Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 22.10.2021. u 21:00
Prikaza: 2431
|

Piše Husret Hasanović

'Vračara mi je rekla kako ću uskoro poginuti'

root : 'Vračara mi je rekla kako ću uskoro poginuti'Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanim u članku)(Foto: Thinkstock)

Gledanje u dlan, šalicu kave, grah ili žlice, rituali su koji rasprostranjeni i nisu strani skoro nikom. Ali takvi rituali su prije svega unosni, i kroz izvođenje tih rituala vračare ili gatare ostvaruju pravo bogatstvo.

DANAŠNJI modreni čovjek, koji sebe tako naziva, koji živi u modrenom dobu, nikada nije živio u većem blagostanju. Današnjem modernom čovjeku dostupno je skoro sve. Gledano kroz povijest, današnji čovjek ima puno više od svojih predaka. Ima slobodu, mir, izobilje. Nikada lakše i brže nije mogao otputovati gdje poželi. Sve ljepote ovoga materijalnog svijeta su dostupne čovjeku u vrlo kratkom vremenu. 

Ali današnji moderni čovjek nikad nije bio u većoj duhovnoj krizi, ili krizi duha. Koliko puta smo sretali ljude za koje naizgled mislimo da su sretni, da imaju uređen život, a kad smo saslušali njihove priče, stvorili smo posve drugu sliku o toj osobi. 

Ako se prisjetimo samo naših očeva ili djedova, kazat ćemo kako oni nisu imali niti blizu od onog što mi danas imamo. I kazat ćemo kako su oni, iako nisu imali što mi imamo, bili sretniji i zadovoljniji.

Današnji čovjek, kada upadne u opasno polje krize duha, postaje nepredvidiv. Može skoro svašta učiniti. Vidjeli smo prije mjesec dana kako je jedan otac ubio svoju djecu. Svi smo se zgražali i osuđivali, ali rijetki su propitivali razloge toga. 

Današnji čovjek naučen je da skoro sve ima odmah i da skoro sve može rješavati materijalnim stvarima, prije svega novcem. I kad zapadne u krizu duha, pokušava iznaći rješenje tražeći pomoć. Ustvari, je li moguće sve probleme rješavati preko drugih ljudi, ili da nam rješavaju drugi ljudi? Nikad da se zapitamo zašto ga, ukoliko imamo problem, ne probamo sami riješiti? Zašto ne pristupimo tom problemu s malo dubljom analizom i probamo razotkriti uzroke samog problema. 

Današnji čovjek, kada upadne u opasno polje krize duha, postaje nepredvidiv. Može skoro svašta učiniti. Vidjeli smo prije mjesec dana kako je jedan otac ubio svoju djecu. Svi smo se zgražali i osuđivali ga, a tek rijetki su propitivali razloge toga. 

Današnji čovjek kao da ne umije pronaći balans između materijalnog i duhovnog. Ili ne uspijeva spoznati kako u njemu treba postojati i duhovno zadovoljavanje potreba. Ili ga je previše zaokupio ovaj materijalni svijet.

Bilo kako bilo, kada se nađe u takvoj vrsti problema, čovjek traži pomoć. Danas imamo i ustanove koje nude takve vrste usluga i pomoći. Uz njih postoje i alternativni medicinari koji, pak, nude svoje dijagnoze i svoje terapije. Svakako, najpoznatije su gatare, vračare, nadriliječnici i ostali šarlatani takvog posla. 

Svaki se čovjek može naći u problemu i tražiti učinkovitu pomoć za probleme koje ima. Uglavnom, svakom čovjeku takve problem prouzročili su drugi ljudi. Skoro nikada, čovjek neće priznati kako je možda i sam krivac za svoje probleme. 

I onda čujemo savjete: Moli se i neće ti ništa biti, idi u crkvu, džamiju ili Božju kuću i sve će proći. Ili, nemoj u to vjerovati i ništa ti neće biti. Mada, na taj način obično se problemi ne riješe.

Slijedi potraga za vračarama ili vidovnjacima. Gledanje u dlan, šalicu kave, grah, žlice… rasprostranjeni su rituali koji skoro nikom nisu strani. Međutim, takvi rituali su prije svega unosni za vračare i druge jer putem njih ostvaruju pravo bogatstvo. 

Barem jednom u životu susreli smo se negdje s tekstom: „Skidam uroke, vraćam voljenu osobu, oslobađam vas od đavola, spajam vas s anđelima, oslobađam od crne magije". Na tisuće je registriranih tvrtki u Lijepoj našoj koje se bave takvim poslom. I naravno, svi oni djeluju izvan zakona, a njihovi godišnji prihodi premašuju desetke milijuna kuna. Čak posjeduju i posebne telefonske linije, pa tako potencijalnom pacijentu problem mogu riješiti i na taj način. Neke naše komercijalne televizije čak imaju i posebne termine kada vračare, gatare ili nadriliječnici i šarlatani odgovaraju na pitanja „pacijenata", kao na primjer: „Kada ću se udati?"; „Kada ću ozdraviti?"; „Hoću li uskoro ostati trudna?"…

Tada se nudi ekspresan odgovor i, naravno, naplaćuje. Kaže mi prijatelj kako mu je jedna vračara rekla kako će uskoro poginuti dok bude vozio auto. Ali nije znala da on nema ni položen vozački ispit. Tek, zaboravio sam pitati koliko mu je naplatila tu 'terapiju'.

Skor nikad nismo promišljali zašto se čovjek, tijekom beznađa ili krize duha, okreće alternativnim rješenjima. Vjerojatno zbog toga što je u stanju očaja, u stanju krize duha. 

Kada završi pandemija koronavirusa, očekivati je kako će ljudi imati sve veće probleme takve vrste. A ovaj dio zemaljske kugle oduvijek je bio plodno tlo za vračare, gatare, nadriljekare i šarlatane. Zato nas neće čuditi ako poraste broj „specijalističkih ordinacija" raznih vračara, gatara i šarlatana, koji će nuditi svoje usluge.

Ali, nemojmo kriviti njih, jer oni tek koriste našu slabost s kojom se suočavamo, koriste našu krizu duha.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Haljina kupljena na Crni petak, čuva od preljuba

Piše Husret Hasanović

Haljina kupljena na Crni petak, čuva od preljuba

26.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je to vjeroučiteljica koja ne poštuje svoju državu?

Piše Husret Hasanović

Kakva je to vjeroučiteljica koja ne poštuje svoju državu?

19.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pale li antivakseri na Korzu sami sebi svijeću?

Piše Husret Hasanović

Pale li antivakseri na Korzu sami sebi svijeću?

12.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preprodavač 'leba i kestena'

Piše Husret Hasanović

Preprodavač 'leba i kestena'

5.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je čovjek i bundevu zloupotrijebio?

Piše Husret Hasanović

Kako je čovjek i bundevu zloupotrijebio?

29.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je bitnije - nacija ili vodokotlić?

Piše Husret Hasanović

Što je bitnije - nacija ili vodokotlić?

15.10.2021. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesi li siguran da nisi migrant?

Piše Husret Hasanović

Jesi li siguran da nisi migrant?

8.10.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Svilaju ćuprija

Piše Husret Hasanović

Na Svilaju ćuprija

1.10.2021. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirna je bila više od učiteljice

Piše Husret Hasanović

Mirna je bila više od učiteljice

24.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nameću li nam novinari magareću memorijsku sposobnost?

Piše Husret Hasanović

Nameću li nam novinari magareću memorijsku sposobnost?

17.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekada pioniri i štafeta - danas bilježnica

Piše Husret Hasanović

Nekada pioniri i štafeta - danas bilježnica

10.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su pokazali što je poštenje

Piše Husret Hasanović

Oni su pokazali što je poštenje

3.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji, jeste li spremni?

Piše Husret Hasanović

Roditelji, jeste li spremni?

20.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišao sam u Njemačku i postao bankomat

Piše Husret Hasanović

Otišao sam u Njemačku i postao bankomat

13.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medalja ima dvije strane, a istina jednu

Piše Husret Hasanović

Medalja ima dvije strane, a istina jednu

6.8.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nogomet je igra bez lopte

Piše Husret Hasanović

Nogomet je igra bez lopte

30.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki čovjek na maloj kovanici

Ni naš, ni vaš

Veliki čovjek na maloj kovanici

23.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li Duspari politički otpadak?

Piše Husret Hasanović

Treba li Duspari politički otpadak?

16.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Otežati život onima koji se nisu cijepili"

Piše Husret Hasanović

"Otežati život onima koji se nisu cijepili"

9.7.2021. | 21:00