Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Emil Cipar

Kolumne

Hrvatska ...was ist das?
Piše: Emil Cipar
Objavljeno: 7.5.2014. u 13:45
Prikaza: 5021
|

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

root : Imaš šator vrati stanIlustracija(Foto: Borislav Stipć / fotomontaža)

Privilegirani su oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na strani pobjednika. Oni imaju hummera i audija 6. Njihovo stambeno pitanje nije upitno i oni ne primjećuju potres koji trese društvo.

Kako vrijeme prolazi! A kao da je jučer bilo. Brod u svibnju 1964. Nekoliko tjedana poslije potresa koji se dogodio 13. travnja …na moj 16-ti rođendan (malo taštine je dopušteno).

U tadašnjoj državi na vlasti su komunisti. Društvo se dijeli na privilegirane i ne privilegirane.

Privilegirani su oni koji su u Narodnooslobodilačkom ratu sudjelovali na strani pobjednika. Oni imaju bicikl i njihov problem s posljedicama potresa, radilo se uglavnom o stambenim problemima, rješava se na teret cijele zajednice i nešto brže od problema ostalih.

Građani nezadovoljno mrmljaju u bradu:

- Opet ti borci! Oni imaju sve. I stan i bicikl i dječji doplatak. Njihova se kuća brže popravlja…

Imaš kuću vrati stan! Poruka je svima. Saniranje posljedica potresa prioritetna je zadaća. Komunisti na vlasti vrlo su odlučni.

Pola stoljeća kasnije.

Brod u svibnju 2014. Grad nije zahvatio potres par tjedana prije, ali se cijela građevina, društvo, već duže vremena trese i urušava.

Na vlasti su opet komunisti. Društvo se dijeli na privilegirane i ne privilegirane

Privilegirani su oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na strani pobjednika. Oni imaju hummera i audija A6. Njihovo stambeno pitanje nije upitno i oni ne primjećuju potres koji trese društvo.

Istina: oni koji su sudjelovali na strani pobjednika i danas imaju bicikl. To je postalo tradicija. Njihovo stambeno pitanje je isto manje-više riješeno. Neki čak imaju bivak na idiličnim Ljeskovim vodama, a uz to i džeparac od 400 kuna mjesečno.

I smiju nesmetano prosvjedovati u interesu privilegiranih …onih koji imaju „amera" i „šesticu" i nekoliko stotina metara stambenog prostora nazivaju svojim.

Imaš šator vrati stan! Poruka je svima. Saniranje posljedica potresa prioritetna je zadaća. Komunisti na vlasti opet su vrlo odlučni.

Jedina razlika …ovi danas, pola stoljeća kasnije, nesposobni su i potpuno su krivo shvatili lekciju svojih očeva i djedova o socijalnoj pravdi.

Ovi današnji su parolu: imaš kuću vrati stan …zamijenili za: Imaš šator vrati stan!

Građani šute.

Prije pola stoljeća …kao da je jučer bilo, a ipak se društvo potpuno promijenilo. Stvari su postavljene na glavu.

Ovaj posljednji potres učinio je društvu puno veću štetu, štetu koja će se morati sanirati generacijama.

Kako li će sve to izgledati pola stoljeća kasnije?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 7.5.2014. | 22:55

1

O čemu ovaj nesretnik trabunja? Na kakvim je drogama autor ovog teksta? Kao da su svi borci NOB-a imali isti status i svi bili podjednako maženi od ondašnje države? Bilo ih je sa solidnim penzijama, sa redovitim pomoćima u stambenim i drugim potrebama. No u ono vrijeme uravnilovke iskakali su od ostalih kao što danas iskače umirovljenik koji dobiva 4000kn među velikim brojem umirovljenika koji dobivaju 2500kn. Za razliku od tih „ekstremista“, danas ljudi koji mogu iščupati volu rep dobivaju po 6, 7 i više tisuća kuna dok „obični“ umirovljenici imaju 2500kn. Uz to im je osiguran cijeli niz privilegija, od čekanja u redovima do upisa djece u školama i fakultetima i ostalo. Ali niti danas nisu svi borci jednako zbrinuti. Opisao sam one koji ZNAJU, a oni koji ne znaju su kao drug na Ljeskovcu. Ipak, u ovom slučaju djeluje gotovo smiješno što je gospodin radio 18 godina u vojsci. Što je on tamo radio? Je li zabušavao jer je u ratu postao invalid ili je radio u takvim uvjetima da mu rat nije naštetio, ali služba u vojsci ga je dovela do invaliditeta – nema preostale radne sposobnosti. Dakle, je li ga uništilo 5 godina rata pa je 18 godina u vojsci „lapio“ ili mu 5 godina rata nije naškodilo, već su uvjeti rada u vojsci bili takvi da nije preostalo ništa radne sposobnosti?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 7.5.2014. | 22:26

2

Komentar ti nema veze ni s člankom ni s komentarom koji sam komentirao ni s mojim komentarom a i bezvezan ti je pa neću trošiti više riječi.
Forrest

Forrest

Komentirano: 7.5.2014. | 22:05

3

@Stipiću ti kao domoljub prvo otkrij prevarante i fejk branitelje ne glumi sažaljenje kada ga ne osjećaš.Galović ima,gdje je bio?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 7.5.2014. | 21:36

4

bravulja@ gospodin je nakon 5 godina rata, odnosno 18 godina časne službe umirovljen bez preostale radne sposobnosti, dakle nesposoban za rad. Uvjeren sam da se gospodin ne osjeća bezvrijednim ili manje vrijednim.
kapetan

kapetan

Komentirano: 7.5.2014. | 21:07

5

Svi branitelji KOJI SU branitelji prvo trebaju javno reči ko nije branitelj, jer pojedinci dobivaju sve a drugi ništa. Ali ovo sve oko branitelja treba riješiti sad a ne kao i domobrani kad zbroji godine oni bili djeca ali Valjda se borili .
bravulja

bravulja

Komentirano: 7.5.2014. | 21:06

6

Prvo su jedni dijelili i kapom i šakom,a sad i ovi kupuju mir mirovinama,stanovima, kućama itd. S 43 godine sam se osjećao tako snažan da bi mogao konju rep isčupati.Što gospodin ne potraži neki posao???Osjećao bi se sigurno vredniji.
zuti_kisobran01

zuti_kisobran01

Komentirano: 7.5.2014. | 20:50

7

g.Emile a lijepo ste počeli tekst....
plavibicikl01

plavibicikl01

Komentirano: 7.5.2014. | 16:24

8

na mikriću , nove zgrade , većina su stanovi koje je Jaca svečano predala "stambeno nezbrinutim" braniteljima . Toliko su bili nezbrinuti kad danas , nakon tri-četiri godine u istiuma nitko ne stanuje ili su nezbrinuti branitelji iznajmili te stanove pravoj sirotinji i uzimaju lovu kao stanodavci a za to ne plaćaju porez. Molim nekog tko ima takav stan , pa kad ga je već uzeo na prevaru , neka bar sada učini nešto moralno i korisno , neka ovog poštenog čovjeka, branitelja pusti bez naknade da živi u tom stanu dok se ne snađe .

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
I umjesto zastave sa srpom i čekićem u ruci u prvom redu ustanika i gnjevnika, ona je, slijedeći glas razuma, u „oganj borbe“ poslala najprije svoje učenice. Neka mladi osjete u praksi kako izgleda borba za kruh bez motike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
Ne bih sada o onima koji su u subotu na parkiralištu kod stadiona punili vreće, razvozili ih po keju, gradili zečje nasipe… Oni se nisu pojavljivali na fejsu jednako tako kao i svi oni koji su im donosili hranu, piće, lopate, odjeću…
Kako se branio nasip na fejsu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
Za ostale …kojima je prag osobne taštine previsok i koji nisu u stanju preskočiti vlastitu sjenu …dovoljno bi bilo objaviti izvor pod punim nazivom i ime autora, naravno.
Zavist moraš zaraditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
Zakoni u zemlji koja je na 85. mjestu po stanju slobode medija su takvi da veliku bijelu pticu ne smiješ nazvati guskom, jer bi to moglo velikoj bijeloj ptici nanijeti duševnu bol
A duša boli
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

23.4.2014. | 11:20
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
Ako ste mislili da pratnja invalida ne mora plaćati ulaz, ili da i oni imaju barem popust onda se grdno varate. Pratnja invalida na Brodskim bazenima plaća punu cijenu!!!
Bazeni za šminku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
Na Svjetski dan smijeha smijem se svemu ovome, ali na Svjetski dan plača, moći ću zbog ovoga i svjetski plakati. Kakonćemo djeci za dvadeset godina pojasniti ovo naše današnje ponašanje.
Rasturio sam se od smeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti
Svi smo mi Marinko Krpan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
Molio bih vas da me za Blagdan ljubavi oslobodite straha kako će se iz konzerve i tada pojaviti Boro Stipić. Rekoh već …Božić mi je posebno važan i ima za mene posebno značenje, pa ga ne bih htio kvariti raznoraznim tumačenjima iz bilo koje Biblije. Ne bih previše o tome, ali o l
Kada ću opet moći otvoriti paštetu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
…jer me sadašnje stanje podsjeća na 1993. u Hrvatskoj. Po cijeloj državi, njenom slobodnom dijelu …pale se i dižu u zrak srpske kuće, ruše pravoslavne crkve...
Zbog čega sam PROTIV
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
Ali ipak …kad „Večernjak“ nešto objavi onda je to zakon. Pogotovo je zakon kad Građanska inicijativa to pripiše sebi u zasluge. Ali najveći zakon je kada to bude objavljeno i komentirano na fejsu …ej čovječe! …bilo na fejsu …jes' vidio!?
Hoće li Hrvatska tužiti RS?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
A sad …što izgleda više kao mafijaš nego kao političar to se začas da promijeniti. Za pregršt kuna naći će se netko tko ima stila, a nema novaca i tko će Tomi savjetovati da se kani zlatne ogrlice i 'amera, jer je to „antiprotivno“ imidžu današnjeg političara svjetskog formata.
Od kazan'ce do praznih obećanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
Kad sam uvidio da fejs ne radi nisam u početku znao što ću sa sobom. Ugasio sam računalo i hodao po stanu k'o muva bez glave. Vidio sam da tu stanuju još neki ljudi. Kasnije sam doznao da su mi to žena, dvoje djece i punica. Dobri neki ljudi …moglo bi se s njima živjeti.
Ništa nas ne smije iznenaditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13
Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari
Ono malo duše

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
-Nećete vjerovati, ali ovo je sve predvidio prije 18 godina naš tadašnji kolumnist Emil Cipar (slijedi link na ovu današnju kolumnu). Dokaz je to da je SBplus i tada pisao istinu i samo istinu …tako mi Bog pomogao.
U babinje kod princa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke