Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 13.12.2019. u 11:00
Prikaza: 13183
|

Piše Husret Hasanović

Njemu je devet, a meni pedeset. I u vezi smo!

HH/SBplus
Foto: HH/SBplusJerko Zovak i Marija Radošević
 • HH/SBplus

Pojedini političari i druge javne osobe, često, nisu se mirili s promišljanjima novinara ovoga portala, držeći kako njih i njihov rad prikazujemo negativistički. Teško im je bilo akceptirati prijedloge naših novinara, suradnika i čitatelja, iznošenih isključivo s ciljem unapređenja stanja u zajednici - za opće dobro.

MALO po malo, iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, iz tjedna u tjedan i evo nas. Devet godina s Vama. Kada pogledamo, devet godina i nije veliki period. Neki bi rekli kao da je jučer bilo. Ali u tih devet godina, na ovome portalu, objavljeno je 37 tisuća članaka koji su pokrivali sve sfere našeg djelovanja. I baš na deveti rođendan portala, dođe na red moja pedeseta kolumna. Njemu devet, a meni pedeset. I u vezi smo!

U studenom prošle godine broj jedinstvenih ulaza bio je nešto manji od 65 tisuća, a ove godine, u istom mjesecu, broj jedinstvenih ulaza blizu je 135 tisuća, a broj pregledanih stranica 1,3 milijuna.

Svima je jasno kako se današnji medijski senzacionalizam usko veže uz novinarski neprofesionalizam i etiku. Senzacionalizam je postao najveća boljka suvremenog novinarstva. Zbog malog tržišta i broja čitatelja i ozbiljniji mediji pretvaraju u senzacionalističke.

Klasični primjeri senzacionalističkih naslova su: šokantno, nikad viđeno, nećete vjerovati... I sve s uskličnicima, dakako! Skoro pa nema naslova i nadnaslova koji donose prave informacije. Pa čitatelji, s pravom, kažu kako danas mediji ne postoje kako bi informirali, nego šokirali. Takvih portala danas je previše za naše malo tržište.

U zadnjih nekoliko godina, SBplus postao je prvo i glavno mjesto na kojem se građani Brodsko-posavske županije, a sada i šire, informiraju o dnevnim događanjima te, kao takvi, pokušavamo ukazati na sve dobro oko nas, ali i anomalije, propuste, zlouporabe i moralne devijacije u društvu.

S dosta članaka, na objektivan i kritičan način, pokušavamo rasvijetliti ovdašnju političku zbilju. Ne štedimo nikoga, ni vlast, ma koje boje bila, niti oporbu – kad po našem mišljenju rade malo ili loše. Uglavnom, ljute se oni koje kritički preispitujemo, a smješkaju oni koji se toga tjedna nisu našli na udaru nekog od naših novinara.

Pojedini političari i druge javne osobe, često, nisu se mirili s promišljanjima novinara ovoga portala, držeći kako njih i njihov rad prikazujemo negativistički. Teško im je bilo akceptirati prijedloge naših novinara, suradnika i čitatelja, iznošenih isključivo s ciljem unapređenja stanja u zajednici - za opće dobro.

A to i jeste osnovni cilj ovoga portala: objektivno i na vrijeme izvijestiti o postupcima svih koji su spletom političkih okolnosti, igrom sudbine, ili odlukom političkih moćnika, postali faktori, ili čimbenici, u društvu te ukazati na njihove propuste. Direktori, ravnatelji, pročelnici, upravitelji... morat će se pomiriti s činjenicom da ih svakodnevno promatra (i) SBplus koji, pored pohvala, iznosi i kritike.

Nažalost, tek rijetki, oni širokih pogleda, znaju kako profesionalni novinar treba raditi svoj posao jer novinar nikad nije privatna osoba, on je uvijek na zadatku. Da pamti, bilježi i objavljuje. Ma koliko se sadržaj objavljenog nekima ne sviđao.

SBplus, za gospodarske uvjete u kojima radi i prostor o kojem piše, bilježi respektabilne rezultate. Iz godine u godinu raste u svakom pogledu. Primjera radi, u studenom prošle godine broj jedinstvenih ulaza bio je nešto manji od 65 tisuća, a ove godine, u istom mjesecu, broj jedinstvenih ulaza blizu je 135 tisuća, dok je broj pregledanih stranica 1,3 milijuna. Usporedbe radi, rezultatima najbliži brodsko-posavski portal, u istom periodu, ima tridesetak posto manje jedinstvenih ulaza i 700 tisuća manje pregledanih stranica. To su službeni podatci sa stranice koja prati posjete i čitanost portala www.gemius.com.  

Kada je u pitanju financijsko poslovanje, ukupni priljev za 2019. godinu planiran je 674.290,96 kuna s PDV-om. Za prvih jedanaest mjeseci ostvareno je 652.899,21 kuna s PDV-om. Zaključno sa zadnjim mjesecom ove godine, prihodi će iznositi oko 712 tisuća kuna kuna, što je za oko šest posto više od planiranog. 

Kako i država od nečega živjeti mora, od ukupnog prihoda u prvih jedanaest mjeseci ove godine, na ime svih poreza i doprinosa, državi je uplaćeno 219.343,95 kuna, odnosno blizu trideset i četiri posto od ukupnog priljeva.

Sve obveze izmirene su u roku. Dakako i plaće zaposlenika, kao i honorari suradnika.

Sukladno običaju, i ovu uspješnu godinu završili smo svečanim domjenkom članova Skupštine Udruge, zaposlenika i suradnika portala. A čovjek bez kojeg bi sve ovo bilo drugačije, da ne kažem ništa, dobro poznat svima, kao i obično, pokazao je džentlmenski duh i, povodom nadolazećih blagdana, darivao sve prisutne. Uz ovakav tim, SBplus će sigurno nastaviti rasti i, pritom, ne krije nove ambicije - ozbiljnije 'pokrivanje' i Požeško-slavonske županije.

Dakako, sve što radimo u funkciji je naših čitatelja, jer bez njih taj posao ne bi imao nikakve svrhe. Svima koji nas prate 'uz prvu jutarnju kavu', tijekom dana, ili 'prije spavanja' te komentiraju ili lajkaju, zahvaljujemo na suradnji i pozivamo neka ostanu uz nas kako bismo bili još bolji, kako bismo - zajedno s drugim medijima - doprinosili boljitku zajednice i društva u cjelini.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 14.12.2019. | 9:14

  1

  Uz ambicije o pokrivanju pozesko-slavonke zupanije poceli ste vi i "pokrivati"srpski brod i okolicu. Sretan Vam rođendan!

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

  Piše Husret Hasanović

  Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

  27.3.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "A što ako ja nekoga zarazim?"

  Piše Husret Hasanović

  "A što ako ja nekoga zarazim?"

  20.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Majko, hvala ti za sve"

  Piše Husret Hasanović

  "Majko, hvala ti za sve"

  13.3.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

  Piše Husret Hasanović

  Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

  6.3.2020. | 8:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske padnu i virus će otići

  Piše Husret Hasanović

  Kad maske padnu i virus će otići

  28.2.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

  Piše Husret Hasanović

  Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

  21.2.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će žena danas dobiti dva poklona?

  Piše Husret Hasanović

  Koliko će žena danas dobiti dva poklona?

  14.2.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mir nije sve, ali sve je ništa bez mira

  Piše Husret Hasanović

  Mir nije sve, ali sve je ništa bez mira

  7.2.2020. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Brutalna rasistička i kolonijalistička država Izrael"

  Piše Husret Hasanović

  "Brutalna rasistička i kolonijalistička država Izrael"

  31.1.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad župan bije i DORH-u se gaće tresu

  Piše Husret Hasanović

  Kad župan bije i DORH-u se gaće tresu

  24.1.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuči li i u Slavonskom Brodu jedan Filip Zavadlav?

  Piše Husret Hasanović

  Čuči li i u Slavonskom Brodu jedan Filip Zavadlav?

  17.1.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud pjevači

  Piše Husret Hasanović

  Uzalud vam trud pjevači

  10.1.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gledajmo kako bismo saznali koga ćemo izgubiti ili dobiti

  Piše Husret Hasanović

  Gledajmo kako bismo saznali koga ćemo izgubiti ili dobiti

  3.1.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Eh, da nam je prosinac svaki mjesec

  Piše Husret Hasanović

  Eh, da nam je prosinac svaki mjesec

  27.12.2019. | 17:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

  Piše Husret Hasanović

  Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

  29.11.2019. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

  Piše Husret Hasanović

  Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

  22.11.2019. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

  Piše Husret Hasanović

  'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

  15.11.2019. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :