Kolumne : Ispeci pa reci

Objavljeno: 14.12.2011. u 10:00
Prikaza: 2787
|
Autor: Sonja Glibo

Reci

Šutnja nije zlato

root : Šutnja nije zlato

Nemam iluzija. Potpuno sam svjesna društva u kojem živim i svih njegovih deformacija. Mogu prepoznati i uzrok tih deformacija. Posljedice ne moram prepoznavati. Njih živim.

Pišući članak „Oda radosti i kontejner za smeće" bila mi je namjera potaknuti u čitateljima dublje promišljanje o sveprisutnom problemu. Razmišljanje, koje će trajati duže od časa kada sugrađana vidimo kako kopa po smeću, do trenutka kada ćemo okrenuti glavu, jer nam se taj prizor ne sviđa.

Što sam tražila to sam i dobila. Među ostalim, svojim komentarom se oglasio Chiuvava, jedan od stalnih posjetitelja portala. Moram priznati kako s njegovim komentarom nisam bila oduševljena, jer je u svojoj naravi slijedio krilaticu „Ubite glasnika". Kako sam autorica članka, nisam odgovorila Chiuvavi, jer bi se dovela u situaciju da se moja reakcija tumači ponašanjem u maniri „uvrijeđene frajle".

Riječi mogu biti oruđe, kojim ćemo izraziti, jasno i javno, artikulirane stavove o problemima koji nas pogađaju i naše zahtjeve uputiti na adrese političkih elita.

To je u moje ime učinio kolumnist portala Emil Cipar u kolumni "Ne kopati po smeću". Vrlo vrijednom uratku, koji je moja i Chiuvavina, na izgled različita razmišljanja, sudeći po njegovoj reakciji, doveo u suglasje. Naša su promišljanja o ovom problemu slična, samo svoj revolt iskazujemo na drugačiji način. Jedno je sigurno, oboje želimo da se ovaj problem, kao i mnogi drugi prisutni u društvu u kojem živimo, riješe.

Komentirajući moju kolumnu Chiuvava piše: „Dobit će i 500 ako treba, ako taj njen članak pomogne makar jednoj osobi. Al trenutno, njeno mišljenje nema relevantnosti u objektivnoj stvarnosti. Misliš da gđu kolumnisticu netko čuje? Ne rješava ništa. Možda sam bio prebezobrazan, ali neka dotična gđa to ne shvati osobno, možda je nisam dobro razumio.

Nemam iluzija. Potpuno sam svjesna društva u kojem živim i svih njegovih deformacija. Mogu prepoznati i uzrok tih deformacija. Posljedice ne moram prepoznavati. Njih živim. Znam da, samo moje mišljenje, kako kaže, "nema relevantnosti u objektivnoj stvarnosti".

Želim nešto učiniti. Mijenjati crnu stvarnost u obećavajuću budućnost. Kako? Nasiljem? Ni slučajno! Duboko prezirem svaki oblik nasilja nad tijelom, duhom, društvom. Što mi u tom slučaju ostaje kada se, kao mali čovjek, ne mogu pomiriti sa stanjem i „čekati bolja vremena?".

Ostaju riječi. Riječi kojima smo, tko zna koliko puta, obitelji, prijateljima, poznanicima... izrazili svoje osjećaje srdžbe, ogorčenja, bezizlaznos ...ali ih nismo iskazali javno.

Riječi mogu biti oruđe, kojim ćemo izraziti, jasno i javno, artikulirane stavove o problemima koji nas pogađaju i naše zahtjeve uputiti na adrese političkih elita.

U tom slučaju postoji mogućnost da uspijemo probuditi njihovu uspavanu savjest. Možda ih potaknemo da preispitaju svoje mjesto i ulogu u javnom životu i sagledaju posljedice svojih pogrešnih odluka.

Samo moja riječ neće ništa promijeniti. Ali moja, tvoja, njena, njegova… naša - može promijeniti stanje stvari. Ako ništa drugo „produžit" ćemo pamćenje sugrađana od izbora do izbora. Možda ćemo ih potaknuti da shvate svoju veličinu, ali i odgovornost prilikom odabira kandidata, kojima će povjeriti svoju budućnost.

Chiuvava je naš sugrađanin koji ima što reći. U to sam se uvjerila nakon što sam, na stranicama portala, pročitala njegov intervju. Ima i potrebu za iskazivanjem osobnih stavova. Iskazuje ih na vrlo zanimljiv način. Potrebno je da Chiuvava učini samo još jedan napor. Trebao bi prestati biti „nickname" i biti Ja … U tom času prestao bi biti dio bezlične mase koju nitko „ne doživljava", nego čovjek u punoj veličini i značenju.

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 15.12.2011. | 0:51

1

Emile, ne da mi se večeras ni s kim, pa ni s Tobom, polemizirati. Samo bih dodao šlag ba tortu - jest da je život maraton, ali istina je i da (na kraju) bez obzira na plasman, svi dobijemo vijenac!
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 14.12.2011. | 20:08

2

@komarac pa tko vam brani reći svoje mišljenje? Naprotiv ...ovdje su različita mišljenja poželjna. Ja znam da vi ne napadate niti Sonju niti mene osobno. Ne sviđaju vam se naši stavovi, a to možete ovdje javno reći i ja s tim mogu živjeti. To je normalno demokratsko ophođenje.
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 14.12.2011. | 19:59

3

@miffi ne isključujem mogućnost da je moje pisanje tendenciozno kao što su svi oblici informiranja tendenciozni. Zbog toga nije dobro informirati se samo iz jednog izvora. Stara poslovica kaže ...kad dvojica razgovaraju i u svemu se slažu, onda jedan od njih ne razmišlja.
komarac

komarac

Komentirano: 14.12.2011. | 19:53

4

Vi Emile dođete kao Sonjin glasnogovornik...što jel kolunistica opet treba pomoć...dakle ako ostali ne smiju ništa primjetiti a kamoli izreći svoje mišljenje predlažem da ukinete naše komentare kako bi Vaša bila zadnja.
komarac

komarac

Komentirano: 14.12.2011. | 19:51

5

hahhaa koja sujeta majko mila....ajde kolumnisti svih zemljalja ujedinite se i obranite Sonju...SONJA, SONJA SONJA!!!!
miffi

miffi

Komentirano: 14.12.2011. | 18:58

6

''bezbroj drugih informacija tek može početi kvalitetan početak stvaranja osobnog mišljenja'' slažem se Emile...i naravno da postoji ali...i to u selekciji informacija i namjernom izostavljanju onih informacija koje će baciti drugačije svijetlo na Vaše mišljenje...ne samo Vi nego i bilo tko drugi neće ih uzeti u obzir jer bi dalo sasvim drugu sliku o nečem što pišete... a ako autori to ne želi jer su često tendenciozni..neće te informacije namjerno uzeti u obzir...
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 14.12.2011. | 14:36

7

@komarac, ako mislite da je život trka na kratke staze onda je šutnja zlato. Ja smatram da je život maraton. U tom slučaju prihvaćanje nemoralnih pravila danas znači siguran gubitak na kraju i šutnja je nepoželjna. Ne podići glas protiv loših pojava znači možda nešto za danas ...neću dobiti po nosu i slično, ali već sutra imamo zbog toga lošiju start-poziciju. I tako iz dana u dan. Niti Sonja, niti Chiuvava, niti ja ne namećemo svoja mišljenja ...iznosimo ih samo, a na osnovi njih i bezbroj drugih informacija tek može početi kvalitetan početak stvaranja osobnog mišljenja.
chiuvava

chiuvava

Komentirano: 14.12.2011. | 14:22

8

Uvjek kažem, da nešto treba čitati sa dozom odstojanja. Hahahh, znate, teško je težit istini i miru, a tražit ju vani, u "društvu". Vaš ogled same sebe u ogledalu "društva" nije čist i apsolutan. Ni moj. Ni Emilov. Pa stoga i reakcije nisu čiste. Da li se osjećate dobro kad vam se netko divi ? Da. Ja se isto dobro osjećam kad mi se netko divi. Ali se isto tako dobro osjećam kad mi neko recimo kaže da sam glup :-P. Za mene nečije mišljenje nema egzistencijalnu vrijednost. Kad mi krulji u želucu, hranu ne tražim JA, već život. Zašto se ne bi divili i tom čovjeku koji pronalazi hranu u kontejneru ? Zašto ne bi rekli: pogledaj kako je to divan čovjek, pogledaj kako je eu-forija divna, pogledaj kako je i govno divno i zvijezde :-) . Danas kad pogledam svoj komentar, vidim koliko je glup. Sutra će mi ovaj izgledat glup. I tako unedogled. Vrtimo se na ringišpilu :-) Zašto mislite da neke stvari treba mjenjati ? Zar se život ne odvija upravo onako kako se odvija ? To da bi mi trebali živjeti ovako ili onako su samo naše slike u glavi proporcionalne veličini našeg uobličavanja u nekoga i nešta. Gdje postoje jučer i sutra ? Onaj tko misli da upravlja svojim životom, u velikoj je zabludi, mada je za njega to istina i realnost. Vaša zabrinutost, tuga, ogorčenost nije dobra stvar za vas, ni za one o kojima razmišljate. Osjećaj tuge ili ne znam čega još, ne dolaze iz svijeta. On dolazi iznutra. Prepoznajte ga. Uzrok svemu je u svakom od nas, a posljedice, sviđale se nama ili ne, su takve kakve jesu, ovisno o tome KAKO gleda, a ne TKO. ZAŠTO ŽIVITE POSLJEDICE ? ŽIVITE ŽIVOT :-) Pomirimo se s onim što JE, i prihvatimo život takav kakav JE, i nastavimo koračati s mirom u duši, nasmješenog i radosnog srca, prihvaćajući sve što JE onakvo kakvo JE. Eto vidite, da ste mi pomogli da se nasmijem, ali nažalost nemam čune u džepu da vam zahvalim, pa odoh dalje mlatit praznu slamu, čekajući "bolja" vremena koja nikad neće doć. Hahahaha. SAD-SAD-JE-DOBRO.
komarac

komarac

Komentirano: 14.12.2011. | 14:12

9

Točno znam što znači dignuti glas protiv a ne držaiti se mudre izreke zlato je šutnja...toliko puta me to opalilo po leđima. Nakon pooooodužeg vremena shvaćam da je ŠUTNJA ZLATO. To naučih iz primjera drugih pametnijih koji nisu dobijali štapom po leđima. Nitko ne brani kolumnistici da se izražava ali zamjeram ovo uvlačenje u guzicu.
johnyd1947

johnyd1947

Komentirano: 14.12.2011. | 12:11

10

Gospodine Komarac. Zao mi je ali smatramk da zagovarate krivo stajaliste.Nikako kolumnistica ne pokusava "smiriti" nikoga nego upravo suprotno, zeli potaknuti diskusiju o stanju u Brodu i Hrvatskoj.Situacija je krajnje zabrinjavajuca, i budemo li se vodili vodiljom "sutnja je zlato" , dati cemo legitimitet ovim politicarima i ovoj politici koji su nas i doveli tu gdje jesmo.Zato svaka cast kolumnistici i prekinimo sutnju, jer o nama se radi!!!

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

Hvala generali!

Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

16.11.2012. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski laburisti, gdje ste?

S kim, što, kako, kad ?

Brodski laburisti, gdje ste?

4.10.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

Gospodarsko blato

Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

7.9.2012. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Piva, kruha i igara!

'Mi Hrvati'

Piva, kruha i igara!

18.6.2012. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ocijeniti znanje ili neznanje?

Što je cilj mature?

Ocijeniti znanje ili neznanje?

28.5.2012. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

Svi pričaju nitko ne govori

Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

13.5.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

Razlučimo važno i važnije

Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

8.1.2012. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

Svi smo odgovorni

Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

18.12.2011. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oda radosti' i kontejner za smeće

Europa zdaj

'Oda radosti' i kontejner za smeće

10.12.2011. | 10:12
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :