Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Objavljeno: 23.4.2014. u 11:20
Prikaza: 4832
|
Autor: Emil Cipar

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

root : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.

Kada su osvajači Amerike uvidjeli kako će u fizičkoj borbi sa Indijancima i sami imati velike gubitke u ljudstvu, dosjetili se rafiniranijem oružju: Indijancima su darovali blještave predmete, a ovi su bili oduševljeni njima. Usput su velikodušno dijelili jeftini viski od kojeg su Indijanci uskoro postali ovisni i za njega su prodali i posljednji trun ponosa.

Satima su Indijanci uživali u iluziji, koje su im pružale šarene slike u papirnatoj cijevi. 

Jedna od tih blještavih igračaka bila je kaleidoskop, papirnata cijev sa ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti, kamenčići, perle, staklena zrnca ili šareni papirići. Koristi se tako što se gleda na jedan kraj cijevi, a svjetlost ulazi na drugi kraj odbijajući se od ogledala.

Satima su Indijanci uživali u iluziji, koje su im pružale šarene slike u papirnatoj cijevi. Pri tome su potpuno izgubili osjećaj za realnost i za stvarni svijet oko sebe.

Nešto slično događa se i danas, samo što se današnji kaleidoskop zove Internet, a šareni kamenčići u njemu su fejsbuk, twitter, messenger… ili: android, windows, i-phone, tablet…

I nije bitno kako se zovu. Bitno je da oni pomažu pri gubljenju zdravog razuma i osjećaja za realnost.

Promatrao sam na Uskrsni ponedjeljak dva društva u istom kafiću i u isto vrijeme. Jedno, poveće društvo bilo je u opuštenom, očito ugodnom razgovoru. Dan je bio sunčan i topal i u hladovini starog kestena mogu se uz društvo i piće provesti ugodni trenuci.

Sve se događalo bez lajkanja, slanja trenutnih statusa u međumrežje. Bilo je puno spontanog smijeha, mladi ljudi uživali su radost susreta.

Za susjednim stolom dvije djevojke. One su bile u možda još većem društvu na fejsu. Komentirale su među sobom samo komentare koje ona druga nije vidjela.

Ali one imaju dokaz u vidu lajkova i komentara kako su toga dana u Green parku u Slavonskom Brodu provele ugodno vrijeme. Na tim nezaboravnim trenucima zavide im brojni prijatelji diljem svijeta. Sve je to dokumentirano za povijest.

Veselo društvo za susjednim stolom nema nikakvih dokaza kako su i oni proživjeli nezaboravne trenutke u Green parku u Slavonskom Brodu toga dana. Čak nisu napravili ni obligatni zajednički foto.

Što nije objavljeno na fejsu nije se ni dogodilo …reći će brojni ovisnici.

Indijanci novog vremena ponašaju se upravo onako kako to osvajači žele. Oni zbog svoje ovisnosti prodaju i zadnji trun osobnosti i privatnosti.

Svidjelo mi se veselo društvo za stolom za kojim je vladala izgovorena riječ. Njima je bilo potpuno svejedno hoće li svijet znati za njihovo druženje ili neće. Oni su svjesno uživali u društvu, u lijepom vremenu, u praznicima, u piću, u hladovini starog kestena…

A djevojke na fejsu? One su zaboravile kako ništa ne može nadoknatiti radost pravog susreta sa pravim prijateljima, iako ih je daleko manje u stvarnosti nego na fejsu.

Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.

Objavljeno na Hrvatski glas Berlin 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Vlatka

Vlatka

Komentirano: 28.4.2014. | 22:49

1

Na internet ima baš svega, najviše treša.... na žalost. Meni je krivo što je nestao stari sbonline. Ovo kako danas izgleda Sbol nije ni za smeće, vidi kako je izgledao sbonline prije nego su ga Opačak i njegovi khm, khm... masakrirali: http://haw.nsk.hr/arhiva/vol3/810/34273/www.sbonline.net/index.html
leone

leone

Komentirano: 25.4.2014. | 11:32

2

ne slažem se s autorovom možda neneamjernom osudom interneta kao takvog. jer internet je na neki način preslika stvarnosti, ima tamo doslovno - svega. to znači da je internet "štetan" ili "bezvezan" baš kao što je to i tzv. stvarni život. na internetu imate npr. knjiga u pdf-u koje ne bi upsjeli pročitati za 2 ili 3 života. kakvih knjiga? pa svakavih, o tome i govorim, i dobrih i smeća i svega između. usput rečeno, očigledno je da ulazimo u jednu cyber eru i stoga je više nego upitna dihotomija realni/virtualni život. jer zašto bi npr. "đe si šta ima?" u greenu bilo išta "stvarnije" od lajka ili komentara nečijeg statusa? po čemu to određujemo "stvarnost"? to je tema ipak malo kompleksnija, a nije ni nova. načeta je davno, pojavom i razvojem masovnih medija (baudrilard npr.) čiji je internet samo logičan nastavak, evolucija. e sad, naravno da svaka pojava ima svoje lice i naličje pa ni internet tu nije iznimka, ili budimo sasvim konkretni, društvene mreže. i meni je nadrealno vidjeti ove cure sa slike koje dođu u green s laptopom (koji k...??), a ne pričaju, ali jbg to je valjd taj "znak vremena". da,stvarno, mislim da bi ta slika čovjeka koji pilji u svoj mobitel, ajfon, tablet, laptop (jesam šta izostavio?ne kužim se previše u te stvari jer me ne zaniimaju previše) mogla postati amblematska, simbol našeg vremena. ono što mislim da je bitno kod toga primijetiti da je, barem ja takav dojam imam, lice tog gledača ili promatrača uvijek nekako zamišljeno, ne pretjerano sretno, kao u nekom iščekivanju nekoga ili nečega, nekog statusa, članka, sms-a, privatne poruke ili lajka. čekamo nešto novo, spasonosno, nešto što će nas obradovati... eto vidite da tehnologija napreduje, ali se suština nije promijenila.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :