Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 16.10.2020. u 20:00
Prikaza: 1494
|

Piše Husret Hasanović

Je li i tvoj susjed jedan Bezuk?

root : Je li i tvoj susjed jedan Bezuk?Ilustracija(Foto: Baltimore Sun)

Sve je počelo na splitskoj Rivi početkom stoljeća, nastavljeno je plinskim bocama i, u konačnici, dovelo je do eskalacije nasilja. Ovaj trend terora mogao bi preplaviti i sve nas. Jer duh iz boce pušten je davno.

JUČER Split. Danas Zagreb. Sutra možda i Slavonski Brod. Tko može biti siguran da i oko nas ne hoda jedan Zavadlav ili Bezuk? Jesmo li sigurni i da naš susjed nije jedan od njih ili njima sličnih?

Posljedice znamo. Ali koji su pravi uzroci? Kazat će neki da su to samo umno poremećene osobe. Ali…

Nisu Zavadlav i Buzek sigurno jedini takvi. Ovotjedni Bezukov napad ispred zgrade Vlade i Sabora, zatim podržavanje tog terorističkog ekstremizma od pojedinih članova stranke Domovinskog pokreta i tisuće posjetitelja društvenih mreža koji odobravaju ovakav čin pa verbalni napad na ravnateljicu Alemku Markotić i novinsku ekipu - sve to daje sliku koja više od riječi govori kako nismo sigurni.

Teroristički čin mladog čovjeka samo je simptom kriznog stanja u našemu društvu. I nije to djelo mentalno bolesne ili neuravnotežene osobe. To je čin pomno isplaniran i to na isti način kako takve napade planiraju islamski teroristi. Jedina razlika je u tomu što se ovaj teroristički čin ne naziva kršćanskim terorizmom. I ne treba tako biti. Jer svakoj religiji terorizam je strani pojam, barem u izvornom učenju.

Takav čin nije niti iskazivanje bunta zbog nepravilnosti u našemu društvu.

Bezuk je klasičan primjer duboko indoktrinirane osobe ideologijom radikalne neofašističke desnice. Glorifikacija oružja, mržnja prema Srbima, slušanje glazbe koja koja proziva vladajuće zbog izdaje i iznevjerenih, po njima, čistih ideala rata. Kažu, Bezuk je bio tih i povučen, ali svakako živio je licemjeran život. A takvom životu netko ga je naučio. Obitelj, škola, društvo? Ili naša politika?

Kontinuirana glorifikacija rata i militarizma koja je u neku ruku i danas prisutna kod nas, iako je rat davno okončan (ali za neke još traje), igra veliku ulogu u pojavi ovakvog i sličnog nasilja. 

Mada rođen nakon rata, Bezuk je također žrtva tog istog rata. Odrastao je i formirao se u takvom ambijentu. 

Danas je puno onih koji Lijepu Našu žele vidjeti kako je gledaju Culej, Markićka, Bujanec. I mnogi mladi upravo danas odrastaju i formiraju se na način kakav baš žele raznorazni Culeji i Bujaneci slušajući MPT: „Antikrsti i masoni. Komunisti ovi, oni. Šire sotonske fraze. Da nas poraze. E, moj narode…"

Za takve je ova lijepa zemlja puna izdajnika, jugoslovena, partizana, udbaša. I jednostavnim kemijskim spojem militarizma i zapaljive retorike – što dobijemo? Bezuk je samo jedan u nizu.

Ali možda je najopasnija izjava jednog gradonačelnika. „Pojedinci drže oružje zato što ne vjeruju sustavu jer ovaj sustav ničim nije dokazao da mu mogu vjerovati." A do jučer je bio njihov i planirao da i on sam bude dio tog sustava. Možemo zamisliti kakav bi tek sustav bio da takvi i njemu slični vode sustav. Filozof Penava.

Bezuk nije ništa drugo nego proizvod ovoga društva, proizvod širenja mržnje i netolerancije, glorificiranja oružja i militarizma. Jer ne zaboravimo na činjenicu da je njegov otac skrivao oružje. Od koga i za koga? Ali on i svi oni koji imaju ilegalno naoružanje imaju punu podršku filozofa Penave. 

Sve ovo spada u krizu društva i hrvatske politike. I koliko će puta ponoviti se Split, Markov trg? Koje mjesto je sljedeće?

Izgleda da fašizam živi vječno.

U svojoj knjizi koja se zove „Vječni fašizam", Umberto Eco objašnjava kako je obilježje vječnog fašizma kult obožavanja oružja. Zatim dalje navodi i postojanje kulta rata, glorifikaciju autoritarnih pokreta i njihovih simbola i rituala, kao i rasnu te nacionalističku mržnju prema pripadnicima drugih naroda. I ova četiri elementa su sadržana u terorističkom činu momka iz Kutine. A njegov čin možemo okvalificirati i kao neofašistički terorizam. 

Sve je počelo na splitskoj Rivi početkom stoljeća, nastavljeno je plinskim bocama i, u konačnici, dovelo je do eskalacije nasilja. Ovaj trend terora mogao bi preplaviti i sve nas. Jer duh iz boce pušten je davno. Puno je Culeja i Bujaneca u našem društvu, a nitko ne može biti siguran u to da mu jedan Bezuk nije susjed.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
panonius

panonius

Komentirano: 17.10.2020. | 12:20

1

Zašto ekspilcitno ne kažeš kako živiš u fašističkoj Hrvatskoj? Primitivno i licemjerno, polupismeno zamotavaš svoju mržnju prema zemlji koja te udomila u nekakav providni celofan fašizma. Nikada ne bih bio u koži nekoga tko se s mržnjom svako jutro budi u svojoj državi. Napiši nešto ekumenski o demokraciji i kršenju ljudskih prava kršćana u islamskim državama (pa i u dijelu susjedne BiH) i nauči se da voliš državu (makar s ljubavlju koja se obično pripisuje poglavarima vjerskih zajednica, božjim propovjednicima bratstva i ljubavi) u kojoj ti osobno kao i pripadnicima tvoje vjerske zajednice NIŠTA NEDOSTAJE!
levilopovi

levilopovi

Komentirano: 17.10.2020. | 11:13

2

"Francuski profesor koji je učenicima nedavno pokazivao karikature proroka Muhameda ubijen je u petak u okolici Pariza, a njegova napadača koji mu je prerezao vrat ubila je policija Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak kasno navečera da je ubojstvo učitelja u predgrađu Pariza bilo 'islamistički teroristički napad'." Srećom ne živimo u Parizu ili Maoči i poznajemo svoje susjede.
panonius

panonius

Komentirano: 16.10.2020. | 23:30

3

Dragi Husrete, zlo je zlo pa i pokolj na katolički Božić bezumnika u Kiseljaku ili bezumno pucanje indokriniranog 'muđahedina' po Sarajevu. No, i dalje si sposoban samo tuđe gledati i pljuvati po tanjuru koji te hrani i državi koja te udomila. ZLO JE ZLO moj Husrete! Bori se protiv zla HUSRETE!
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 16.10.2020. | 22:06

4

Uvijek je bilo "Bezuka" i uvijek će ih biti. Mi bi trebali težiti tome da se smanji broj "Bezuka" u našem društvu. Za početak, za ostvarenje tog cilja savjet svakome: "Ne budite kao Husret i njemu slični..." Budite ljudi koji će suditi zlo uvijek bez obzira tko ga je učinio. Nebitno napravio ga Hrvat, Srbin ili Bošnjak, nebitno bio on katolik, musliman ili ateist, a možda najvažnije iliti "najlokalnije", da vam bude nebitno jel zlo učinio ljevičar ili desničar. Neka osuda uvijek bude jednaka. Nemojte si dozvoliti da, kao neki, pravdate druga lopova iz Partije za lopovluk. Ako ne budete kao Husret, Bujanec i njima slični, biti ćete sposobni objekivno i nepristrano arbitrirati o tuđim nedjelima. Biti ćete sposobni osuditi čin kada ga napravi član Partije jednakom mjerom kao kada ga napravi član Zločinačke organizacije. Ne amnestirajte četništvo, sudite neofašizam, ustašluk, komunizam. Neka vam se jednako gade Pavelić i Tito, kao svoj civiliziranoj čeljadi. Tim postupcima svakako ćete, za razliku od Husreta, Bujanca i njima sličnih onemogućiti polarizaciju društva. Nećete doprinositi frustracijama i bezumnim činima "Bezuka" koji će u vašem licemjerju osjetiti ugrozu jer zlo nije pravilno detektirano i osuđeno, pa će uvijek radije zakopati oružije nego ga dobrovoljno predati. Neće vam se u Božićnim ukrasima po kandelaberima ukazivati ustaško znakovlje i slične stvari. To je za početak dovoljno, a onda slijedi proces transformacije društva i smanjenja broja "Bezuka" koji će ići generacijski jer posljednji "Bezuk", gledajući starost, samo je reakcija na akciju iz godina kada se zlo neobjektivno analiziralo i selektivno osuđivalo. Nešto na čemu današnji "Husreti" perzistiraju.
levilopovi

levilopovi

Komentirano: 16.10.2020. | 20:43

5

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li brodska bolnica biti kažnjena za uspjeh?

Piše Husret Hasanović

Hoće li brodska bolnica biti kažnjena za uspjeh?

23.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ideološka i/ili industrijska proizvodnja 'imaoca diploma'

O tome ne odlučuje spol, nego intelekt

Ideološka i/ili industrijska proizvodnja 'imaoca diploma'

9.10.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lako je pobijediti Kolindu, pobijedi ti sebe

Piše Husret Hasanović

Lako je pobijediti Kolindu, pobijedi ti sebe

2.10.2020. | 22:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko bi nam vodio državu kad bi se piramida urušila

Piše Husret Hasanović

Tko bi nam vodio državu kad bi se piramida urušila

25.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kauboj na Pantovčaku

Piše Husret Hasanović

Kauboj na Pantovčaku

18.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put ugostitelji su pametniji od Stožera

Piše Husret Hasanović

Ovaj put ugostitelji su pametniji od Stožera

11.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgoj pod maskama, kukavički je poduhvat

Piše: Husret Hasanović

Odgoj pod maskama, kukavički je poduhvat

4.9.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako ti je to kad 'rođo' zaposli stranačkog kolegu

Piše Husret Hasanović

Tako ti je to kad 'rođo' zaposli stranačkog kolegu

28.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro došli u idiokraciju!

Piše Husret Hasanović

Dobro došli u idiokraciju!

21.8.2020. | 20:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok estrada suze lije, za narod ih briga nije

Piše Husret Hasanović

Dok estrada suze lije, za narod ih briga nije

14.8.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Euro jackpot ide u Slavonski Brod

Piše: Husret Hasanović

Euro jackpot ide u Slavonski Brod

7.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

Piše Husret Hasanović

Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

31.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

Piše: Husret Hasanović

Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

24.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

Piše Husret Hasanović

Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

17.7.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

10.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00