Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 9.8.2019. u 0:20
Prikaza: 2656
|

Piše Husret Hasanović

Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?

root : Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?Ilustracija(Foto: ReligionNews)

Naučili su nas da na ovome svijetu nismo sami, mada smo različiti od drugih i jedinstveni. No, naše su nade i muke iste.

SVAKA religija ima svoje propise koje su dužni primjenjivati sljedbenici, odnosno vjernici. Gledamo li povijesno kontinuirani lanac proroka i poslanika od Boga, uvidjet ćemo veliki broj sličnosti kod tri monoteističke religije. Po religiji, svi vodimo porijeklo od jednog čovjeka i jedne žene, Adama i Eve (Adem a.s. i Hava).

Ali rijetko koja osoba iz religijske povijesti zauzima takvo zajedničko, pa po mnogočemu i središnje mjesto kao Abraham (Ibrahim a.s.) u židovstvu, kršćanstvu i islamu. Možemo s pravom kazati kako je on osoba čija je povijesna uloga izvan granica samo jedne od ovih triju vjera, bilo da se radi o Abrahamu kao ocu nacije (židovstvo) ili kao praocu vjere i pouzdanja (kršćanstvo i islam). Ali jedno je sigurno, Abraham je nadnacionalni vjernik i paradigma vjere. Abrahamovo je djelo, zapravo, nedvojbeni dokaz njegove vjere i poslušnosti Bogu, kada ga Njegov Gospodar iskušava sa žrtvovanjem sina Izaka. A danas kada se busamo u prsa kako smo veliki vjernici, zapitajmo se, tko bi od nas bio spreman žrtvovati svoje dijete u ime Boga.

Iščitavajući Božje knjige koje govore o Abrahamu (ibrahim a.s.) i njegovim sinovima, danas možemo izvući dosta pouka i poruka. S jedne strane imamo brižnog oca, poslušnog Bogu, a s druge strane lijepo odgojeno dijete, koje je poslušno svojim roditeljima. Ovaj koncept roditelj-djeca uvelike nedostaje današnjem svijetu. Današnja majka, bila ona kršćanka, Židovka, muslimanka ili nešto drugo, kroz ovaj primjer može puno toga naučiti od zahvalnosti i pokornosti, do najljepšeg odgoja.

U Kur'anu, Ibrahim a.s. po svojoj je poslušnosti Bogu postavljen kao uzor vjere: „Kada je Ibrahima Gospodar njegov s nekoliko zapovijedi u iskušenje stavio pa ih je on potpuno izvršio, Bog je rekao: Učinit ću da ti budeš ljudima u vjeri uzor!" (Kur'an, 2:124).

A Novi zavjet, kao i Kur'an, počastili su ga odličnijim, jedinstvenim titularom, gdje je nazvan prijatelj Božji: "Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu, i bi nazvan prijatelj Božji." (Jak. posl. 2:23)

U islamu, dva obligatna i temeljna propisa upravo su vezani uz ime Ibrahim a.s. Naime, u dvanaestom mjesecu hidžretskog kalendara, dvije su Božje odredbe naređene vjernicima. Svaki vjernik koji izvršava te dvije odredbe on se prisjeća Ibrahima a.s.

Obredi hadža (peti temelj islama) imaju za cilj pokazati kako su svi ljudi jednaki, bez obzira na porijeklo, rasu, naciju, položaj. Obučeni u identičnu odjeću (ihram), koja sliči na dva bijela ručnika, borave na brdu Arefat nadomak Mekke, na onom istom brdu gdje su se sreli Adam i Eva, nakon što su spušteni iz raja (džennet), da bi potom posjetili sva ona mjesta gdje je boravio Ibrahim i prisjetili se njega... ali isto tako, mjesta na kojima je boravio i Muhammed a.s., kako bi se umilili Bogu, zazivali Njegovu milost i pokazali spremnost na žrtvovanje svog imetka. Danas obavljanje hadža košta oko pet tisuća eura.

U isto vrijeme, oni koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju obred prinošenja žrtve u ime Boga u vidu kurbana. Riječ kurban izvedeni je glagol arapske riječi „karebe" koja bi značila 'približite se Bogu'. I na taj način vjernik se prisjeća Ibrahima a.s. kada mu je bilo naređeno da žrtvuje svoga sina kao kurbana. I na taj način vjernik žrtvuje dio svog imetka.

Vrijeme Kurban-bajama, ili hadži-bajrama je blagoslovljeni period u kojem vjernik treba razmišljati o temeljnim vrijednostima ljudskog života, i sjećati se snažne vjere Abrahama (Ibrahim a.s.). Svakom čovjeku potrebno je smireno srce koje će mu dati sigurnost i stabilnost u životu te povjerenje u Uzvišenog Boga.

Vrijeme u kojem živimo puno je marketinških pojednostavljenih rješenja za individualnu i zajedničku sreću. Naš pogled na svijet često je zamagljen iluzijama i lažnim obećanjima, kako je materijalna sigurnost punina ljudskog života. Čovjeku je potrebna duhovnost koja snaži vjeru, religioznost koja je produhovljena, umirujuća, spoznajna, koja potiče čovjeka na dobro.

Blagdani kao što su Bajrami imaju i snažan društveni značaj. To su prilike za snaženje obiteljskih, rodbinskih, susjedskih i prijateljskih veza. Jer nije pravi vjernik koji ima, a njegov susjed ili prijatelj nema, a posebno to ne smije biti u danima blagdana. Zato blagoslovljene dane Bajrama moraju osjetiti i naši susjedi i prijatelji, isto kao što mi osjećamo blagoslovljeno vrijeme Božića i Uskrsa.

Upravo je Bajram poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svoga najbližega, za svoga susjeda, za svoga prijatelja. Isto onako kako je bio spreman postupiti i Ibrahim a.s. sa svojim sinom.

Naučili su nas da na ovome svijetu nismo sami, nego da sudbinu dijelimo s ljudima različitih vjera, kultura, nacija. Ali naše su nade i muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti koje je moguće ako spojimo zajednička nadanja te se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka.

Kurban-bajram, jedan je od dva najveća islamska blagdana. Prvi je dan Kurban-bajrama 10. zul hidže 1440. hidžretske godine (zul hidže je dvanaesti mjesec islamskog kalendara) i traje četiri dana. U danima Kurban-bajrama, muslimani izvršavaju i petu islamsku dužnost - obavljaju hadž u Mekki. Po našem je kalendaru prvi dan Kurban-bajrama 11. kolovoza 2019. godine (nedjelja).
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.8.2019. | 10:25

1

Ultra urenbesna ozbiljnost vezana uz Ivicu i Maricu. H.C. Andersen nam je podmetnuo hrpu "kukavijih jaja", a o braći Grimm da i ne govorim :)
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 9.8.2019. | 18:29

2

https://sbplus.hr/kolumne/panoptikum/pijemo_iz_iste_boce.aspx#.XU2eh-gzaUk
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 18:18

3

Admine@ brisanjem komentara potvrđuješ da je ono što sam napisao točno. A sad ako istina boli, sto ti ja mogu.... briši opet.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 9.8.2019. | 15:36

4

@12345 dozvoli da te korigiram malo. Stipe nije potekao od majmuna, on je naime još u tom početnom stadiju razvoja što nam svakodnevno dokazuje svojim pametovanjem :) ...p.s. ako ćemo po Darwinu jel
Taubek

Taubek

Komentirano: 9.8.2019. | 15:19

5

Husrete tu pamet prodaji ISILU i njima slicnima koji se oizivaju na Kuran.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 9.8.2019. | 15:16

6

Kako je vjerska tematika u pitanju u pravilu gledam da budem malo mekši uvažavajući ljudsku raznolikost i po tom pitanju trudeći se da nečim ne uvrijedim "sugovornika" ali to nikako ne znači da ču nauštrb toga praviti kompromis sa svojim uvjerenjima i stavovima. Uz dužno poštovanje Husrete ovaj članak doživljavam kao podmetanje kukavičjeg jajeta s ciljem da se Kuran i Biblija stave u isti koš (kao i vjeroispovjesti koje proizlaze iz njih) sugerirajući tako čitateljima da je svejedno kojem Bogu se molimo jer eto ionako svi pripadamo Njemu pa ne treba praviti neke razlike. E pa nije baš tako. Uzimajući u obzir činjenicu da je Kuran pisan nekih 600g poslije Biblije s gotovo identičnim imenima glavnih lićnosti to jasno govori o tome da je Biblija samo prepisana i za neke druge potrebe prerađena knjiga. Jakovljevo potomstvo (kasnije Izrael) nije blagoslovljeno po nikakvom Ibrahimu nego po Abrahamu kao i cijelo Kršćanstvo pa nas tvoj pokušaj poistovjećivanja vjera nimalo ne zanima. Dalje od ovoga ne želim ići premda bi se dalo puno toga napisati ali ne želim širiteljima mržnje dati imalo povoda da se raspojasaju. Želim ti prijatelju svako dobro u životu ali samo bez ovakvih kukavičjih jaja molim.
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 12:53

7

Stipo@ za razliku od tvojih komentara, moje komentare ne briše... Ti si dokazao da si po darvinu potjekao od majmuna.... neki bar kroz vjeru pokušavaju to ignorirat, al ti ih izvrsno demantiraš...
Stipe

Stipe

Komentirano: 9.8.2019. | 10:51

8

12345 - pa ajde ti si intelektualac kao i leteći majmun pa dajte pišite nešto o našoj katoličkoj vjeri ili ako vam bolje leži o pravoslavlju. Jamačno će urednica objaviti svaki vaš dubokoumni tekst.
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 9:49

9

Administrator je izbrisao komentar!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 9.8.2019. | 1:29

10

Jbt. ode na Google maps ukucati Slavonski Brod da vidim gdje smo. Možda smo prebačeni u neki Zeničko-dobojski kanton a ja pojma nemam.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko bi nam vodio državu kad bi se piramida urušila

Piše Husret Hasanović

Tko bi nam vodio državu kad bi se piramida urušila

25.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kauboj na Pantovčaku

Piše Husret Hasanović

Kauboj na Pantovčaku

18.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put ugostitelji su pametniji od Stožera

Piše Husret Hasanović

Ovaj put ugostitelji su pametniji od Stožera

11.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgoj pod maskama, kukavički je poduhvat

Piše: Husret Hasanović

Odgoj pod maskama, kukavički je poduhvat

4.9.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako ti je to kad 'rođo' zaposli stranačkog kolegu

Piše Husret Hasanović

Tako ti je to kad 'rođo' zaposli stranačkog kolegu

28.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro došli u idiokraciju!

Piše Husret Hasanović

Dobro došli u idiokraciju!

21.8.2020. | 20:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok estrada suze lije, za narod ih briga nije

Piše Husret Hasanović

Dok estrada suze lije, za narod ih briga nije

14.8.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Euro jackpot ide u Slavonski Brod

Piše: Husret Hasanović

Euro jackpot ide u Slavonski Brod

7.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

Piše Husret Hasanović

Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

31.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

Piše: Husret Hasanović

Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

24.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

Piše Husret Hasanović

Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

17.7.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

10.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :