Kolumne : Iz Metropole

Objavljeno: 7.5.2015. u 0:04
Prikaza: 4478
|
Autor: Snježana Dvojak

Zagađivanje javnog prostora

Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

root :  Novi val medijskog zlostavljavanja javnosti

Ako bi netko uopće usudio se dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...

Kad Boris Dežulović u Slobodnoj Dalmaciji od 5. svibnja 2015. kaže:  „Dvadeset pet godina leže tako Hrvati u induciranoj komi..." onda djevičanski  moralisti takozvane antifašističke legije, hrane svoje pritajene nekrofilske sklonosti, ekstatičkim oduševljenjem „izvrsnim satiričkim sadržajem".

Ako bi netko i pokušao izvući na svjetlo dana poruku koja nedvosmisleno vrišti iz takvog govora, ako bi netko samo spomenuo opaku mržnju i nesnošljivost prema hrvatskom narodu, bestijalno ruganje i nipodoštavanje, besmislenost postojanja hrvatske države, ako bi se uopće usudio dati ime i prezime ovakvoj raboti kakvoj smo svjedoci u ovom Dežulovićevom tekstu, nahrupili bi odredi pravovjernih talibana s mačem fašizma, rasizma, nacizma, ustaštva, kleronacionalizma, mržnje...

Djevičanski  moralisti takozvane antifašističke legije, hrane svoje pritajene nekrofilske sklonosti, ekstatičkim oduševljenjem „izvrsnim satiričkim sadržajem".

Kad si tako zaštićen ognjem i mačem budnih stražara nad tekovinama revolucije, onda se i orgijanje samoprozvanih antifašista  koje eskalira  do otvorenog delirijuma u kojem se, bez pardona, dijagnosticira zloćudna  bolest ove države i neminovnost njene smrti, dakle, kad si tako siguran u svom ideološkom rovu, onda bljuješ otrov poput ovog Dežulovića, čija je zadnja kaplja kapnula ovako: "Tko na tvrdoj stini svoju povist piše - shvatili ste do sad - tom ne može nitko budućnost da napiše".

Je li netko uopće mogao zamisliti da je gubitnik predsjedničkih izbora bio tako snažno uporište onih „koji ne mrze" a siju mržnju, pothranjuju ništavilo te preglasno i preočigledno rade na razaranju zdravlja cijelog jednog naroda? Na njegovom duhovnom i povijesnom istrebljenju? Na sustavnom i promišljenom razgrađivanju životne klice koja, kroz osjećaj dostojanstva i samopoštovanja, održava živim svako ljudsko biće?

Nije li upravo taj gubitnik predsjedničkih izbora označio cijeli jedan narod ustaškim. I to u židovskom Knessetu?

„Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba". (Josipović)

I dalje, bez imalo srama, ovaj čovjek sad opet, jasno, drsko, onako kvaziantifašistički, gleda u ekran i razrađuje priču o ustaškim zmijama koje su izlegle se i puže po portalima.

A kad novinarka, donedavno članica izbornog stožera predsjedničkog gubitnika (Mladenka Šarić, Dalje. com, 3. svibnja 2015.) napiše tekst u kojem pokušava, mješavinom pjesničko-analitičkog stila, diskvalificirati pojam zajedništva kao operativni politički program, tada je nužno pristupiti tom tekstu cum grano salis.

Svoj trud sumira u rečenici: „To je samo riječ, prazna fraza, u kojoj svatko vidi ono što želi."

Svima nam je poznata platforma zajedništva na kojoj ustraje hrvatska predsjednica. A nedavni skup branitelja na Trgu također je pozivao na zajedništvo.

Kao što onaj uradak Dežulovićev nije tek obična i poželjna forma, satira, namijenjena literarnim sladokuscima i konzumentima malo jačeg uvida od uobičajeno analitičkog, tako ni ovaj tekst nije puko promišljanje pojma zajedništva i njegove eventualne   operacionalizacije. U pozadini se jasno razotkriva namjera diskvalifikacije hrvatske predsjednice obzirom da je to jedna od osnovnih poruka koje ona odašilje u javnost.

Da su snage koje se kite antifašizmom idejno nedosljedne, da im je vrijednosni paket sumnjivo posložen te da im u „borbi protiv neprijatelja" ništa nije sveto, pokazuje i ova konstatacija citirane novinarke: „Zajedno su oni koje povezuje to što su isti. U uobičajenim, svakodnevnim okolnostima različite ne može povezati ništa i zato je zajedništvo mit".

Zamislite da je to napisao netko u vrijeme referenduma za brak! Tvrdnju kojom se isključuju svi oni koji su različiti kao mogući sudionici u zajedništvu na nekoj razini društvenog suživota?

I, kao šećer na kraju, sjedim bespomoćna, začuđena , čitam ponovno i ponovno, pitam sebe i druge, ali teško probija glas razuma. Matija Babić, vlasnik portala „Index". Kukasti križ na hrvatsku zastavu nije on stavio nego je tim činom samo postavio ogledalo. S porukom koju, bez velikih naprezanja, svatko može razumjeti: Pa, izvolite, dragi Hrvati, ako ne razumijete sve te tekstove „profinjenih" boraca protiv fašizma, ako nikako ne želite priznati da ste fašisti, nacisti, homofobi, antisemiti, mrzitelji, katolibani... evo, pogledajte se jednostavno u ogledalo, to može svaka budala.  

Zagađivanje javnog prostora, kad ovako dosegne vrhunac u svom primitivizmu, tu ne možemo koristiti racionalni obrazac.

Ostaje samo mogućnost da to ogledalo okrenemo svima koji  stoje s njegove stražnje strane i grcaju u samodopadnom  osjećaju ispravnosti.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
prrccko

prrccko

Komentirano: 17.5.2015. | 22:05

1

Galamu sada dižu komunisti jer gube tlo pod nogama. Nema ništa od Juge jer se zakuhalo na istoku , Tito je u svijetu etabliran kao zločinac , dakle preostaje da se deru da su antifašisti . Detuđmanizacija je zapela ...dakle panika.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 8.5.2015. | 13:32

2

Leko, Milanović, Josipović, Pusićka... bili na Klicinom pogrebu!? Taj Babić nije genijalan, nego halucinira!
Stipe

Stipe

Komentirano: 7.5.2015. | 21:23

3

Genijalan komentar Matije Babića: Ekipa na pogrebu Vinka Žuljevića Klice nije se srela još od Kolindine inauguracije.
sbest

sbest

Komentirano: 7.5.2015. | 20:47

4

Ova Snježa će još malo postati kao Zrinka K. Toliko je domoljubna da mi se priviđaju kockice, pardon, kvadratići kad ugledam ovu njenu gornju sliku iz mladih dana :)
pajser

pajser

Komentirano: 7.5.2015. | 20:01

5

Koliko?
maestro

maestro

Komentirano: 7.5.2015. | 18:55

6

Svjedoci smo medijskog licemjerja a jedan od največih licemjera je Dežulović. Znate li koliko on dobiva novaca po kolumni ?
rukav

rukav

Komentirano: 7.5.2015. | 16:46

7

A Bujanec i "Bujica". kad će već jednom stići ta Pulizerova nagrada?
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 7.5.2015. | 14:02

8

Dežulović i slični kulturmarskisti, mogu dići kuknjavu kroz medije i gubiti se u svom poimanju pravde, ali nemaju nikakvu mogućnost mobilizacije niti imaju bazu ljudi da bi nešto stvarno i učinili. Najbolje ih je ignorirati pa neka pišu u novostima, zarezu i sličnim publikacijama dok im se ne zavrne proračunska slavina.
makshardcore

makshardcore

Komentirano: 7.5.2015. | 10:49

9

veliko zadovoljstvo je kada na hrvatsko zajedništvo poziva 90000 članova SKH koji su od 1989. do 1993 god. prešli u stranku koja je hrvatsku opustošila i bacila na koljena.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

Naukovanje Aleksandra Stankovića

Kako je emisija na javnoj TV postala oltar jednog novinara

23.7.2018. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Zbog čega se Hrvati ne smiju veseliti pobjedama?

10.7.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Plenković prikriveni autokrat?

On ne vidi problem

Je li Plenković prikriveni autokrat?

21.10.2016. | 22:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

Koja je tvoja boja?

Osobnu ideološku pripadnost prodaje pod kreativnost

5.5.2016. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

Što nam to uvaljuje Šprajc?

Jesmo li kolektivno hipnotizirani?

22.11.2015. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I meni se čini da Sanader nije nevin

Jer tvrde novinari

I meni se čini da Sanader nije nevin

2.10.2015. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aut Caesar, aut nihil!

Ili premijer ili ništa!

Aut Caesar, aut nihil!

4.7.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodočasnici Novog doba

Veljača, Glavašević, Jurić...

Hodočasnici Novog doba

4.2.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

Tko se tu za koga bori?

A da to pitanje postaviš sebi, Petra Puvača?

1.11.2014. | 21:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome je zviždanje državni udar?

'Država to sam ja'

Kome je zviždanje državni udar?

7.8.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Histeričan čin boraca za ljudska prava

Optužba Josipovića za seksizam

Histeričan čin boraca za ljudska prava

14.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

Sloboda je onih koji misle drugačije!?

Despotska palica obrušila se i na same SDP-ovce

7.6.2014. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

Oživjela inkvizicija

Demokratsko lajanje 'novinara s potpisom'

19.4.2014. | 22:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi samo njihovi refreni

Mi nismo ničija tema

Svi smo mi samo njihovi refreni

9.4.2014. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :