Kolumne : Hrvatska ...was ist das?

Emil Cipar

Kolumne

Hrvatska ...was ist das?
Piše: Emil Cipar
Objavljeno: 14.1.2014. u 21:50
Prikaza: 6390
|

Socijalno hladni

Bazeni za šminku

root : Bazeni za šminkuIlustracija

Ako ste mislili da pratnja invalida ne mora plaćati ulaz, ili da i oni imaju barem popust onda se grdno varate. Pratnja invalida na Brodskim bazenima plaća punu cijenu!!!

SLAVONSKI BROD Imamo bazene! … slavodobitno je uzviknuo gradonačelnik Mirko Duspara dr. med. nakon što su Brodski bazeni konačno otvoreni.

- Imamo Hrvatsku! …uzviknuo je, isto tako slavodobitno, predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman prije više od dva decenija.

I jedan i drugi bili su u pravu. Imamo i jedno i drugo.

Platili smo javni WC na korzu koji ima samo jedan mali nedostatak, naime, ne služi nikakvoj nuždi.

I to bilo sasvim u redu. Gordo zvuči i jedno i drugo …mogao bi čovjek skoro biti ponosan.

Kažem: mogao bi (konjuktiv)ali možemo li stvarno biti ponosni na ono što imamo. Možemo li biti ponosni na socijalnu neosjetljivost i potpuni nedostatak ljubavi prema bližnjima koji je postao naša karakteristika.

O državi ne bih ovdje. Napisano je brdo toga, navedeno bezbroj primjera, ali i dalje se socijalno najugroženiji bešćutno izbacuju iz nekada njihovih kuća i stanova. I dalje se dijele otkazi neposlušnima. I dalje se na sve rjeđa radna mjesta primaju kumovi i rođaci.

Ja bih danas rekao nešto o Brodskim bazenima, životnom djelu gradonačelnika Mirka Duspare.

Nema sumnje …može biti ponosan što je u vremenu najveće gospodarske krize ipak izgradio te prijeko potrebne bazene. Istina ne mora ih on platiti od svoje skromne plaće, učinit ćemo to mi, jednako tako kao što smo platili javni WC na korzu koji ima samo jedan mali nedostatak, naime ne služi nikakvoj nuždi.

Ali …ima se, a to je ipak najvažnije.

Gradonačelnik može biti ponosan i na činjenicu da je stvorio nekoliko novih radnih mjesta koja su itekako prijeko potrebna. Da će na taj način stvoriti novu rupu u proračunu …tko te pita. Važno je da se lova obrće.

I da ne duljim više. Puno je toga što je u svojim mandatima stvorio Mirko Duspara i na čega on može biti vrlo ponosan.

Primjer bezosjećajnosti bez presedana u civiliziranom svijetu

Tako sigurno može biti ponosan i na dosjetljivost kako izvući i zadnju kunu iz džepa onima socijalno najugroženijim …invalidima.

Od bezbroj modela koji postoje u civiliziranom svijetu u dvadeset i prvom stoljeću, uprava Brodskih bazena je izabrala najgori i najnesocijalniji 

Vjerovatno vam je poznato da se cijene korištenja bazena odnose na dvije grupe građana. Osobe s invaliditetom spadaju u onu drugu grupu, zajedno sa umirovljenicima, djecom, studentima i dr. Znači 10,00 kn za sat, 15,00 kn za dva sata itd.

Super! Mirko ima srce za invalide i na takvog gradonačelnika mogu čak i građani biti ponosni. Čovjek misli na invalide. 

Ali …invalidi ne mogu bazene koristiti bez pratnje. Pratnja im je nužna kao što su im nužna kolica i ostala pomagala.

Ako ste mislili da pratnja invalida ne mora plaćati ulaz, ili da i oni imaju barem popust onda se grdno varate. Pratnja invalida na Brodskim bazenima plaća punu cijenu!!!

Znači invalidi moraju umjesto 20,00 kn, platiti 30,00 kn za jedan sat korištenja bazena. Primjer bezosjećajnosti bez presedana u civiliziranom svijetu.

Uz to dolazi još da je invalidima sat korištenja bazena premalo. Svlačenje, oblačenje… oduzmu puno vremena, pa ga onda za kupanje ništa ni ne preostane.

Od bezbroj modela koji postoje u civiliziranom svijetu u dvadeset i prvom stoljeću, uprava Brodskih bazena je izabrala najgori i najnesocijalniji, baš kao što je i državna uprava to učinila na nacionalnoj razini.

Imamo Hrvatsku, imamo bazene …ali možemo li biti na njih ponosni!

Naša vrijednost mjeri se po tome kako se odnosimo prema socijalno najosjetljivijima i onima koji su ovisni o našoj pomoći.

Ps: Napomena za jezičnu policiju: poznato mi je kako u gramatici hrvatskog standardnog književnog jezika nema konjunktiva kao u drugim jezicima, gdje služi za izražavanje želje, pretpostavke, mogućnosti i blage zapovjedi. Zbog nepostojanja konjunktiva poslužih se staroštokavicom.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivance

ivance

Komentirano: 26.2.2014. | 7:20

1

Nitko nije ni primijetio da je nakon izgradnje bazena ( koji su mi super) skočio prirez u gradu Sl. Brodus sa 8 na 12 %. Osobno mi ne smeta jer se i koristim bazenom, ali ćudi me da to nitko nije komentirao od onih s malim plaćama. Iako to možda nije zbog bazena, ali evo poklopilo se.
paur

paur

Komentirano: 15.1.2014. | 17:39

2

Ovo sam slutio.....Kad treba nekoga pokopati, popljuvati...oklevetati.... raspravljat i filozofirati o glupostima komentara i komentatora ko u priči....al kad se pojavi jedna životna, realna tema oko koje nešto i nekako treba odraditi, dići glas u ime slabijih komentatori i veleumnici odsutni. Emilu svalka čast i skidam svoju kapu do vodomjera.
Stipe

Stipe

Komentirano: 14.1.2014. | 23:22

3

Polako Emile. Za izgraditi bazene treba godinu, dvije, ali za izgraditi pravilan odnos prema osobama s posebnim potrebama i prema drugim civilizacijskim dosezima, trebat će desetljeća. Duspara je napravio prvi korak, dao je sagraditi bazene, ali valjda ne očekuješ od njega da izgradi i napredne međuljudske odnose kada to od njega ne očekuju ni njegovi najvatreniji zagovornici. Valja pričekati nekog novog Mirka koji će imati posebne mistriju i fanglu za naprednu socijalnu nadogradnju. Mada, ako mene pitaš, naše društvo je doseglo svoj plafon i za sada nema kapaciteta za daljnji razvoj.
paur

paur

Komentirano: 14.1.2014. | 22:27

4

Svaka čast gosn Cipar..... svrhovit osvrt ....ajmo virovat da će vas netko ćuti.
spartakus

spartakus

Komentirano: 14.1.2014. | 22:21

5

Odličan tekst!
gavro

gavro

Komentirano: 14.1.2014. | 22:00

6

BEZMALO dobar tekst

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lezi lebe da te jedem

Ustajte vi prezreni na svijetu, ili…

Lezi lebe da te jedem

6.6.2014. | 15:00
I umjesto zastave sa srpom i čekićem u ruci u prvom redu ustanika i gnjevnika, ona je, slijedeći glas razuma, u „oganj borbe“ poslala najprije svoje učenice. Neka mladi osjete u praksi kako izgleda borba za kruh bez motike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se savski nasip branio na fejsu

Nadčovječna borba ...jedna druga

Kako se savski nasip branio na fejsu

24.5.2014. | 0:04
Ne bih sada o onima koji su u subotu na parkiralištu kod stadiona punili vreće, razvozili ih po keju, gradili zečje nasipe… Oni se nisu pojavljivali na fejsu jednako tako kao i svi oni koji su im donosili hranu, piće, lopate, odjeću…
Kako se branio nasip na fejsu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

Zabranjena pitanja

Udbaš Cipar: 'Eeee moj Waltere'

16.5.2014. | 0:04
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
Nije mi baš sasvim jasno što je toliko raspalilo našeg Waltera, ali očito su mu živci jako tanki jer čita i ono što nisam napisao. Tako čita i neku tobožnju zabranu njegovih umnih komentara. Sad: nije baš rekao zabranu, ali „prozivanje“ i „ušutkivanje“ je negdje uočio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

S lokalnog na lokalni - portal

Sućut dobiješ gratis, a zavist moraš zaraditi

10.5.2014. | 16:16
Za ostale …kojima je prag osobne taštine previsok i koji nisu u stanju preskočiti vlastitu sjenu …dovoljno bi bilo objaviti izvor pod punim nazivom i ime autora, naravno.
Zavist moraš zaraditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaš šator vrati stan

Pola stoljeća poslije

Imaš šator vrati stan

7.5.2014. | 13:45
Privilegirani su oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na strani pobjednika. Oni imaju hummera i audija 6. Njihovo stambeno pitanje nije upitno i oni ne primjećuju potres koji trese društvo.
Imaš šator, vrati stan
SBplus.hr, Slavonski Brod : A duša boli

Zločin i kazna

A duša boli

6.5.2014. | 0:04
Zakoni u zemlji koja je na 85. mjestu po stanju slobode medija su takvi da veliku bijelu pticu ne smiješ nazvati guskom, jer bi to moglo velikoj bijeloj ptici nanijeti duševnu bol
A duša boli
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena srama

Naša prošlost...

Cijena srama

1.5.2014. | 12:45
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti, uglavnom, izazivaju negodovanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fejs je zakon, sve drugo je passe

Zbog 'prijatelja'

Fejs je zakon, sve drugo je passe

23.4.2014. | 11:20
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah ta sveta Klara

Vino koje ima dušu

Ah ta sveta Klara

18.4.2014. | 10:50
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
Sâm obraditi, sâm popiti, sâm prodati višak… to je moto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasturio sam se od smeha

Povodom Svjetskog dana smijeha

Rasturio sam se od smeha

10.1.2014. | 23:15
Na Svjetski dan smijeha smijem se svemu ovome, ali na Svjetski dan plača, moći ću zbog ovoga i svjetski plakati. Kakonćemo djeci za dvadeset godina pojasniti ovo naše današnje ponašanje.
Rasturio sam se od smeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo mi Marinko Krpan

Romi, cigani i novinari

Svi smo mi Marinko Krpan

28.12.2013. | 16:16
Zbog čega su brodski novinari ignorirali brodske Rome, a favorizirali brodskog gradonačelnika ostaje otvoreno pitanje na koje kolege moraju sami odgovoriti
Svi smo mi Marinko Krpan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koji dom je spreman HSK

…što je Hrvat bez brkova?

Za koji dom je spreman HSK

11.12.2013. | 10:30
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
Jer ako je urlikanje na stadionu Za dom – spremni! nevina reminiscencija na stvaralački opus Ivana pl. Zajca, a ne zazivanje pogromaškog duha Endehazije, zbog čega je onda staro hrvatsko pismo ćirilica manje važno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

Pitanje uredništvu SBplusa

Kada ću opet moći otvoriti paštetu?

2.12.2013. | 13:30
Molio bih vas da me za Blagdan ljubavi oslobodite straha kako će se iz konzerve i tada pojaviti Boro Stipić. Rekoh već …Božić mi je posebno važan i ima za mene posebno značenje, pa ga ne bih htio kvariti raznoraznim tumačenjima iz bilo koje Biblije. Ne bih previše o tome, ali o l
Kada ću opet moći otvoriti paštetu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega sam PROTIV

ZA, ili PROTIV

Zbog čega sam PROTIV

21.11.2013. | 15:50
…jer me sadašnje stanje podsjeća na 1993. u Hrvatskoj. Po cijeloj državi, njenom slobodnom dijelu …pale se i dižu u zrak srpske kuće, ruše pravoslavne crkve...
Zbog čega sam PROTIV
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može da bude al' ne mora da znači

Hoće li Hrvatska tužiti RS?

Može da bude al' ne mora da znači

6.11.2013. | 0:04
Ali ipak …kad „Večernjak“ nešto objavi onda je to zakon. Pogotovo je zakon kad Građanska inicijativa to pripiše sebi u zasluge. Ali najveći zakon je kada to bude objavljeno i komentirano na fejsu …ej čovječe! …bilo na fejsu …jes' vidio!?
Hoće li Hrvatska tužiti RS?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od praznih obećanja do pune kazan'ce

SDP-ovci biraju

Od praznih obećanja do pune kazan'ce

2.11.2013. | 18:30
A sad …što izgleda više kao mafijaš nego kao političar to se začas da promijeniti. Za pregršt kuna naći će se netko tko ima stila, a nema novaca i tko će Tomi savjetovati da se kani zlatne ogrlice i 'amera, jer je to „antiprotivno“ imidžu današnjeg političara svjetskog formata.
Od kazan'ce do praznih obećanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani spremni

Ništa nas ne smije iznenaditi

Brođani spremni

23.10.2013. | 0:04
Kad sam uvidio da fejs ne radi nisam u početku znao što ću sa sobom. Ugasio sam računalo i hodao po stanu k'o muva bez glave. Vidio sam da tu stanuju još neki ljudi. Kasnije sam doznao da su mi to žena, dvoje djece i punica. Dobri neki ljudi …moglo bi se s njima živjeti.
Ništa nas ne smije iznenaditi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragan Jelić bliže ljudima

Zrno je klicu zametnulo

Dragan Jelić bliže ljudima

17.10.2013. | 12:35
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
Plemenitost i pošten politički razum treba tražiti negdje drugdje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je ostalo ono malo duše?

Naš kolumnist pita:

Gdje je ostalo ono malo duše?

22.8.2013. | 13:13
Stvarne probleme metemo pod tepih, kako bi napravili mjesta za nepotrebne stvari
Ono malo duše

O čemu razbijamo glavu

U babinje kod princa

7.8.2013. | 0:05
-Nećete vjerovati, ali ovo je sve predvidio prije 18 godina naš tadašnji kolumnist Emil Cipar (slijedi link na ovu današnju kolumnu). Dokaz je to da je SBplus i tada pisao istinu i samo istinu …tako mi Bog pomogao.
U babinje kod princa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Bazeni - usporedba brodskih s vinkovačkim...

Tragom upita čitatelja

Bazeni - usporedba brodskih s vinkovačkim...

20.4.2011.
Nemamo namjeru upuštati se u tehničku ili estetsku valorizaciju projekata

Uspoređujemo

Bazeni Slavonski Brod najbolji su i najljepši u RH?!

15.7.2013.
Koliko su brodski bazeni bolji u odnosu na druge bazenske komplekse u Hrvatskoj,
SBplus.hr, Slavonski Brod : O neodgoju dijela brodske djece

Brodportal piše

O neodgoju dijela brodske djece

9.10.2013.
Ako je suditi prema sve većoj brojnosti posjetitelja, slavonskobrodski bazeni na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevno, Brodski bazeni imali 278 posjetitelja

Rade 40 dana

Dnevno, Brodski bazeni imali 278 posjetitelja

5.11.2013.
Na Brodskim bazenima, od otvorenja do danas, zabilježeno je 11 150 posjetitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Big Brother 'Bazeni Slavonski Brod'

Informiranje, a ne nadzor

Big Brother 'Bazeni Slavonski Brod'

6.3.2012.
Izvođač radova je to učinio, isključivo, u želji da promptno informira građane (
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako izgledaju Brodski bazeni danas

FOTO: Vijuš 12. 11. 2012.

Ovako izgledaju Brodski bazeni danas

12.11.2012.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeno prvo punjenje vode u Brodskim bazenima

Unatoč svemu i 'njima'

Završeno prvo punjenje vode u Brodskim bazenima

27.4.2013.
SBplus je neslužbeno saznao kako će cijene, po kojima će Brođanke i Brođani moći
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi vikend 1016 posjetitelja

Bazeni Slavonski Brod

Prvi vikend 1016 posjetitelja

29.9.2013.
U petak od 12 do 22 sata, u bazene je ušlo 238 posjetitelja, u subotu ih je bilo
SBplus.hr, Slavonski Brod : U osam dana više od dvije tisuće kupača

Na Brodskim bazenima

U osam dana više od dvije tisuće kupača

7.10.2013.
Voda je odlična, sve je čisto, osoblje ljubazno - kažu kupači
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 60 godina Slavonski Brod ima plivački klub

Zahvaljujući bazenima

Nakon 60 godina Slavonski Brod ima plivački klub

11.10.2013.
Novozaposleni u plivačkom klubu, kineziolozi, treneri Kristina Mijić i Ivan Bili

'Neka cvjeta tisuću cvjetova'

Na istim bazenima dvije škole plivanja

12.10.2013.
Vjerojatno, kako bi njihovih dvoje VSS i četvero SSS stručnjaka za korisnu upotr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popis programa na Bazenima Slavonski Brod

Na jednom mjestu

Popis programa na Bazenima Slavonski Brod

15.10.2013.
Za sve dodatne informacije građanke i građani trebaju se javiti na recepciju Gra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li Bazeni hladni, prazni i bez duše ?

Kritike ili objede

Jesu li Bazeni hladni, prazni i bez duše ?

4.1.2014.
standard ljudi u cijeloj Slavoniji, pa tako i u Slavonskom Brodu, ispod je prosjeka Hrvatske, što se odražava i na broj korisnika bazena. Posljedično toj činjenici, cijena ulaznica i jeste tako mala, a proračunska stavka za održavanje bazena tako velika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren fitness studio Gymnasium

U sklopu BSB

Otvoren fitness studio Gymnasium

11.1.2014.
Gradski bazeni Slavonski Brod, dobili novi funkcionalni sadržaj
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :