Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
Objavljeno: 31.1.2020. u 0:01
Prikaza: 4745
|

Piše Husret Hasanović

"Brutalna rasistička i kolonijalistička država Izrael"

Da, upravo povodom holokausta, primjereno je postaviti pitanje: Zbog čega to rade pripadnici naroda nad kojim je počinjen najveći genocid u Drugom svjetskom ratu?

OVIH dana, širom svijeta obilježava se 75. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Brikenaua. Dani sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti. I Slavonski Brod sudjeluje u obilježavanju tog dana 17. stručnim skupom pod nazivom „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti". Doslovno tako.

Vratimo se načas u vrijeme poslije počinjenja genocida nad Židovima, u 1947. godinu, kada je Opća skupština UN-a, za samo tri minute, usvojila Rezoluciju 181 o podjeli Palestine. A sad zamislimo što bi se dogodilo kad bi ista ta Skupština, danas, donijela odluku da pola Francuske, ili pola Njemačke, ili ne daj Bože jedna trećina Hrvatske, pripadne nekom drugom narodu. 

Ni meni nije bilo mrsko otići na, tim povodom organizirano, izlaganje prof. dr. sc. Ive Goldsteina, na temu „Holokaust u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj." Dosta toga je rečeno, dosta toga znamo od prije ali, iz prve ruke, želio sam čuti od čovjeka koji se time bavi, a i sam je Židov. Međutim, profesor Goldstein je izlaganje sveo uglavnom na Milu Budaka.

Dakako, nisam nikakav fan ni Mile Budaka niti Josipa Broza - mada sam bio pionir potonjeg.

Ljudski gledano, zločin je zločin, bez obzira gdje i tko ga izvršio. Za mene su simboli zločina i Jasenovac i Beliburg i Vukovar i Srebrenica i Ruanda i Kambodža i ISIL, ali isto tako, za mene je zločin i ono što Izraelci čine Palestincima. Naime, zločin nije omeđen ni rasom ni bojom kože, nije omeđen geografski, religijski, niti na bilo koji drugi način. Ako je čovjeka ubio čovjek - to je zločin. 

Nakon Holokausta, cijeli svijet klicao je: „Nikad više!" I stvarno, nad Židovima se nikad više nije ponovio Holokaust. I dao Bog da se nikad niti ne ponovi. A zašto se ponavlja nad nekim drugim? 

Kažu kako je povijest učiteljica života. Ali, ako se dešavaju i ponavljaju novi holokausti, kakvi smo onda mi učenici? Iz generacije u generaciju ponavljamo iste greške. U valovima imamo tisuće i tisuće mrtvih - samo zato što se drugačije zovu, na drugačiji način se istome Bogu mole, ili zbog toga što su im politička opredjeljenja drugačija.

Mada se danas zločini, poput Holokausta, ne ponavljaju na isti način, već u drugačijim oblicima, oni su možda i veći ako ih kontekstualiziramo u vrijeme kada čovjek za sebe tvrdi kako je na daleko višem civilizacijskom stupnju - nego je to bio onomad.

U svom izlaganju, uvaženi profesor Goldstein, između ostalog, istaknuo je kako je Nezavisna Država Hrvatska donosila rasne zakone. Znači, tadašnja država imala je svoje zakone po kojima je postupala. Danas također, svaka država ima svoje zakone. Pa bila ta država i stvorena na otimačini tuđe zemlje. Ali ima zakone. I to zakone za koje nije moguće kazati kako su rasni.

Međutim, jedan dio pripadnika naroda za kojeg su nacisti u Njemačkoj 1935. godine pisali 'Nirnberške zakone', kojim je institucionaliziran progon Židova, Roma i drugih tzv. nearijaca, osam desetljeća kasnije, najblaže rečeno, donosi slične zakone. Naime, Izraelski Kneset je, prije dvije godine, donio odluku da je Izrael država isključivo židovskog naroda. Ovim zakonom, svi ostali, dakle kršćani, muslimani, Druzi... bivaju diskriminirani. Hebrejski je tada ozakonjen kao službeni jezik, kao i pravo na teritorijalnu ekspanziju.

Vratimo se načas u vrijeme poslije počinjenja genocida nad Židovima, u 1947. godinu, kada je Opća skupština UN-a, za samo tri minute, usvojila Rezoluciju 181 o podjeli Palestine. A sad zamislimo što bi se dogodilo kad bi ista ta Skupština, danas, donijela odluku da pola Francuske, ili pola Njemačke, ili ne daj Bože jedna trećina Hrvatske, pripadne nekom drugom narodu. 

Svaka država i svaki medij ovaj tjedan oplakuje Holokaust. Prema službenim podacima, ubijeno je oko šest milijuna Židova. Zbog toga i treba svatko plakati. I to ne samo jedan dan u godini. S druge strane, malo znamo da je Staljin pobio preko dvadeset milijuna Rusa, ali taj Holokaust se ne oplakuje globalno. Mao Ce-tung je pobio skoro pedeset milijuna ljudi, ali ni taj Holokaust se ne oplakuje globalno. Amerika je bacila dvije atomske bombe i okupirala mnoge države, ali o broju ubijenih u američkim imperijalističkim ratovima rijetki pišu tek fragmentarno, dok nitko relevantan, dosad, nije potaknuo formiranje svjetske koaliciji koja bi Američko nasilništvo obuzdala silom. Sankcijama, na primjer. 

Miko Peled, izraelski pisac, sin generala izraelske vojske koji je sudjelovao u šestodnevnom ratu 1967. godine, u svojoj knjizi 'Generalov sin', između ostalog piše: „Glavni i najveći neprijatelj je Izrael. To je rasistička i kolonijalistička država s brutalnom vojnom silom. Izrael nikada neće prihvatiti nikakav kompromis o teritoriju jer je utemeljen na cionizmu, koji je opet rasistička i kolonijalna ideologija. Izrael, moja zemlja, odavno provodi kampanju etničkog čišćenja, pa čak i genocida nad palestinskim narodom."

Da, upravo povodom holokausta, primjereno je postaviti pitanje: Zbog čega to rade pripadnici naroda nad kojim je počinjen najveći genocid u Drugom svjetskom ratu?

"Od deset milijuna Palestinaca šest je milijuna prognano.
Teritorij na kojem obitava ovaj narod sve se više smanjuje agresivnom politikom izraelskih vlasti: nasilnim rušenjem palestinskih naselja, kemijskim i fizičkim uništavanjem usjeva, maslinika i njihove infrastrukture. Palestinska su područja okružena visokim zidovima dok se protok robe, vode, prehrambenih namirnica i ljudi kontrolira na takav način da se može ustvrditi kako četiri milijuna Palestinaca živi u otvorenom konc-logoru." U kojoj mjeri je to palestinska propaganda, a u kojoj mjeri tragična istina, procijenite sami - I OVDJE
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 1.2.2020. | 11:48

1

Par dana o Holokaustu a onda nož u leđa.
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 31.1.2020. | 0:21

2

O uvaženosti gospodina Goldsteina najbolje govori "dupkom" puna dvorana od 45 sjedećih mjesta i jednog gospodina koji stoji ali ne zbog manjka slobodnih stolica...Uglavnom svojim izlaganjem isprovociao je Husreta na "podjelu" i to vrlo jednostavno - diletantski, neobjektivno i pristrano obrađenom temom Palestinskog pitanja. S dosta emocija Husret je obradio problematiku u svojem članku, kako i ne bi kada se radi o patnji muslimanskog naroda, njegovog naroda. S pravom se Husret retorički pita kada odgovor nije dobio od "uvaženog i poznatog" povjesničara. U svakom slučaju na "svojoj koži" osvjedočen bilo bi dobro da, kao kolumnist, ubuduće uzme u obzir kako neobjektivno i pristrano baljezganje i moraliziranje ne doprinosi nićemu dobrome već samo podjelama i suvislim "retoričkim pitanjima" cijenjenih čitatelja.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 30.1.2020. | 23:40

3

Hebreji su svojom tragičnom sudbinom obilježili XX. stoljeće, a svojim genijem cijelu zapadnoeuropsku civilizaciju. Oni sebe zovu a i kršćani im, iako često na to zaboravljaju, priznaju da su Odabrani narod. Opravdanje za pogrome Hebreja kroz povijest kao i za Holokaust nerijetko se tražilo u njihovu ponašanju, načinu života, gospodarskoj i financijskoj dominaciji. A zapravo su osuđivani, proganjani, ubijani samo jer su drugi i drugačiji i jer čovjek za vlastite neuspjehe treba i traži krivca. A takvi su najpogodniji izbor. Bojim se da se i danas nismo daleko od toga odmakli. Nepravda i zločin prema Palestincima koju čini država Izrael ne smije se jednostavno i općenito pripisivati Hebrejima kao narodu. To su institucionalni, državni zločini i kao takvi nam se trebaju gaditi i kao takve trebamo ih osuditi. Iza svakoga zakina, iza svake odluke, svake zapovijedi stoji čovjek, osoba s imenom i prezimenom. Hoće li oni ikada odgovarati? Sigurno. Ako mogu izbjeći sud države u kojoj oni kroje zakone, ako mogu izbjeći sud licemjerne međunarodne zajednice, sud vlastite savjesti neće moći izbjeći. Susrest će se s njim bar kad na jednoj strani budu oni i njihova savjest, a na drugoj Onaj koji im je tu ljudsku iskru, tu savjest, u njih ugradio.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo normalno. Što je to?

Piše: Husret Hasanović

Novo normalno. Što je to?

8.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

Piše Husret Hasanović

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

1.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : A gdje je pljesak za učitelje?

Piše Husret Hasanović

A gdje je pljesak za učitelje?

24.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu služe lokalni faraoni?

Piše Husret Hasanović

Čemu služe lokalni faraoni?

17.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

Piše Husret Hasanović

Ne krivite ih. Samo vas štite od nas iz Grada i 14 općina.

10.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

Piše Husret Hasanović

Pomaže li Andrija siromašnim županijama u ovoj borbi?

27.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "A što ako ja nekoga zarazim?"

Piše Husret Hasanović

"A što ako ja nekoga zarazim?"

20.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Majko, hvala ti za sve"

Piše Husret Hasanović

"Majko, hvala ti za sve"

13.3.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nam srpski pjevač spasiti Osmi mart?

6.3.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad maske padnu i virus će otići

Piše Husret Hasanović

Kad maske padnu i virus će otići

28.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

Piše Husret Hasanović

Mladima je Grad dosta dao. Kako mu oni vraćaju?

21.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :