Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 24.1.2020. u 9:00
Prikaza: 3720
|

Piše Husret Hasanović

Kad župan bije i DORH-u se gaće tresu

root : Kad župan bije i DORH-u se gaće tresuIlustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: notife.com)

Nisam učinio ništa strašno - samo sam prebio vlastitu ženu. Na to, valjda, imam pravo.

ZAMISLITE ovog muškarca - ulazi u kuću i počinje urlati na svoju suprugu: "Kravetino! Luđakinjo! Budalo! Glupačo!". Onda prilazi i hvata je za vrat te šamara. Zatim isti taj gospodin nastavlja: "Ubit ću te! Izbost ću te! Rasparat ću ti grkljan!". I na kraju završi upozorenjem: "Deri se ti koliko hoćeš, meni nitko ništa ne može." Dok ovo čitaš, možda si ti jedan od takvih, ili sličnih, koji je nešto slično ovome izgovorio.

Posebno je nepodnošljivo kada to radi netko tko je u društvu visoko pozicioniran. Tada, s pravom, pitamo se: u kojem stoljeću i u kojoj zajednici živimo?

Ne, nije bitno što je dotični gospodin, kada je sve to činio, bio perjanica naše najveće stranke i jedan od potencijalnih kandidata za ministra. Ovdje, prije svega, pišemo kako je to uradio muškarac ili, bolje reći, muškarčina. Jer on sebe takvim smatra. On posjeduje vlast, moć novac. On može imati suprugu koju će, kada poželi, izdegenčit, a kada poželi, otići ljubavnici. On može sve. Jer kad on bije - i DORHU-u se gaće tresu. To je ovdašnja muškarčina.

Svakih petnaest minuta neka žena u Hrvatskoj dobije pepeljaru u glavu, udarac u rebra ili je se zlostavlja verbalno, psihički, seksualno. I, možda čudno zvuči, zlostavljači su često akademski obrazovani građani -  'intelektualci' čak. Barem ih mi tako zovemo, a oni se ponose svojim društvenim statusom. A, ustvari, oni su obični jadnici. Svi bi očekivali da su zlostavljači alkoholičari ili narkomani. Ali vidi vraga... i ti jadni intelektualci šamarati i degeničiti znaju.

Možda su ovi veliki intelektualci odrastali u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada su kinematografiju preplavili filmovi Bruce Lee-ja pa su počeli ići na tečajeve borilačkih vještina. Jer - zlu ne trebalo. Samo što naučeno nisu mogli primijeniti u bivšoj državi. Ali eto, dočekaše i oni slobodu. I pokazaše mužjačko-borilačke vještine.

Ali takvi intelektualni kapaciteti, koji tuku žene, za početak svoje vlastite, nikad se neće okomiti na nekog jačeg od sebe. Jer, ipak, samo su kukavice.

Vrlo dobro znaju što rade. Uglavnom, to rade u svoja četiri zida, bez publike. I, svakako, računaju na šutnju svoje žrtve. Jer računaju kako bi to bila „njezina sramota" ako kome kaže.

I, nažalost, mnoge se žene ponašaju onako kako zlostavljači žele. Nasilje trpe desetljećima prije nego se nekome obrate za pomoć. A zlostavljač je zlostavljač, bio to župan, smetlar, otac, brat, suprug, dečko.

I, nakon recentnog suđenja u Slavonskom Brodu, kakva je poruka poslana javnosti, a posebno nasilnim muškarcima? Nije teško zaključiti kako bi poruka ovog slučaja bila: to što sam učinio nije ništa strašno, samo sam prebio svoju vlastitu ženu. A tko zna, možda osuđeni gospodin podnese i žalbu pa zatraži odštetu za duševne boli i ozljedu šake te naknadu za sudske troškove. Ne bi nas čudio i takv epilog.

Jer, sjećamo se prošlotjedne presude kojom je sud oslobodio policijskog službenika, unatoč utvrđenom seksualnom uznemiravanju kolegice. A žrtvi u tom sporu, naloženo je da mora platiti troškove postupka u iznosu od gotovo deset tisuća kuna.

I tako, uvijek izostanu konkretne sankcije počinitelju, čime se ne postiže primarna svrha kažnjavanja - prevencija. Žrtvama obiteljskog nasilja - na ovaj način - šaljemo izrazito nepovoljnu poruku: pravni sustav neće vam pružiti primjerenu zaštitu.

Upravo zbog ovakvih i sličnih primjera, žrtve nemaju povjerenja u institucije sustava, a bogami ni građani. Jer, nasilje nad ženama najraširenije je sustavno kršenje ljudskih prava.

Posebno je nepodnošljivo kada to radi netko tko je u društvu visoko pozicioniran. Tada, s pravom, pitamo se: u kojem stoljeću i u kojoj zajednici živimo?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 25.1.2020. | 17:25

1

Stipe@ U kurikulumu nastavnoga predmeta Hrvatski jezik za 2.razred osnovne škole nalazi se čitanje s razumijevanjem.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2020. | 17:11

2

mrtvo_puhalo - svoditi ovaj problem na stranačku pripadnost može samo retard.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 25.1.2020. | 14:06

3

Jel ti to podržavaš
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2020. | 13:28

4

Žena mužu mora 'dati' kad god on poželi osim ako za odbijanje postoji valjan šerijatski razlog. Muž ženinim potrebama mora udovoljiti jednom u četiri mjeseca. Ako žena mužu iskazuje neposluh, islamski teolozi nalažu suprugu: "A ako to učine, udari ih udarcem koji ne ostavlja traga." (Islam 3009)
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 24.1.2020. | 20:56

5

..."I, nakon recentnog suđenja u Slavonskom Brodu, kakva je poruka poslana javnosti, a posebno nasilnim muškarcima?... poruka je jednostavna - dragi nasilnici učlanite se u SDP! Tamo će vam drug postati Boris Lalovac - nasilnik koji se za razliku od kolege mu Alojza nije okitio ovakvom sramotnom presudom već je, još gore, za isto proglašen žrtvom. Tako velikom da mu je pravnu pomoć i svojeg odvjetnika ponudila i udruga B.aB.e. Toliko o zaštiti ženskih ljudskih prava navedene Udruge... Izostala je svaka osuda, izostala je osuda i dežurnih moralista kolumnista, nema veze što neki od njih nose ahmediju s petokrakom, nedjelo je nedjelo i traba ga osuditi pa makar i ne bilo "drugarski" - ali treba, štoviše, mora se osuditi. I tako lišen svake osude, Hrvatskim pravosuđem oslobođen, navedeni nasilnik postaje i nagrađen potencijalnim ministarskim mjestom u možebitnoj novoj Vladi. I nakon navedenog kakva je poruka poslana javnosti, a posebno zlostavljanim ženama? Drage zlostavljane žene, učlanite svoje zlostavljače u HDZ ili, još bolje, u Suvereniste. Osuda vaših zlostavljača od razno raznih moralista kolumnista pa i onih s ahmedijom s petokrakom, B.a.B.e.-a, Jelene Veljače, Lore Vidović vam je zagarantirana. Ne uzdajte se u Istambulsku konvenciju, istoj je "mesijanske udove" iskasapio Daruvarac nedugo nakon usvajanja. Ni u kojem slučaju ne spominjite da ste Rvatice katolkinje jer tada vam samo dragi Bog može pomoći.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo normalno. Što je to?

Piše: Husret Hasanović

Novo normalno. Što je to?

8.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

Piše Husret Hasanović

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

1.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : A gdje je pljesak za učitelje?

Piše Husret Hasanović

A gdje je pljesak za učitelje?

24.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu služe lokalni faraoni?

Piše Husret Hasanović

Čemu služe lokalni faraoni?

17.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

Piše Husret Hasanović

Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

10.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

Piše Husret Hasanović

Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

27.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "A što ako ja nekoga zarazim?"

Piše Husret Hasanović

"A što ako ja nekoga zarazim?"

20.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Majko, hvala ti za sve"

Piše Husret Hasanović

"Majko, hvala ti za sve"

13.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

6.3.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske padnu i virus će otići

Piše Husret Hasanović

Kad maske padnu i virus će otići

28.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

Piše Husret Hasanović

Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

21.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :