Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 3.5.2019. u 0:01
Prikaza: 1234
|

Ramazan počinje 6.5. i traje 29 dana

Post kao suosjećanje, borba, odgoj duše i izlječenje

root : Post kao suosjećanje, borba, odgoj duše i izlječenjeIlustracija(Foto: Ž.G./SBplus)

Čovjek se nalazi u stalnoj i vječnoj borbi suprotnosti i dilema. U njegovu vlastitu biću razdiru ga suprotnosti. Cijeli je poprište užasne borbe suprotnosti duha i materije.

SVAKA religija ima svoje propise koji se odnose na njezine sljedbenike koji su ih, kao takve, dužni primjenjivati i prakticirati u svojim životima. Jedan od propisa u gotovo svim religijama je i post. Svaka religija poznaje dužnost posta, u ovom ili onom obliku, različitom trajanju i strukturi odricanja, ali se post kod muslimana, odnosno ramazanski post, kao redovan i obvezan za sve pripadnike islama, od svih drugih razlikuje dužinom i strogošću. Post je jedan od najzahtjevnijih propisa. Taj post je u devetom mjesecu islamskog kalendara, mjesecu Ramazanu. Počinje 6. svibnja, a trajat će 29 dana. Sami post definiran je kao sustezanje od hrane, pića, i svih tjelesnih prohtjeva, od zore do zalaska Sunca.

Post je treća islamska dužnost, propisan 624. godine, izričitom naredbom u Kur'anu: „O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas". (Kur'an, 2:183)

Kao što su činjenice da nam je Bog jedan zajednički, da svi imamo i post kao osobni oblik odnosa prema Njemu, sve to se treba odraziti na nama. Da li se osjete promjene na nama nakon posta, u smislu da smo postali bolji ljudi, milosniji, skloni činjenju dobra, a izbjegavanju zla. To su svrha i smisao posta. Post možemo definirati kao školu odgoja duše. Ako ovo konkretiziramo, možemo se upitati: Jesu li borci vjernici u minulom ratu izbjegavali ubojstva ili činjenje zločina? Kako je vjernička duša doživljavala nanošenje nepravde drugim ljudima, pripadnicima drugih zajednica? Kako su se osjećali pravoslavci kada su nanosili zlo muslimanima, muslimani kada su to činili katolicima, a katolici pravoslavcima, i obrnuto? Ovakva su pitanja još bez odgovora, i dugo će još biti. Svaka religijska zajednica još drži za sebe da je njeno očitovanje svetosti bilo na tragu Božjeg zadovoljstva. Drugi su grešni, drugi su krivi, to će još dugo biti prevladavajući način mišljenja.

Zbog toga bi vjerski propisi, a posebno post, trebali utjecati na čovjeka jer post nije samo puko apstiniranje od hrane i pića, a još manje dijeta. Ne osjete li se u nama tragovi posta, ali ne fizički, takav post nam je sigurno promašen.

Post bi trebao čovjeku biti dodatni motiv u ostavljanju onoga što je zabranjeno. Prije svega, u ostavljanju ogovaranja, laganja, prenošenja tuđih riječi, nanošenja nepravde, nasilja i svih ostalih grijeha.

Također, postoji socijalna dimenzija posta, jer postač dok ostavlja hranu, suosjeća barem na tren s onima koji nemaju što jesti, a danas je takvih sve više. I dočekujući iftar (vrijeme objeda sa zalaskom Sunca) postač se zahvaljuje Gospodaru na blagodatima hrane kojom ga On opskrbljuje.

Danas znanstvenci na post sve više gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg nema zdravog i ispravnog življenja. Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja suvremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka, možemo puno učiniti za naše zdravlje i psihofizičku kondiciju. Post tijekom mjeseca Ramazana ima veoma pozitivno djelovanje na kompletan zdravstveni sustav čovjeka te pomaže kod niza oboljenja. Našem organizmu svakako je potreban odmor od hrane i pića. Zato se post još može nazvati i operacijom bez noža.

Da bismo bolje razumjeli ulogu posta u formiranju zdrave i snažne ljudske ličnosti, moramo znati činjenicu da se čovjek nalazi u stalnoj i vječnoj borbi suprotnosti i dilema. Čovjeka u njegovom vlastitom biću razdiru suprotnosti. U njemu samom bije se vječna i teška bitka između luciferskih i destruktivnih snaga (životinjski elementi i đavo) te pozitivnih stvaralačkih snaga (ljudski elemnti i anđeo). Čovjek je poprište užasne borbe suprotnosti duha i materije. On je dualističko biće sastavljeno od duše i tijela. U njemu se sukobljavaju interesi duha s interesima materije. Razapet je između ova dva suprotna elementa. Cjelokupan ljudski život predstavlja, kako kaže francuski filozof Berkson, sudar i sukob dvaju suprotnih kretanja: duha koji se penje naviše ka svom izvoru - Bogu i materije koja pada naniže i vuče čovjeka, isto tako svome izvoru - ka životinji.

Da bi izdržao strahoviti pritisak materije koja ga vuče zemlji, on mora biti duhovno ojačan i osposobljen, jer samo se tako može uspješno suprotstaviti porobljavanju materije. Zato post predstavlja neobično, snažno i efikasno sredstvo u borbi protiv grube i divlje sile materije, protiv njenog pritiska i porobljavanja.

A danas je taj pritisak pojačan. Mašina je pobijesnila. U svom bijesnom i despotskom ponašanju, traži da čovjeka pretvori u pasivnu igračku, što joj je u velikoj mjeri i uspjelo. Čovjek je izgubio svoje vrijednosti. Prije svega kao izvor fizičke snage ne predstavlja više predmet nekakvog interesa. S druge strane, kompjuteri mu otimaju jednu po jednu intelektualnu funkciju. Tako se on u svom nutarnjem životu zatvorio u sebe i potpuno podlegao životinjskim nagonima.

Ali post nema namjeru u čovjeku razvijati asketizam, pasivan odnos prema materijalnim dobrima i gušiti u njemu nagone. Post ima za cilj uspostaviti ravnotežu između duha i materije, tijela i duše, srca i razuma, htjenja i znanja. Post teži isključivo toj ravnoteži. Staviti čovjeka tamo gdje i pripada, u prirodni položaj, i zadržati ga na sredini između životinje i anđela, između čiste materije i čistog duha, između nižeg i višeg svijeta.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 6.5.2019. | 12:47

1

Jel ovaj Husret ovdje pise sa ciljem nametanje svoje vjere i tekstova iz K' urana
12345

12345

Komentirano: 3.5.2019. | 9:47

2

Nadam se da ovo "borba" ne znači da će opet poslat bombaše samoubojice....

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

10.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo normalno. Što je to?

Piše: Husret Hasanović

Novo normalno. Što je to?

8.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

Piše Husret Hasanović

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

1.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : A gdje je pljesak za učitelje?

Piše Husret Hasanović

A gdje je pljesak za učitelje?

24.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu služe lokalni faraoni?

Piše Husret Hasanović

Čemu služe lokalni faraoni?

17.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

Piše Husret Hasanović

Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

10.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

Piše Husret Hasanović

Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

27.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "A što ako ja nekoga zarazim?"

Piše Husret Hasanović

"A što ako ja nekoga zarazim?"

20.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Majko, hvala ti za sve"

Piše Husret Hasanović

"Majko, hvala ti za sve"

13.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

6.3.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske padnu i virus će otići

Piše Husret Hasanović

Kad maske padnu i virus će otići

28.2.2020. | 8:00