Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Emil Cipar

Kolumne

Hrvatska ...was ist das?
Piše: Emil Cipar
Objavljeno: 23.4.2014. u 11:20
Prikaza: 3660
|

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

root : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.

Kada su osvajači Amerike uvidjeli kako će u fizičkoj borbi sa Indijancima i sami imati velike gubitke u ljudstvu, dosjetili se rafiniranijem oružju: Indijancima su darovali blještave predmete, a ovi su bili oduševljeni njima. Usput su velikodušno dijelili jeftini viski od kojeg su Indijanci uskoro postali ovisni i za njega su prodali i posljednji trun ponosa.

Satima su Indijanci uživali u iluziji, koje su im pružale šarene slike u papirnatoj cijevi. 

Jedna od tih blještavih igračaka bila je kaleidoskop, papirnata cijev sa ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti, kamenčići, perle, staklena zrnca ili šareni papirići. Koristi se tako što se gleda na jedan kraj cijevi, a svjetlost ulazi na drugi kraj odbijajući se od ogledala.

Satima su Indijanci uživali u iluziji, koje su im pružale šarene slike u papirnatoj cijevi. Pri tome su potpuno izgubili osjećaj za realnost i za stvarni svijet oko sebe.

Nešto slično događa se i danas, samo što se današnji kaleidoskop zove Internet, a šareni kamenčići u njemu su fejsbuk, twitter, messenger… ili: android, windows, i-phone, tablet…

I nije bitno kako se zovu. Bitno je da oni pomažu pri gubljenju zdravog razuma i osjećaja za realnost.

Promatrao sam na Uskrsni ponedjeljak dva društva u istom kafiću i u isto vrijeme. Jedno, poveće društvo bilo je u opuštenom, očito ugodnom razgovoru. Dan je bio sunčan i topal i u hladovini starog kestena mogu se uz društvo i piće provesti ugodni trenuci.

Sve se događalo bez lajkanja, slanja trenutnih statusa u međumrežje. Bilo je puno spontanog smijeha, mladi ljudi uživali su radost susreta.

Za susjednim stolom dvije djevojke. One su bile u možda još većem društvu na fejsu. Komentirale su među sobom samo komentare koje ona druga nije vidjela.

Ali one imaju dokaz u vidu lajkova i komentara kako su toga dana u Green parku u Slavonskom Brodu provele ugodno vrijeme. Na tim nezaboravnim trenucima zavide im brojni prijatelji diljem svijeta. Sve je to dokumentirano za povijest.

Veselo društvo za susjednim stolom nema nikakvih dokaza kako su i oni proživjeli nezaboravne trenutke u Green parku u Slavonskom Brodu toga dana. Čak nisu napravili ni obligatni zajednički foto.

Što nije objavljeno na fejsu nije se ni dogodilo …reći će brojni ovisnici.

Indijanci novog vremena ponašaju se upravo onako kako to osvajači žele. Oni zbog svoje ovisnosti prodaju i zadnji trun osobnosti i privatnosti.

Svidjelo mi se veselo društvo za stolom za kojim je vladala izgovorena riječ. Njima je bilo potpuno svejedno hoće li svijet znati za njihovo druženje ili neće. Oni su svjesno uživali u društvu, u lijepom vremenu, u praznicima, u piću, u hladovini starog kestena…

A djevojke na fejsu? One su zaboravile kako ništa ne može nadoknatiti radost pravog susreta sa pravim prijateljima, iako ih je daleko manje u stvarnosti nego na fejsu.

Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.

Objavljeno na Hrvatski glas Berlin 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Vlatka

Vlatka

Komentirano: 28.4.2014. | 22:49

1

Na internet ima baš svega, najviše treša.... na žalost. Meni je krivo što je nestao stari sbonline. Ovo kako danas izgleda Sbol nije ni za smeće, vidi kako je izgledao sbonline prije nego su ga Opačak i njegovi khm, khm... masakrirali: http://haw.nsk.hr/arhiva/vol3/810/34273/www.sbonline.net/index.html
leone

leone

Komentirano: 25.4.2014. | 11:32

2

ne slažem se s autorovom možda neneamjernom osudom interneta kao takvog. jer internet je na neki način preslika stvarnosti, ima tamo doslovno - svega. to znači da je internet "štetan" ili "bezvezan" baš kao što je to i tzv. stvarni život. na internetu imate npr. knjiga u pdf-u koje ne bi upsjeli pročitati za 2 ili 3 života. kakvih knjiga? pa svakavih, o tome i govorim, i dobrih i smeća i svega između. usput rečeno, očigledno je da ulazimo u jednu cyber eru i stoga je više nego upitna dihotomija realni/virtualni život. jer zašto bi npr. "đe si šta ima?" u greenu bilo išta "stvarnije" od lajka ili komentara nečijeg statusa? po čemu to određujemo "stvarnost"? to je tema ipak malo kompleksnija, a nije ni nova. načeta je davno, pojavom i razvojem masovnih medija (baudrilard npr.) čiji je internet samo logičan nastavak, evolucija. e sad, naravno da svaka pojava ima svoje lice i naličje pa ni internet tu nije iznimka, ili budimo sasvim konkretni, društvene mreže. i meni je nadrealno vidjeti ove cure sa slike koje dođu u green s laptopom (koji k...??), a ne pričaju, ali jbg to je valjd taj "znak vremena". da,stvarno, mislim da bi ta slika čovjeka koji pilji u svoj mobitel, ajfon, tablet, laptop (jesam šta izostavio?ne kužim se previše u te stvari jer me ne zaniimaju previše) mogla postati amblematska, simbol našeg vremena. ono što mislim da je bitno kod toga primijetiti da je, barem ja takav dojam imam, lice tog gledača ili promatrača uvijek nekako zamišljeno, ne pretjerano sretno, kao u nekom iščekivanju nekoga ili nečega, nekog statusa, članka, sms-a, privatne poruke ili lajka. čekamo nešto novo, spasonosno, nešto što će nas obradovati... eto vidite da tehnologija napreduje, ali se suština nije promijenila.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
I umjesto zastave sa srpom i čekićem u ruci u prvom redu ustanika i gnjevnika, ona je, slijedeći glas razuma, u „oganj borbe“ poslala najprije svoje učenice. Neka mladi osjete u praksi kako izgleda borba za kruh bez motike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
Ne bih sada o onima koji su u subotu na parkiralištu kod stadiona punili vreće, razvozili ih po keju, gradili zečje nasipe… Oni se nisu pojavljivali na fejsu jednako tako kao i svi oni koji su im donosili hranu, piće, lopate, odjeću…
Kako se branio nasip na fejsu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
Za ostale …kojima je prag osobne taštine previsok i koji nisu u stanju preskočiti vlastitu sjenu …dovoljno bi bilo objaviti izvor pod punim nazivom i ime autora, naravno.
Zavist moraš zaraditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
Privilegirani su oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na strani pobjednika. Oni imaju hummera i audija 6. Njihovo stambeno pitanje nije upitno i oni ne primjećuju potres koji trese društvo.
Imaš šator, vrati stan
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
Zakoni u zemlji koja je na 85. mjestu po stanju slobode medija su takvi da veliku bijelu pticu ne smiješ nazvati guskom, jer bi to moglo velikoj bijeloj ptici nanijeti duševnu bol
A duša boli
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
Ako ste mislili da pratnja invalida ne mora plaćati ulaz, ili da i oni imaju barem popust onda se grdno varate. Pratnja invalida na Brodskim bazenima plaća punu cijenu!!!
Bazeni za šminku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
Na Svjetski dan smijeha smijem se svemu ovome, ali na Svjetski dan plača, moći ću zbog ovoga i svjetski plakati. Kakonćemo djeci za dvadeset godina pojasniti ovo naše današnje ponašanje.
Rasturio sam se od smeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti
Svi smo mi Marinko Krpan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
Molio bih vas da me za Blagdan ljubavi oslobodite straha kako će se iz konzerve i tada pojaviti Boro Stipić. Rekoh već …Božić mi je posebno važan i ima za mene posebno značenje, pa ga ne bih htio kvariti raznoraznim tumačenjima iz bilo koje Biblije. Ne bih previše o tome, ali o l
Kada ću opet moći otvoriti paštetu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
…jer me sadašnje stanje podsjeća na 1993. u Hrvatskoj. Po cijeloj državi, njenom slobodnom dijelu …pale se i dižu u zrak srpske kuće, ruše pravoslavne crkve...
Zbog čega sam PROTIV
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
Ali ipak …kad „Večernjak“ nešto objavi onda je to zakon. Pogotovo je zakon kad Građanska inicijativa to pripiše sebi u zasluge. Ali najveći zakon je kada to bude objavljeno i komentirano na fejsu …ej čovječe! …bilo na fejsu …jes' vidio!?
Hoće li Hrvatska tužiti RS?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
A sad …što izgleda više kao mafijaš nego kao političar to se začas da promijeniti. Za pregršt kuna naći će se netko tko ima stila, a nema novaca i tko će Tomi savjetovati da se kani zlatne ogrlice i 'amera, jer je to „antiprotivno“ imidžu današnjeg političara svjetskog formata.
Od kazan'ce do praznih obećanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
Kad sam uvidio da fejs ne radi nisam u početku znao što ću sa sobom. Ugasio sam računalo i hodao po stanu k'o muva bez glave. Vidio sam da tu stanuju još neki ljudi. Kasnije sam doznao da su mi to žena, dvoje djece i punica. Dobri neki ljudi …moglo bi se s njima živjeti.
Ništa nas ne smije iznenaditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13
Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari
Ono malo duše

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
-Nećete vjerovati, ali ovo je sve predvidio prije 18 godina naš tadašnji kolumnist Emil Cipar (slijedi link na ovu današnju kolumnu). Dokaz je to da je SBplus i tada pisao istinu i samo istinu …tako mi Bog pomogao.
U babinje kod princa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :