Kolumne : Iz Metropole

Objavljeno: 14.6.2014. u 0:04
Prikaza: 3298
|
Autor: Snježana Dvojak

Optužba Josipovića za seksizam

Histeričan čin boraca za ljudska prava

root : Histeričan čin boraca za ljudska pravaKolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović(Foto: fotomontaža)

Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.

U doba kampanje za referendum o braku pljucalo se po Željki Markić - u ime ljudskih prava. Između ostalog i tako što su se navodili njezini lažni citati. Njena izjava - kako bi radije prepustila brigu o djeci dječjim domovima nego ih dala na posvajanje homoseksualnom paru - preparirana je na način da se, umjesto dječjih domova, umetnulo „maloljetnički zatvori". Ako si se usudio skrenuti pozornost na netočan citat, proglašavan si mrziteljem homoseksualaca i primitivcem koji opstruira borbu za ljudska prava.

Prizivanje „tona" otkriva pomalo očajničku nadu da će mu naići pokoja riječ prebukirana domoljubljem, ili nekim sličnim „primitivnim i civilizacijski neprihvatljivim" sadržajem.  U tome je sva težina i smisao njegove rečenice.  I zato ove jurišničke postrojbe pucaju u sasvim krivu metu.

U doba akcije postavljanja čiriličnih ploča, instalirani su u javni prostor obrasci koji su sputavali mogućnost kritike tog čina. Svejedno, jesi li pokušao ukazati na nedovoljnu političku pripremljenost situacije na terenu: gdje djeca idu u odvojene vrtiće, a ratni zločinci šeću gradom, ili si pokušao privesti na svjetlo dana opće stanje duha u Vukovaru - u kojem živi percepcija o nepoštivanju žrtava i gdje je potpuno zanemarena briga i suosjećanje za žrtve - svejedno koje momente si pokušao suvislo artikulirati, u svakom pokušaju, interventno su dijagnosticirani: ustaštvo, nacionalizam, govor mržnje i diskriminacija manjina. I sve to u ime ljudskih prava.

Nažalost, mogla bih nabrajati nebrojene primjere uskomešanih poprišta na kojima se odvijala borba za ljudska prava, provodeći istovremeno neviđenu cenzuru zdravog razuma te slobode mišljenja i izražavanja. Ovo potonje spada u osnovna ljudska prava, zar ne? Ili, ja nisam dobro informirana?

Da je zaštita ljudskih prava postala ultimativna vrijednost - za koju moraš pustiti i zadnju kap krvi, radi koje moraš držati otvorene oči i ratnu budnost u najvećoj mogućoj mjeri - pokazuje i nasvježiji primjer s predsjednikom Ivom Josipovićem.  Kao da se ne radi o jednom samorazumijevajućem civilizacijskom postignuću koje jednostavno zahtijeva uređen sistem općih društvenih vrijednosti, permanentno održavanje svijesti o održavanju razine istih i civilizirano (naglašavam: civilizirano) praćenje njihove zaštite.

Josipović je rekao: „Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton".

Činjenica jeste da se Kolinda Grabar Kitarović još nije predstavila niti jednim istupom u javnosti kao predsjednička kandidatkinja. Činjenica jest da Karamarko prilično vješto uvodi K.G.Kitarović na političku scenu. Činjenica jest da izjave koje Karamarko daje u vezi nje djeluju gotovo iznuđene, jer novinari nasrću pitanjima. Činjenica jest da je takvim pristupom Karamarko stvorio poželjnu količinu  interesa u javnosti oko K.G.Kitarović. Platforma za kampanju je već odrađena, stvorena je  pozitivna slika o Josipovićevoj protukandidatkinji. Možemo napipati njenu auru sazdanu od  stručnosti, kompetentnosti, obrazovanosti, uljuđenosti.

Zato i nije čudno što Josipoviću staje knedla u grlu na sam spomen njezina imena. Upravo sve te osobine - koje su već utipkane u kolektivnu svijest birača, a da Kitarović još nije ni riječ prozborila! - predstavljaju sve ono pomoću čega je i on sam opijao narod u borbi za prvi mandat. A, kako vidimo, u ovoj rundi ne pokazuje neki drugačiji pristup. Zato gledamo predsjednika već pomalo ljutitog. Zbog toga njegov  polusmiješak, u maniri dobro odgojenog malograđanina, više ne može slati poruku o uglađenosti, finoći i umjerenosti.  Događa se efekt bumeranga. I zato ne može više šarenu lažu prodavati kao ekskluzivitet.

Jedino što mu preostaje, jeste prizivati ton suparnice. Jer, sve ovo što sad ima na raspolaganju - za moguću reakciju - sadržaj je kojim se i on sam reklamirao. Prizivanje „tona" otkriva pomalo očajničku nadu da će mu naići pokoja riječ prebukirana domoljubljem, ili nekim sličnim „primitivnim i civilizacijski neprihvatljivim" sadržajem.  U tome je sva težina i smisao njegove rečenice.  I zato ove jurišničke postrojbe pucaju u sasvim krivu metu.

Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.  

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zuvanovic

zuvanovic

Komentirano: 14.6.2014. | 18:51

1

Walteru - pokušaj komentirati članak a ne nevažne komentare ispod. A i manje bi bio primitivan i priglup jer te komentare izgleda ni ne razumiješ u potpunosti.
walter

walter

Komentirano: 14.6.2014. | 17:33

2

@zuvanovic - i jebo te Milanović koji vam nije ukinuo pravo glasa. Vi uživate u Obaminoj Americi (priznaj da obožavaš crnce) :) a nama naturate neke svoje bolesne freakove. Nek tebi oni budu predsjednici. Uf. opet sam zaboravio da ti više voliš garonje.
walter

walter

Komentirano: 14.6.2014. | 17:28

3

@zuvanovic - ako je tantijem-mafijaš Josipović za tebe osoba s ogromnim razvojnim potencijalom, onda nazdravlje. A razvojni potencijal Ko(bile)linde je toliki da se nadam da afganistanski proizvodi neće doći i do tvoje djece, jer je očito da su do tebe već davno stigli. Doduše, likovi za koje si ti do sada navijao su listom uneredili i opljačkali Hrvatsku, pa zašto ne bi onda podržavao i Kolindicu koja je već pokazala da joj nije strano duboko zavuči ruku u džep poreskih obveznika. Vodit će se mrtva trka dvaju debilčina jer naš priglupi narod najviše voli izvana uglađene, tihe tipove, fine i kulturne ljude, bez obzira koliko iznutra pokvareni i truli bili. Opet ćemo birati između dvije moralne nakaze. SDP bolje od ovoga ne može, a očito ni HDZ. Kakvi li su im ostali članovi, ako su ovo predsjednički kandidati. Sačuvaj Bože!
zuvanovic

zuvanovic

Komentirano: 14.6.2014. | 16:00

4

U normalnim sredinama, osoba s ogromnim pozitivnim razvojnim potencijalom nasupro ideološkog imbecila i gospodarski razvojnog patuljka, pobijedila bi i da ne otvori usta
rukav

rukav

Komentirano: 14.6.2014. | 15:51

5

U Hrvatskoj je sve moguće. Karamarko premijer, a Josipović će i dalje biti predsjednik
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 14.6.2014. | 13:52

6

U demokratskoj povijesti Hrvatske imali smo jednu "vrlo uspješnu" kohabitaciju "desnoga" Sanadera i "lijevoga" Mesića. Uvjeren sam kako kohabitacija između Karamarka i Josipovića nije moguća. Jednostavno - taj čovjek leti s Pantovčaka!
milenijum

milenijum

Komentirano: 14.6.2014. | 13:42

7

Iskreno da li je više bitno tko je predsjednik države i vlade .Nama sitnima ništa se bitnije neče promijeniti. bio on iz sdp ili hdz.Državi su potrebne radikalne promjene počev od vrha, sudstva, lokalne samoupave, bolje rečeno potpuno nova garnitura neiskvarenih ljudi
walter

walter

Komentirano: 14.6.2014. | 12:29

8

Činjenica jest da Karamarko prilično vješto uvodi K.G.Kitarović na političku scenu. – Gđa. Kitarović se već sama lijepo uvela na političku scenu svojom izjavom u zadnjem nastupu (mislim) u Nu2 kako je njoj u redu i razumljivo da mora biti lateralnih žrtvi pa i djece koja ginu svaki dan u Afganistanu, jer je to cijena uvođenja uzvišenih zapadnjačkih demokratskih standarda među zatucane afganistance. Ne žulja ju ni to što se proizvodnja opijata za zapadno tržište od dolaska zapadnih sila udeseterostručila te činjenica da taj narod svojim stavovima, običajima, povijesnim nasljeđem i ostalim nebitnim čimbenicima nikako nije kompatibilan s demokratskim standardima i običajima koje mu naturaju nalogodavci naše Kolindice. Predstavila se dakle kao krvožedna, beščutna i besprizorna kučketina za koju je čak i tantijem – mafijaš Josipović manje zlo. Gdje samo pronalazimo takve predsjednike i kandidate?

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

Naukovanje Aleksandra Stankovića

Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

23.7.2018. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

10.7.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Plenković prikriveni autokrat?

On ne vidi problem

Je li Plenković prikriveni autokrat?

21.10.2016. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

Koja je tvoja boja?

Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

5.5.2016. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

Što nam to uvaljuje Šprajc?

Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

22.11.2015. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I meni se čini da Sanader nije nevin

Jer tvrde novinari

I meni se čini da Sanader nije nevin

2.10.2015. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aut Caesar, aut nihil!

Ili premijer ili ništa!

Aut Caesar, aut nihil!

4.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

Zagađivanje javnog prostora

Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

7.5.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodočasnici Novog doba

Veljača, Glavašević, Jurić...

Hodočasnici Novog doba

4.2.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

Tko se tu za koga bori?

A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

1.11.2014. | 21:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome je zviždanje državni udar?

'Država to sam ja'

Kome je zviždanje državni udar?

7.8.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

Sloboda je onih koji misle drugačije!?

Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

7.6.2014. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

Oživjela inkvizicija

Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

19.4.2014. | 22:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi samo njihovi refreni

Mi nismo ničija tema

Svi smo mi samo njihovi refreni

9.4.2014. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :