Kolumne : Friedrichdorferica

Objavljeno: 13.2.2013. u 12:12
Prikaza: 2554
|
Autor: Simonida Tarbuk

Najvrjednija ljudska emocija

Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

root : Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

Iako ga svi, uglavnom, povezuju s rimskim svećenikom koji je odbio poslušnost caru Klaudiju, i potajno, ceremonijama vjenčanja slavio ljubav, čak ni povjesničari nisu sigurni od kada i zašto slavimo Valentinovo. Ipak, kako to već ide u svijetu globalizacije, 14.veljače, uzduž i poprijeko globusa, pokazat ćemo kako smo homo kič-potrošač i kako "all we need is love".

Zagrebemo li dublje u povijest, daleko prije nego li se kršćanstvo ustoličilo kao središnja religija Rimskog carstva, 14. i 15. veljače, drevni su Rimljani slavili Luperkalije, blagdan božice Junone, zaštitnice braka i kućnog ognjišta i tako raspojasanim, hedonističkim "partyima" obilježavali ljubav i svetu vezu između muškarca i žene. Osim nepoznatih i nedefiniranih datuma, nije sasvim poznato ni kojem Valentinu pripisati zasluge, jer, navodno ih je bilo više, u isto vrijeme i svi su bili svećenici. Obzirom da nijedan nije pouzdani zaštitnik zaljubljenih, početke kulta slavljenja Dana zaljubljenih valja tražiti, kažu povjesničari, s druge strane, na području Velike Britanije. Britanci su, od kada znaju za sebe, na neki način slavili ljubav i to ne potaknuti starorimskim legendama, nego takozvanim "ptičjim vjenčanjem" koje priroda priprema 14.veljače, a koje je izvjesni kroničar kroz stihove o ljubavi, službeno prvi puta obilježio 1450.godine.

Gledajući buđenje prirode, ljubav ptica, izražen kroz cvrkut, običaj se počeo širiti Europom, počele su se slati anonimne čestitke od prešanih visibaba, dijelile su se jabuke, pjevale pjesmice o Svetom Valentinu, ali i zaljubljivalo. Slične običaje od pamtivijeka njeguju i sjeverozapadni krajevi Hrvatske, posebno Zagorje, gdje su roditelji oduvijek, 14.veljače, nagovarali djevojčice da u grmlju oko kuće traže raspjevane "ptičeke", koji su simbolizirali pronalazak ljubavi i potencijalnog partnera.

U središnjoj Istri 14. veljače žene nisu prele, jer su vjerovale kako će ih sveti Valentin zaštititi od svih nevolja, ali se i pobrinuti za sreću u ljubavi. Kako su se na Valentinovo ženile ptičice, 14. veljače pekli su se kolačići u obliku ptica, koje su djevojke, potom, poklanjale onima koje vole. I u Međimurju se za 14. veljače govorilo kako je to dan "kada se ftičeki ženiju", a tim je povodom bio organiziran i mali ritual između djece i starijih. Djeca su bosonoga poslana u šumu ili vrt da traže ptičice, jer samo tako mogu na poklon dobiti crvene čizmice koje označavaju i sreću u ljubavi. U tim hrvatskim krajevima i danas vrijedi praznovjerje koje kaže ako djevojka na Valentinovo ugleda crvendaća, udat će se za mornara. Ukoliko pored nje proleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša. U našim je krajevima manje poznat simbol Valnetinova i buba mara koja, ako ti sleti na ruku, na Valentinovo, sa sobom donosi sreću u ljubavi. S one strane na koju buba mara odleti, djevojci će stići ljubljeni.

Ljubav je, uistinu, jedina emocija zbog koje vrijedi živjeti. Stoga, ukoliko ste još uvijek sami, nastojte ove godine pronaći svoju Valentinu ili Valentina i volite se....

Kako je ljubav bila univerzalna emocija, jezik koji razumiju svi i blagdan koji slave ljubav, vrlo se brzo proširio svijetom, ali i nametnuo niz zajedničkih, svuda prepoznatljivih simbola. Od srca, za koje su stari narodi vjerovali kako je mjesto na kojemu stanuju naše emocije, preko crvenih ruža koje su, navodno, bile najdraže cvijeće Venere, rimske božice ljubavi. Osim toga, crvena je boja vatre, krvi, strasti i energije, čežnje i naravno, ljubavi. Staro vjerovanje kaže kako je ruža dobila crvenu boju nakon što se na njen trn ubola upravo Venera. I grlice su u svim mitologijama i svim regijama, oduvijek pratile zaljubljene. Jer, ne samo da se grlice 14. veljače žene, one su i jedne od rijetkih ptica koje do kraja života ostaju vjerne jednom partneru s kojim do smrti podižu potomke.

Kako bi ipak i Valentinu (bilo to povijesno utemeljeno ili ne) pronašli mjesto i zasluge među legendama, recimo kako povijest tvrdi da je upravo Valentin bio prvi koji je ikada poslao ljubavnu valentinovsku čestitku. Prema određenim izvorima povjesničari su zaključili kako se, čekajući svoje pogubljenje, Valentin zaljubio u djevojku koja ga je posjećivala i koja je bila kćerka zatvorskog čuvara. Prije smrti, želeći se zahvaliti, ali i izraziti osjećaje, Valentin joj je napisao oproštajnu poruku koju je potpisao "s ljubavlju, tvoj Valentin".

Imate li ovih dana sreću da Valentinovo proslavite u društvu voljenoga, vjerujem kako vam je povjesna podloga Dana zaljubljenih najmanje bitna. Ukoliko ste podlegli masovnoj histeriji i šoping groznici, pa odlučili, čisto ikonografije radi, kupiti koje "srčeko", razmislite kako se ljubav ne trži i kako je prilika za poklanjanje svakodnevno. Jer, koliko god zvučalo isprano i poput demagogije, ljubav je, uistinu, jedina emocija zbog koje vrijedi živjeti. Stoga, ukoliko ste još uvijek sami, nastojte ove godine pronaći svoju Valentinu ili Valentina i volite se....

Sretan vam dan zaljubljenih!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemlja je naša majka'

Indijanci kažu:

'Zemlja je naša majka'

5.6.2013. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni svi isti?

Ovdašnji političari

Jesu li oni svi isti?

23.1.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbore spremni

Na startnoj crti

Za izbore spremni

2.1.2013. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet ti drhte ramena moja malena...

16 dana aktivizma

Opet ti drhte ramena moja malena...

24.11.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :