Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 22.11.2019. u 0:01
Prikaza: 5081
|

Piše Husret Hasanović

Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

root : Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

Posebna je priča licemjerje onih koji štrajkaju u matičnim (državnim) školama, a bojkotiraju štrajk kad tezgare u školama koje su u vlasništvu vjerskih zajednica.

RIJETKO su kada tako opasne političke štetočine imale toliko koncentrirane političke moći u tako ozbiljnom društvenom procesu kakav je strukturna reforma obrazovanja. Možemo slobodno kazati kako se ovih dana čini rijetko viđen kulturno-prosvjetni zločin nad hrvatskim narodom. Pritom, fundamentalno pitanje glasi: kako je moguće da odrasli ljudi, ne nužno s visokim certifikacijama stručnosti nego s običnim i prosječnim ljudskim razumom, uopće ulaze u procese reforme, a da uz milijardu ili koliko već kuna uloženih u pomagala, opremu, usavršavanje, projektiranje, konzultacije i analize, nisu predvidjeli financiranje kralježnice procesa – učitelja i nastavnika. A znamo kako od njih, uvelike, izravno, ovisi cijeli proces i njegovi rezultati.

Jasno je kao dan da bez dubokih društvenih promjena prijete nam nesagledive i teško popravljive štete. Učitelji su tek jedan dio nezadovoljnog društva. Sutra možemo očekivati štrajk nekog drugog. Uostalom, svih osim uhljeba.

Očito odgovorne ljude iz resora nije zanimalo obrazovanje, niti ljudska i kreativna dimenzija školstva. Nije ih zanimao ni identitet niti su imali približnu viziju razvoja nacije, a učitelje i nastavnike su, kao cijeli javni sektor i društvo u cjelini, tretirali isključivo kao svoje lovište. Ili tržište nad kojim imaju monopol. Možemo reći kako je primarni motiv ove reforme bio golemi novac.

Idealna osoba za obaviti prvu fazu reforme bila je jedna žena, koju su neki prozvali političkom manekenkom. Žena s mrvicom razuma i senzibiliteta, trebala je u samom preuzimanju izravne odgovornosti za golemi eksperiment s enormnim materijalnim i nematerijalnim sadržajima, izboriti ukupan financijski okvir za učitelje i nastavnike. Prije svega zbog velikog proširenja profesionalnih obveza u provođenju reforme.

S početkom školske godine došlo je do komešanja i nezadovoljstva učitelja. Međutim, minstrica ni tada nije u cijelosti shvatila problem, nego se od nominalne zaštitnice struke, prometnula u oportunistu, što je potvrdila svojim sinoćnjim stavom kako se "ne bu štela mešati" u "igrama moći između snidikata i Plenkovića".  

Obustava nastave u školama je više nego štrajk. Ovo ima golemu političku težinu, i više od bilo čega ukazuje na duboku političku razvalinu u državi.

Ovaj štrajk ne bi trebali promatrati samo kao borbu za povećanje plaće od tristotinjak kuna. I s tim i bez toga, svaki učitelj živjeti će skoro isto. Ovaj štrajk u sebi nosi borbu za bolji život u budućnosti našeg društva.

Ali ključnu ulogu, kada i kako će okončati štrajk prosvjetara, mogu imati roditelji učenika. Oni su već sada iscrpljeni, rastrzani i zabrinuti. Roditelji su ljuti. A ključno pitanje je na koga su ljuti, na učitelje ili Vladu. Ako se ljutnja i bijes roditelja okrene prema Vladi, učitelji bi mogli profitirati, pri čemu je presudno što smo u izbornoj godini, a roditelji školske djece predstavljaju oko 700 tisuća birača.

Možda nas sve malo zbunjuje podatak da nitko od nastavnika u vjerskim osnovnim i srednjim školama - svejedno jesu li članovi sindikata ili ne - nije u štrajku. Iako i oni primaju plaću iz istog državnog proračuna kao i učitelji u štrajku. Ne štrajkajući, svoje kolegice i kolege ostavili su na cjedilu. Dakako, ukoliko se, zahvaljujući štrajku, poveća plaća učiteljima, nastavnici iz škola čiji su osnivači vjerske zajednice neće se odreći povećanja (i) njihova dohotka. Posebna je priča licemjerje onih koji štrajkaju u matičnim (državnim) školama, a bojkotiraju štrajk kad tezgare u školama koje su u vlasništvu vjerskih zajednica.

Kako god završila ova pobuna u školama, stvari će se dodatno ogoliti. Jasno je kao dan da bez dubokih društvenih promjena prijete nam nesagledive i teško popravljive štete. Učitelji su tek jedan dio nezadovoljnog društva. Sutra možemo očekivati štrajk nekog drugog. Uostalom, svih osim uhljeba.

I ništa nam neće značiti ako Premijer sutra Ministrici pokaže crveni karton, a tajnici zapovjedi neka napiše još jedno rješenje o razrješenju člana Vlade. Bit će to tek novi prilog dokazima kako su članovi kabineta ovog premijera potrošena roba, kadrovske alatke, sredstvo za potkusurivanje..., a sve s ciljem održanja mira dok prođu predstojeći izbori, paradno predsjedanje Europskom unijom te još jedni izbori. Najvažniji je mir. Za Premijera, ali ne i zajednicu.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.11.2019. | 14:00

1

Naravno da je pitanje koeficijenata podložno pregovorima i puno važnije od pitanja osnovice. Nepripremljen ulazak u opsežnu reformu, pitanje uvjeta rada, pitanje odnosa prema pojedinim zaposlenicima. sve je to legitimni prdmet pregovora. Donošenje pregovora nema apsoliutno nikakave veze sa ovim štrajkom ili prosvjedom, jer je donesena masa novca, a u proračunu uvijek ima pričuve za izvanredne slučajeve. Koeficijenti se mogu promijeniti nna takav način da masa novca za plaće izglasana kroz proračun bude ista. Kao što su mnogi već rekli, ovo nije štrajk (nikad aniej niti bio) o iznosu novcca, odnosno plaća, ovo je štrajk o tome da se neek ljude namjerno potcjenjuje i tjera da rade isti ili teži posao za manje novca od stranačkih uhljeba po političkim jedinicama ili političkim poduzećima.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 22.11.2019. | 13:09

2

Kad sudac odsvira kraj, utaknica je gotova. Ipak, dokle god ekipe ne odu u svlačionice, sudac može bilo kojem igraču i treneru dati crveni karton! Štrajk, bez obzira na (ne)opravdanost i (ne)realnost sindikalnih zahtjeva, imao je smisla do usvajanja Proračuna za 2020. Nakon toga to više nije štrajk, nego prosvjed. Besmislen, neopravdan, jer je Vlada za 2020. najavila potpunu analizu svih radnih mjesta državnih službenika i namještenika i redizajn sustava koeficijenata prema rezultatima tih analiza. To pitanje je isključivo u nadležnosti Vlade i nije i ne može biti predmet pregovora socijalnih partnera. O osnovicama i raznim dodacima se može i treba pregovarati, no to sindikate u ovom trenutku ne zanima. Slutim da će se mnogi uštipnuti za obraz kada na red dođe analiza sustava napredovanja kroz mentirstvo a u kojem mnogi mentori ne mogu podastrijeti dokaze svojeg mentoriranja. Bitno je da takvima plaća ide i do 11 tisuća kuna (u prosjeku oko 8,5) a da kao mentori ne rade! Vraćam se na utakmicu i suca - zvuči kao najnaivnija utopija nadati se da će nakon usvjanja Proračuna a koji još nije stupio na snagu doći do njegova rebalansa, a bez rebalansa, nema izmjena koeficijenata. A strašno zvuči pomisao da bi djeca mogla ovako nastaviti unedogled.
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.11.2019. | 12:36

3

Dobro je Husret napisao sve o tome kako se vlasti nisu pripremile ni za reformu ni za pravo upravljanje obrazovanjem. Potpuno isti odnos, nepripremljenost, vidi se i prema osnivanju brodskog sveučilišta. Površno, amaterski, neozbiljno, neodgovorno. Složio bih se skoro sa svime što je Husret napisao, osim sa nekim nesagledivim posljedicama, kojima se on nada. Neće se dogoditi ništa ni vladi, ni ministrici, ni onima koji su nepripremljeni ušli u projekt brodskog sveučilišta, ni pijanim radnicima, ni siledžijama u i izvan automobila. Apsolutno se nikome ništa neće dogoditi jer smo u potpunosti zaboravili, ako smo ikada i znali, što znači odgovornost. Psi laju, karavane prolaze.
Uspinjaca

Uspinjaca

Komentirano: 22.11.2019. | 12:08

4

Podrška učiteljima! Konačno je netko rekao"car je gol" Imamo bolesnih umova, https://net.hr/danas/hrvatska/mihalinec-najavio-veliki-prosvjed-u-ponedjeljak-u-zagrebu-i-poslao-poruku-premijeru-samo-bolesni-umovi-mogu-tako-nesto-pomisliti/

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

10.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo normalno. Što je to?

Piše: Husret Hasanović

Novo normalno. Što je to?

8.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

Piše Husret Hasanović

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

1.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : A gdje je pljesak za učitelje?

Piše Husret Hasanović

A gdje je pljesak za učitelje?

24.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu služe lokalni faraoni?

Piše Husret Hasanović

Čemu služe lokalni faraoni?

17.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

Piše Husret Hasanović

Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

10.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

Piše Husret Hasanović

Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

27.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "A što ako ja nekoga zarazim?"

Piše Husret Hasanović

"A što ako ja nekoga zarazim?"

20.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Majko, hvala ti za sve"

Piše Husret Hasanović

"Majko, hvala ti za sve"

13.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

6.3.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske padnu i virus će otići

Piše Husret Hasanović

Kad maske padnu i virus će otići

28.2.2020. | 8:00