Kolumne : Iz Metropole

Snježana Dvojak

Kolumne

Iz Metropole
Piše: Snježana Dvojak
Objavljeno: 7.5.2015. u 0:04
Prikaza: 4081
|

Zagađivanje javnog prostora

Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

root :  Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

Ako bi netko uopće usudio se dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...

Kad Boris Dežulović u Slobodnoj Dalmaciji od 5. svibnja 2015. kaže:  „Dvadeset pet godina leže tako Hrvati u induciranoj komi..." onda djevičanski  moralisti takozvane antifašističke legije, hrane svoje pritajene nekrofilske sklonosti, ekstatičkim oduševljenjem „izvrsnim satiričkim sadržajem".

Ako bi netko i pokušao izvući na svjetlo dana poruku koja nedvosmisleno vrišti iz takvog govora, ako bi netko samo spomenuo opaku mržnju i nesnošljivost prema hrvatskom narodu, bestijalno ruganje i nipodoštavanje, besmislenost postojanja hrvatske države, ako bi se uopće usudio dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...

Djevičanski  moralisti takozvane antifašističke legije, hrane svoje pritajene nekrofilske sklonosti, ekstatičkim oduševljenjem „izvrsnim satiričkim sadržajem".

Kad si tako zaštićen ognjem i mačem budnih stražara nad tekovinama revolucije, onda se i orgijanje samoprozvanih antifašista  koje eskalira  do otvorenog delirijuma u kojem se, bez pardona, dijagnosticira zloćudna  bolest ove države i neminovnost njene smrti, dakle, kad si tako siguran u svom ideološkom rovu, onda bljuješ otrov poput ovog Dežulovića, čija je zadnja kaplja kapnula ovako: "Tko na tvrdoj stini svoju povist piše - shvatili ste do sad - tom ne može nitko budućnost da napiše".

Je li netko uopće mogao zamisliti da je gubitnik predsjedničkih izbora bio tako snažno uporište onih „koji ne mrze" a siju mržnju, pothranjuju ništavilo te preglasno i preočigledno rade na razaranju zdravlja cijelog jednog naroda? Na njegovom duhovnom i povijesnom istrebljenju? Na sustavnom i promišljenom razgrađivanju životne klice koja, kroz osjećaj dostojanstva i samopoštovanja, održava živim svako ljudsko biće?

Nije li upravo taj gubitnik predsjedničkih izbora označio cijeli jedan narod ustaškim. I to u židovskom Knessetu?

„Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba". (Josipović)

I dalje, bez imalo srama, ovaj čovjek sad opet, jasno, drsko, onako kvaziantifašistički, gleda u ekran i razrađuje priču o ustaškim zmijama koje su izlegle se i puže po portalima.

A kad novinarka, donedavno članica izbornog stožera predsjedničkog gubitnika (Mladenka Šarić, Dalje. com, 3. svibnja 2015.) napiše tekst u kojem pokušava, mješavinom pjesničko-analitičkog stila, diskvalificirati pojam zajedništva kao operativni politički program, tada je nužno pristupiti tom tekstu cum grano salis.

Svoj trud sumira u rečenici: „To je samo riječ, prazna fraza, u kojoj svatko vidi ono što želi."

Svima nam je poznata platforma zajedništva na kojoj ustraje hrvatska predsjednica. A nedavni skup branitelja na Trgu također je pozivao na zajedništvo.

Kao što onaj uradak Dežulovićev nije tek obična i poželjna forma, satira, namijenjena literarnim sladokuscima i konzumentima malo jačeg uvida od uobičajeno analitičkog, tako ni ovaj tekst nije puko promišljanje pojma zajedništva i njegove eventualne   operacionalizacije. U pozadini se jasno razotkriva namjera diskvalifikacije hrvatske predsjednice obzirom da je to jedna od osnovnih poruka koje ona odašilje u javnost.

Da su snage koje se kite antifašizmom idejno nedosljedne, da im je vrijednosni paket sumnjivo posložen te da im u „borbi protiv neprijatelja" ništa nije sveto, pokazuje i ova konstatacija citirane novinarke: „Zajedno su oni koje povezuje to što su isti. U uobičajenim, svakodnevnim okolnostima različite ne može povezati ništa i zato je zajedništvo mit".

Zamislite da je to napisao netko u vrijeme referenduma za brak! Tvrdnju kojom se isključuju svi oni koji su različiti kao mogući sudionici u zajedništvu na nekoj razini društvenog suživota?

I, kao šećer na kraju, sjedim bespomoćna, začuđena , čitam ponovno i ponovno, pitam sebe i druge, ali teško probija glas razuma. Matija Babić, vlasnik portala „Index". Kukasti križ na hrvatsku zastavu nije on stavio nego je tim činom samo postavio ogledalo. S porukom koju, bez velikih naprezanja, svatko može razumjeti: Pa, izvolite, dragi Hrvati, ako ne razumijete sve te tekstove „profinjenih" boraca protiv fašizma, ako nikako ne želite priznati da ste fašisti, nacisti, homofobi, antisemiti, mrzitelji, katolibani... evo, pogledajte se jednostavno u ogledalo, to može svaka budala.  

Zagađivanje javnog prostora, kad ovako dosegne vrhunac u svom primitivizmu, tu ne možemo koristiti racionalni obrazac.

Ostaje samo mogućnost da to ogledalo okrenemo svima koji  stoje s njegove stražnje strane i grcaju u samodopadnom  osjećaju ispravnosti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
prrccko

prrccko

Komentirano: 17.5.2015. | 22:05

1

Galamu sada dižu komunisti jer gube tlo pod nogama. Nema ništa od Juge jer se zakuhalo na istoku , Tito je u svijetu etabliran kao zločinac , dakle preostaje da se deru da su antifašisti . Detuđmanizacija je zapela ...dakle panika.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 8.5.2015. | 13:32

2

Leko, Milanović, Josipović, Pusićka... bili na Klicinom pogrebu!? Taj Babić nije genijalan, nego halucinira!
Stipe

Stipe

Komentirano: 7.5.2015. | 21:23

3

Genijalan komentar Matije Babića: Ekipa na pogrebu Vinka Žuljevića Klice nije se srela još od Kolindine inauguracije.
sbest

sbest

Komentirano: 7.5.2015. | 20:47

4

Ova Snježa će još malo postati kao Zrinka K. Toliko je domoljubna da mi se priviđaju kockice, pardon, kvadratići kad ugledam ovu njenu gornju sliku iz mladih dana :)
pajser

pajser

Komentirano: 7.5.2015. | 20:01

5

Koliko?
maestro

maestro

Komentirano: 7.5.2015. | 18:55

6

Svjedoci smo medijskog licemjerja a jedan od največih licemjera je Dežulović. Znate li koliko on dobiva novaca po kolumni ?
rukav

rukav

Komentirano: 7.5.2015. | 16:46

7

A Bujanec i "Bujica". kad će već jednom stići ta Pulizerova nagrada?
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 7.5.2015. | 14:02

8

Dežulović i slični kulturmarskisti, mogu dići kuknjavu kroz medije i gubiti se u svom poimanju pravde, ali nemaju nikakvu mogućnost mobilizacije niti imaju bazu ljudi da bi nešto stvarno i učinili. Najbolje ih je ignorirati pa neka pišu u novostima, zarezu i sličnim publikacijama dok im se ne zavrne proračunska slavina.
makshardcore

makshardcore

Komentirano: 7.5.2015. | 10:49

9

veliko zadovoljstvo je kada na hrvatsko zajedništvo poziva 90000 članova SKH koji su od 1989. do 1993 god. prešli u stranku koja je hrvatsku opustošila i bacila na koljena.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

Naukovanje Aleksandra Stankovića

Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

23.7.2018. | 17:50
Svesti ljudski rod na sebična i koristoljubiva bića bez ikakvih drugih težnji i ideala te u jednoj rečenici isporučiti definiciju ljudskog roda, to je zaista smiješno.
Svesti ljudski rod na sebična i koristoljubiva bića bez ikakvih drugih težnji i ideala te u jednoj rečenici isporučiti definiciju ljudskog roda, to je zaista smiješno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

10.7.2018. | 0:01
Kako bi se to svi mi trebali ponašati, a da uvijek, u svakoj prilici u kojoj se narod zabavlja i veseli, ne postanemo objekt za psihijatrijsko dijagnosticiranje od strane razložnih, pametnih, onih koji nastupaju s pozicije sveobuhvatnog pogleda na svijet?
Kako bi se to svi mi trebali ponašati, a da uvijek, u svakoj prilici u kojoj se narod zabavlja i veseli, ne postanemo objekt za psihijatrijsko dijagnosticiranje od strane razložnih, pametnih, onih koji nastupaju s pozicije sveobuhvatnog pogleda na svijet?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Plenković prikriveni autokrat?

On ne vidi problem

Je li Plenković prikriveni autokrat?

21.10.2016. | 22:15
Njegov odgovor na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu birača „Ja u biti ne vidim nikakav problem u tome" jeste indikator pokazatelj smjera na kojem počiva Plenkovićevo shvaćanje demokracije i ovlasti koje je priskrbio demokratskim putem.
Njegov odgovor na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu birača „Ja u biti ne vidim nikakav problem u tome" jeste indikator pokazatelj smjera na kojem počiva Plenkovićevo shvaćanje demokracije i ovlasti koje je priskrbio demokratskim putem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

Koja je tvoja boja?

Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

5.5.2016. | 14:30
Iskreno mi je žao što se jedan, meni prilično simpatičan glumac, uvalio u primitivni politički aktivizam s jasno omeđenim ideološkim svrstavanjem.
Iskreno mi je žao što se jedan, meni prilično simpatičan glumac, uvalio u primitivni politički aktivizam s jasno omeđenim ideološkim svrstavanjem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

Što nam to uvaljuje Šprajc?

Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

22.11.2015. | 14:45
Može li se uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države?
Može li se uzastopno prikazivanje pupčane vrpce između stvaranja hrvatske države i sumnjivog bogaćenja utvrđivati kao zaglavni kamen opće percepcije o stvaranju hrvatske države?
SBplus.hr, Slavonski Brod : I meni se čini da Sanader nije nevin

Jer tvrde novinari

I meni se čini da Sanader nije nevin

2.10.2015. | 14:20
I meni se čini da Sanader nije nevin. A zašto mi se tako čini? Zato što mi to govore novinari.
I meni se čini da Sanader nije nevin. A zašto mi se tako čini? Zato što mi to govore novinari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aut Caesar, aut nihil!

Ili premijer ili ništa!

Aut Caesar, aut nihil!

4.7.2015. | 0:04
Problem je što nas premijer sada toliko miluje, pipka i mazi da nas je to počelo škakljati.
Problem je što nas premijer sada toliko miluje, pipka i mazi da nas je to počelo škakljati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodočasnici Novog doba

Veljača, Glavašević, Jurić...

Hodočasnici Novog doba

4.2.2015. | 22:00
Predlažem duhovnim vođama naših vidjelica neka što prije brendiraju svoju virtualno uklesanu mantru.
Predlažem duhovnim vođama naših vidjelica neka što prije brendiraju svoju virtualno uklesanu mantru.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

Tko se tu za koga bori?

A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

1.11.2014. | 21:12
Ej oprosti bio si u ratu i sad bi do kraja svog radno sposobnog života trebao biti na mojoj grbači. Zajebi frende, tu nemaš moju podršku"?
Ej oprosti bio si u ratu i sad bi do kraja svog radno sposobnog života trebao biti na mojoj grbači. Zajebi frende, tu nemaš moju podršku"?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome je zviždanje državni udar?

'Država to sam ja'

Kome je zviždanje državni udar?

7.8.2014. | 0:04
A svatko tko djeluje pod utjecajem Karamarka i HDZ-a, po zakonima demokratske ljevice, obični je fašistoidni ognjištarski mrziteljski primitivni katolibanski društveni otpad. Iz te prljave ideološke kuhinje ispadaju i biseri pokojeg izdvojenog demokrate u stilu: „Poznajem jednog
A svatko tko djeluje pod utjecajem Karamarka i HDZ-a, po zakonima demokratske ljevice, obični je fašistoidni ognjištarski mrziteljski primitivni katolibanski društveni otpad. Iz te prljave ideološke kuhinje ispadaju i biseri pokojeg izdvojenog demokrate u stilu: „Poznajem jednog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Histeričan čin boraca za ljudska prava

Optužba Josipovića za seksizam

Histeričan čin boraca za ljudska prava

14.6.2014. | 0:04
Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.
Izvlačiti takvu nategnutu propagandu o kršenju ljudskih prava - optužujući Josipovića za čin u kojem on tobože ugrožava ravnopravnost spolova - odraz je shizofreničnog stanja u koje su upravo kojekakvi zagovaratelji ljudskih prava doveli cjelokupnu društvenu javnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

Sloboda je onih koji misle drugačije!?

Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

7.6.2014. | 12:49
Pristajali ste biti instrumentom bjesomučne ofanzive prema cijelom narodu. I osjećali ste se komotno i sigurno sve dok se ta despotska palica nije obrušila i na vas same.
Pristajali ste biti instrumentom bjesomučne ofanzive prema cijelom narodu. I osjećali ste se komotno i sigurno sve dok se ta despotska palica nije obrušila i na vas same.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

Oživjela inkvizicija

Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

19.4.2014. | 22:03
Ne pokušavaju li upravo oni, kroz bjesomučnu borbu za afirmacijom jedino ispravnog pogleda na svijet, instalirati neko novo, svoje „Sveto pismo"?.
Ne pokušavaju li upravo oni, kroz bjesomučnu borbu za afirmacijom jedino ispravnog pogleda na svijet, instalirati neko novo, svoje „Sveto pismo"?.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi samo njihovi refreni

Mi nismo ničija tema

Svi smo mi samo njihovi refreni

9.4.2014. | 10:30
Bilo bi važno poskidati teme koje u nama mobiliziraju lažni osjećaj sudjelovanja. Ili ih bar raskrinkati. Jer, svi mi nismo Sanader, Milanović, HDZ, SDP... Mi nismo ničija tema. Svi smo mi samo njihovi refreni. Kako bi tema mogla nesmetano teći.
Bilo bi važno poskidati teme koje u nama mobiliziraju lažni osjećaj sudjelovanja. Ili ih bar raskrinkati. Jer, svi mi nismo Sanader, Milanović, HDZ, SDP... Mi nismo ničija tema. Svi smo mi samo njihovi refreni. Kako bi tema mogla nesmetano teći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke