Kolumne : Iz Metropole

Objavljeno: 22.11.2015. u 14:45
Prikaza: 4298
|
Autor: Snježana Dvojak

Što nam to uvaljuje Šprajc?

Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

root : Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

Može li se uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države?

Uhićenja osumnjičenika za kriminal  prenose se u svim medijima kao prilozi iz akcijskih filmova. Gledali smo tako epizodu Marina Sisačka, a i epizoda Milan Bandić nije nimalo zaostajala po zastupljenosti svim elementima kojima se odlikuje holivudska tvornica senzacija. I, što se dogodilo?  Mi ne znamo odvijaju li se procesi dalje ni kako se odvijaju ni što se uistinu učinilo „kako bi pravda bila zadovoljena".

Ako ti javna osoba na javnoj tv. tumači kako su svi oni „stasali na hrvatskoj državi", pa bili nevini kao jaganjci (koja prefrigana konstrukcija!), dakle, kako su svi oni bezobrazni zato što se usuđuju poistovjetiti s vukovarskim žrtvama, onda građani čitaju sasvim jasnu poruku: Sve te tajkune treba strpati u hladnu ćeliju bar na jednu besanu noć - u čast vukovarskim žrtvama.

Što je tu, onda, tako vrijedan doprinos pravednosti koji bi trebao građanima udijeliti osjećaj namirenosti, simbolično baš na dan stradanja vukovarskih žrtava? Što smo točno dobili 18. studenog? Ili onog dana uoči predsjedničkih izbora? Osim tvrdnje Šprajca da se privode „osumnjičeni kriminalci". Što nam to uvaljuje Šprajc? Da su svi privedeni, kriminalci?  Možda i jesu, ali ja to ne znam. Kako Šprajc zna da su svi ljudi, koje privode, kriminalci? Ima li dokaze? Smatra li Šprajc da može svoju prosudbu ili imaginaciju zapečatiti u kolektivnu svijest kao nekažnjivi modus operandi spram pojedinačnih članova jedne zajednice?

Je li ikome jasno tko su ti koje on stavlja u kategoriju „osumnjičenih kriminalaca"? Što to točno znači? Imamo kriminalca (dakle nekoga tko čini kriminalna ili je počinio kriminalna djela) i imamo pridjev „osumnjičeni" (osoba koju ne svrstavamo u nijednu utvrđenu kategoriju, ali na nju stavljamo teret sumnje).  Što bi bio taj Šprajcov „osumnjičeni kriminalac"? Za što bi on točno trebao biti osumnjičen? Ako već jest utvrđen kao kriminalac? Možda ga se sumnjiči da nije to što je u percepciji Šprajca već gotova činjenica? Možda se sumnjiči kriminalca da nije kriminalac?

Da se ovdje ne radi o pukoj insuficijenciji logičkog razmišljanja, pokazuje kontekst u koji je utrpana ova sintagma. Tako Šprajc kaže: „Pa ako se i pokaže da su svi ti tajkuni i milijuneri stasali na hrvatskoj državi nevini kao jaganjci već sama bezobraznost da se oni i njihovi financijski, medijski i politički ljubavnici usude poistovjetiti s vukovarskim žrtvama, zaslužuje bar jednu jedinu besanu noć u hladnoj ćeliji".

Rečenica s ciljem podizanja emocionalnog naboja. Javnost je posebno osjetljiva na bogate sunarodnjake uz čije se bogatstvo veže opća percepcija o nečasnom stjecanju. No, smijemo li mi javno osuditi ijednog od bogatih na osnovu te percepcije, ili se trebamo zalagati za procesuiranje osumnjičenih? Ako ti javna osoba na javnoj tv tumači kako su svi oni „stasali na hrvatskoj državi", pa bili nevini kao jaganjci (koja prefrigana konstrukcija!), dakle, kako su svi oni bezobrazni zato što se usuđuju poistovjetiti s vukovarskim žrtvama, onda građani čitaju sasvim jasnu poruku: Sve te tajkune treba strpati u hladnu ćeliju bar na jednu besanu noć u čast vukovarskim žrtvama.

Ova konstrukcija o poistovjećivanju ima funkciju pojačavanja umjetničkog dojma. A uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja deklasira opće vrijednosti nastale države i njene temelje. Može li se to utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države? Uz pomoć (osumnjičenih) krimalaca kao  već utvrđene teze o strukturi bogatih članova zajednice?

Je li to dar vukovarskim žrtvama koje Šprajc tako autokratski nudi?

Prihvaćamo li mi epizodalne filmske spektakle kao mjeru pravednosti? Ili bi, ipak, trebali učiti abecedu funkcioniranja pravne države? Da se obranimo od sustavnog brifiranja zdravog razuma. Ne nazire li se ovdje opasnost od manipulacije kolektivnom energijom i pretvaranja proklamiranih vrijednosti o osviješćenom i demokratiziranom građaninu u masu galvaniziranih inkvizitora?

A istovremeno šutimo na primjere gdje se pravomoćno osuđeni zbog zpouporabe položaja i ovlasti kandidiraju za gradonačelnika i bivaju izabrani. Jesu li i ovakvi slučajevi stasali na hrvatskoj državi i tko su ovdje žrtve?

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
milenijum

milenijum

Komentirano: 24.11.2015. | 15:36

1

bezimeni usporedba stankovića i bujanca je neprikladna kako uopče možeš uspoređivaati novinara i dilera koji se iskupljuje dobrovoljnim radom na bujici umjesto da je u zatvoru a i njegpvo iskupljenje je upitno tj lažno narkomani se teško odvikavaju
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.11.2015. | 12:10

2

bravulja ili si idiot ili ne znaš upravo obrnuto
sergej

sergej

Komentirano: 23.11.2015. | 10:39

3

Šprajc je tendenciozan: Svi kriminalci nakon bigbraderske zabave javnosti dobiju legalitet i veličanstveno bivaju pozitivci.
mikisb

mikisb

Komentirano: 23.11.2015. | 10:19

4

Snježana! dobra ti je i suvisla raščlamba zlomislećeg Jovanovića tj.Šprajca i njegovih suvišnih komentara i ispada na svakoj tv gdje je radio. No,ovaj tvoj napis bio bi primjereniji nekom drugom mediju nego sbplus portalu....
bravulja

bravulja

Komentirano: 23.11.2015. | 9:26

5

Hrvatska je zemlja gdje ne smiješ biti bogat.... Osim ako nisi član SDP-a....
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.11.2015. | 8:06

6

bajica a ti se prebaci na bujicu i gledaj dilera u to m si nivou
Bajicamalitupavi

Bajicamalitupavi

Komentirano: 23.11.2015. | 7:59

7

Zviždača baš i nemamo,ali dežurnih pljuvača nam nikada nije falilo!Zamislimo,recimo,na pokopu bliske nam osobe,svećenik govori o opisanim temama ili likovima,na način narečenog Špraje ili kako se taj NOVINAR već preziva,a pokojnika uzgred spomene. Mislim si kako bi gledateljstvo bilo zahvalno,ako bi urednički komentari bili manje egzotični ili barem nešto blažih epiteta.Zbilja mi je žao imenovanog urednika,a puno nas zna i zašto,ali neka on ostane na RTL-u,ionako je tamo hit emisija BIG BATA?
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.11.2015. | 20:44

8

Možda je do tog problema u percepciji došlo samo zato što se pojedini osumnjičeni redovito viđaju na saborima jedine prave državotvorne stranke? Kada ih tamo ne bi bilo, možda ljudi ne bi poistovjećivali HDZ sa lopovlukom (šalim se naravno da bi)?
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 22.11.2015. | 17:14

9

Znaci taj spomenuti dan imamo najmanje tri teme- zrtva Vukovara, lopovluk Mamica i ostecenje RH, i Sprajca. I autorica se uhvati Sprajca.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

Naukovanje Aleksandra Stankovića

Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

23.7.2018. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

10.7.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Plenković prikriveni autokrat?

On ne vidi problem

Je li Plenković prikriveni autokrat?

21.10.2016. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

Koja je tvoja boja?

Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

5.5.2016. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I meni se čini da Sanader nije nevin

Jer tvrde novinari

I meni se čini da Sanader nije nevin

2.10.2015. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aut Caesar, aut nihil!

Ili premijer ili ništa!

Aut Caesar, aut nihil!

4.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

Zagađivanje javnog prostora

Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

7.5.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodočasnici Novog doba

Veljača, Glavašević, Jurić...

Hodočasnici Novog doba

4.2.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

Tko se tu za koga bori?

A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

1.11.2014. | 21:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome je zviždanje državni udar?

'Država to sam ja'

Kome je zviždanje državni udar?

7.8.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Histeričan čin boraca za ljudska prava

Optužba Josipovića za seksizam

Histeričan čin boraca za ljudska prava

14.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

Sloboda je onih koji misle drugačije!?

Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

7.6.2014. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

Oživjela inkvizicija

Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

19.4.2014. | 22:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi samo njihovi refreni

Mi nismo ničija tema

Svi smo mi samo njihovi refreni

9.4.2014. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :