Kolumne : Ispeci pa reci

Objavljeno: 13.5.2012. u 0:04
Prikaza: 3028
|
Autor: Sonja Glibo

Svi pričaju nitko ne govori

Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

root : Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

Na žalost, vrijeme je buđenju, jer tu količinu entuzijazma i razinu organiziranosti lokalne i državne uprave, političari ostavlju za predizborne skupove - svake četiri godine.

ČITAJUĆI kolumnu Dok je nama kurvi, pedera, partizana... u jednome se slažem sa autorom - Poginula djeca Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije zaboravljena su i od lokalne zajednice, a onda, naravno, i od državnih struktura. Izvršitelji zločina nad civilnim stanovništvom ostati će, kako stvari sada stoje, nekažnjeni. Na njih se neće moći primijeniti čak ni često izgovarana fraza „Pravda je spora, ali dostižna".

Nije mi svejedno na koji način ćemo čuvati sjećanje na naše prerano izgubljene male sugrađane, niti mi je svejedno na koji način ćemo iskazivati zahvalu poginulim braniteljima. Stoga sam ravnodušna na činjenicu da su visoki državni dužnosnici sudjelovali na humanitarnoj nogometnoj utakmici, a nisu odali počast ubijenoj djeci.

Nije mi svejedno na koji način ćemo čuvati sjećanje na naše prerano izgubljene male sugrađane, niti mi je svejedno na koji način ćemo iskazivati zahvalu poginulim braniteljima.

Zamislite vijest koja bi glasila ovako: „Danas je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, nakon što je izvela početni udarac na humanitarnoj nogometnoj utakmici, organiziranoj u cilju poboljšanja uvjeta života stanara Doma za nezbrinutu djecu u Slavonskom Brodu, položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika „Djevojčice". Spomenik je podignutom u čast i sjećanje na poginulu djecu grada Slavonskog Broda u Domovinskom ratu."

Ili: „Danas je u Slavonskom Brodu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon što je pokazao svoje nogometno umijeće, sudjelujući u na humanitarnoj nogometnoj utakmici, organiziranoj u cilju poboljšanja uvjeta života stanara Doma za nezbrinutu djecu u Slavonskom Brodu, položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika „Djevojčice". Spomenik je podignutom u čast i sjećanje na poginulu djecu grada Slavonskog Broda u Domovinskom ratu."

Ili: „Danas je u Slavonskom Brodu Igor Dragovan, glavni tajnik SDP, nakon što je dao potporu stranačkim kolegama Milanki Opačić i Tihomiru Jakovini na humanitarnoj nogometnoj utakmici, te nakon susreta sa vodstvom posrnule Gradske organizacije SDP, koja prema neslužbenim istraživanjima (usmena predaja) gubi potporu u Slavonskom Brodu i od, do sada, vjernijih birača SDP-a, položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika „Djevojčice". Spomenik je podignutom u čast i sjećanje na poginulu djecu grada Slavonskog Broda u Domovinskom ratu."

Da se opisano i dogodilo 3. svibnja, na 20. obljetnicu početka žestokih zrakoplovnih napada na Slavonski Brod, a nije, bila bi ispunjena samo forma. Čak loša forma, jer žrtve zaslužuju trenutke posvećene samo njima, a ne usputno sjećanje i poštovanje koje je u sjeni „važnijih" obveza visokih državnih dužnosnika.

Kako bi, u ovom slučaju, izgledala vijest koja je ispunila i formu i sadržaj?

Pustite mašti na volju i zamislite zadovoljnog Silivija Stilinovića, jer ima priliku izvještavati o vrijednom događaju u Slavonskom Brodu. Osim toga uspjelo mu je progurati prilog na HRT, ne samo u formi vijesti, nego i u emisije „Dobro jutro Hrvatska", „Hrvatska uživo", Dnevnik 1 i Dnevnik 2. Urednik Dnevnika 2 pozvao je ministra prosvjete da govori samo o tom događaju. Dakle Silvio Stilinović (ili netko drugi), na nacionalnoj dalekovidnici prenosi vijest slijedećeg sadržaja:

„Danas je u Slavonskom Brodu, na dan kada je u Domovinskom ratu poginulo petoro djece od ukupno njih 29, čiji su se mladi životi nasilno ugasili, započeo stručni skup na temu … 'Povratak odgojne funkcije u hrvatske škole', ili 'Uloga škole u prevenciji ovisnosti', ili 'Organizacija i način rada s natprosječno sposobnim učenicima', ili 'Uspostavljanje bolje komunikacije između škole,roditelja i centara za socijalnu skrb' ili …

Što bi sve mogla učiniti Turistička zajednica Grada, na koji način bi se mogle unaprijediti manifestacija „U svijetu bajki", promovirati kulturne znamenitosti grada …

I dalje nastavlja: „Stručni skup, u organizaciji Županijskog/Gradskog upravnog odjela za prosvjetu i Učiteljskog fakulteta, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, okupio je mnogobrojne prosvjetne djelatnike iz svih krajeva Hrvatske.

Skup je započeo polaganjem vijenaca kod spomenika „Djevojčice" ispred OŠ „Hugo Badalić", podignutom u čast i sjećanje na dvadeset devetero poginule djece u Domovinskom ratu, od kojih su njih 16 bili učenici ove osnovne škole. Uz nazočnost roditelja poginule djece, učenika škole, organizatora stručnog skupa i svih sudionika, kao i građana koji su došli odati počast djeci, čiji su se životi prerano ugasili zbog gluposti odraslih, vijenac je položio ministar znanosti, obrazovanja i sporta …

(Taj i taj) upoznao je nazočne o stradanjima grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu, kao i o doprinosu i žrtvi koju su stanovnici grada i županije dali za uspostavu hrvatske državnosti", a dok on govori, na video zidu se prikazuju fotografije iz ratnog perioda.

I tako svake godine, na obljetnicu, naravno s različitim temama skupa.

Na ovaj način smo došli i do sadržaja jer je omogućeno da se žrtve ne zaborave, da o doprinosu Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu saznaju i ostali dijelovi opljačkane naše, da se zna kako se, svake godine, na taj spomen dan, u Slavonskom Brodu događa kvalitetan stručni skup koji može unaprijediti obrazovni sustav, usmjeren na zdravo i poticajno odrastanje djece. Odrastanje koje ubijena djeca nisu imala priliku doživjeti. U tom slučaju bila bi ispunjena i civilizirana forma i kvalitetan sadržaj okrenut budućnosti.

Nastavljam dalje sanjati o tome što bi sve mogla učiniti Turistička zajednica Grada, na koji način bi se mogle unaprijediti manifestacija „U svijetu bajki", promovirati kulturne znamenitosti grada …

Na žalost, vrijeme je buđenju, jer tu količinu entuzijazma i razinu organiziranosti lokalne i državne uprave, političari čuvaju za predizborne skupove - svake četiri godine.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 13.5.2012. | 20:33

1

Probajte se više moliti, kao autorica u naslovu. Bog će vam sigurno pomoći.
bond

bond

Komentirano: 13.5.2012. | 19:58

2

.....kada bolje sagleam- sve do sada- nevidim razlike između:kurvi,pedera,partizana i nekih "domoljuba".Njihov posao je cilj da kroz politiku priskrbe si novac, status i sve ostalo.Danas promatram političara samo kao još "nepotvrđenog" lopova.Danas vladajući imaju preko 80 mandata al' i sada žali bože.Nakon 4 godine kazna je gubitak izbora-ZAMISLI koja kazna.Ili ako se odmah upecaju u mrežu eventualno koji Remetinac.Očito da je stimulativcan za razliku od onga "necivilizacijskog Golog otoka".Milanka i Zoki samo konstatiraju u ime naroda STANJE al' bez riješenja za n j.Koji demagoški dušebrižnici.Hrvatski narod nema radnu terapiju kako bi mogao sebe spasiti (otvaranjem radnih mjesta)-ima gubitak budučnosti a neki i pravu agoniju.Netko pametan je napravio SKLADIŠTE TOB-a, neki domoljub nedostojan toga uništio je i sam objekat.Netko pametan napravio je "Milovičku", netko od naših domoljuba nije u stanju ju samo održavati u hladnom pogonu a kamoli više.Nekada prljavi prozor na toj istoj zgradi (nije bio) a ako je i bio odgovornost bila je na svima nama, danas kada se zna vlasnik -nema odgoivornosti.Nekada komunisti otevši od Benčevića Holel "Park" u njemu život se odvijao, danas neki domoljub napravio je ruglo u pola grada itd .Pa sve to znate-al' neki kao da neznaju.Eto zato nevidim razlike između svih današnjih političara i na temelju tih postavki ih stavljam u zajednički KOŠ.Njih će povjest osuditi (kao što mi to činimo danas sa povješću) za sve što su učinili hrvatskom narodu a nas će osuditi što smo u ime svih mrtvih branitelja sve to dozvolili bez da prstom mrdnemo. .
chiuwawa

chiuwawa

Komentirano: 13.5.2012. | 14:52

3

Ajoj,baš ste neki. Pa nemojte našim jadnim,ispaćenim političarima,još nabijati i osjećaj grižnje savjesti i krivice.Neće jadni ljudi moći zaspat od sekiracije i suosjećanja,pa kako će onda takvi,ubijeni u pojam, jadni, vodit ovaj "narod".
Granicar

Granicar

Komentirano: 13.5.2012. | 14:23

4

Milanka Opačić priča manje na mobitel i može plaćati račun za struju. A vi?
robro

robro

Komentirano: 13.5.2012. | 10:18

5

Što se tiče sadržaja...za sada se samo prazni sadržaj naših džepova!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.5.2012. | 10:05

6

U potpunosti,a ne samo u "ijednome" slažem se Muževićem jer "Dok je nama kurvi, pedera, partizana..." moći ćemo samo "zamišljati i puštati mašti na volju" i tako braniti neobranjivo.... Zanimljivo je kako se "crvene zvezde" (nometaši, of course!) "zamišljaju poslije utakmice", a ono što bi se kad bi se zamišlja prije. Na ovakav način moguće je pokušati prati i pijanog vozača autobusa koji je skrivio smrt djece s tezom "zamislite da je škola umjesto ekskurzije organizirala radnu akciju čišćenja škloskog dvorišta!"
bibactuka

bibactuka

Komentirano: 13.5.2012. | 9:40

7

Sve bi to bilo izvedivo da je bilo volje i sluha od vodstva SDP-a u Sl.Brodu jer to su njihovi ministri,međutim SDP-ov dvojac lopina Stribor Valenta čiji je otac Joza čak i predsjednikSUBNORA za Grad Brod i onaj komedijaš Roberto Lujič a kažu da je i Dr.Mr nisu bili zaokupljeni u Kadroviranju po Gradskim TD i Ustanovama sa svim i svakim,e oni su ti koji su te svoje Guzonje trebali navesti na te radnje koje su ta poginula djeca i zaslužila.Mislim da su oni polagali vijenac na Partizansko groblje ali nisam sigurna to se prića po Gradu

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

Hvala generali!

Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

16.11.2012. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski laburisti, gdje ste?

S kim, što, kako, kad ?

Brodski laburisti, gdje ste?

4.10.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

Gospodarsko blato

Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

7.9.2012. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Piva, kruha i igara!

'Mi Hrvati'

Piva, kruha i igara!

18.6.2012. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ocijeniti znanje ili neznanje?

Što je cilj mature?

Ocijeniti znanje ili neznanje?

28.5.2012. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

Razlučimo važno i važnije

Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

8.1.2012. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

Svi smo odgovorni

Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

18.12.2011. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šutnja nije zlato

Reci

Šutnja nije zlato

14.12.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oda radosti' i kontejner za smeće

Europa zdaj

'Oda radosti' i kontejner za smeće

10.12.2011. | 10:12
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :