagulje.hr (op.a. osim direktora, Centar ima i službenu stranicu, iako fizički još ne postoji), navedene su i izmjene za 2018. godinu. Tako saznajemo da su prihodi nepostojećeg Centra prošle godine, od sufinanciranja Osnivača (triju županija - Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska), iznosili dva milijuna i šesto tisuća kuna, dok je u Planu za ovu godinu taj iznos milijun i devetsto tisuća kuna. Od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je godine u planu nešto više od 270 tisuća kuna, dok je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kroz EU sredstva, osiguralo više od pet milijuna kuna (prošle je godine taj iznos bio daleko manji - gotovo 248 tisuća kuna). Sveukupni 'prihodi' Centra u izmjeni Plana za 2018. su gotovo 6,5 milijuna kuna, dok Plan za 2019. kaže kako bi trebali biti 9,4 milijuna kuna.

Plan nam je pomogao i u tome da, barem djelomično, zbog izbjegavanja opsežnosti, odgovorimo na pitanje našeg komentatora - rashodi za zaposlene za posljednje dvije godine iznose više od 1,5 milijuna kuna (op.a. ako bude ostvaren Plan za 2019.). Materijalni su troškovi (uredski materijal, čišćenje prostora, najam i režije) za 2018. i 2019. oko 60 tisuća kuna. Dnevnice, troškovi smještaja i prijevoza, koštat će porezne obveznike u dvije godine 175 tisuća kuna, a za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, ove je godine planirano 50 tisuća kuna. Odvjetničke i konzultantske usluge za 2018. i 2019., trebale bi sveukupno izaći gotovo 350 tisuća kuna.

Internetska stranica čije održavanje u dvije godine košta osam tisuća kuna, nažalost, nije nam omogućila pristup Izvješćima o radu Centra. Dakako, s obzirom na to da se, djelomično, radi o Planu za tekuću godinu koja još nije završila, gore navedene cifre mogu biti i nešto manje, ali vjerujemo kako će se svi članovi Uprave potruditi da budu iskorištene kako je i planirano.

Ovotjedno potpisivanje ugovora, iskoristili smo za pitanja koja bi, sigurni smo, postavili i naši čitatelji. Na pitanje SBplus-a Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, samouvjereno je potvrdila kako ovakve procedure i u drugim europskim državama traju jednako dugo. Kao primjer je, pak, mogla navesti tek sličan slovenski Centar koji je izgrađen za jedanaest godina.

Zašto bi onda Brodsko-posavska županija bila brža? Logično pojašnjenje!

Župani/zamjenici župana Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije (koje će 'pokrivati' Centar kad/ako jednom proradi) spomenuli su potiho kako se nadaju da Hrvatska neće biti kažnjena, odnosno, penalizirana zbog kašnjenja u provođenju svih europskih direktiva i zakona vezanih za gospodarenje otpadom, no nastavi li se ovako na razvoju tog polja - građani će itekako platiti te propuste.

Direktor Josip Grgić, ovotjedno je potpisivanje ugovora iskoristio i kako bi medijima obećao naknadu za praćenje događaja vezanih za otvaranje Centra u budućnosti. I navedenim je Planom prikazano kako su usluge promidžbe/odnosi s javnošću, izrada i tisak promo letaka te drugih promidžbenih materijala, zajedno s rashodima za oglašavanje i reklame, nepostojeći Centar koštali 85 tisuća kuna, dok je za 2019. planirano (za sve to) skromnijih 55 tisuća. U 2020. očekujemo 'boom' jer će mediji, vjerujemo, imati puno toga za pratiti, za što im je Grgić i obećao novce, nadajući se, možda, kako će time primiriti neke 'stare duhove' . Nadamo se kako će dio sredstava sjesti i na račun SBplus-a, s obzirom na to da vjerno pratimo njihov (ne)rad već godinama.

No, sve navedeno nije problem nekih 'grgića' niti bilo kojeg pojedinca koji se, uvjeren kako možda čini dobro, ugnijezdi u fotelju, gledajući svoje vršnjake kako pakiraju kufere. Problem je to društva koje je toliko trulo da (zasad) ne može ni dati ništa bolje.

Na sve ovo, uistinu, više nemamo što pametno za dodati pa ćemo biti slobodni i dovršiti misao našeg komentatora - Daj nas (više) nemojte jebati.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 7.10.2019. | 10:19

1

Rade skoro ko brodska luka. Politička prodavanja muda pod bubrege.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 7.10.2019. | 8:32

2

SVa vladavina HDZ-a KRADEZE-a sve svodi na ovaj citat: "Plan nam je pomogao i u tome da, barem djelomično, zbog izbjegavanja opsežnosti, odgovorimo na pitanje našeg komentatora - rashodi za zaposlene za posljednje dvije godine iznose više od 1,5 milijuna kuna (op.a. ako bude ostvaren Plan za 2019.). Materijalni su troškovi (uredski materijal, čišćenje prostora, najam i režije) za 2018. i 2019. oko 60 tisuća kuna. Dnevnice, troškovi smještaja i prijevoza, koštat će porezne obveznike u dvije godine 175 tisuća kuna, a za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, ove je godine planirano 50 tisuća kuna. Odvjetničke i konzultantske usluge za 2018. i 2019., trebale bi sveukupno izaći gotovo 350 tisuća kuna. Internetska stranica čije održavanje u dvije godine košta osam tisuća kuna, nažalost, nije nam omogućila pristup Izvješćima o radu Centra." Čak ni na FINI nema izvješća za prethodne godine.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovih dana slavimo godišnjicu mraka

Komentar tjedna

Ovih dana slavimo godišnjicu mraka

3.11.2019. | 21:10
Svaki bi Brođanin barem jedan lampion ovih dana trebao zapaliti za sve izgovorene laži 'velikih' i pojašnjenja koja su zauvijek ostala visjeti u zraku.
Svaki bi Brođanin barem jedan lampion ovih dana trebao zapaliti za sve izgovorene laži 'velikih' i pojašnjenja koja su zauvijek ostala visjeti u zraku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djeca odoše, samo raspela ostadoše'

Komentar tjedna

'Djeca odoše, samo raspela ostadoše'

20.10.2019. | 23:00
Ne bježe ta djeca i njihovi roditelji samo od toga što onaj tko nije dovoljno veliki Hrvat i katolik - nemoguće je, pritom, ovdje biti jedno, ako niste i drugo - ne pripada ovoj sredini, nego i od dubokih podjela koje guše svakog iole samosvjesnog i normalnog pojedinca.
Ne bježe ta djeca i njihovi roditelji samo od toga što onaj tko nije dovoljno veliki Hrvat i katolik - nemoguće je, pritom, ovdje biti jedno, ako niste i drugo - ne pripada ovoj sredini, nego i od dubokih podjela koje guše svakog iole samosvjesnog i normalnog pojedinca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će na njih utrošiti (barem) 40 sekundi svog vremena?

Komentar tjedna

Tko će na njih utrošiti (barem) 40 sekundi svog vremena?

13.10.2019. | 21:10
Puno je događaja koji su obilježili protekli tjedan. Većina će proći kako je i došla - samozatajno i tiho, dok će neki odjeknuti glasnije te će se o njima nešto duže pričati i raspravljati. No, hoće li se itko zaustaviti i osvrnuti na njih? Mogu li se mladi ponekad podsjetiti da
Puno je događaja koji su obilježili protekli tjedan. Većina će proći kako je i došla - samozatajno i tiho, dok će neki odjeknuti glasnije te će se o njima nešto duže pričati i raspravljati. No, hoće li se itko zaustaviti i osvrnuti na njih? Mogu li se mladi ponekad podsjetiti da
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posljednjom 'povišicom' umirovljenici mogu kupiti lubenicu

Komentar tjedna

Posljednjom 'povišicom' umirovljenici mogu kupiti lubenicu

17.8.2019. | 21:00
Generacija je to koja je uistinu radno iskorištena, a da im zauzvrat, baš kao Paulu za neprocjenjivu tamburicu, nitko neće dati apsolutno ništa.
Generacija je to koja je uistinu radno iskorištena, a da im zauzvrat, baš kao Paulu za neprocjenjivu tamburicu, nitko neće dati apsolutno ništa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ponekad pomislim - Ja nikamo ne pripadam'

Komentar tjedna

'Ponekad pomislim - Ja nikamo ne pripadam'

28.7.2019. | 21:00
Slučajni prolaznik prema gužvama na graničnim prijelazima i kolonama koje se posljednjih dana iz Njemačke slijevaju 'dolje' nikako ne bi zaključio kako nas je sve manje.
Slučajni prolaznik prema gužvama na graničnim prijelazima i kolonama koje se posljednjih dana iz Njemačke slijevaju 'dolje' nikako ne bi zaključio kako nas je sve manje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

Komentar tjedna

Hoće li ovaj put tko odgovoriti na vapaj socijalnih radnika?

14.7.2019. | 21:10
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
No, u vremenima kada mnogi nemaju što izgubiti, a ne znaju kako iskaliti bijes, gnjev i razočaranje državom, laka meta upravo su im oni posrednici između njih i tog sustava koji ih pritišće sa svih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

Komentar tjedna

Još je onih koji, barem nakratko, vrate vjeru u dobre ljude

30.6.2019. | 19:15
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
Mada postoje svijetli primjeri koji vraćaju nadu u ljudski rod, 'raja' je uglavnom umorna i napaćena od laganja i varanja koje ne prestaje. Tako nerijetko sada već sami sebi mažemo oči kako ne bismo vidjeli što se pred njima sve odvija jer su objašnjenja odgovornih najčešće nepos
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

HDZ najavom promjena zapravo tvrdi:

'I Hrvatska je nastala začećem, a ne rođenjem'

25.6.2019. | 16:00
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
Prije osamnaest godina promijenjen je datum proslave Dana državnosti, a HDZ ga sada želi ponovno vratiti na 30. svibnja. Pokazuju li tom odlukom kako su upravo oni najbitniji članovi hrvatskog društva i odlučujući faktor pri donošenju takvih odluka ili su one, pak, povijesno utem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

Komentar tjedna

Komaraca i migranata mnogi bi se riješili na jednak način

23.6.2019. | 21:20
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
Zamaglili bi mnogi, osim komaraca, mnoge probleme u gradu i Županiji, no pravi istiniti odgovori uvijek na kraju nekako dođu do javnosti. Problem je, tek, što za loše odluke rijetko tko odgovara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

Komentar tjedna

A mislili ste da smo već 'popušili' sve u životu

16.6.2019. | 20:00
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
Mladi slavonskobrodski par sigurno nije često primao goste, a ako jest, zasigurno je imao solidno objašnjenje za bujnu vegetaciju u 'svoja četiri zida'. Upravo među svojim zidovima o budućnosti i sudbini tvrtke koja im daje jedini kruh koji trenutno imaju, posljednjih dana razmiš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

Komentar tjedna

Ujedinjeni možda i promijenimo stvari

2.6.2019. | 22:00
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
Dok smrad i trulost poznatih rak-rana hrvatskog društva polako tjeraju sve dobro iz države, možda je još ostalo dovoljno vremena da narod shvati kako zajedništvom i ujedinjenošću može pobijediti takvo godinama vladavine osnaženo zlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija ostala bez župana

Drama na političkoj sceni

Brodsko-posavska županija ostala bez župana

21.5.2019. | 22:00
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
Smirit će se tada i žitelji Brodsko-posavske županije i njihov odlutali župan. Znat će napokon na čemu su. Nadamo se kako dotad pred zgradom županijske uprave neće izbiti incidenti zbog postavljanja velikih transparenata građana s natpisom: „Danijele, vrati se, nedostaješ nam!“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

Komentar tjedna

Koliko košta sreća jednog djeteta, a koliko rad političara?

19.5.2019. | 22:00
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
Koliko je lako ili teško biti čovjek, svojim su primjerom ovaj tjedan pokazali brojni građani Slavonskog Broda, ali i udomiteljske obitelji s područja Brodsko-posavske županije. Njihova motivacija za činjenje dobra drugima nije bio novac. Dapače, pokazali su da je sreća - besplat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

Komentar tjedna

Neki od nas su zaboravljeni, bio rat ili mir

5.5.2019. | 22:10
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
Prolazeći slavonskobrodskim ulicama, ti su turisti prolazili i pokraj nekih napuštenih, davno zaboravljenih kuća i zgrada. Toliko zaboravljenih da se u njima, u samom središtu grada, mjesecima do neprepoznatljivosti moglo raspadati tijelo, do te mjere da je nemoguće utvrditi radi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

Komentar tjedna

Pouka priče: 'U svijetu zla, budi kao Pavo'

7.4.2019. | 23:40
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
I sada, svi žele biti kao Pavo, svi tvrde kako bi postupili poput njega, hvale ga i slave njegove postupke. No, ako smo svi kao Pavo, zašto onda ne živimo u Svijetu bajki svih 365 dana u godini?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

Opustite se, vrijeme će zamesti tragove

Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

30.3.2019. | 14:40
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

Komentar tjedna

Počinje li preporod slavonskobrodskog Općinskog suda?

24.3.2019. | 21:30
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
Koliko malo treba da Brođani osjete tračak nade u bolje sutra, jasno su pokazale reakcije na ovotjedni izbor novog predsjednika Općinskog suda koji je iz mukotrpne dvogodišnje utrke za fotelju konačno izbacio puno iskusnije lisce s dubokim korijenjem u hrvatskom pravosuđu - Mirka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni vrijedni 'klika'?

Komentar tjedna

Jesu li oni vrijedni 'klika'?

10.3.2019. | 22:30
Iako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike.
ako čitatelji često zahtijevaju pozitivne vijesti, rijetko ih tko čita. Većina se više 'pali' na opise događaja koji 'dižu' adrenalin i iznose nečije tuđe prljavo rublje. Pozitivnih komentara gotovo da i nema jer isplati se tipkati samo kada je nešto vrijedno negativne kritike. A
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

Komentar tjedna

Kad maske ne padaju same, valja ih strgnuti s lica

3.3.2019. | 21:00
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
Veseliji i raspjevaniji od slavljenički raspoloženih HDZ-ovaca, ovaj su tjedan bili samo mališani koji su se na slavonskobrodskom korzu okupili povodom pokladnih svečanosti. No i njihove maske, jedine prave i pozitivne u modernom svijetu, slale su snažnu poruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :