Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Objavljeno: 17.10.2013. u 12:35
Prikaza: 4132
|
Autor: Emil Cipar

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

root : Dragan Jelić bliže ljudimaDragan Jelić bliže ljudima(Foto: grad-brod.info)

Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.

Vratih se u Brod, nakon dulje apstinencije. Lijepo je vidjeti poznatu sliku, podvožnjak, Plavo polje, Bila, autobusni kolodvor… Skrećem desno, u Vukovarsku, i moram čekati na semaforu. Na ledini, preko puta, primijetim noja. Ne vjerujem svojim očima …otkud noj u Brodu? Prva pomisao …da nije možda zagađivanje zraka prouzrokovalo promjene kod domicilnih vrabaca …Svojevremeno se pričalo o tome.

Moja žena (umene žena), sa svojim urođenim osjećajem za realnost, kaže mi da je to neka instalacija, neki spomenik ili nešto drugo što spada u umjetnost, a ne u biologiju.Protrljam oči. I stvarno! Spomenik u gradnji. Skoro je gotov, treba samo još provesti instalacije, uključiti motor i cijela instalacija svijetli, baca vodu, okreće se…Opet me žena sa svojim urođenim smislom za realnost prekine u maštanju…

Zovak zamjera Jeliću što je svoju nakanu obznanio javno pozivajući se na kršćansku plemenitost po kojoj bi to trebalo činiti samozatajno. Zbog toga je to po njemu licemjerno.

Velika Malena

- Pa to je gotovo! Vidiš da su i cvijeće već posadili na postamentu. Stvarno! A baš šteta. Moglo se lijepo kroz jednu nogu provući cijev od pola cola, kroz drugu žice i mogla je ta ptičurina (tičurina) biti osvijetljena tisućama onih malih žarulja sa krizbana. Kroz kljun bi mogla izbacivati vodu pri tome se okretati (okrećati), a na Dan državnosti, ili na Dan grada, ili na gradonačelnikov rođendan… mogla bi podignuti kljun prema nebu i kroz njega ispaliti koju raketu.

Valjda se za tako što nije imalo dovoljno novaca, ali početak je učinjen. Vremena su teška i skromnost je najvažnija osobina. Rekli su mi da spomenik predstavlja rodu i to ne bilo koju rodu, već Malenu …najpoznatiju rodu u svijetu. Nesklad između imena rode i veličine instalacije na uglu Svačićeve i Vukovarske treba shvatiti kao umjetničku slobodu.Toliko za uvod.

Brodska normalnost

Htio sam reći da sam se, u nekoliko tjedana koje sam proveo izvan Broda, privikao na neku drugu normalnost, a sada se valja opet priviknuti na brodsku normalnost. A što bi to bilo brodska normalnost? Pa recimo …brodska normalnost je kada Mirko Duspara polaže kamen temeljac …za nove bazene recimo. I kad se, za tu priliku, bilo gdje na budućem gradilištu, iskopa rupa, stavi kamena ploča, koja se zalije sa nekoliko kubika betona. Taj čin poprate lokalni novinari, posveti lokalni svećenik, a lokalni uglednici proslave uz prigodan domjenak.

Par tjedana kasnije ispostavi se da to smeta zemljanim radovima pa se onda sve to iskopa i baci. To je primjer te brodske normalnosti. Da je to politička promidžba nikome niti ne pada pamet tako nešto pomisliti.

Ili …brodska normalnost je kada se za skupe pare izgradi javni WC koji je niži od kanalizacijske cijevi, ili kad se instaliraju dva direktora u Brod-plinu kako bi obavljali posao kojega može obavljati jedan referent. Košta to sve poreznog obveznika nekoliko stotina tisuća kuna …al' dobro sad …ne počinje se svaki dan sa gradnjom bazena, ne mora se svaki čas ići na WC i nije svaki direktor dovoljno pismen i obrazovan.

U onoj drugoj normalnosti, koju sam ovoga ljeta više tjedana konzumirao, bili bi to skandali neviđenih razmjera. Nedopušteno rasipanje društvenog novca u osobnu promidžbu. U Brodu je to normalna pojava.

Jeli to osobna politička promidžba? Pa naravno da jest i to najučinkovitija i najjeftinija koja se u Brodu uopće može zamisliti.

A što je onda u Brodu nenormalno?

Nenormalno je kad se političar ponaša normalno. Dragan Jelić na primjer. On je …zamislite samo to …došao na ideju svoju zastupničku mjesečnu naknadu od 1 500 kuna darovati udrugama i građanima kojima je taj novac potreban. „Jeftini politički marketing" naziva to Jerko Zovak i ja mu se pridružujem u ocjeni. Politički marketing jest, Dragan Jelić je političar, a jest i jeftin za građane koji ovo ne moraju platiti čak dobiju svoj novac kojim plaćaju političke usluge.

A zašto je to onda nenormalno? Nenormalno je zbog toga što nitko prije nije došao na tu plemenitu ideju. Plemenitost ne stanuje u brodskoj politici i kao osobina se ne cijeni. Bahatost (u mene "šestica") i rasipnost su traženi. Svaki zastupnik može sa svojom zastupničkom naknadom činiti što hoće… to je njegov novac. Može ju prokockati u kladionici, može ju potrošiti u kafićima plaćajući cehove, može si kupiti nove cipele...To je sve normalno u Brodu i nitko ti neće prigovoriti ako to radiš. Ali …usudiš li se reći da ćeš se odreći naknade u korist onih kojima je više potrebna onda je to licemjerje, skandal neviđenih razmjera.

Najučinkovitija i najjeftinija politička promidžba

Zovak zamjera Jeliću što je svoju nakanu obznanio javno pozivajući se na kršćansku plemenitost po kojoj bi to trebalo činiti samozatajno. Zbog toga je to po njemu licemjerno. Pročitao sam objavu Dragana Jelića i nisam nigdje u njoj primijetio kako to čini samo iz kršćanskih pobuda: „Kao zamjenik predsjednika gradskog vijeća (ispred HDZ-a), ostvario sam pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 1.500,00 kn (neto). Mišljenja sam kako gradski vijećnici trebaju raditi za dobrobit grada bez naknade, a kako to nije slučaj u našem gradu, odlučio sam cijeli iznos mjesečne naknade davati u dobrotvorne i humanitarne svrhe".

Dakle Dragan Jelić misli kako bi zastupnici trebali raditi bez naknade. I ne misli samo tako nego to potvrđuje osobnim primjerom. Jeli to osobna politička promidžba? Pa naravno da jest i to najučinkovitija i najjeftinija koja se u Brodu uopće može zamisliti.

Puno je to jeftinije od promocije neobjavljene knjige, ili besplatnog gradskog graha za Prvi maj.

Zovak pokušava uništiti klicu plemenitosti

Puno je to jeftinije od promocije neobjavljene knjige, ili besplatnog gradskog graha za Prvi maj. Mislim …jeftinije za Brođane kojima je postalo normalno plaćati skupe promidžbe svojih političara. Ovu promidžbu plaćaju isto oni, ali od nje imaju korist. Ovom gestom, Dragan Jelić se približio ljudima daleko više nego će to Mirko Duspara ikada učiniti vozeći se gradom u „šestici" koju su mu kupili građani.

Kroz komunikaciju sa udrugama i građanima koja će nastati nakon njegove objave, moći će direktno osjetiti gdje građane najviše žulja cipela. Iznos od 1 500 kuna mjesečno, u odnosu na potrebe, stvarno nije velik, ali tko zna… Možda će ženi nekog gradskog ili županijskog vijećnika dosaditi hvalospjevi Draganu Jeliću na stubištu, ili na ulici, pa će nagovoriti muža da i on postupi tako. Za očekivati je to od viječnika iz redova SDP-a. Možda će ovo zrno plemenitosti imati šansu za normalan razvoj, iako ga Zovak pokušava uništiti prije nego što je pustilo klicu.

U normalnosti koju sam konzumirao više tjedana ovoga ljeta, na taj način se rađaju zaklade. I u Hrvatskoj je na sličan način nastala i zaklada „Hrvatski radiša". Ali kako rekoh …u Brodu smo. Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje. E moj Dragane!  

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
gavro

gavro

Komentirano: 18.10.2013. | 18:06

1

taj je dobrotvor ko što je čobanković kažnjenik
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.10.2013. | 14:07

2

Eh da, priznajem. Glup sam i naivan. Jelić me prevario i uspio kupiti ovim potezom. Čekam ostale biseraše koji su navalili na našu sisu da me prevare na istu glupu foru: idemo dečki, dajte svoje naknade u humanitarne svrhe.
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.10.2013. | 13:57

3

Ne pratim baš često događanja na portalu pa ne znam o čemu se radi, ali kako se ovaj otripa izgleda da si pravoga Bašiću podbo. Samo nastavi tako dalje, na kraju će se ovaj sam prijaviti poiciji. Raskoljnikov :)
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 18.10.2013. | 9:43

4

Vidim da si zato ti "građevinski stručnjak"... Evo, smatram da sam uspio; nakon gradskih apologeta, sad me napao i županijski. Sad čekam da me napadne neki esdepeovac iz neke državne ustanove i upotpunio sam trio, cijelu ponudu mutikaša... Samo zidajte, pa narodno je, nije vam ćaćino :))
brodvolim

brodvolim

Komentirano: 18.10.2013. | 0:39

5

@Bašić - Nije mi bio cilj raspravljati o raketama(bilo koje vrste) pa da odmah završim i s tom pričom - saznaj više koliko to košta grad, valjda znaš nekoga tko ima te informacije, pa podijeli ih s nama da nas više prestaneš maltretirati s tim. One su(rakete) spomenute u mom komentaru iz sasvim drugog razloga. Da se vratim na bitno: Ponovo obmanjuješ javnost sa svojim ciframa građevina, jer cijena biotehnološkog centra nije 5 miliona kuna pošto si zaboravio nadodati PDV, nego točno 6.597.914,61 kn, dakle samo 1,5 miliona više od onoga što si napisao. Vjerujem da ne znaš ništa o građevinarstvu, jer ne bi uopće uspoređivao zgradu Hrvatskog zavoda u Novoj Gradišci sa podrumom, prizemljem, prvim i drugim katom uz sljedeće radnje koje ulaze u cijenu ali ih nigdje nisi spomenuo: niveliranje brdovitog terena kakav je na mjestu i oko buduće građevine, ograđivanje i hortikulturno uređenje površine 3253 četvorna metra, na kojoj je i 1200 četvorna metra prilazne ceste s kružnim tokom i parkingom - sa upravnom zgradom vrtnog centra površine 790 m2, sa SKLADIŠNO-GOSPODARSKI PROSTOROM u kojem je smješteno prostor za sadnju presadnica, skladišni prostor za sadni materijal, te nadstrešnica za poljoprivredne i radne strojeve i to površine od 608,28 m2 i još jedne nadstrešnice površine 155 m2. Meni se čini da je netko jako puno platio za nadstrešnice, a po tebi je sve u redu i još to prikazuješ kao dobar primjer. Svašta. Jel sada malo jasnije?
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 17.10.2013. | 23:01

6

Otišao mi komentar na krivi članak...Sad tek vidim s koje strane @brodvolim (koji sarkazam od nadimka) puše (puše) :))) ... Samo za informaciju, umjesto 8.5 milijuna za tek mrvu više od 1000 kvadrata, kad se "domaćinski radi" onda se zida kao u biotehnološkom centru u Brodu, gdje mr.sc. Prskalo napravi 1300 kvadrata za 5 milijuna kuna. Vidiš da se ipak može?
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 17.10.2013. | 22:42

7

Treba čitati iz kontektsa (ali, puno je to za očekivati od nekoga koji jedva da zna sricati slova). Hm, da vidimo, o kakvim raketama može biti riječi kad je gradonačelnik u pitanju? Lune, VBR-ovi, ili vatrometi na koje ode više nego li na gradske stipendije? ... A reći da se to radi povodom rođendana Velikog vođe kao u Koreji, samo je izvrsna Emilova kolumnistička dosjetka... Nego, sad me @brodvolim doveo u dilemu; ili je dusparovac ili cvitkovićevac... Obojica su gradili tarabe za 130 tisuća kuna ili zgrade zdravstvenih ustanova u Gradiškoj po istarskim cijenama; i obojica se nađoše pogođenima kad o tome pišem, a nemaju čime uzvratiti... Vladajuća koalicija u gradu ili županiji? Dva lica, ista politika, zar ne?
gavro

gavro

Komentirano: 17.10.2013. | 19:06

8

Nemoguće je darovati tuđi novac.
brodvolim

brodvolim

Komentirano: 17.10.2013. | 18:37

9

Ne bi ni ja o raketama, nego više o troškovima gradnje raznih zgrada zbog čega proziva Bašić - ovo je bio samo klasičan primjer kako Bašić prenosi ili citira "točne ili istinite ili transparentne" informacije. Dovoljna je čak i jedna suvišna riječ kao u ovom primjeru, pa da promijeni kompletnu sliku, a kao što sam rekao koliko je tek bilo takvih riječi suvišnih ili manjkavih - u njegovim tekstovima o natječajima, zgradama, gradnji, itd.,itd.
vlatka

vlatka

Komentirano: 17.10.2013. | 18:27

10

peace bro's... nećemo valjda o raketama (opet)

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

23.4.2014. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :