Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 22.3.2019. u 0:01
Prikaza: 1113
|

Piše Husret Hasanović

Terorizam - u ime ili protiv religije?

root : Terorizam - u ime ili protiv religije?Ilustracija(Foto: rediff.com)

„Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije."

TERORIZAM. Riječ koju u zadnjih 15-ak godina često čujemo. U ime koga, u čije ime, objašnjavaju nam, analiziraju, a ubijeni, nedužni ljudi, postaju samo brojevi. Što je to terorizam, što se smatra današnjim terorizmom? Može li terorizam biti povezan s religijom, ima li terorizam uporište u bilo kojoj religiji? Danas kada čujemo riječ 'terorizam', uz nju uglavnom dolazi prefiks 'islamski'. Može li se terorizam dijeliti na religijski, kontinentalni, rasni, spolni, i kakav sve ne? Zar terorizam nije samo terorizam, nebitno od koga je učinjen? Jer žrtve terorizma uvijek su iste - to su nedužni ljudi.

U definiciji stoji kako je 'terorizam smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki'.

Izraz teror prvi je put upotrijebljen tijekom francuske građanske revolucije, kako bi se ukazalo na opće stanje straha koje je namjerno stvoreno u političke svrhe.

Svijet u kojem mi danas živimo, a svi smo ga kreirali na neki način i u nekoj mjeri podjednako, ispunjen je materijom, ispunjen  je mirisom, ispunjen je vizualnim prisustvom nasilja i terora, na koji se sve više navikavamo, kao na prirodnu i logičnu okolinu u kojoj živimo. Pogledamo li malo dublje, vidjet ćemo da se teror i nasilje protežu u svim sferama života. Teror i nasilje javljaju se u raznim formama, od onoga običnog svakodnevnog nasilja, kojeg svi mi, manje ili više, svakodnevno vršimo jedni nad drugima: u obitelji, u braku, u javim ili privatnim odnosima, u poslu, u mišljenju i u osjećajnoj sferi naših života pa do onog dubinskog i na neki način apsolutnog, a koji se izražava kao naš osjećaj nemoći da bilo kako utječemo na našu sudbinu, što u nama rađa nezaustavljive nagone da vratimo istom mjerom.

Mi obični ljudi, koji nismo dio ogromog aparata sile, namijenjenog teroriziranju ljudi, snažno osjećamo da smo podvrgnuti teroru jedne od nas odvojene društvene moći, koja je koncentrirana u rukama malog broja međusobno čvrsto povezanih ljudi, a za koje smo sve više uvjereni da su samo dio velikog aparata kriminalne represije prema običnim ljudima. Mi taj aparat nazivamo vladama, mafijama, ili tajnim terorističkim organizacijama, stvorenim u svrhu postizanja neleganih prava i probitaka. Dakle, nije teror samo ono što danas vidimo. Danas je teror iskorištavanje prirode, iskorištavanje životinjskog svijeta, iskorištavanje ljudskih resursa. Pa zar mogu onda teror i nasilje imati poveznicu s religijom ili biti učinjeni u ime religije.

Kao da je balkanski nacionalizam iz devedestih godina prošlog stoljeća bio uvertita u sve ovo što će dešavati od početka ovoga stoljeća pa do danas i to širom svijeta.

Prateći presudu ratnom zločincu, Radovanu Karadžiću u Haagu i pišući kolumnu o terorizmu, sjetih se da je Karadžić bio inspiracija, zajedno s još nekoliko likova iz srpske i crnogorske povijesti, australskom teroristu Brentonu Tarrantu, koji je prošlog petka ubio pedeset civila na molitvi u dvije džamije na Novom Zelandu. Njegova „mentalna veza" bila je jedna od prvih činjenica koje su izašle na vidjelo i obišle svijet, nakon užasnog masakra nevinih ljudi, među kojima je bio i trogodišnji dječak.

Zvao se on Osama bin Laden, Anders Brevik, Brentom Tarrant, ime nije bitno. Oni su samo teroristi. Nisu pripadnici niti jedne religije, rase, nacije, kontinenta. Zajednički su im samo teror i zlo. I tako ih treba i gledati.

Bilo koji terorizam nema veze s izvornim religijskim učenjima, ali svakako ima veze sa zloupotrebom religije i religijske tradicije radi promocije jedne ideologije.

Ali, isto tako, znamo da u svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine koje mogu biti opasne. I trebamo biti oprezni.

I ovu kolumnu završit ću citirajući meni posebno dragog čovjeka, Papa Franju: „Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije."

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 22.3.2019. | 17:00

1

ivomarkic...nista ja nisam promasio , sto bi dalmatinci rekli ,bilo je to u sridu . . . .poprati malo njegove besjede petkom pa ces vidjeti tko je kakav .Ja osobno imam nekoliko prijatelja muslimana ali oni su svi od reda i svaki put se zgrazali na isilove akcije i uvijek ih osudjuju ,dok pojedinci ovdje osudjuju i prozivaju samo ono sto njima odgovara i u koje vrijeme im to odgovara . Tako se i ovaj put husret uhvatio pitanja , ima li religija veze s terorizmom ? Demagogija istoka .
Wotan

Wotan

Komentirano: 22.3.2019. | 12:11

2

Terorizam raste gdje je Bog novac ? totalna glupost, još jedna besmislica u režiji Pape. Baš oni kojima je novac nebitan se usude djelovati mimo svih pravila sigurnog i komfornog života jer njima nije do materijalnog. Besmrtni karakter u herojskoj smrti je zajednički motiv i u križarstvu i u džihadu, kao i ranijim formama: Rimski devotio ili staroindijska Bhagavad-gita. To je asketski pogled na život koji nema veze s materijom.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 22.3.2019. | 7:13

3

Patak promašio si ceo fudbal.
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 22.3.2019. | 6:50

4

Nisu svi muslimani teroristi , ali su velika vecina terorista muslimani .Husrete , to su cinjenice . Znao sam i cekao sam kad ces se dotaknuti Novog Zelanda .. Zanimljivo je kao i kod Salaha .kako je osudio to no sve ono prije i poslije nikada nije osudio . Tako i ti si docekao 5 minuta za osudu ali "slucajno" zaboravljas Paris,Barcelonu .Strasburg itd. Jadno i primitivno .

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

Piše Husret Hasanović

Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

29.11.2019. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

Piše Husret Hasanović

Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

22.11.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

Piše Husret Hasanović

'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

15.11.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura djevojke koja se pati na štiklama

Piše Husret Hasanović

Kultura djevojke koja se pati na štiklama

8.11.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đurini' heroji i naše kukavice

Piše Husret Hasanović

'Đurini' heroji i naše kukavice

1.11.2019. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavobolja i migrena u 'Đuri Đakoviću'

Piše Husret Hasanović

Glavobolja i migrena u 'Đuri Đakoviću'

25.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj

18.10.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do jučer kruha i igara, a danas sisa i mandarina

Piše Husret Hasanović

Do jučer kruha i igara, a danas sisa i mandarina

11.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učiteljeve riječi nekada su bile Zakon

Piše Husret Hasanović

Učiteljeve riječi nekada su bile Zakon

4.10.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako se ne smiješ s "LOL" nisi "cool"

Piše Husret Hasanović

Ako se ne smiješ s "LOL" nisi "cool"

27.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin među četrdeset milijuna crnaca

Piše Husret Hasanović

Brođanin među četrdeset milijuna crnaca

20.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Halo direktore, ima li atraktivnih grobnih mjesta?

Piše Husret Hasanović

Halo direktore, ima li atraktivnih grobnih mjesta?

13.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I bijaše škola za život

Piše Husret Hasanović

I bijaše škola za život

6.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda je vrijeme da se počnemo uspoređivati s drugima

Piše Husret Hasanović

Možda je vrijeme da se počnemo uspoređivati s drugima

30.8.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Situacija s likom u Audiju, u košulji s krokodilčićem

Piše Husret Hasanović

Situacija s likom u Audiju, u košulji s krokodilčićem

16.8.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?

Piše Husret Hasanović

Tko bi bio spreman žrtvovati svoje dijete?

9.8.2019. | 0:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moja i njihova Hrvatska

Piše Husret Hasanović

Moja i njihova Hrvatska

2.8.2019. | 0:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?

Piše: Husret Hasanović

Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?

26.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje

Piše Husret Hasanović

Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje

19.7.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :