Kolumne : Friedrichdorferica

Objavljeno: 24.11.2012. u 10:45
Prikaza: 2663
|
Autor: Simonida Tarbuk

16 dana aktivizma

Opet ti drhte ramena moja malena...

root : Opet ti drhte ramena moja malena...

Opet ti drhte ramena moja malena, opet sam ti nešto kriv, zašto skrivaš lice zbog masnice koja se i ne vidi. Ti znaš kad sam nervozan planem, pa mi ruka poleti, ali te moje tamne strane, ne znače da te ne volim...

Napisao je tako 2002.godine, zgrožen saborskom raspravom o ženskim pravima, Mile Kekin, i pjesmu poklonio aktivisticama kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Iznimno važnih 16 dana, od nedjelje, 25. studenog do 10. prosinca, svijet će, kao i predstavnici relevantnih institucija i ove godine, nešto malo više od dva tjedna, posvetiti sve prisutnijoj temi i globalnom problemu - nasilju nad ženama.

Značajan broj muškaraca u Hrvatskoj smatra kako je ženi mjesto u kući.

Zvuči potpuno nevjerojatno, ali je, na žalost, istinita poražavajuća činjenica kako i u 21. stoljeću, još uvijek, raspravljamo s pozicije iz koje je vidljivo kako evolucija u nekim segmentima nije učinila puno. Neka mi oproste oni kod kojih je napredak i pomak k boljem vidljiv, a ima ih. Na sreću. Poražavajuće zvuči nedavno utvrđen statistički podatak, prema kojem značajan broj muškaraca u Hrvatskoj smatra kako je ženi mjesto u kući. Vjerojatno će značajan broj istih tih na ovo odmahnuti rukom i reći kako se žene nemaju pravo žaliti sve dok ih ne tuku.

'16 dana' u kojima dominiraju teme nasilja nad ženama, svijet je organizirano počeo obilježavati prije 10 godina s namjerom osvješćivanja problema, jer, brutalna istina glasi kako gotovo da i nema zajednice u kojoj istovremeno nema nekog od oblika nasilja nad ženama.

Statistika zvuči brutalno

Statistika, izražena golim brojkama, zvuči još brutalnije i kaže kako se svake godine u Hrvatskoj prijavi od 11 500 do 17 500 počinitelja nasilja u obitelji, pri čemu je žena žrtva u 64 do čak 71 posto slučajeva.

'16 dana' čije će obilježavanje startati u nedjelju, 25.studenoga, neće riješiti problem, ali će pomoći da ga postanemo svjesni. Datum početka akcije, pod zajedničkim nazivom '16 dana aktivizma' nije odabran slučajno, kao ni svi naredni dani u mjesecu prosincu.

'16 dana' čije će obilježavanje startati u nedjelju, 25.studenoga, neće riješiti problem, ali će pomoći da ga postanemo svjesni.

25. studenog je 'Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama', u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je ubio diktator Rafael Trujilo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Sestre Mirabel, do trenutka smrti, djelovale su kao žestoke aktivistice i protivnice diktatorskog režima Truila.

1.prosinca je 'Svjetski dan borbe protiv AIDSA'; bolesti za koju medicina još uvijek nije pronašla lijek, bolesti o kojoj i danas, unatoč informiranosti i educiranosti, vladaju brojne predrasude, koje bolesnici s HIV virusom svakodnevno osjećaju na vlastitoj koži. Problem Aidsa u zemljama trećeg svijeta još se uvijek povezuje i s iznimno prisutnim obiteljskim nasiljem, odnosno takozvanim silovanjem u braku, koje je, u određenim dijelovima svijeta, dozvoljeno, ili se nalazi u takozvanoj sivoj zoni, istoj onoj u kojoj, o onome što jeste, a što nije dozvoljeno, odlučuje, uglavnom, muškarac. Upravo stoga i ovo je jedna od prilika za podizanje svijesti o problemima vezanim uz Aids.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

3.prosinca je 'Međunarodni dan invalida i svih hendikepiranih osoba', skupine koju svijet, posebno onaj njegov manje razvijeni dio, još uvijek ne prihvaća kao ravnopravne članove društva. Poražavajući su i podaci koji tvrde kako je, iz godine u godinu, sve veći broj zlostavljanih žena invalida, kojima je zlostavljača daleko teže prijaviti, jer o njemu, u pravilu, ovisi i njihova egzistencija.

6. prosinca godišnjica je Montrealskog masakra ( 1989. Marc Lepin, naoružan poluautomatima i noževima ubio je 14, ranio devet žena i četiri muškarca na montrealskom sveučilištu, smatrajući kako su oni krivi što se nije uspio upisati na fakultet). I na kraju,

Stručnjaci, koji se bave ovim problemom, procjenjuju kako žene u dobi od 15 do 44 godine života imaju veći rizik da dožive silovanje i obiteljsko nasilje, nego rak, prometnu nesreću ili malariju.

10. prosinca je 'Međunarodni dan ljudskih prava' i posljednji od 16 dana aktivizma. Prekretnica je to u suvremenoj civilizaciji i društvu, sjećanje na godinu 1948. i dan kada su se nacije svijeta, po prvi put u novijoj povijesti, udružile sa zajedničkim ciljem - zaustavljanje genocida učinjenog u vrijeme Drugog svjetskog rata. Toga je dana donesena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, dokument koji predstavlja osnovnu filozofiju, ali i zajednički standard koji bi trebale postići sve nacije i svi narodi svijeta, a koji govori o težnji društva da učenjem i odgojem doprinese poštivanju prava i osobnih sloboda svih nas.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" povezujući simbolički više datuma, želi poručiti kako su ženska prava, a jedno od njih svakako je i pravo na život bez nasilja, ujedno i ljudska prava. Prema podacima kojima raspolaže UN, rodno uvjetovano nasilje pogađa više od 70 posto žena u svijetu. Procjenjuje se, također, kako u svijetu svaka peta žena doživi silovanje ili pokušaj silovanja.

Osim toga stručnjaci, koji se bave ovim problemom, procjenjuju kako žene u dobi od 15 do 44 godine života imaju veći rizik da dožive silovanje i obiteljsko nasilje, nego rak, prometnu nesreću ili malariju.

Zbog svega toga, ali i činjenice kako su žene puno više od ukrasa svijeta te kako bez njih istog tog svijeta ne bi ni bilo, uoči narednih '16 dana' u kojima ćemo se, kroz brojke i slova, kroz akcije i okrugle stolove, suočiti s brutalnom istinom koja nam, kao društvu i pripadnicima ljudske rase - one kojoj bi empatija, ali i poštovanje svakog živog bića, trebale biti imanentne - ni malo neće ići u prilog, razmislite i zapitajte se, u kakvom to svijetu živimo?

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemlja je naša majka'

Indijanci kažu:

'Zemlja je naša majka'

5.6.2013. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

Najvrjednija ljudska emocija

Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

13.2.2013. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni svi isti?

Ovdašnji političari

Jesu li oni svi isti?

23.1.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbore spremni

Na startnoj crti

Za izbore spremni

2.1.2013. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :