Kolumne : Ispeci pa reci

Objavljeno: 4.10.2012. u 0:04
Prikaza: 3887
|
Autor: Sonja Glibo

S kim, što, kako, kad ?

Brodski laburisti, gdje ste?

root : Brodski laburisti, gdje ste?

Na sreću brodskih laburista, lokalni izbori nisu sutra. Ima dosta vremena da trenutnu populističku i indolentnu politiku pretvore u konstruktivnu.

Bez većeg odjeka u medijima i javnosti ostala je vijest kako je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada (HL SR), iznio zaključke Nacionalnog vijeća stranke, kojom se preporuča temeljnim ograncima samostalni izlazak na lokalne izbore 2013. Razlog tomu je vjerojatno činjenica što se misli da su lokalni izbori daleko, tek u svibnju iduće godine, te stoga ne treba time opterećivati javnost. Kako sam ja najmanji dio te javnosti, dobrovoljno pristajem da me se optereti tom informacijom. Pristajem i razmišljati o tom događaju i pišući kolumnu želim svoja razmišljanja podijeliti s Vama, čitateljima, budući da ste vi dio puno veće javnosti. Sada i Vi imate izbor. Pročitali tekst ili ne. Ako se ne želite opterećivati političkim temama sada je trenutak da kliknete i pronađete, za sebe, neki od relaksirajućih sadržaja.

Da su sutra lokalni izbori, a da brodski laburisti samostalno izlaze na izbore, prvo što bih pomislila bilo bi  - ja o njima ne znam ništa ! Pitanje je - jesam li dovoljno informirana, ili nisam imala o čemu biti informirana ?

Dakle, središnjica, HL SR izvršila je mudro i pravovremeno političko otvaranje. Svako povezivanje Hrvatskih laburista sa strankama koje su do sada bile na vlasti bilo bi pogubno za novu stranku na hrvatskom političkom prostoru. Stranku, neopterećenu dosadašnjim grijesima desnih, srednjih i lijevih političkih struktura. Središnjica laburista dala je samo preporuku ograncima i time olakšala proces odlučivanja unutar njih. Preporuka ne obvezuje. Ogranci su i dalje samostalni u odlučivanju o tome hoće li formirati predizborne koalicije za predstojeće lokalne izbore.

Iskreno se nadam da će brodski laburisti dosljedno slijediti preporuku središnjice te da neće stvarati predizborne koalicije s bilo kojom političkom strankom. Principijelne, neprincipijelne, tehničke podrške… Nikakve koalicije. U situaciji zatrovane političke scene u Slavonskom Brodu, stvaranjem bilo kakve koalicije, brodski laburisti izvršili bi političko samoubojstvo, prije nego dođu u poziciju da svoje programe ostvare radom u Gradskom vijeću.

Da su lokalni izbori sutra ...

U slučaju da brodski laburisti ipak ne prihvate preporuku te da odluče koalirati sa postojećim političkim opcijama u Gradu, razmišljam što bih, kao birač, o tome mislila da su sutra lokalni izbori.

Koalicija: Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Hrvatski laburisti- Stranka rada (HL SR).

Prve asocijacije na ovu kombinaciju bi bile: HDZ stranka protiv koje se vodi sudski postupak zbog sumnjivog financiranja, bivši premijer Sanader optužen da je otuđio milijune državnog novca, protiv bivšeg čelnika ŽO HDZ Zdravka Sočkovića podignuta optužnica zbog malverzacija sa državnim zemljištem, nejasna politika koju provode vijećnici HDZ u Gradskom vijeću Slavonskog Broda… Od svega ovoga program laburista ne bi ni vidjela. U najboljem slučaju prepoznala bih ga, ali ne bih vjerovala u njegovo provođenje, obzirom na lošu političku praksu eventualnog koalicijskog partnera, koja se ne mijenjaju tako lako.

Koalicija: Socijaldemokratska partija (SDP) i Hrvatski laburisti- Stranka rada (HL SR).

Asocijacije na ovu kombinaciju bile bi otprilike iste kao i na koaliciju sa HDZ, samo što su drugi akteri. SDP stranka koja je formirala Vladu i koja je nasilno promijenila Temeljni kolektivni ugovora za javne službe, pokroviteljski odnos središnjice SDP prema zloporaba položaja i ovlasti čelnika novogradiškog SDP, gradski vijećnik Stribor Valenta koji je zloporabom stranke i vijećničkog mandata u Gradskom vijeću došao do radnog mjesta u gradskoj tvrtci Vodovod, gradski vijećnik Roberto Lujić, koji sa daleko većim mentalnim i inim sposobnostima, u odnosu na stranačkog kolegu Valente, dopušta i tolerira njegov rad za vlastito dobro… Ponavljam! Od svega ovoga program laburista ne bi ni vidjela. U najboljem slučaju prepoznala bih ga, ali ne bih vjerovala u njegovo provođenje, obzirom na lošu političku praksu eventualnog koalicijskog partnera, koja se ne mijenjaju tako lako.

Koalicija: Varijacije na temu pravaša ( Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska stranka prava Dr. A.Starčević (HSP dr.AS), Udruga „Pravaš" (nezavisni kandidat Mirko Duspara) i Hrvatski laburisti, Stranka rada(HL SR).

Očekuje se da je moguće, na krilima tuđih pogrešaka, bez primjerenog vlastitog angažmana, steći naklonost birača. Primjerni društveni angažman brodskih laburista do sada nisam zamijetila.

Kada razmišljam o ovoj grupi stranaka prvo čega se sjetim je činjenica da su svi lokalni politički lideri ove grupe stranaka zajedno počeli djelovati u okviru HSP. Ponašanje u stilu - Ja ću tebi…, a ti ćeš meni … doveo ih je u poziciju u kojoj su sada. Nezadovoljni omjerom pruženog i vraćenog. Razjedinjeni u svojim osobnim političkim ambicijama i potrebom dokazivanja tko je veći lider zavaravaju biračko tijelo na način da sebe i svoju stranku/udrugu žele predstaviti kao ekskluzivne sljedbenike pravaške ideje. HL SR u slučaju eventualne koalicije sa ovom grupom stranaka morali bi jako voditi računa o tome da ne povrijedi osjećajčiće njihovih lidera, jer će u suprotnom, u maniri uvrijeđene frajle, odmah raskinuti koaliciju.

Koalicija: Stranke sponzoruše (Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS), Hrvatska seljačka stranka(HSS) i Hrvatski laburisti, Stranka rada (HL SR).

Dosadašnja iskustva  nakon proteklih parlamentarnih i lokalnih izbori, potvrđuju činjenicu da ova grupa stranaka obnaša izvršnu vlast, koja nije, niti približno, u razmjeru s dobivenim glasovima birača. Drugim riječima, u koalicijski brak unose malu potporu birača, a za uzvrat traže ravnomjernu raspodjelu i udomljavanje svojih članova u izvršnoj vlasti. HL SR u ovom slučaju moralo bi pristati na ustupke i na pojedina ključna mjesta rasporediti, do sada provjereno, nekompetentne članove ovih stranaka.

Da su sutra lokalni izbori i da brodski laburisti samostalno izlaze na izbore…

Da su sutra lokalni izbori i da brodski laburisti samostalno izlaze na izbore, prvo što bih pomislila bilo bi - ja o njima ne znam ništa ! Pitanje je - jesam li dovoljno informirana, ili nisam imala o čemu biti informirana ? Program laburista na državnoj razini jasan mi je, ali pojma nemam kako se taj program namjerava provoditi na prostoru grada u kojem živim. Na web stranici Hrvatskih laburista našla sam informaciju kako je predsjednik gradskog ogranka izvjesni Orlando Nađ, a zamjenik ogranka je Ivan Zekušić. To je sve što u ovom trenutku znam. Kako da na temelj toga razmišljam o njima kao ozbiljnoj političkoj opciji. Možda zato što su novi na lokalnoj političkoj sceni i što se za njima ne vuku repovi prethodne pogrešne politike. To nije dovoljno.

U kontekstu rečenog potrebno je pojasniti pojam populizma. Pojava je to, kada pojedina politička opcija instrumentalizira nezadovoljstvo građana, a aktualne sukobe političkih protivnika koristi za vlastite potrebe. Očekuje se da je moguće, na krilima tuđih pogrešaka, bez primjerenog vlastitog angažmana, steći naklonost birača. Primjerni društveni angažman brodskih laburista do sada nisam zamijetila.

Na sreću brodskih laburista, lokalni izbori nisu sutra. Ima dosta vremena da trenutnu populističku i indolentnu politiku pretvore u konstruktivnu. Iskreno se nadam kako će se to i dogoditi. Bez obzira na dosadašnje političko neiskustvo vjerujem da već sad sistematski analiziraju pogreške svojih političkih protivnika i osluškuju reakciju biračkog tijela. Kad istaknu svog kandidata za gradonačelnika i kandidate za gradske vijećnike, biti će i vidljivo - misle li kako je politika častan posao, pod uvjetom da ga rade časni ljudi.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
viktorija

viktorija

Komentirano: 14.10.2012. | 12:39

1

Ma dajte...takav oprez svih komentatora samo govori da se pribojavaju "nepoznatih" čak i brodskih laburista,a ne samo Lesara-čovjeka koji je oduvijek živio na sindikalnim jaslama u koje je uskočio ravno iza trgovačkog pulta. Potom je iskoristio Čačić-Pusićevu stranku HNS na čijoj je listi izabran za zastupnika u Hrvatski Sabor,e da bi nakon par mjeseci prebjegao u nezavisne. Najava neovisnog djelovanja pada u vodu kada se zna da će zbog vlasti u Zagrebu vjerojatno u koaliciju sa SDP-om što Bernardić želi iznad svega.Ali,to sakrivaju ko zmija noge kao i činjenicu da je njihov promatrač u EP(europsli parlament) bio samo jedan dan tzv."nezavisni" promatrač,a potom pristupio grupaciji socijalista (S&D) u kojoj je zajedno sa promatračima iz SDP-a i Pupovcem ! Možda bi autorica mogla promijeniti naslov promidžbene kolumne u:Gdje su laburisti u državi ?
Bruce

Bruce

Komentirano: 8.10.2012. | 14:03

2

Stvarno smiješan članak. Tko su ti laburisti uopće? Znam samo sindikalca/liberala Lesara koji je otkrio jeftin način kako ući u Sabor.
buba

buba

Komentirano: 7.10.2012. | 10:40

3

kometa @ ovaj tvoj post ulazi u skupinu oglednih primjera kako ljudska glupost može biti ograničavajući faktor u razumijevanju teksta a onda posljedično i u ocjeni autora. Žena ne saznaje od komentatora tko su laburisti nego komentatori komentiraju post pod nicom zoranpopović (predsjednik županijskog ogranka laburista) a u potpisu je Orlando Nađ (predsjednik gradskog ogranka laburista.) Pročitaj taj post još jedanput pa ćeš vidjeti da u i oni shvatili poruku koju ti očigledno nisi. Populizam je upravo to što je napisano bez namjere da se rade složene politološke analize pojave. Možda i ti nisi tako glup nego si samo laburist.
kometa

kometa

Komentirano: 6.10.2012. | 15:53

4

To je strašno da kolumnist može biti svatko, baš kao i političar. Što reči na ovu papazjaniju u kojoj stoji i ovo: "Da su sutra lokalni izbori, a da brodski laburisti samostalno izlaze na izbore, prvo što bih pomislila bilo bi - ja o njima ne znam ništa ! Pitanje je - jesam li dovoljno informirana, ili nisam imala o čemu biti informirana?" Žena napisala tekst da od komentatora sazna tko su laburisti! I ta riječ "populizam" koju rabi s nepodnošljivom lakoćom političkog idiota ( u smislu kako idiota definira don Ivan Grubišić). Pa te kombinacije s koalicijama... nejestivo, ogavno. Ova kolumna ulazi u najuži izbor kvazinovinarstva i diletantizma ever.
ivanabrlicmazuranic

ivanabrlicmazuranic

Komentirano: 4.10.2012. | 20:51

5

pa ja to nisam skužila Zoky pozdravlja (srdaćno) stranačkog kolegu Orlya ... (pazi te dečki da ne bude kao priči o Mirku i Tomi)
ivanabrlicmazuranic

ivanabrlicmazuranic

Komentirano: 4.10.2012. | 20:46

6

zoranpopovic je u potpisu orlando nađ, dali je orlandonađ u potpisu zoran popović? ili je ovo laburistički dr, jekyll i mr. hyde
slava

slava

Komentirano: 4.10.2012. | 13:08

7

plavibicikl01 dio tvog komentara „ovaj tekst kojeg nudite , toliko je nestvaran , kao da leluja negdje u između ovih sivih oblaka i sunca što proviruje kao moguća nada u beznađu ovog našeg grada“. I meni je tekst nestvaran, samo ga ne bi tumačio ne razumijevanjem političke scene. Rekao bi da autorica jako dobro poznaje političku scenu u gradu ali joj se mogući ishod lokalnih izbora koje si dobro naveo ne sviđa. Ovo joj je ovo pucanj u prazno jer brodski laburisti nemaju političku snagu bez obzira koliko su i meni simpatični.
likaj

likaj

Komentirano: 4.10.2012. | 12:17

8

ja se isto definitivno slažem sa plavim biciklom, Laburisti kao i većina drugih mladih stranaka ne govore za što se zalažu nego protiv čega su. No na žalost to je jedini način na koji se može uspjeti na ovim prostorima :(. Da bi prosječan čovjeke razumio neku političku stranku kada govor o budućnosti mora imati viziju vlastite budućnosti što većina nema ... samo se brine kako preživjeti do sutra i jedino što vide je ono što im ne valja u tom trenutku a Laburisti baš o tome govore da će se boriti protiv toga (No nikad od njih nisam čuo konkretan plan kao to planiraju promjeniti). Jedina stranka koja je po meni imala neki program kako nešto promjeniti i o tome govorila je bio HEI (Ljubo Jurčić) pa su prošli kako su prošli (iako su i oni radili greške u svojoj kampanji kao npr. koaliranje sa umirovljenicima ?!!!). Ispravio bi gospodina Zorana da nisu Laburisti došli do 3. stranke u državi nego Lesar. Da nema njega ta stranka ne bi niti postojala. Što se populizma tiče, na žalost on danas u našoj državi ima negativnu konotaciju, ali on u političkom životu je neophodan! Kako će političari pokazati ljudima što rade sa njihovim novcima i u kojem smjeru ih voda?!! Jedini način je putem medija. Po meni Laburisti su ok stranka samo ja, iskreno govoreći za njih ne bih glasao, jer kao mlad i obrazovan čovjek ne vidim apsolutno ništa zanimljivo i perspektivno da nude za mene.
zoranpopovic

zoranpopovic

Komentirano: 4.10.2012. | 11:37

9

Poštovana gospođo Glibo, Zahvaljujem na Vašem osvrtu (Brodski laburisti, gdje ste?) kojim ste ukazali i na nedovoljnu poznatost lokalnih slavonskobrodskih laburista. Drago nam je i da ste ukazali na razloge za samostalan izlazak Hrvatskih laburista na lokalne izbore. Ogranak naše stranke osnovan je u Slavonskom Brodu u veljači 2011. godine i od tada smo zabilježili četrnaest terenskih akcija i održali smo veći broj konferencija za novinare. Mediji su neke naše akcije i priopćenja zabilježili, a neke nisu. Pretpostavljam da se radi o uredničkim procjenama zanimljivosti tema za javnost odnosno čitatelje. Kao parlamentarna stranka i trenutno treća stranka u državi, s razlogom zaslužujemo pažnju javnosti i novinara. Istina je da na lokalnoj razini nismo jednako poznati, zato ćemo svojim aktivnostima i odgovornim političkim stavovima s vremenom zaslužiti veću pažnju i medija i šire javnosti. O populizmu nemamo što dodati, vjerujem da ste dobronamjerno ukazali na percepciju dijela javnosti, a osobito vladajuće koalicije koja tu etiketu koristi mahom za obezvrijeđivanje uspjeha kojeg imamo. Uspjeh je u relativno kratkom vremenu postati treća stranka u Hrvatskoj. To obvezuje, a osobito sve nas koji djelujemo na lokalnoj razini i koji doista moramo građane uvjeriti da ćemo biti ne samo drugačiji nego i kompetentni za obveze koje ćemo imati nakon lokalnih izbora. Hvala Vam što pitate za nas. Srdačan pozdrav, Orlando Nađ
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 4.10.2012. | 11:08

10

i dodatak: ono za što si se na me osvrnuo, nije moja pamet, već struka tako kaže, a ja sam samo prenio dio onoga što sam, pozorno slušajući predavanja, hvala Bogu, naučio.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

Hvala generali!

Vratili ste nam zagubljeni domoljubni osjećaj

16.11.2012. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

Gospodarsko blato

Obitelj Mikulić ukrala obitelji Šarac 400.000

7.9.2012. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Piva, kruha i igara!

'Mi Hrvati'

Piva, kruha i igara!

18.6.2012. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ocijeniti znanje ili neznanje?

Što je cilj mature?

Ocijeniti znanje ili neznanje?

28.5.2012. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

Svi pričaju nitko ne govori

Sačuvaj nas Bože forme bez sadržaja

13.5.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

Razlučimo važno i važnije

Izvrsnost stanuje i kod nas, ali?

8.1.2012. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

Svi smo odgovorni

Škola nije amnestirana od (ne)odgoja djece

18.12.2011. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šutnja nije zlato

Reci

Šutnja nije zlato

14.12.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oda radosti' i kontejner za smeće

Europa zdaj

'Oda radosti' i kontejner za smeće

10.12.2011. | 10:12
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :