Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Emil Cipar

Kolumne

Hrvatska ...was ist das?
Piše: Emil Cipar
Objavljeno: 1.5.2014. u 12:45
Prikaza: 2567
|

Naša prošlost...

Cijena srama

root : Cijena sramaHotel Park(Foto: Emil Cipar)

U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.

"Naša prošlost nije prošla. Odluke koje su nekad donesene i otkrića koja su nekad napravljena, određuju naš život i danas. Povijesno sjećanje je uvijek potvrda osobne savjesti". kazao je to Michael Wrasmann, gradonačelnik općine Charlottenburg-Wilmersdorf u Berlinu, prigodom otkrivanja spomenika Marku Maruliću 27. svibnja 2000.

Blago njemu! On si ove riječi može dopustiti, a da to ne zvuči licemjerno. Neka to pokuša neki gradonačelnik Slavonskog Broda danas. Nemoguća misija.

U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti izazivaju uglavnom negodovanje. Najbolji primjer je zgrada hotela „Park" u samom centru grada. Nekada je bila vizualni identitet grada.

Brojni Brođani u hotelu „Park"proslavili su svoju maturalnu zabavu, a kasnije su u društvu s prijateljima uz prvoklasno jelo i piće, dobru glazbu provodili ugodne trenutke.

Ovaj hotel nekada je bio centar društvenih događanja. Posjetili su ga i u njemu prenoćili i proveli nezaboravne trenutke brojni uglednici iz bivše Jugoslavije.

Ali moderna krađa društvene imovine pod alibi nazivom: privatizacija …učinila je od ove ljepotice u parku Klasije, ruševinu.

Nitko od odgovornih se danas ne srami zbog ovakvog izgleda hotela „Park", jer su eventualni sram dobro naplatili svi koji su ovoj pljački imali svoje prste.

Ipak, srame se brojni nevini građani, oni kojima je ova rugoba svaki dan pred očima.

Za vlasnicu ovog hotela (jedna strana banka) ovo je samo jedna stavka u aktivi. Njena vrijednost je daleko iznad realne tržišne vrijednosti, što odbija eventualne investitore. Ta visoka vrijednost u aktivi vlasnice je cijena srama i cijena obraza svih onih koji su u ovoj pljački sudjelovali.

I ta strana banka ne poznaje sram.

Kako izgleda, Brođanima će njihova prošlost još dugo biti pred očima.

A potvrda osobne savjesti? 

Tko za nju pita danas.

Izvor: Hrvatski glas Berlin

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.5.2014. | 17:07

1

Spominjete da je iznos komunalnih kazni premašio vrijednost nekretnine. Zašto onda ne ide ovrha?
livada

livada

Komentirano: 4.5.2014. | 15:49

2

ispravak netočnog navoda, vlasnik je Uni-glas doo, odnosno naš domaći baja, dragan marić. erste banka samo ima zabilježbu na 2,7 milijuna eura. ako netko misli da ima smisla to otkupiti, uložiti dodatne novce u obnovu, uložiti još novca u obrtni kapital, svake godine pozitivno poslovati, samo naprijed. može grad ili netko drugi ovdje lupati penale do mile volje, neće kune jedne vidjeti. u ovakvim slučajevima treba provoditi konfiskaciju, pa kome se svidjelo, a kome ne. znam, znam, privatno vlasništvo je svetinja i slažem se da ga treba poštivati. ali postoji i nešto što se zove "upravljanje manirom dobrog gospodara", a to ovdje nije slučaj. ili probati s bankom sjesti kao medijator i s dvije strane dogovoriti rješenje koje će svima biti najmanje loše, jer ovdje su svi na gubitku. pa ako treba rušiti, ruši, samo da nije ovako kako je danas...
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 4.5.2014. | 15:38

3

Hutmacher@ ... Ono što rade Njemci u ovakvim slučajevima bi bilo prihvatljivo i za nas Hrvate, no, naš je problem što mi nismo Njemci...Ali, možda, ipak, postoji mogućnost riješavanja tog problema, ako waltera izaberemo za gradonačelnika...On ima riješenja za sve...ali teoretska, jezik mu je poput usrane lopate!
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.5.2014. | 15:25

4

Macane što želiš reći ovom svojom zadnjom objavom? Malo nas se pravi pametnima, malo nas se proglašava pametnima ili nas doista ima jako malo pametnih? Mi te plaćamo, a ti pljuješ po nama. E, ne valj ti ta rabota Macane. I što je tu na kraju sreća? Po stanju u gradu, ne vidim ni najmanjeg razloga sreći. To jedino može biti sreća za nekoge komu voda ide na mlin.
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 4.5.2014. | 15:10

5

walter@ ... S gađenjem odbacujem tvoju tvrdnju kako su neki proglasili Mirka svemogućim. Moram ti reći da si i dalje samo obično smeće, spletkar, koje nije u životu ništa napravilo....no, neprestano se pokušavaš proglasiti pametnim....ali, po tko zna koji put, uvjerili smo se u suprotno...Srećom, takvih poput tebe ima veoma malo u Brodu...
walter

walter

Komentirano: 4.5.2014. | 10:59

6

Je li to moguće da je svemogući Mirko priznao da nešto ne može učiniti. Vidi čuda, on bi sredio ruske naftaše u susjednoj državi, ali ne može jednu zgradicu u ovoj našoj. Neka ti prijedlog da tvoj šupkozborac Kahfrate. Jeste li gdje već objavili popis koraka koje ste poduzeli kako bi riješili ovaj problem?
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 4.5.2014. | 10:25

7

Vidi ti našeg waltera, nije ga dugo bilo i mi smo skoro otupavili i postali neznalice...Ipak, konačno se pojavio da nam, kao Bog s neba, pojasni kako funkcionira država. Pa, i posljednjoj ludi je jasno da kod nas, ali i drugdje u svijetu, glasači na izborima biraju stranku, koja će (najčešće uz koalicijske partnere), formirati parlament. Prijedloge daje Vlada/čitaj: politika, a parlament/kod nas Sabor, raspravlja o prijedlogu Zakona te ga potvrđuje većinom glasova, ili ga, jednostavno, ne izglasa (ali veoma rijetko). Izglasani zakon provodi Vlada...i na to sam mislio kada sam ono pisao. No, ti moraš ljudima pokušati prodati muda pod bubrege. Što se tiče javnih prosvjeda po navedenom pitanju, gradonačelnik bi (ma tko to bio) dobio podršku građana kao i u slučaju Korčula. Ostao je sam, podrške od nikoga, ali je 57.000.000 kuna, ipak, zahvaljujući jedino njemu, ostalo u gradskoj kasi. Kod nas su "zakoni" toliko nedorečeni da bi postupajući po jednom od njih, zasigurno, napravio nešto što bi bilo u koliziji s nekim drugim zakonom. Zakon mora biti precizan. A što se tiče Mirka, kada je on govorio i prosvjedovao protiv nezakonitosti ti si jedino mogao napisati: ciju, ciju...a tako ćeš i nastaviti, zasigurno, do sudnjeg dana. Takvih kao ti, pun nam je ku...fer.
pegaz

pegaz

Komentirano: 3.5.2014. | 12:34

8

walter, daj rješenje kad ga znaš, smatram da bi ga u gradu rado prihvatiti, ali ti samo prodaješ m.... pod bubrege i želiš bar na portalu biti pametan.
pegaz

pegaz

Komentirano: 3.5.2014. | 12:20

9

walter, na tom objektu imaš duplo više zabilježbi nego što objekt vrijedi , tako da bi svako pisanje kazni bio uzaludan posao i trošak koji bi opet pao na teret građana.
walter

walter

Komentirano: 3.5.2014. | 11:12

10

@šeširdžija - da mi imamo pravog gradonačelnika, iznos kazni za komunalni nered bi se popeo dotle da bi grad već godinama bio vlasnik Korčule, ops ne Korčule nego Parka. Čak bi se i u ovoj smušenoj državi našlo načina stati na kraj ovakvom javašluku. No, oni koji to trebaju raditi su oni koji svakodnevno vrše devastaciju gradskog prostora, gradskog proračuna, gradske kase .......

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
I umjesto zastave sa srpom i čekićem u ruci u prvom redu ustanika i gnjevnika, ona je, slijedeći glas razuma, u „oganj borbe“ poslala najprije svoje učenice. Neka mladi osjete u praksi kako izgleda borba za kruh bez motike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
Ne bih sada o onima koji su u subotu na parkiralištu kod stadiona punili vreće, razvozili ih po keju, gradili zečje nasipe… Oni se nisu pojavljivali na fejsu jednako tako kao i svi oni koji su im donosili hranu, piće, lopate, odjeću…
Kako se branio nasip na fejsu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
Za ostale …kojima je prag osobne taštine previsok i koji nisu u stanju preskočiti vlastitu sjenu …dovoljno bi bilo objaviti izvor pod punim nazivom i ime autora, naravno.
Zavist moraš zaraditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
Privilegirani su oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na strani pobjednika. Oni imaju hummera i audija 6. Njihovo stambeno pitanje nije upitno i oni ne primjećuju potres koji trese društvo.
Imaš šator, vrati stan
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
Zakoni u zemlji koja je na 85. mjestu po stanju slobode medija su takvi da veliku bijelu pticu ne smiješ nazvati guskom, jer bi to moglo velikoj bijeloj ptici nanijeti duševnu bol
A duša boli
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

23.4.2014. | 11:20
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni za šminku

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

14.1.2014. | 21:50
Ako ste mislili da pratnja invalida ne mora plaćati ulaz, ili da i oni imaju barem popust onda se grdno varate. Pratnja invalida na Brodskim bazenima plaća punu cijenu!!!
Bazeni za šminku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
Na Svjetski dan smijeha smijem se svemu ovome, ali na Svjetski dan plača, moći ću zbog ovoga i svjetski plakati. Kakonćemo djeci za dvadeset godina pojasniti ovo naše današnje ponašanje.
Rasturio sam se od smeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti
Svi smo mi Marinko Krpan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
Molio bih vas da me za Blagdan ljubavi oslobodite straha kako će se iz konzerve i tada pojaviti Boro Stipić. Rekoh već …Božić mi je posebno važan i ima za mene posebno značenje, pa ga ne bih htio kvariti raznoraznim tumačenjima iz bilo koje Biblije. Ne bih previše o tome, ali o l
Kada ću opet moći otvoriti paštetu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
…jer me sadašnje stanje podsjeća na 1993. u Hrvatskoj. Po cijeloj državi, njenom slobodnom dijelu …pale se i dižu u zrak srpske kuće, ruše pravoslavne crkve...
Zbog čega sam PROTIV
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
Ali ipak …kad „Večernjak“ nešto objavi onda je to zakon. Pogotovo je zakon kad Građanska inicijativa to pripiše sebi u zasluge. Ali najveći zakon je kada to bude objavljeno i komentirano na fejsu …ej čovječe! …bilo na fejsu …jes' vidio!?
Hoće li Hrvatska tužiti RS?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
A sad …što izgleda više kao mafijaš nego kao političar to se začas da promijeniti. Za pregršt kuna naći će se netko tko ima stila, a nema novaca i tko će Tomi savjetovati da se kani zlatne ogrlice i 'amera, jer je to „antiprotivno“ imidžu današnjeg političara svjetskog formata.
Od kazan'ce do praznih obećanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
Kad sam uvidio da fejs ne radi nisam u početku znao što ću sa sobom. Ugasio sam računalo i hodao po stanu k'o muva bez glave. Vidio sam da tu stanuju još neki ljudi. Kasnije sam doznao da su mi to žena, dvoje djece i punica. Dobri neki ljudi …moglo bi se s njima živjeti.
Ništa nas ne smije iznenaditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13
Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari
Ono malo duše

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
-Nećete vjerovati, ali ovo je sve predvidio prije 18 godina naš tadašnji kolumnist Emil Cipar (slijedi link na ovu današnju kolumnu). Dokaz je to da je SBplus i tada pisao istinu i samo istinu …tako mi Bog pomogao.
U babinje kod princa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :