Kolumne : Friedrichdorferica

Objavljeno: 5.6.2013. u 12:05
Prikaza: 22448
|
Autor: Simonida Tarbuk

Indijanci kažu:

'Zemlja je naša majka'

root : 'Zemlja je naša majka'

Svaki sedmi stanovnik planete odlazi na spavanje bez obroka , a više od 20 tisuća djece mlađe od pet godina dnevno umire od gladi.

Svijet danas obilježava Međunarodni dan zaštite okoliša uz godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu, 1972.godine, posvećene okolišu, na temelju koje je i pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

"Veliki duh je u svim stvarima: on je u zraku koji udišemo, on je naš otac, a Zemlja je naša majka".

U proteklih 40-ak godina ova je manifestacija postala jedan od najvažnijih mehanizama i instrumenata kojima Ujedinjene nacije podižu svijest o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće teme i probleme današnjice, potičući svakog stanovnika planete na aktivan odnos prema vlastitom okolišu, ali i na preuzimanje odgovornosti za očuvanje prirode.

Kako je izvijestila Agenicija za zaštitu okoliša, ove je godine naglasak na otpadu od hrane, a cilj je senzibilizirati javnost, ali i ponuditi smjernice i savjete kako smanjiti takvu vrstu otpada. Jer, podaci su zastrašujući i kažu kao svake godine u svijetu propadne oko 1,3 milijarde tona hrane što predstavlja gotovo trećinu ukupno proizvedene hrane u svijetu.

Istovremeno, svaki sedmi stanovnik planete odlazi na spavanje bez obroka , a više od 20 tisuća djece mlađe od pet godina dnevno umire od gladi. Osim toga, svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš, koristeći 25 posto ukupno naseljene površine Zemlje i čak 70 posto ukune količine potrošnje vode Paradokslano je kako je upravo industrija hrane jedan od najvećih suvremenih zagađivača prirode, ali i neprijatelj broj jedan kada je riječ o pomoru biološke raznolikosti.

Spriječavanje nastanka otpada od hrane počinje već odlaskom po namirnice, a nastavlja se u kućanstvu pravilnom upotrebom i pohranjivanjem hrane i prehrambenih proizvoda. Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom kupovinom i uporabom namirnica, kroz akciju će se nastojati apelirati i na sve veći broj gladnih kroz organiziranje humanitarnih akcija i doniranje namirnica dobrotvornim ustanovama. Tako ćemo pomoći socijalno najugroženijim skupinama stanovnika, ali i dugoročno sačuvati planetu.

Jer, svi smo mi dio zemlje, tvrde i najveći čuvari prirode, drevni prastanovnici Američkog kontinenta, Indijanci. "Veliki duh je u svim stvarima: on je u zraku koji udišemo, on je naš otac, a Zemlja je naša majka. Ona nas hrani. Stoga, ono što stavimo u nju, ona nam sa zahvalnošću vraća".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

Najvrjednija ljudska emocija

Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

13.2.2013. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni svi isti?

Ovdašnji političari

Jesu li oni svi isti?

23.1.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbore spremni

Na startnoj crti

Za izbore spremni

2.1.2013. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet ti drhte ramena moja malena...

16 dana aktivizma

Opet ti drhte ramena moja malena...

24.11.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :