Kolumne : Iz Metropole

Snježana Dvojak

Kolumne

Iz Metropole
Piše: Snježana Dvojak
Objavljeno: 19.4.2014. u 22:03
Prikaza: 3432
|

Oživjela inkvizicija

Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

root : Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom' Na 'okidač' "biblijske vrijednosti" reagirao je dr. sc. Pavle Močilac(Foto: protagora.hr)

Ne pokušavaju li upravo oni, kroz bjesomučnu borbu za afirmacijom jedino ispravnog pogleda na svijet, instalirati neko novo, svoje „Sveto pismo"?.

"ŽELIM da Sveučilište u Zagrebu postane ono čemu težimo – mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje se danas nažalost ne poštuju", bila je prva izjava novoizabranog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa (62), kojega su članovi Senata izabrali za nasljednika Alekse Bjeliša.

Ovdje svjedočimo javnoj histeriji u dnevnim glasilima, demokratskom lajanju „novinara s potpisom", difamiranju osobe radi „politički nekorektnog iskaza", zazivanju na bunt radi ugroze zdravorazumskih načela i sveopćoj konsternaciji osviješćenih nositelja napredne misli i promicatelja civilizacijskih postignuća.

Reakcije na ove riječi rektora Borasa podsjećaju me na priče o načinu kako tajne službe uključuju neki razgovor u predmet prisluškivanja. Ako u telefonskom razgovoru spomenete, na primjer, riječ revolucija, vlada, Tito, komitet, crkva.., one obavljaju automatski funkciju okidača i neki tamo „tajni" službenik u nekoj tamo „tajnoj" službi prikopča se u prisluškivanje vašeg razgovora. Pri tome je sasvim nevažno jesu li ovakve priče tek anegdotalni opisi nečeg nama jako nepristupačnog. Kao i u prigodnim izrekama ili vicevima, i ovdje nije naglasak na materijalnoj autentičnosti priče nego na doživljajnom realitetu u sferi opće percepcije.

No, ovdje se nije dogodio slučaj okidača u zatamnjenim sobama omraženih tajnih službi. Ovdje svjedočimo javnoj histeriji u dnevnim glasilima, demokratskom lajanju „novinara s potpisom", difamiranju osobe radi „politički nekorektnog iskaza", zazivanju na bunt radi ugroze zdravorazumskih načela i sveopćoj konsternaciji osviješćenih nositelja napredne misli i promicatelja civilizacijskih postignuća.

Koji dio izjave rektora Borasa je ovdje odradio ulogu okidača potpuno je bez prijepora. Izričaj „biblijske vrijednosti" uveo je u proces prisluškivanja, obrade i sankcioniranja cjelokupnu hrvatsku javnost. Da taj proces nije proveden po „pravilima struke", da procesne radnje nisu odrađivane u skladu i s mjerom, da smo svjedoci pobrkanih razina i neosmišljenih konstrukcija, evidetno je svakom živom stvoru koji funkcionira i na minimumu logičkog i intelektualnog doživljaja svijeta.

Tako imamo priliku pročitati protestna retorička pitanja upućena rektoru citiranjem izvadaka iz Biblije poput: Hoće li sad naši profesori agronomije učiti studente kako prokleti smokvu jer nije bilo plodova van sezone?".

Ideološko diskreditiranje, a ne intelektualno propitivanje 

Ili se možemo susresti s pokušajima uzdignuća na razinu intelektualnog (a, u biti, ideološkog) diskreditiranja crkvenog nauka i djelovanja, poput: „Od Galileovih sukoba s Crkvom, preko suđenja Giordanu Brunu, pa sve do suvremenih pokušaja da se zaustave genetski eksperimenti ili umjetna oplodnja, vjerske institucije rade jedno, a znanost posve drugo: jedni tabuiziraju zaklinjući se u tisućama godina stare spise, a drugi prelaze dopuštene granice, eksperimentiraju i sve moguće iznova kritički propituju."

Tako je rektor Boras bio prisiljen pojasniti kako je svojom prvobitnom izjavom ciljao na vjerski policentrične, univerzalne i ne samo kršćanske vrijednosti, nego i na one koje dijelimo s islamom, židovstvom i mnogim drugim religijama. To su vrijednosti morala, etičnosti, izvrsnosti inagradeza rad, a naročito ljubavi prema bližnjemu.

Nije li svakom tko je inkorporiran u sveukupno civilizacijsko nasljeđe sasvim jasno da pozivanje na „biblijske vrijednosti" danas znači pozivanje na povijesno ugrađeni kolektivitet općih ljudskih vrijednosti? Nije li apsurdno biti bačen u blato ideoloških perverzija samo zato što neki izrazi ne korespondiraju s poželjnim konstruktima ideoloških higijeničara?

Kako se nositi danas sa sve agresivnijim zaštitarima vrijednosnih filtera kada oni sami nastupaju s pozicija nepogrešivosti i neupitno ispravnih općih istina? Ne pokušavaju li upravo oni, kroz bjesomučnu borbu za afirmacijom jedino ispravnog pogleda na svijet, instalirati neko novo, svoje „Sveto pismo"?. Obzirom da se rektora Borasa upravo bacilo u inkvizitorski kotao nove demokracije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 21.4.2014. | 13:16

1

@2025god, nemoj mi protiv lijenosti. Ja bih htio biti lijen kao Isus, jednog dana. To mi je cilj.
Japogled

Japogled

Komentirano: 21.4.2014. | 12:00

2

Ja kršćanin u Bibliji kao izvoru (kakvih drugih?) "biblijskih vrednota" pronalazim inspiraciju biti pravi i bolji čovjek u svim njegovim dimenzijama, čime mislim da ne ugrožavam niti ateiste, ni agnostike, niti pripadnike bilo koje religije, osim kad se udaljim od nje (Biblije) ili njih (vrednota)! Bez uvrede zbog zagrada, ali mnogima koji se hvataju teme Biblije trebala bi pouka tumačenja Biblije, jer su poput male djece koja bi u malu rupicu iskopanu na obali htijeli preliti cijelo more. Zar Biblija bez tog značenja za kršćanina, nije najveće remek djelo književnosti i kao takva svakom čovjeku mogućnost za istu "inspiraciju" o čemu je zapravo u cijeloj priči i bila riječ, (isprika za ovako dug komentar, ali kao kršćanin uzeh si to pravo ipak je Uskrs najveći kršćanski blagdan :-)
2025god

2025god

Komentirano: 21.4.2014. | 11:32

3

@Mile, a što čovjeku vrijedi ako je inteligentan a uz to je egocentrican, loš, škrt, lijen,.... Dar kao i svaki drugi. Nekima je stvarno more do koljena. I to moraju dokazati i pokazati na Uskrs.
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 20.4.2014. | 13:18

4

frodo, nije bez vraga da inteligencija nije biblijska vrijednost. Sretan Uskrs svima! :)
frodo

frodo

Komentirano: 20.4.2014. | 10:09

5

Tipfeler u donjem tekstu. Treba pisati mantre umjesto matre..
frodo

frodo

Komentirano: 20.4.2014. | 10:05

6

Bašiću@ , http://www.psychologytoday.com/blog/the-human-beast/201005/the-real-reason-atheists-have-higher-iqs ....a kako i mogu onda išta razumjeti !? Više od glupe matre "vjera je nešto sveto sa čim se ne treba izrugivati." im i ne treba.Oni su spašeni. :-)
peroko

peroko

Komentirano: 20.4.2014. | 7:43

7

Takvi takozvani novinari pokušavaju uništiti vrednote obiteljskog života,a i vjerskog.Čestitam autorici na članku.Drago mi je da bar netko brani ono malo ljudskog što je još opstalo u narodu.Crkva nije svetac,ali je vjera nešto sveto sa ćim se ne treba izrugivati.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.4.2014. | 1:32

8

Nisam baš "novinar s potpisom" ali usudim se lajati (citirajući autoričino citiranje): „Od Galileovih sukoba s Crkvom, preko suđenja Giordanu Brunu, pa sve do suvremenih pokušaja da se zaustave genetski eksperimenti ili umjetna oplodnja, vjerske institucije rade jedno, a znanost posve drugo: jedni tabuiziraju zaklinjući se u tisućama godina stare spise, a drugi prelaze dopuštene granice, eksperimentiraju i sve moguće iznova kritički propituju."... Kome ova rečenica nije jasna i sama po sebi istinita, stvarno je, ne samo blago, poremećen.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.4.2014. | 0:55

9

Temeljne biblijske vrijednosti možemo lako povezati s dogmama. Dogme nemaju što raditi sa znanošću. Druga izjava novog rektora Borasa još bolje pojašnjava njegov "dogmatizam". Poručuje ministru kako NE SMIJE govoriti kako je zagrebačko sveučilište loše (iako ga na listi prvih 500 na svijetu ili nema ili je na 500-tom mjestu). Dakle, inzistira na zatvaranju očiju i uvođenju još jedne dogme - budućeg vrednovanja svog vlastitog radai. I na kraju, kao što je Močilac i napisao, Boras nije zadovoljio neke temeljne uvjete za izbore u profesorsko zvanje (broj objavljenih radova). Za njega i ostale biseraše sa filozofskog uglavnom ne vrijede pravila koja vrijede za gotovo sve ostale znanstvenike na ostalim hrvatskim znanstvenim institucijama pa se postavlja pitanje, kako takav čovjek uopće može postati još i rektor? Ili točnije, može li takav "znanstvenik" igdje drugdje na svijetu biti znanstvenik pa onda i rektor osim u Hrvatskoj? Draga djevojko, znaš li ti uopće o čemu lupetaš?
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 19.4.2014. | 23:50

10

Pobožnost je nesumnjivo temeljna biblijska vrijednost uz koju idu, ako već iz nje ne proizlaze sve druge biblijske vrijednosti. Pobožnost koja nije univerzalna, nego specifična. Tom jednom izjavom, Boras je bio isključiv ne samo prema ljudima drugih neteističkih religija i vjerovanja, nego i prema ljudima bez religije, agnosticima i ateistima.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

Naukovanje Aleksandra Stankovića

Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

23.7.2018. | 17:50
Svesti ljudski rod na sebična i koristoljubiva bića bez ikakvih drugih težnji i ideala te u jednoj rečenici isporučiti definiciju ljudskog roda, to je zaista smiješno.
Svesti ljudski rod na sebična i koristoljubiva bića bez ikakvih drugih težnji i ideala te u jednoj rečenici isporučiti definiciju ljudskog roda, to je zaista smiješno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

10.7.2018. | 0:01
Kako bi se to svi mi trebali ponašati, a da uvijek, u svakoj prilici u kojoj se narod zabavlja i veseli, ne postanemo objekt za psihijatrijsko dijagnosticiranje od strane razložnih, pametnih, onih koji nastupaju s pozicije sveobuhvatnog pogleda na svijet?
Kako bi se to svi mi trebali ponašati, a da uvijek, u svakoj prilici u kojoj se narod zabavlja i veseli, ne postanemo objekt za psihijatrijsko dijagnosticiranje od strane razložnih, pametnih, onih koji nastupaju s pozicije sveobuhvatnog pogleda na svijet?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Plenković prikriveni autokrat?

On ne vidi problem

Je li Plenković prikriveni autokrat?

21.10.2016. | 22:15
Njegov odgovor na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu birača „Ja u biti ne vidim nikakav problem u tome" jeste indikator pokazatelj smjera na kojem počiva Plenkovićevo shvaćanje demokracije i ovlasti koje je priskrbio demokratskim putem.
Njegov odgovor na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu birača „Ja u biti ne vidim nikakav problem u tome" jeste indikator pokazatelj smjera na kojem počiva Plenkovićevo shvaćanje demokracije i ovlasti koje je priskrbio demokratskim putem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

Koja je tvoja boja?

Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

5.5.2016. | 14:30
Iskreno mi je žao što se jedan, meni prilično simpatičan glumac, uvalio u primitivni politički aktivizam s jasno omeđenim ideološkim svrstavanjem.
Iskreno mi je žao što se jedan, meni prilično simpatičan glumac, uvalio u primitivni politički aktivizam s jasno omeđenim ideološkim svrstavanjem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

Što nam to uvaljuje Šprajc?

Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

22.11.2015. | 14:45
Može li se uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države?
Može li se uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države?
SBplus.hr, Slavonski Brod : I meni se čini da Sanader nije nevin

Jer tvrde novinari

I meni se čini da Sanader nije nevin

2.10.2015. | 14:20
I meni se čini da Sanader nije nevin. A zašto mi se tako čini? Zato što mi to govore novinari.
I meni se čini da Sanader nije nevin. A zašto mi se tako čini? Zato što mi to govore novinari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aut Caesar, aut nihil!

Ili premijer ili ništa!

Aut Caesar, aut nihil!

4.7.2015. | 0:04
Problem je što nas premijer sada toliko miluje, pipka i mazi da nas je to počelo škakljati.
Problem je što nas premijer sada toliko miluje, pipka i mazi da nas je to počelo škakljati.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

Zagađivanje javnog prostora

Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

7.5.2015. | 0:04
Ako bi netko uopće usudio se dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...
Ako bi netko uopće usudio se dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodočasnici Novog doba

Veljača, Glavašević, Jurić...

Hodočasnici Novog doba

4.2.2015. | 22:00
Predlažem duhovnim vođama naših vidjelica neka što prije brendiraju svoju virtualno uklesanu mantru.
Predlažem duhovnim vođama naših vidjelica neka što prije brendiraju svoju virtualno uklesanu mantru.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

Tko se tu za koga bori?

A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

1.11.2014. | 21:12
Ej oprosti bio si u ratu i sad bi do kraja svog radno sposobnog života trebao biti na mojoj grbači. Zajebi frende, tu nemaš moju podršku"?
Ej oprosti bio si u ratu i sad bi do kraja svog radno sposobnog života trebao biti na mojoj grbači. Zajebi frende, tu nemaš moju podršku"?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome je zviždanje državni udar?

'Država to sam ja'

Kome je zviždanje državni udar?

7.8.2014. | 0:04
A svatko tko djeluje pod utjecajem Karamarka i HDZ-a, po zakonima demokratske ljevice, obični je fašistoidni ognjištarski mrziteljski primitivni katolibanski društveni otpad. Iz te prljave ideološke kuhinje ispadaju i biseri pokojeg izdvojenog demokrate u stilu: „Poznajem jednog
A svatko tko djeluje pod utjecajem Karamarka i HDZ-a, po zakonima demokratske ljevice, obični je fašistoidni ognjištarski mrziteljski primitivni katolibanski društveni otpad. Iz te prljave ideološke kuhinje ispadaju i biseri pokojeg izdvojenog demokrate u stilu: „Poznajem jednog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Histeričan čin boraca za ljudska prava

Optužba Josipovića za seksizam

Histeričan čin boraca za ljudska prava

14.6.2014. | 0:04
Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.
Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

Sloboda je onih koji misle drugačije!?

Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

7.6.2014. | 12:49
Pristajali ste biti instrumentom bjesomučne ofanzive prema cijelom narodu. I osjećali ste se komotno i sigurno sve dok se ta despotska palica nije obrušila i na vas same.
Pristajali ste biti instrumentom bjesomučne ofanzive prema cijelom narodu. I osjećali ste se komotno i sigurno sve dok se ta despotska palica nije obrušila i na vas same.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi samo njihovi refreni

Mi nismo ničija tema

Svi smo mi samo njihovi refreni

9.4.2014. | 10:30
Bilo bi važno poskidati teme koje u nama mobiliziraju lažni osjećaj sudjelovanja. Ili ih bar raskrinkati. Jer, svi mi nismo Sanader, Milanović, HDZ, SDP... Mi nismo ničija tema. Svi smo mi samo njihovi refreni. Kako bi tema mogla nesmetano teći.
Bilo bi važno poskidati teme koje u nama mobiliziraju lažni osjećaj sudjelovanja. Ili ih bar raskrinkati. Jer, svi mi nismo Sanader, Milanović, HDZ, SDP... Mi nismo ničija tema. Svi smo mi samo njihovi refreni. Kako bi tema mogla nesmetano teći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :