Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Objavljeno: 22.8.2013. u 13:13
Prikaza: 4302
|
Autor: Emil Cipar

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

Emil Cipar
Foto: Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar

Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari

Jutros sam se divio blagodatima uređene tržnice. Milina je moći u sandalama i u hladovini šetati između bogatih ponuda na klupama. Nema što ...sve je na svome mjestu: i futuristička nadstrešica i fiskalne blagajne i OPG natpisi...

Moje veselje nije trajalo dugo. Poznanica i čitateljica SBplusa, koju slučajno sretoh reče mi kako u jednom od starih kiosaka, tridesetak metara dalje, na nekadašnjem buvljaku, vegetiraju mladi psići.

Nisam ni primijetio kako u blještavilu novoga, staro postaje sve jadnije i ružnije.

Slika koju tamo zatekoh vratila me u surovu realnost. U hrpi smeća, stisnuti u kutu …troje štenića, nekoliko tjedana stari. Gledaju me onim nevinim psećim pogledom.

Tužna i ružna slika sa Gradske tržnice. Ona lijepa odmah potamnila.

Šest godina živim u Slavonskom Brodu …šest i pol, ako ćemo točno. Puno toga se izgradilo u to doba …Lidl, Interspar, javni WC, tržnica, bazeni, Kolosseum…

Puno više je otišlo k vragu

Ali puno više je otišlo k vragu. Nisam ni primijetio kako u blještavilu novoga,staro postaje sve jadnije i ružnije.

Rješavaju se problemi koji to i nisu, a duša grada, ono što grad čini gradom, sve više propada. Zelene površine su u jadnom stanju, pitanje azila je ostalo pitanje i svakim danom postaje sve aktualnije.

Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari.

Za nekoliko dana bit će svečano, ili manje svečano otvoreni bazeni. Lijepa građevina, kao i Gradska tržnica.

Ali …bazeni su „odrađeni", a samo par metara dalje neriješeno pitanje odlagališta smeća. Bazeni 21. stoljeće, deponija: Srednji vijek.

I tako posvuda u gradu. Svom snagom svojih ovlasti Gradska uprava rješava probleme ispred jednog kafića na Trgu pobjede, pokazujući građanima kako im je stalo do izgleda grada, dok istovremeno u Gundulićevoj raste prašuma.

Mogu reći kako je u ovih šest i pol godina Grad Slavonski Brod postao ružniji, hladniji, neprihvatljiviji…

Tko je krivac za to?

Nije na meni tražiti krivca i ne želim otvarati to pitanje, jer će opet početi onaj folklor sa uperenim kažiprstom. Svi znaju na koga ga treba usmjeriti, svima je jasno tko je krivac.

A krivaca je bezbroj …u neku ruku svako od nas pomalo je krivac. Nismo rješavali prave probleme već smo pravili nove, atraktivnije …i njih rješavali svečanim polaganjem kamena temeljca i svečanim presijecanjem vrpce …uz fotoaparate i kamere, naravno.

Morat ću pod hitno skoknuti do Kolosseuma. Pogledi napuštenih psića i tužna slika iz Gundulićeve previše me uznemiruju. Možda ću tamo u blještavilu 21. stoljeća na čas zaboraviti pravu sliku Moga grada.

Kada sam o ovoj temi razgovarao s društvom u jednom od kafića, palo je pitanje: - Pa zašto si se vratio u Brod kad je ovdje tako?.

Stvarno! …zašto sam se vratio u Brod? Pa valjda zbog onog prirodnog zakona koji glasi: - Postoji bezbroj gradova u koje možeš otići, ali samo je jedan u kojega se možeš vratiti.

Sudbina je htjela da je grad u kojega se ja mogu vratiti upravo Slavonski Brod. Da taj grad svakim danom sve vidljivije gubi svoju dušu …nije sudbinsko pitanje. Imam osjećaj kako bi se ipak moglo i moralo nešto učiniti da se spasi još ono malo duše u njemu.

PS: I napušteni psići sa slike imaju dušu. Daleko više nego Kolosseum i bazeni. I Gundulićeva i Hebrang imaju dušu…

  Broj komentara: 41

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  brodanka

  brodanka

  Komentirano: 30.8.2013. | 7:21

  1

  Bila bih ti zahvalna kada bi se okanio mi išta više objašnjavati. Ti si prepametan za mene, ja jadna ne mogu razumjeti tvoja objašnjenja o PROJEKTIMA! To je preinteligentno za mene jadnicu. :D (Sačuvaj nas Bože budala i njihovih potreba za projektima!)
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 30.8.2013. | 1:37

  2

  brođanka@ ... dosadna si s tvojim primjedbama kako nisam shvatio bit onoga što si htjela reći. Prije svega apeliraš da svim živima treba pomoći, kako životinjama, tako i ljudima, koji, dakako, imaju prioritet. Beton treba ostaviti tamo gdje je, on može čekati. I, eto, opet smo na početku. Neke su lutajuće životinje, ali i ljudi, gladni. Zašto su gladni? Zato što nema hrane, jer nema novca. Nemaju smještaj, jer nema novca kako bi se smještaj napravio. No, kad ima nešto novca, prije svega treba osmisliti što je prioritet. Kada to odredimo moramo napraviti projekt kojim ćemo osigurati hranu i smještaj za gore rečene ...Dakle, ne možemo gladnima dati hranu, ako je nema, pa, koliko god to bilo potrebno. No, slažem se da se mogu riješiti, ali voljom pojedinaca, neki drastični slučajevi. Ali, najbolje je kada se to radi sustavno. Projekt po projekt. .... Mi smo se, napokon, dokopali demokracije i sada se pojavljuju pametni, kao ti, želeći vršiti pritisak na pojedince i institucije kako bi se riješavali problemi, baš onako kako pojedinci žele. E moja brođanka, tako to ne ide ... Najprije osigurati novac, napraviti projekt, a onda graditi ... i hraniti nemoćne ...
  brodanka

  brodanka

  Komentirano: 29.8.2013. | 21:15

  3

  Kahfrate - Mea culpa, mea maxima culpa... što sam uopće pomislila da ćeš išta shvatiti. Lijepi pozdrav.
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 28.8.2013. | 2:33

  4

  Yako_lud@ ... pogledaj ovu rečenicu koju si napisao, citat: " ...Bog se piše velikim poćetnim slovom jer za tri četvrtine čovječanstva on ije netko od ?bogova',..." ... kraj citata...ne piše se poćetnim nego početnim ....iza riječi "slovom" moraš pisati zarez... upitnik prije "bogova" ???... Vjerujem da si bio uzbuđen kada si pisao tu rečenicu, misleći kako ćeš me poučiti nekim stvarima, a dijelom i poniziti...Eto, ako ti je zadovoljstvo, ispao sam nepismen. Priznajem .... Na kraju, što misliš, koliko ima Bogova i vjera na svijetu? ... Kada su novinari pitali Mešu Selimovića koje je vjere? On im je odgovorio pitanjem. "Pa, koliko to onda Bogova ima?.... Razmisli o ovom: Religija je uspjela uvjeriti ljude da postoji nevidljivi čovjek, koji živi na nebu, koji prati sve što radite, svake minute i svakog dana. I taj nevidljivi čovjek ima jedan poseban spisak od deset stvari koje On ne želi da vi činite. A ako učinite nešto od tih deset stvari, tada za vas ima spremno jedno mjesto, puno vatre i dima i ognja i muke i bola, gdje će vas poslati da patite i gorite i gušite se i vrištite i plačete, ZAUVIJEK, do kraja vremena... ... ... Ali on vas voli! On vas voli. On vas voli i treba mu vaš novac. Uvijek mu treba vaš novac! On je svemoguć i savršen, sveznajući i mudar. Ali, jednostavno, on ne zna s novcem! Religije ubiru milijarde dolara, ne plaćaju porez, i uvijek im treba još...
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 28.8.2013. | 2:03

  5

  Yako_lud@ ... Hvala na upozorenju, eto, ne bih znao da mi nisi rekao...ti si jako "pametan"... Pogledaj neke moje druge postove i vidjet ćeš da sam tu riječ pisao velikim slovom, a ovo je bila omaška...a ti se, jer nemaš pametnijih primjedbi, uhvatio toga, kako bi ispao pametan....hahaha
  Yako_lud

  Yako_lud

  Komentirano: 27.8.2013. | 23:24

  6

  usput, Khfrate@ Bog se piše velikim poćetnim slovom jer za tri četvrtine čovječanstva on ije netko od ?bogova', nego Bog s imenom.
  Yako_lud

  Yako_lud

  Komentirano: 27.8.2013. | 23:22

  7

  Pod hitno osnovati ministarstvo skrbi o odbačenim igračkama. Je li tako Kahfrate!? XD
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 27.8.2013. | 22:57

  8

  brođanka@ ... Vidim da se nekim ljudima ne može nešto dokazati, pa čak i najjednostavnije stvari... Još nisam čuo da netko hvata tuđu djecu po gradu i pokušava voditi brigu o njima ... Naša država ima u Vladi ministarstvo socijalne skrbi, koje vodi brigu i skrb o prijavljenim slučajevima problematičnih osoba i djece,... ako znate neki slučaj, prijavite to nadležnim institucijama ...
  brodanka

  brodanka

  Komentirano: 27.8.2013. | 20:48

  9

  Bravo, prepričavaš pola Biblije i Božje planove, a tu se pjeniš i meni tu pišeš nekakve gluposti o tome da sigurno idem u crkvu. Uglavnom samo sam ti htjela napisati da mi je jako drago što si se uspjeo pohvaliti kako si ti veliki ljubitelj životinja, koliko dobra ti napraviš u samo jednom danu...pa ja ne mogu u životu to dostići. Eto želim da ti svi projekti u životu budu uspješni. A ti kad sljedeći puta vidiš neko jadno biće na cesti, ne zaboravi da je njemu mjesto na cesti jer njegov projek ipak nije prioritet. Uživaj!
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 26.8.2013. | 16:23

  10

  brođanka@ ... U jednom trenutku, bog je zamislio stvoriti Zemlju i planirao je to ostvariti za šest dana (sedmog dana se odmarao)... bio je to njegov projekt. Sve je na ovome svijetu nečiji projekt. Sagraditi branu na rijeci, proizvoditi automobile, graditi farme, obrađivanje zemlju, graditi zgrade, sve su to projekti. Projekt Boga je i porodica, a majka, sestra, susjeda kuhaju kako bi svoje članove porodice prehranile i održale projekt Boga. Izgraditi azil za životinje je projekt ma što god vi o tome mislili. Projekt je i stvaranje uvjeta u nekoj zgradi gdje će stanovati ljudi beskućnici. Svi mi, učesnici smo nekog projekta.... Da bi se neki projekt ostvario moramo imati Božju moć (on je radio besplatno) ili novac... Inače, zamrzio sam riječ projekt, u vrijeme predizborne kampanje. Nekima su projekti ispadali iz usta....a nisu znali ili se nisu osvrtali na besparicu... Bez novca nema projekata...bolnica, brana, asfaltiranja ulica, sađenja drveća u parkovima i ulicama, brodova, farmi... bez novca nestaju i porodice, božji projekti, ako se nema što skuhati, obući...članovi porodica odlaze od kuće tražiti način kako će preživjeti... Kako nema dovoljno novca, radit će se projekti od veće važnosti .... Samo da vam kažem, veliki sam ljubitelj životinja i prehranjujem ih kada vidim da su napušteni od nemarnih vlasnika. Ptice su mi posebna briga...jednom jatu vrabaca i golubova svako jutro izmrvim komad kruha ili kiflu, kako bi dočekali slijedeći dan ... Kada ste vi to napravili posljednji puta? Zasigurno idete i u crkvu svaki dan...

  Broj komentara: 41

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12345

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

  Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

  Lezi lebe da te jedem

  6.6.2014. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

  Nadčovječna borba ...jedna druga

  Kako se savski nasip branio na fejsu

  24.5.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

  Zabranjena pitanja

  Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

  16.5.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

  S lokalnog na lokalni - portal

  Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

  10.5.2014. | 16:16
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

  Pola stoljeća poslije

  Imaš šator vrati stan

  7.5.2014. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

  Zločin i kazna

  A duša boli

  6.5.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

  Naša prošlost...

  Cijena srama

  1.5.2014. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

  Zbog 'prijatelja'

  Fejs je zakon, sve drugo je passe

  23.4.2014. | 11:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

  Vino koje ima dušu

  Ah ta sveta Klara

  18.4.2014. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

  Socijalno hladni

  Bazeni za šminku

  14.1.2014. | 21:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

  Povodom Svjetskog dana smijeha

  Rasturio sam se od smeha

  10.1.2014. | 23:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

  Romi, cigani i novinari

  Svi smo mi Marinko Krpan

  28.12.2013. | 16:16
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

  …što je Hrvat bez brkova?

  Za koji dom je spreman HSK

  11.12.2013. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

  Pitanje uredništvu SBplusa

  Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

  2.12.2013. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

  ZA, ili PROTIV

  Zbog čega sam PROTIV

  21.11.2013. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

  Hoće li Hrvatska tužiti RS?

  Može da bude al' ne mora da znači

  6.11.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

  SDP-ovci biraju

  Od praznih obećanja do pune kazan'ce

  2.11.2013. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

  Ništa nas ne smije iznenaditi

  Brođani spremni

  23.10.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

  Zrno je klicu zametnulo

  Dragan Jelić bliže ljudima

  17.10.2013. | 12:35

  O čemu razbijamo glavu

  U babinje kod princa

  7.8.2013. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :