Kalendar

Objavljeno: 15.1.2019. u 9:10
Prikaza: 683
|
Autor: AP

Novinar zbog kojeg je Kohl priznao RH

'Priznat ću ih, dosta mi je već toga!'

root : 'Priznat ću ih, dosta mi je već toga!'Johann Georg Reissmüller, novinar zbog kojeg je Helmut Kohl odlučio priznati Hrvatsku(Foto: CroExpress)

Nedavno preminuli velikan njemačkog novinarstva i suizdavač FAZ-a Johann Georg Reissmüller svojim je tekstovima utjecao na njemačku politiku koja je zagovarala međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije

JOHANN Georg Reissmüller, velikan njemačkog novinarstva, bivši suizdavač uglednog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung i jedan od najutjecajnijih novinara u poslijeratnoj Njemačkoj, preminuo je 10. prosinca 2018. u Frankfurtu na Majni. Otišao je nešto više od dva mjeseca prije no što bi navršio 87 godina, i mjesec dana prije no što će se, sutra, navršiti 27. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i Slovenije, priznanja za koje se u svojim komentarima i tekstovima iz 1991. toliko snažno zalagao da su ti članci praktički natjerali i tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla i ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera da se odluče za priznanje, piše Večernji list čiji članak u cijelosti prenosimo.

O tom senzibiliziranju vrha njemačke politike, ali i cijelog njemačkog društva, u zanimljivu intervjuu novinaru hrvatske redakcije Deutsche Wellea Srećku Matiću govorio je ovih dana i Michael Martens, sadašnji dopisnik FAZ-a iz jugoistočne Europe.

– Reissmüllerovi komentari su kancelara Kohla dovodili do ludila, sve dok nije rekao: "Priznat ću ih, dosta mi je već toga" – ispričao je Martens u tom intervjuu, pozivajući se na razgovor koji je vodio sa svjedocima iz tadašnjeg Kohlova i Genscherova okruženja.

Snaga riječi

No, kakvi su to točno bili tekstovi? S kakvom argumentacijom, s kakvim je stilom Reissmüller opisivao događaje iz napadnute Hrvatske? Čineći to toliko upućeno, precizno i jasno da je uspio pomaknuti neke ozbiljne prepreke međunarodnom priznanju Hrvatske i Slovenije, prvenstveno u Njemačkoj, ali i u široj europskoj javnosti. U Hrvatskoj kao da smo zaboravili na snagu Reissmüllerovih riječi. Ne svi, naravno. Sutra se u auli Sveučilišta u Zagrebu održava sjednica u spomen na Johanna Georga Reissmüllera, koji je bio počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Govorit će ondje rektor Damir Boras, njemački veleposlanik Robert Klinke i Miro Kovač, šef saborskog Odbora za vanjsku politiku, bivši ministar i bivši veleposlanik u Njemačkoj. Nisu zaboravili, naravno, ni vrijedni novinari poput Srećka Matića s DW-a, koji je pomogao i u pripremama ovog članka. A ovaj bi se članak zapravo mogao nazvati "Also Sprach Reissmüller”. Tako je govorio velikan njemačkog novinarstva i prijatelj Hrvatske u trenucima kad je bilo najteže.

Reissmüller je od 1967. do 1971. bio dopisnik FAZ-a iz Beograda i, kad je 1991. pisao o raspadu Jugoslavije, vrlo je dobro znao o čemu piše. I stoga zapravo nije ni čudno da već 26. veljače 1991. u svojoj kolumni iznosi ovakav zaključak: "S koje se god strane promatra jugoslavenska kriza, to jest jugoslavenski državni jad, pokazuje se da je glavni uzrok srpska pretenzija za moći. Mentalitet gazdinskog naroda tjera slojeve Srba, koji određuju politiku, na to da druge narode u Jugoslaviji tretiraju kao objekte svoje volje za podjarmljivanje”. Nije mala stvar napisati takvo što: pojam "Herrenvolk” (gazdinski narod, koji drži da je predodređen da vlada drugima) vrlo je negativno nabijen pojam u njemačkom jeziku jer je zloglasan iz doba nacionalsocijalizma. Ta Reissmüllerova kolumna iz veljače 1991. završava ovom snažnom porukom: "To je stvarnost u današnjoj Srbiji. Mnogi političari u svijetu prezaju od toga da to otvoreno kažu. Ali kad jedna nacija svojim djelima neprestano i grubo ne poštuje prava drugih naroda, kako to danas većinski čini Srbija, onda je istina važnija od uglađenosti. Nijemci, koji su u ovom stoljeću svojim Herrenvolk-ludilom prouzročili toliko užasnog zla, trebali bi posebno osjetljivo reagirati kad vide da u njihovu susjedstvu jedna nacija u istoj takvoj zabludi zlostavlja slabije”.

Potkraj kolovoza 1991., Reissmüller objavljuje tekst koji se snažno zalaže za priznanje: "Političko vodstvo i narod nekih zapadnih zemalja zatvaraju oči pred akcijama uništavanja hrvatskog naroda. Motivi su različiti; razlozi leže i u suvremenoj povijesti i u sadašnjosti. Radi se o razumljivim, ali ne održivim razlozima (npr. stare veze sa Srbijom, strah od novog poretka na jugoistoku Europe, koji je u sadašnjem obliku definiran nakon Prvog svjetskog rata), pa sve do neodgovorno-djetinjastih (npr. animoziteta prema njemačkom ministru vanjskih poslova). Bonn je i danas prilično usamljen sa željom da se napadnutu Hrvatsku i ugroženu Sloveniju brzo primi u zajednicu država. Savezna vlada oklijeva oko brzog soliranja oko toga. Ali zašto? Kad objavi priznanje, vjerojatno će je slijediti i druge vlade.

To će zahtijevati javno mnijenje, pogotovo s obzirom na to da su baltičke republike stekle nezavisnost, a srpska sila više ne može računati na političku podršku i opskrbu oružjem iz Moskve”, piše Reissmüller 27. kolovoza 1991. i zaključuje: "Uz priznanje, na snagu bi trebale stupiti gospodarske sankcije protiv Beograda i gospodarska pomoć Hrvatskoj i Sloveniji. Ali kako, kada usprkos svemu JNA i četnici nastave sa svojim stravičnim ratom protiv Hrvatske. Onda bi bilo neizbježno da civilizirani svijet u Jugoslaviju pošalje vojnu silu kako bi se okončala agresija i pokolj. Francuska je već razmišljala o tom potezu. U Parizu su time htjeli spasiti Jugoslaviju. Ali Jugoslavija nije vrijedna očuvanja. Sačuvati se mora hrvatski narod i zemlju”.

Sramno zakazali

Sredinom listopada, Reissmüller je ogorčen time što su se "vlade zapadnog svijeta svojim riječima i djelima toliko udaljile od stvarnosti i nužnosti u potonuloj Jugoslaviji” pa ih u svojoj kolumni 11. listopada podsjeća "kako bi trebala izgledati realistična i odgovorna politika”. Posvuda nedostaje razuma i hrabrosti, piše, ali "zapadne države morale bi sad konačno priznati Sloveniju i Hrvatsku”. Za njega poput bolesnog vica zvuči činjenica da "ministar vanjskih poslova sad već nepostojeće države ima pristup stranim vladama i međunarodnim organizacijama, a šef hrvatske diplomacije, zemlje koja ne samo da je proglasila neovisnost, nego je i brani uz užasne žrtve, nailazi na zatvorena vrata kod NATO-a u Bruxellesu”. U kolumni objavljenoj 16. studenoga 1991. Reissmüller propitkuje je li barem narodima Europe, običnim građanima, kad već nije političarima koji su "sramno zakazali po pitanju srpskog rata protiv Hrvatske”, stalo do tragedije Hrvata? Nije, zaključuje, narod "nije želio spoznati da je ovaj rat borba za uništenje jedne nacije u Europi”, ali i ta je kolumna podizala svijest i probijala put prema međunarodnom priznanju.

Tjedan nakon što se to priznanje i dogodilo, u kolumni od 21. siječnja 1992., Johann Georg Reissmüller konstatira da su države Europske zajednice, unatoč "velikim i brojnim propustima prema Hrvatskoj, koja se bori za život, i prema ugroženoj Sloveniji”, ipak ispunile svoje obećanje iz prosinca. Njemačka je, kaže, bila predvodnica, a čak i oni koji su doskora krivili Bonn za takvu politiku sada nalaze sve težim i težim vjerodostojno pokazati da taj korak šteti naporima za uspostavu prekida vatre i mira. Tu kolumnu završava ovako: "Polovica Hrvatske je devastirana. Međunarodne instance sada se moraju pobrinuti da Srbija odgovara za to - zar bi zemlje Europske zajednice trebale platiti za ovaj suludi osvajački rat? I da se ratnim zapovjednicima, bilo da su to generali ili političari, sudi pod optužbama za ratne zločine”.

U mirovinu je otišao u veljači 1999. Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu bio je, 1995., jedina nagrada koju je pristao primiti, piše Berthold Kohler, jedan od današnjih suizdavača FAZ-a. Koji dodaje još nešto: "Kuća u kojoj je živio s obitelji nije otkrivala tko je tu stanovao. Samo je neprobojno staklo na kuhinjskom prozoru podsjećalo upućene na to da je u Srbiji za glavu izdavača FAZ-a bila raspisana nagrada u šesteroznamenkastom iznosu”.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.
Dva dana prije EU-a, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao San Marino.
Nakon što je Hrvatsku priznala EU, tijekom tog 15. siječnja 1992. uslijedila su i priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.
Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.
Potom su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina kasnije) te Kine (27. travnja).
Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.).
Hrvatska je 22. svibnja 1992. postala i članicom Ujedinjenih naroda. (izvor: net.hr)

 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sofijarosa

sofijarosa

Komentirano: 22.1.2019. | 6:39

1

Ja sam gospodica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobila kredit preko gospode Vladimire Financijskiinvestitor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo Vas da ga kontaktirate VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 15.1.2019. | 14:03

2

A Ukrajina, Slovenija i 3 baltičke republike i prije svih...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko nije siguran u društvu u kojem droga preuzme kontrolu

Borba protiv zlouporabe droga

Nitko nije siguran u društvu u kojem droga preuzme kontrolu

26.6.2019. | 20:00
Djeca, istaknuto je tada, počinju eksperimentirati s marihuanom već u osmom razredu, mogu je nabaviti ispred škole ili čak u školskom dvorištu, a novčane dugove vraćaju prodajom marihuane za druge.
Djeca, istaknuto je tada, počinju eksperimentirati s marihuanom već u osmom razredu, mogu je nabaviti ispred škole ili čak u školskom dvorištu, a novčane dugove vraćaju prodajom marihuane za druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pale su Vrbske žrtve

Na današnji dan 1935.

Pale su Vrbske žrtve

20.2.2019. | 10:00
Protestirajući zbog ubojstva osmorice sibinjskih seljaka i zbog sve izraženijeg velikosrpskog terora stanovnici Gornje Vrbe i Ruščice dočekani su ispred Gradskog groblja od srpske žandarmerije, te tamo prebijeni i mučki ubijeni.
Protestirajući zbog ubojstva osmorice sibinjskih seljaka i zbog sve izraženijeg velikosrpskog terora stanovnici Gornje Vrbe i Ruščice dočekani su ispred Gradskog groblja od srpske žandarmerije, te tamo prebijeni i mučki ubijeni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

Na današnji dan 1993.

Ubijen je jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

21.1.2019. | 8:50
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginut će na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Svojom smrću postao simbolom otpora velikosrpskom ludilu devedesetih koje je krivo za smrt desetaka tisuća ljudi te patnju milijuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje koje je 'vrijedilo' i značilo puno više

Neraskidiva spona Pape i Hrvata

Priznanje koje je 'vrijedilo' i značilo puno više

13.1.2019. | 10:45
Prilično je nepoznato kako je vatikanska diplomacija prva u svijetu, već 3. listopada 1991. kada se rasplamsavao Domovinski rat diljem hrvatskog teritorija, javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske.
Prilično je nepoznato kako je vatikanska diplomacija prva u svijetu, već 3. listopada 1991. kada se rasplamsavao Domovinski rat diljem hrvatskog teritorija, javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U akciji Širinci živote je izgubilo 18 hrvatskih branitelja

Na današnji dan

U akciji Širinci živote je izgubilo 18 hrvatskih branitelja

3.1.2019. | 13:30
Akcija "Širinci" je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja - unatoč primirju - žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. U samoj akciji ukupno je poginulo 18 hrvatskih branitelja, a 22 su bila ranjena.
Akcija "Širinci" je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja - unatoč primirju - žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. U samoj akciji ukupno je poginulo 18 hrvatskih branitelja, a 22 su bila ranjena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se slavi blagdan svetog Stjepana i tko je on bio?

Znate li

Zašto se slavi blagdan svetog Stjepana i tko je on bio?

26.12.2018. | 9:30
Dan poslije Božića katolici diljem svijeta obilježavaju blagdan svetog Stjepana - prvomučenika, u nekim krajevima blagdan poznat i kao Štefanje.
Dan poslije Božića katolici diljem svijeta obilježavaju blagdan svetog Stjepana - prvomučenika, u nekim krajevima blagdan poznat i kao Štefanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je bio sveti Nikola, zaštitnik djece i mornara

6. prosinca

Tko je bio sveti Nikola, zaštitnik djece i mornara

6.12.2018. | 8:30
Milijuni djece diljem svijeta s nestrpljenjem su dočekali današnje jutro iščekujući što će im omiljeni svetac ostaviti u čarapi ili ulaštenoj čizmici koje su večer prije ostavili na prozoru. Osim po dobročinstvima, sveti Nikola bio je poznat i po čudesima, a zbog jednog takvog u
Milijuni djece diljem svijeta s nestrpljenjem su dočekali današnje jutro iščekujući što će im omiljeni svetac ostaviti u čarapi ili ulaštenoj čizmici koje su večer prije ostavili na prozoru. Osim po dobročinstvima, sveti Nikola bio je poznat i po čudesima, a zbog jednog takvog u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Macron: 'Nacionalizam je izdaja patriotizma'

Povijest prijeti da će se ponoviti

Macron: 'Nacionalizam je izdaja patriotizma'

11.11.2018. | 20:10
Predsjednica ovoga puta nije uspjela zauzeti poziciju pokraj Trumpa od kojeg je bila udaljena čak 11 mjesta. Srdačno se pozdravila s francuskim predsjednikom koji je zaključio da ih i ovoga puta, baš poput njihovog ruskog nogometnog susreta, prati kiša.
Predsjednica ovoga puta nije uspjela zauzeti poziciju pokraj Trumpa od kojeg je bila udaljena čak 11 mjesta. Srdačno se pozdravila s francuskim predsjednikom koji je zaključio da ih i ovoga puta, baš poput njihovog ruskog nogometnog susreta, prati kiša.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

Mađunarodni dan slijepih osoba

Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

15.10.2018. | 15:55
Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska danas obilježava Dan Neovisnosti

8. listopada 1991. godine

Hrvatska danas obilježava Dan Neovisnosti

8.10.2018. | 8:00
Na današnji dan Sabor je u podrumu Inine zgrade donio presudnu odluku o raskidanju veza s tadašnjom SFRJ.
Na današnji dan Sabor je u podrumu Inine zgrade donio presudnu odluku o raskidanju veza s tadašnjom SFRJ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preminuo znameniti Brođanin

Iz daleke Danske stigla je vijest

Preminuo znameniti Brođanin

3.9.2018. | 8:25
U dalekom danskom gradiću, udaljenom četrdeset kilometara od Kopenhagena, preminuo je Brođanin koji je svojim istraživanjem i proučavanjem obilježio veliki dio ne samo danske, nego i svjetske povijesti.
U dalekom danskom gradiću, udaljenom četrdeset kilometara od Kopenhagena, preminuo je Brođanin koji je svojim istraživanjem i proučavanjem obilježio veliki dio ne samo danske, nego i svjetske povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvi se rijetko rađaju

Na današnji dan rođen je dr. A. Štampar

Takvi se rijetko rađaju

1.9.2018. | 11:15
Djelovanje dr. Andrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana, preko SADa do Afrike
Djelovanje dr. Andrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana, preko SADa do Afrike
SBplus.hr, Slavonski Brod : Balvan revolucija 1990.

Knin

Balvan revolucija 1990.

17.8.2018. | 0:01
Osiguraniku, odnosno osobi koje je kao pripadnik oružanih snaga Jugoslavije sudjelovalo u oružanim akcijama posle 17. kolovoza 1990. godine, vrijeme provedeno u tim akcijama, kao i vrijeme provedeno u zarobljeništvu, računa se u posebni staž, u dvostrukom trajanju...
Osiguraniku, odnosno osobi koje je kao pripadnik oružanih snaga Jugoslavije sudjelovalo u oružanim akcijama posle 17. kolovoza 1990. godine, vrijeme provedeno u tim akcijama, kao i vrijeme provedeno u zarobljeništvu, računa se u posebni staž, u dvostrukom trajanju...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pad Krajine: 'Ustaše ušle u Knin bez borbe...'

Tako su govorili Srbi

Pad Krajine: 'Ustaše ušle u Knin bez borbe...'

5.8.2018. | 18:15
Prenosimo nevjerojatne transkripte razgovora između srpskih zapovjednika za vrijeme akcije Oluja koji su pokazali njihovu potpunu neorganiziranost
Prenosimo nevjerojatne transkripte razgovora između srpskih zapovjednika za vrijeme akcije Oluja koji su pokazali njihovu potpunu neorganiziranost
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pomislio sam kako majka nikad neće znati gdje sam završio'

Najtužniji dan za Srebrenicu

'Pomislio sam kako majka nikad neće znati gdje sam završio'

11.7.2018. | 12:00
Konačni pad Srebrenice uslijedio je 11. srpnja nakon čega su nizozemski vojnici Mladićevom snagama predali sve Bošnjake koji su spas potražili u bazi u Potočarima. Istodobno je trajao zvjerski progon i ubijanje bošnjačkih muškaraca koji su se kroz šumske predjele pokušali izvući
Konačni pad Srebrenice uslijedio je 11. srpnja nakon čega su nizozemski vojnici Mladićevom snagama predali sve Bošnjake koji su spas potražili u bazi u Potočarima. Istodobno je trajao zvjerski progon i ubijanje bošnjačkih muškaraca koji su se kroz šumske predjele pokušali izvući
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obljetnica smrti poznatog pjesnika

Na današnji dan

Obljetnica smrti poznatog pjesnika

27.6.2018. | 12:00
Čak 102 godine pjesnika iz Rastušja na životu su držale njegove misli koje su, iako u staračkom tijelu, uvijek bile vesele, razigrane i bistre. Svima koji su u rukama držali hrvatske čitanke, Tadijanovićeve će pjesme ostati urezane u sjećanje.
Čak 102 godine pjesnika iz Rastušja na životu su držale njegove misli koje su, iako u staračkom tijelu, uvijek bile vesele, razigrane i bistre. Svima koji su u rukama držali hrvatske čitanke, Tadijanovićeve će pjesme ostati urezane u sjećanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan državnosti Republike Hrvatske

Zašto slavimo 25. lipnja

Dan državnosti Republike Hrvatske

25.6.2018. | 8:00
Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i R
Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. temeljem članka 140 stavak 1 Ustava RH
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz Brod je prošlo ukupno oko pola  milijuna izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Kroz Brod je prošlo ukupno oko pola milijuna izbjeglica

20.6.2018. | 10:00
Slavonski Brod i Brođani sa brigom o izbjeglicama koje su bježale od ratnih strahota sreli su se i 3. studenog 2015. godine, kada su u prihvatni Centar na Bjelišu stigle prve izbjeglice iz Sirije. Kroz brodski je Centar, od njegova otvorenja 3. studenog 2015. do njegova zatvaranj
Slavonski Brod i Brođani sa brigom o izbjeglicama koje su bježale od ratnih strahota sreli su se i 3. studenog 2015. godine, kada su u prihvatni Centar na Bjelišu stigle prve izbjeglice iz Sirije. Kroz brodski je centar, od njegova otvorenja 3. studenog 2015. do nejgova zatvaranj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogata povijest Kulturnog društva

Na današnji dan

Bogata povijest Kulturnog društva

18.6.2018. | 17:30
Prema idejnom projektu zagrebačkog arhitekta Rudolfa Varge u samom središtu Vrpolja, uz župnu crkvu u kojoj je Meštrović kršten, 15. kolovoza 1969. počinje izgradnja Spomen galerije Ivana Meštrovića.
Prema idejnom projektu zagrebačkog arhitekta Rudolfa Varge u samom središtu Vrpolja, uz župnu crkvu u kojoj je Meštrović kršten, 15. kolovoza 1969. počinje izgradnja Spomen galerije Ivana Meštrovića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okupljanje brodskih darivatelja krvi na Poloju

Umjesto 'vađenja' krvi, danas druženje

Okupljanje brodskih darivatelja krvi na Poloju

14.6.2018. | 15:00
Brođani koji se inače, međusobno i s djelatnicima Crvenog križa, susreću samo kada dolaze na akcije prikupljanja novih doza krvi, danas će se na sportskim igrama okupiti na druženju na Poloju kako bi obilježili Svjetski dan darivatelja krvi.
Brođani koji se inače, međusobno i s djelatnicima Crvenog križa, susreću samo kada dolaze na akcije prikupljanja novih doza krvi, danas će se na sportskim igrama okupiti na druženju na Poloju kako bi obilježili Svjetski dan darivatelja krvi.