Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Objavljeno: 28.12.2013. u 16:16
Prikaza: 5242
|
Autor: Emil Cipar

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

root : Svi smo mi Marinko KrpanIlustracija / fotomontaža(Foto: Borislav Stipić)

Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti

Čitam izvješće kolege SBplusa na SBplusu pod naslovom: Božićno - Novogodišnji prijem za novinare i primjećujem nekoliko lapsusa koji su kolegi SBplusu promakli.

Ajd sad, ovo Novogodišnji sa velikim N može biti i brzina, pa neću o tome. Ali već idući je malo težeg kalibra:

Zatim su došli po mene,
a do tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.

Mirko Duspara, u Gradskoj upravi, primio je novinare i prigodno ih darivao.

Kolega SBplus nije napisao kome je gradonačelnik darivao novinare.

Stari običaj u Hrvata je darivanje za Božić. Nekada su se darivali orasi, jabuke, kocka šećera… Kasnije je bilo bombona, naranči, nekoliko dinara i tako to.

U posljednje vrijeme daruju se mobiteli, tableti, kućni ljubimci, skupo vino, parfemi, a ni auta nisu rijetka. Ima se, pa eto.

Ali u tome se ne zna mjera, pa se dogodilo da je jedan veliki trgovački lanac prošle godine darivao čak i djecu, a ove godine brodski gradonačelnik daruje …za nevjerovati …i novinare. I uz svakog novinara dobiješ gratis i bocu vina domaće proizvodnje.

Drugi veći lapsus u izvješću kolege SBplusa …bar sam ja mislio kako je to lapsus …bio je:

Sbplus to radi najbolje - kritizira (i) sebe

Zahvalio im se na dobroj suradnji, odnosno objektivnom i profesionalnom informiranju o događajima u gradu tijekom godine koja je na izmaku i zaželio neka se s takvom praksom nastavi i u Novoj 2014. godini.

Ako znamo da u hrvatskom jeziku glagol zahvaliti nije povratni glagol onda je logično da zahvaliti i zahvaliti se imaju druga značenja. Zahvaliti se znači: ljubazno odbiti ponuđeno.

Ali zahvaljivati se, odmarati se, ponavljati se… postali su standard u hrvatskom jeziku. Mogu se izbaciti iz upotrebe jedino Ustavom u kojega bi to tek trebalo uvesti …naravno nakon peticije i referenduma kako to već ide u Hrvata.

Međutim …što više razmišljam o događajima koji se dogodiše 27. prosinca sve više mi se čini kako to i nisu bili lapsusi i kako je to ipak ispravno napisano u duhu hrvatskog jezika.

Brodski novinari nazočili su prijemu kod gradonačelnika, koji je zakazan u 10 sati. Za ovaj događaj doznali su dva-tri dana prije.

Brodski Romi su isto vrijeme imali promociju svoga časopisa „Crveni kotač" i na nju su pozvali brodske novinare desetak dana prije.

Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti. Ja mogu samo nagađati, pa ću to i učiniti.

Romi su za urednika svoga časopisa izabrali kolegu Marinka Krpana, novinara koji je organizirao prošlogodišnji božićni prijem kod gradonačelnika. Nakon toga pao je u nemilost Mirka Velikog i njegovog aparata za psiho-teror, pa je …ako je suditi po Duspari ostao bez posla. Kažem …ako je suditi po Duspari, jer je hrvatsko pravosuđe bilo drukčijeg mišljenja, pa je otkaz, koji je uručen Krpanu, proglasilo nepravomoćnim.

Zahvalio im se na dobroj suradnji, odnosno objektivnom i profesionalnom informiranju o događajima u gradu tijekom godine koja je na izmaku i zaželio neka se s takvom praksom nastavi i u Novoj 2014. godini …piše kolega SBplus.

Koliko su kolege objektivno i profesionalno pisali i o slučaju Krpan promaklo mi je. Bio sam nekoliko mjeseci odsutan, pa nisam baš nešto posebno pratio događaje u Brodu.

Uz pomoć novinara Duspara učvršćuje svoju moć 

Jedan je to od bezbroj primjera kojega su kolege objektivno i profesionalno prešutjele. Psiho-teror u Brod-turistu, samovolja njenog direktora, Dusparinog čo'jeka Maria Pejića, koji je pred Božić dao otkaz Evi Šljivarić službenici koja u toj firmi radi od njenog osnutka. Eva Šljivarić (60 godina) otkaz je dobila jer je, navodno, gospodinu direktoru nanijela teške fizičke ozlijede. Ovo je drugi događaj kojega su kolege objektivno i profesionalno prešutjele.

I tako …i uz pomoć kolega Mirko Duspara učvršćuje svoju moć. Kolege su mu potrebne samo zbog toga kako bi objektivno i profesionalno prešutjele Mirkov teror.

Ne mogu baš reći kako kolege nekritično prihvaćaju baš sve što im Veliki poglavica servira. Tako je …citiram kolegu SBplusa: ponajrevnostnija ovdašnja novinarka, Višnja Ružojčić, unatoč svečarskoj atmosferi, nije odoljela te je gradonačelniku Duspari spočitnula skromnu blagdansku okićenost Slavonskog Broda, koja je "ispod razine jednog od najmanjih hrvatskih gradova – Pleternice".

Nije lako brodskom gradonačelniku s brodskim novinarima …znaju oni biti posebno nezgodni i postavljati i neugodna pitanja.

Ali to se sve da riješiti u ugodnoj atmosferi u Gradskoj vijećnici …pa ljudi smo. Sve to daleko od očiju Marinka Krpana, Eve Šljivarić, Duška Medakovića… i brojnih ostalih žrtava Dusparine strahovlade. Toliko dugo dok kolege objektivno i profesionalno prešućuju sve što Mirko Duspara smatra da bi trebalo prešutjeti ove žrtve ostat će u kategoriji: ko ih jebe.

Ponadao sam se, poželio sam, pomislio sam… divna prilika brodskim novinarima dati javnu, vrlo jasnu podršku kolegi Krpanu i otići na promociju romskog časopisa, a ignorirati Dusparin poziv, koji je ionako došao puno kasnije.

Danas on, sutra ti, prekosutra ja… 

Ali prevario sam se. Ostaje mi samo na ovaj način poručiti kolegama: Svi smo mi Marinko Krpan! Danas on, sutra ti, prekosutra ja…

Ne činim to rado, ali ipak ću citirati čuvenu pjesmu Martina Niemöllera …možda nekome proradi kliker:

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.

Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalist.

Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,
a do tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.

Moram priznati kako su Romi ipak domišljati i razumni. Za urednika časopisa izabrali su jednoga od njih …čovjeka koji je na svojoj koži iskusio prezir, omalovažavanja i ponižavanja.

A s brodskim novinarima i njihovom objektivnom i profesionalnom informiranju može Duspara raditi što hoće. Može im zahvaliti, može im se zahvaliti, može ih darivati, jer oni su ionako njegovo vlasništvo i rade ono što im on naredi.

Oni nepodobni u ko ih jebe kategoriji još će dugo čekati na društvenu i kolegijanu solidarnost.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
maestro

maestro

Komentirano: 29.12.2013. | 17:41

1

Emile bravo za hrabar tekst. @jedandanzivota nije riječ o hvalospjevima, nego o prešućivanju loših stvari koje gradonačelnik i gradska uprava čine. Jedan slučaj ti je upravo opisan u tekstu. A to je samo jedan od desetine slučajeva gdje su ljudske sudbine uništene.
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 29.12.2013. | 13:38

2

Imam stručno pitanje...koje su novine u Brodu vlasništvo grada i koji su to novinari u milosti MD, a koji su, pak, na popisu nepoželjnih... Navesti članke u kojima su podobni novinari pisali hvalospjeve o MD...Također, smjenjeni direktor Komunalca je u nekim glasilima prikazan kao rastrošan gospodar gradske imovine (proračun grada Broda), pa mu je vjerojatno radi toga i uskraćeno povjerenje...O tome je pisao i SBportal....Ima li pametnih i točnih odgovora? Svaki direktor, ma gdje bio, bit će smjenjen, ako ne radi po nalogu onoga koji mu je nadređen....pa neće valjda nadređeni slušati podređenog....Takva politika je prisutna u svim državama svijeta....Naime, gradonačelnik je, ipak, najodgovorniji za trošenje proračunskog novca građana....a ocjenu mu, o njegovom radu, daju građani na izborima....
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 29.12.2013. | 13:06

3

Ružno, yako ružno. Cijela kolumna bazirana na dvije ili tri izmišljene gramatičke greške upućene kako bi se istakao vlastiti klimavi ego. A onda packa svim brodskim novinarima što su civilizirano, kao i novinari u drugim gradovima, otišli na godišnji susret branše i vlasti. Inteligenciju bitno definira snalažljivost i prilagodljivost novonastalim okolnostima, situaciji. Ako je Cipar želio ostati prijatelj Romima te Krpanima, Opačcima i svim kolegama, drugim novinarima, mogao je obavijestiti Marinka o prijemu kod Gradonačelnika i siguran sam kako bi se Marinko prilagodio pa pomakao termin za sat vremena prije ili poslije. Ovako ostaje dojam da je Cipar zaplotnjački vrebao. Prigovoriti Gradonačelniku što je otpustio Marinka može se samo zbog načina (formalno nepravedno) no ne i zbog samog čina (vrlo opravdano) jer u bilo kojoj firmi, ustanovi, instituciji, kada uposlenik udari kolegu, treba stegovno odgovarati, a ako udari nadređenoga, mora letjeti van. Pravi novinarski instinkt bi slijedom slučaja Eve Šljivarić objavio ekskluzivan članak, a ne i sam šutio o tome, a jednom polurečenicom optuživao sve druge kolege koji također, vjerojatno iz istoga razloga kao i Cipar, šute – jer ne znaju za taj slučaj. A Duspara troši ljude i tu se s Ciprovom konstatacijom slažem, no što je tu novo!?
peroko

peroko

Komentirano: 29.12.2013. | 11:26

4

Bravo Emile,pravi si članak napisao,u potpunosti istinit samo nedorečen.Trebao si spomenuti i ostale koje gradonačelnik šikanira na ulicu.Među ostalima najzanimljivi su bivši Dusparini prijatelji:bivši direktor komunalca,a uskoro leti i direktor dvorane Vijuš.Ima njih još puno više.Tog se boje i naši"novinari"pa mu se zato uvlače da nedobiju po nosu
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.12.2013. | 10:04

5

@peppa - tebe su cigani izgleda dobro iskarali i vala neka su. Nisi bio dovoljno inteligentan u odnosu s njima pa su te preveslali? Našao se netko više prefrigan od tebe?
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.12.2013. | 10:00

6

@Stipic - jebeš jezik u kojemu cijele tirade trebaju da bi se objasnila jedna takva jednostavna pojava poput davanja dara. To pokazuje neinteligenciju onoga tko je taj jezik osmislio i tko ga koristi, jer zna se, sve vrhunsko je jednostavno. Možda se trebam korigirati, jer narod kada koristi taj jezik točno zna što je mislio i ljudi se međusobno razumiju (i to na puno širem području od onoga koji sugerira naziv jezika), ali kada krenu stručnjaci i nadristručnjaci to objašnjavati, pokažu se sve mane i manjkavosti tog primitivnog jezika. Moderni svjetski jezici teže pojjednostavljenju, a ne dodatnom kompliciranju i povečavanju broja pravila. Nije ovo nikakva kritika tebi već više debilnom jeziku i još debilnijim našim (nadri)jezikoslovcima.
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 29.12.2013. | 1:55

7

Citat:.... " jer oni su ionako njegovo vlasništvo i rade ono što im on naredi.".... Bilo bi dobro navesti imena tih novinara. Nisam vidio niti jedan članak, u bilo kojim novinama na području Broda, da je netko pisao u superlativima o Mirku Duspari....takvi koji pišu u superlativima mogli bi biti nazvani Mirkovim novinarima....Dakle, još jednom, navesti ime novinara i članak koji je napisao....Sve ostalo je trabunjanje...
peppaPig

peppaPig

Komentirano: 29.12.2013. | 0:09

8

jednom mi je jedan cigan rekao...jebes cigana koji ne krade,ha,ha. a jednom prilokom isti taj cigan me je upitao,pa gdje si ti vidio postenog cigana?
sergej

sergej

Komentirano: 28.12.2013. | 22:04

9

..za slučaj iz Turista saznao sam prije pola godine. Požalila mi se dotična na teror koji se nad njom vrši .Odmah nedugo nakon smrti starog direktora, kaže- za nju je život bio koma.
skitač

skitač

Komentirano: 28.12.2013. | 21:40

10

( Željko Mužević): površno, poluistino, nekolegijalno....Najblaže rečeno, pljuvati po kolegi iz medija u kojem surađuješ...Lekcije se dijele nasamo, u četiri oka. Ako si dobronamjeran.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

23.4.2014. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :