Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumne

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 9.8.2019. u 0:20
Prikaza: 1247
|

Piše Husret Hasanović

Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?

root : Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?Ilustracija(Foto: ReligionNews)

Naučili su nas da na ovome svijetu nismo sami, mada smo različiti od drugih i jedinstveni. No, naše su nade i muke iste.

SVAKA religija ima svoje propise koje su dužni primjenjivati sljedbenici, odnosno vjernici. Gledamo li povijesno kontinuirani lanac proroka i poslanika od Boga, uvidjet ćemo veliki broj sličnosti kod tri monoteističke religije. Po religiji, svi vodimo porijeklo od jednog čovjeka i jedne žene, Adama i Eve (Adem a.s. i Hava).

Ali rijetko koja osoba iz religijske povijesti zauzima takvo zajedničko, pa po mnogočemu i središnje mjesto kao Abraham (Ibrahim a.s.) u židovstvu, kršćanstvu i islamu. Možemo s pravom kazati kako je on osoba čija je povijesna uloga izvan granica samo jedne od ovih triju vjera, bilo da se radi o Abrahamu kao ocu nacije (židovstvo) ili kao praocu vjere i pouzdanja (kršćanstvo i islam). Ali jedno je sigurno, Abraham je nadnacionalni vjernik i paradigma vjere. Abrahamovo je djelo, zapravo, nedvojbeni dokaz njegove vjere i poslušnosti Bogu, kada ga Njegov Gospodar iskušava sa žrtvovanjem sina Izaka. A danas kada se busamo u prsa kako smo veliki vjernici, zapitajmo se, tko bi od nas bio spreman žrtvovati svoje dijete u ime Boga.

Iščitavajući Božje knjige koje govore o Abrahamu (ibrahim a.s.) i njegovim sinovima, danas možemo izvući dosta pouka i poruka. S jedne strane imamo brižnog oca, poslušnog Bogu, a s druge strane lijepo odgojeno dijete, koje je poslušno svojim roditeljima. Ovaj koncept roditelj-djeca uvelike nedostaje današnjem svijetu. Današnja majka, bila ona kršćanka, Židovka, muslimanka ili nešto drugo, kroz ovaj primjer može puno toga naučiti od zahvalnosti i pokornosti, do najljepšeg odgoja.

U Kur'anu, Ibrahim a.s. po svojoj je poslušnosti Bogu postavljen kao uzor vjere: „Kada je Ibrahima Gospodar njegov s nekoliko zapovijedi u iskušenje stavio pa ih je on potpuno izvršio, Bog je rekao: Učinit ću da ti budeš ljudima u vjeri uzor!" (Kur'an, 2:124).

A Novi zavjet, kao i Kur'an, počastili su ga odličnijim, jedinstvenim titularom, gdje je nazvan prijatelj Božji: "Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu, i bi nazvan prijatelj Božji." (Jak. posl. 2:23)

U islamu, dva obligatna i temeljna propisa upravo su vezani uz ime Ibrahim a.s. Naime, u dvanaestom mjesecu hidžretskog kalendara, dvije su Božje odredbe naređene vjernicima. Svaki vjernik koji izvršava te dvije odredbe on se prisjeća Ibrahima a.s.

Obredi hadža (peti temelj islama) imaju za cilj pokazati kako su svi ljudi jednaki, bez obzira na porijeklo, rasu, naciju, položaj. Obučeni u identičnu odjeću (ihram), koja sliči na dva bijela ručnika, borave na brdu Arefat nadomak Mekke, na onom istom brdu gdje su se sreli Adam i Eva, nakon što su spušteni iz raja (džennet), da bi potom posjetili sva ona mjesta gdje je boravio Ibrahim i prisjetili se njega... ali isto tako, mjesta na kojima je boravio i Muhammed a.s., kako bi se umilili Bogu, zazivali Njegovu milost i pokazali spremnost na žrtvovanje svog imetka. Danas obavljanje hadža košta oko pet tisuća eura.

U isto vrijeme, oni koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju obred prinošenja žrtve u ime Boga u vidu kurbana. Riječ kurban izvedeni je glagol arapske riječi „karebe" koja bi značila 'približite se Bogu'. I na taj način vjernik se prisjeća Ibrahima a.s. kada mu je bilo naređeno da žrtvuje svoga sina kao kurbana. I na taj način vjernik žrtvuje dio svog imetka.

Vrijeme Kurban-bajama, ili hadži-bajrama je blagoslovljeni period u kojem vjernik treba razmišljati o temeljnim vrijednostima ljudskog života, i sjećati se snažne vjere Abrahama (Ibrahim a.s.). Svakom čovjeku potrebno je smireno srce koje će mu dati sigurnost i stabilnost u životu te povjerenje u Uzvišenog Boga.

Vrijeme u kojem živimo puno je marketinških pojednostavljenih rješenja za individualnu i zajedničku sreću. Naš pogled na svijet često je zamagljen iluzijama i lažnim obećanjima, kako je materijalna sigurnost punina ljudskog života. Čovjeku je potrebna duhovnost koja snaži vjeru, religioznost koja je produhovljena, umirujuća, spoznajna, koja potiče čovjeka na dobro.

Blagdani kao što su Bajrami imaju i snažan društveni značaj. To su prilike za snaženje obiteljskih, rodbinskih, susjedskih i prijateljskih veza. Jer nije pravi vjernik koji ima, a njegov susjed ili prijatelj nema, a posebno to ne smije biti u danima blagdana. Zato blagoslovljene dane Bajrama moraju osjetiti i naši susjedi i prijatelji, isto kao što mi osjećamo blagoslovljeno vrijeme Božića i Uskrsa.

Upravo je Bajram poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svoga najbližega, za svoga susjeda, za svoga prijatelja. Isto onako kako je bio spreman postupiti i Ibrahim a.s. sa svojim sinom.

Naučili su nas da na ovome svijetu nismo sami, nego da sudbinu dijelimo s ljudima različitih vjera, kultura, nacija. Ali naše su nade i muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti koje je moguće ako spojimo zajednička nadanja te se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka.

Kurban-bajram, jedan je od dva najveća islamska blagdana. Prvi je dan Kurban-bajrama 10. zul hidže 1440. hidžretske godine (zul hidže je dvanaesti mjesec islamskog kalendara) i traje četiri dana. U danima Kurban-bajrama, muslimani izvršavaju i petu islamsku dužnost - obavljaju hadž u Mekki. Po našem je kalendaru prvi dan Kurban-bajrama 11. kolovoza 2019. godine (nedjelja).

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.8.2019. | 10:25

1

Ultra urenbesna ozbiljnost vezana uz Ivicu i Maricu. H.C. Andersen nam je podmetnuo hrpu "kukavijih jaja", a o braći Grimm da i ne govorim :)
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 9.8.2019. | 18:29

2

https://sbplus.hr/kolumne/panoptikum/pijemo_iz_iste_boce.aspx#.XU2eh-gzaUk
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 18:18

3

Admine@ brisanjem komentara potvrđuješ da je ono što sam napisao točno. A sad ako istina boli, sto ti ja mogu.... briši opet.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 9.8.2019. | 15:36

4

@12345 dozvoli da te korigiram malo. Stipe nije potekao od majmuna, on je naime još u tom početnom stadiju razvoja što nam svakodnevno dokazuje svojim pametovanjem :) ...p.s. ako ćemo po Darwinu jel
Taubek

Taubek

Komentirano: 9.8.2019. | 15:19

5

Husrete tu pamet prodaji ISILU i njima slicnima koji se oizivaju na Kuran.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 9.8.2019. | 15:16

6

Kako je vjerska tematika u pitanju u pravilu gledam da budem malo mekši uvažavajući ljudsku raznolikost i po tom pitanju trudeći se da nečim ne uvrijedim "sugovornika" ali to nikako ne znači da ču nauštrb toga praviti kompromis sa svojim uvjerenjima i stavovima. Uz dužno poštovanje Husrete ovaj članak doživljavam kao podmetanje kukavičjeg jajeta s ciljem da se Kuran i Biblija stave u isti koš (kao i vjeroispovjesti koje proizlaze iz njih) sugerirajući tako čitateljima da je svejedno kojem Bogu se molimo jer eto ionako svi pripadamo Njemu pa ne treba praviti neke razlike. E pa nije baš tako. Uzimajući u obzir činjenicu da je Kuran pisan nekih 600g poslije Biblije s gotovo identičnim imenima glavnih lićnosti to jasno govori o tome da je Biblija samo prepisana i za neke druge potrebe prerađena knjiga. Jakovljevo potomstvo (kasnije Izrael) nije blagoslovljeno po nikakvom Ibrahimu nego po Abrahamu kao i cijelo Kršćanstvo pa nas tvoj pokušaj poistovjećivanja vjera nimalo ne zanima. Dalje od ovoga ne želim ići premda bi se dalo puno toga napisati ali ne želim širiteljima mržnje dati imalo povoda da se raspojasaju. Želim ti prijatelju svako dobro u životu ali samo bez ovakvih kukavičjih jaja molim.
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 12:53

7

Stipo@ za razliku od tvojih komentara, moje komentare ne briše... Ti si dokazao da si po darvinu potjekao od majmuna.... neki bar kroz vjeru pokušavaju to ignorirat, al ti ih izvrsno demantiraš...
Stipe

Stipe

Komentirano: 9.8.2019. | 10:51

8

12345 - pa ajde ti si intelektualac kao i leteći majmun pa dajte pišite nešto o našoj katoličkoj vjeri ili ako vam bolje leži o pravoslavlju. Jamačno će urednica objaviti svaki vaš dubokoumni tekst.
12345

12345

Komentirano: 9.8.2019. | 9:49

9

Administrator je izbrisao komentar!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 9.8.2019. | 1:29

10

Jbt. ode na Google maps ukucati Slavonski Brod da vidim gdje smo. Možda smo prebačeni u neki Zeničko-dobojski kanton a ja pojma nemam.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Situacija s likom u Audiju, u košulji s krokodilčićem

Piše Husret Hasanović

Situacija s likom u Audiju, u košulji s krokodilčićem

16.8.2019. | 8:00
„Daj, pojačaj tu cajku" mumljao sam si u bradu, a spomenuo sam mu i majku. Potiho, ali od srca. Jadna majka, možda štuca, ni kriva, ni dužna. Ali dogodi se ponekad, koliko god da paziš.
„Daj, pojačaj tu cajku" mumljao sam si u bradu, a spomenuo sam mu i majku. Potiho, ali od srca. Jadna majka, možda štuca, ni kriva, ni dužna. Ali dogodi se ponekad, koliko god da paziš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moja i njihova Hrvatska

Piše Husret Hasanović

Moja i njihova Hrvatska

2.8.2019. | 0:45
Volim i željet ću Hrvatsku dovoljno široku za sve. Hrvatsku koja ne sudi i ne propisuje kako će tko, onu koja ne mjeri stisnutim očima ničije domoljublje, ne proklinje i ne vrijeđa druge.
Volim i željet ću Hrvatsku dovoljno široku za sve. Hrvatsku koja ne sudi i ne propisuje kako će tko, onu koja ne mjeri stisnutim očima ničije domoljublje, ne proklinje i ne vrijeđa druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?

Piše: Husret Hasanović

Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?

26.7.2019. | 22:00
Današnji čovjek je obično nezadovoljan s onim što ima, i uvijek traži nešto novo i drugo. Pa tako i braku, muž ili partner često traži drugu ženu ili partnericu, a isto tako i žena. Svatko sebi kaže, idem probati i to, jednom se živi.
Današnji čovjek je obično nezadovoljan s onim što ima, i uvijek traži nešto novo i drugo. Pa tako i braku, muž ili partner često traži drugu ženu ili partnericu, a isto tako i žena. Svatko sebi kaže, idem probati i to, jednom se živi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje

Piše Husret Hasanović

Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje

19.7.2019. | 19:00
Držimo se njih, „golih", odbacimo one s oklopima. Držimo se sunca i topline, bježimo glavom bez obzira od hladnoće i zime. Ali ne one meteorološke, već ljudske.
Držimo se njih, „golih", odbacimo one s oklopima. Držimo se sunca i topline, bježimo glavom bez obzira od hladnoće i zime. Ali ne one meteorološke, već ljudske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suza majke Vukovara i Srebrenice

Piše Husret Hasanović

Suza majke Vukovara i Srebrenice

12.7.2019. | 8:00
Moj strah od zaborava je veći od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan. Trebamo pamtiti, opominjati. Zločinci ne smiju biti heroji. I vrijeme će pokazati je li projekt zločina u Vukovaru i Srebrenici završen, a to će ovisiti o nama. Koliko smo spremni da se otrgnemo od kultu
Moj strah od zaborava je veći od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan. Trebamo pamtiti, opominjati. Zločinci ne smiju biti heroji. I vrijeme će pokazati je li projekt zločina u Vukovaru i Srebrenici završen, a to će ovisiti o nama. Koliko smo spremni da se otrgnemo od kultu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opanak u glavi

Piše: Husret Hasanović

Opanak u glavi

5.7.2019. | 11:35
Rođen sam na selu. Moji su me odgojili na selu, u kući napravljenoj od cigle, pokraj voćnjaka kojeg je zasadio moj djed. Odrastao sam jedući pekmez od šljive i jabuke, gledajući kako kokoši nose jaja, i igrajući se s djecom naših susjeda.
Rođen sam na selu. Moji su me odgojili na selu, u kući napravljenoj od cigle, pokraj voćnjaka kojeg je zasadio moj djed. Odrastao sam jedući pekmez od šljive i jabuke, gledajući kako kokoši nose jaja, i igrajući se s djecom naših susjeda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bijaše jednom jedna škola

Piše: Husret Hasanović

Bijaše jednom jedna škola

28.6.2019. | 0:01
I tako bijaše jednom jedna škola u kojoj su se učila djeca da budu ljudi, i da bi nekada svojim trudom i radom dobili diplome. A danas učimo djecu da dobiju diplome kojima će dokazati da su ljudi. A ako kojim slučajem i ne dobiju diplome, nije problem. Može se kupiti. Čak i na le
I tako bijaše jednom jedna škola u kojoj su se učila djeca da budu ljudi, i da bi nekada svojim trudom i radom dobili diplome. A danas učimo djecu da dobiju diplome kojima će dokazati da su ljudi. A ako kojim slučajem i ne dobiju diplome, nije problem. Može se kupiti. Čak i na le
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škoro na Pantovčak, a Kolinda na Eurosong

Piše: Husret Hasanović

Škoro na Pantovčak, a Kolinda na Eurosong

21.6.2019. | 0:15
Mi smo mala zemlja s puno izbora. Šteta samo što su u pitanju uvijek izbori u kojima profitiraju birani, dok birači uglavnom ostanu bez gaća. Jedino malo ljuti, što se vegetarijanci ne pobune udruženo zbog pokolja nedužnih janjića.
Mi smo mala zemlja s puno izbora. Šteta samo što su u pitanju uvijek izbori u kojima profitiraju birani, dok birači uglavnom ostanu bez gaća. Jedino malo ljuti, što se vegetarijanci ne pobune udruženo zbog pokolja nedužnih janjića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo su ljudi na kraju - 'Made in Croatia'

Piše Husret Hasanović

Samo su ljudi na kraju - 'Made in Croatia'

14.6.2019. | 0:01
Svako jutro budi nas alarm kineskog sata. Mrsko nam je i teško ustati iz kreveta proizvedenog u Sloveniji, a još teže ako kiša pada, a mi nemamo onaj kišobran proizveden u Kini. Nakon što smo odlučili ustati iz slovenskog kreveta, na noge obujemo japanke i idemo u kupaonu.
Svako jutro budi nas alarm kineskog sata. Mrsko nam je i teško ustati iz kreveta proizvedenog u Sloveniji, a još teže ako kiša pada, a mi nemamo onaj kišobran proizveden u Kini. Nakon što smo odlučili ustati iz slovenskog kreveta, na noge obujemo japanke i idemo u kupaonu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario, još si s nama

Piše: Husret Hasanović

Mario, još si s nama

7.6.2019. | 14:00
Hvala ti za sve što si učino za nas, za prijatelje, za ovaj grad, za Hajduk, za našu državu, za obitelj i za sve ljude. Ostaje bol i praznina za tvojim preranim i brzim odlaskom. Ali sjećanja na tebe nikad neće prestati. I radujemo se opet zajedničkom susretu. Na boljem mjestu.
Hvala ti za sve što si učino za nas, za prijatelje, za ovaj grad, za Hajduk, za našu državu, za obitelj i za sve ljude. Ostaje bol i praznina za tvojim preranim i brzim odlaskom. Ali sjećanja na tebe nikad neće prestati. I radujemo se opet zajedničkom susretu. Na boljem mjestu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko piše najbolje kolumne? Naravno, tko drugi nego Ja!

Piše Husret Hasanović

Tko piše najbolje kolumne? Naravno, tko drugi nego Ja!

31.5.2019. | 0:01
Od odgoja djeteta do odgoja psa, preko tržišta nekretnina, rješenja ljubavnih problema, burze, skijališta, ljetovanja, uređenja apartmana, kuhanja pa sve do političke situacije, čak i u Ugandi... ona, jednostavno, najbolje zna. Ona ima najbolju frizerku, doktora, masera, učitelja
Od odgoja djeteta do odgoja psa, preko tržišta nekretnina, rješenja ljubavnih problema, burze, skijališta, ljetovanja, uređenja apartmana, kuhanja pa sve do političke situacije, čak i u Ugandi... ona, jednostavno, najbolje zna. Ona ima najbolju frizerku, doktora, masera, učitelja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet smo tek vazali

Piše: Husret Hasanović

Opet smo tek vazali

24.5.2019. | 0:01
Zar će ostaviti opustjele slavonske šorove bez cura i momaka? Zar ostavljaju kirvaje s polupraznim crkvama? Djece ionako nema više, pa se niti krste, niti upisuju u matične knjige. A naša ravna polja obrađuju neki drugi težaci jer, i poneki Slavonac što je ostao, samo je puki pro
Zar će ostaviti opustjele slavonske šorove bez cura i momaka? Zar ostavljaju kirvaje s polupraznim crkvama? Djece ionako nema više, pa se niti krste, niti upisuju u matične knjige. A naša ravna polja obrađuju neki drugi težaci jer, i poneki Slavonac što je ostao, samo je puki pro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sve je kriv gradonačelnik

Piše: Husret Hasanović

Za sve je kriv gradonačelnik

17.5.2019. | 0:01
To su neki drugi ljudi dotaknuti nevoljama, bolestima, neimaštinom, prljavštinom. To su tamo neki, bez imena i prezimena koji se i u ovom trenutku za život bore. Za dostojanstvo, egzistenciju, za čašu vode. Za prava svoje djece, za kakav-takav ležaj, za nešto protiv bolova.
To su neki drugi ljudi dotaknuti nevoljama, bolestima, neimaštinom, prljavštinom. To su tamo neki, bez imena i prezimena koji se i u ovom trenutku za život bore. Za dostojanstvo, egzistenciju, za čašu vode. Za prava svoje djece, za kakav-takav ležaj, za nešto protiv bolova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petre, pokaži da je došlo i tvoje vrijeme

Piše: Husret Hasanović

Petre, pokaži da je došlo i tvoje vrijeme

10.5.2019. | 0:01
Svi ćemo se složiti da našem gradu treba jedan klub koji će biti prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj. Složit ćemo se, također, da za to imamo i potencijala. Što nam onda nedostaje? Pa možda upravo Petar Bašić. Možda će on kao vizionar uspjeti u onome što je želja svih nas. Da Marso
Svi ćemo se složiti da našem gradu treba jedan klub koji će biti prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj. Složit ćemo se, također, da za to imamo i potencijala. Što nam onda nedostaje? Pa možda upravo Petar Bašić. Možda će on kao vizionar uspjeti u onome što je želja svih nas. Da Marso
SBplus.hr, Slavonski Brod : Post kao suosjećanje, borba, odgoj duše i izlječenje

Ramazan počinje 6.5. i traje 29 dana

Post kao suosjećanje, borba, odgoj duše i izlječenje

3.5.2019. | 0:01
Čovjek se nalazi u stalnoj i vječnoj borbi suprotnosti i dilema. U njegovu vlastitu biću razdiru ga suprotnosti. Cijeli je poprište užasne borbe suprotnosti duha i materije.
Čovjek se nalazi u stalnoj i vječnoj borbi suprotnosti i dilema. U njegovu vlastitu biću razdiru ga suprotnosti. Cijeli je poprište užasne borbe suprotnosti duha i materije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijedan pendrek nije jači od janjeta na ražnju

Piše: Husret Hasanović

Nijedan pendrek nije jači od janjeta na ražnju

26.4.2019. | 0:01
Znali su oni da puška samo veći otpor stvara. Pa su dali opijum narodnim masama. Dali su simbol Prvog maja, janje na ražnju. I porcije graha. Još kada ti nekakav političar ulije grašinu iz kazana, sreći nigdje kraja. Jer, ruku na srce, ničija asocijacija na Prvi maj nije ona prol
Znali su oni da puška samo veći otpor stvara. Pa su dali opijum narodnim masama. Dali su simbol Prvog maja, janje na ražnju. I porcije graha. Još kada ti nekakav političar ulije grašinu iz kazana, sreći nigdje kraja. Jer, ruku na srce, ničija asocijacija na Prvi maj nije ona prol
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na kraju svi moramo poći istom Bogu

Piše: Husret Hasanović

Na kraju svi moramo poći istom Bogu

19.4.2019. | 9:00
Da je Bog htio mogao nas je stvoriti sve iste. Različitost religija, rasa, nacija, jezika, to je nama dar od Boga. Cilj nam je upoznavati jedni druge, učiti jedni od drugih, i nastojati ostaviti bolje uređeno društvo onima koji dolaze iza nas. Svi smo došli na ovaj svijet na isti
Da je Bog htio mogao nas je stvoriti sve iste. Različitost religija, rasa, nacija, jezika, to je nama dar od Boga. Cilj nam je upoznavati jedni druge, učiti jedni od drugih, i nastojati ostaviti bolje uređeno društvo onima koji dolaze iza nas. Svi smo došli na ovaj svijet na isti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proljetni mirisi i ljudski čopori

Piše Husret Hasanović

Proljetni mirisi i ljudski čopori

29.3.2019. | 1:30
Riječ čopor i ne zvuči baš lijepo pa je zamijene riječju stranka, partija ili zajednica. Jer kako bi bilo ružno da čujemo „Socijaldemokratski čopor", ili „Hrvatski demokratski čopor" ili „Čopor demokratske akcije". Bilo bi tih čopora previše, posebno ako znamo da nam uskoro dolaz
Riječ čopor i ne zvuči baš lijepo pa je zamijene riječju stranka, partija ili zajednica. Jer kako bi bilo ružno da čujemo „Socijaldemokratski čopor", ili „Hrvatski demokratski čopor" ili „Čopor demokratske akcije". Bilo bi tih čopora previše, posebno ako znamo da nam uskoro dolaz
SBplus.hr, Slavonski Brod : Terorizam - u ime ili protiv religije?

Piše Husret Hasanović

Terorizam - u ime ili protiv religije?

22.3.2019. | 0:01
„Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije."
„Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naše različitosti - bogatstvo ili problem?

Piše: Husret Hasanović

Naše različitosti - bogatstvo ili problem?

15.3.2019. | 0:01
Ako se nakon dugog čekanja u redu nađemo pred nervoznom službenicom, možda će nas njezina odrješitost i razdražljivost natjerati da i sami nastupimo neljubazno, no ako se pokušamo staviti u kožu te službenice koja vjerojatno cijeli dan sluša jedna te ista pitanja, a kod kuće je č
Ako se nakon dugog čekanja u redu nađemo pred nervoznom službenicom, možda će nas njezina odrješitost i razdražljivost natjerati da i sami nastupimo neljubazno, no ako se pokušamo staviti u kožu te službenice koja vjerojatno cijeli dan sluša jedna te ista pitanja, a kod kuće je č
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke