Kalendar

Objavljeno: 28.1.2020. u 0:01
Prikaza: 3005
|
Autor: Hrvoje Klasić

Holokaust na hrvatski način

Podsjetnik na brutalan obračun ustaša sa Židovima

root : Podsjetnik na brutalan obračun ustaša sa Židovima

Evidentno je da još uvijek ima i onih koji svojim izjavama o NDH i ustaškom pokretu sramote Hrvatsku i nanose joj štetu. Njihovi stavovi neće se promijeniti, ali svatko kome je stalo do Hrvatske može utjecati da ti pojedinci u budućnosti postanu politički i društveno nebitni marginalci

PO broju stradalih, sustavnosti u "izvedbi” i karakteru nedjela, holokaust je najveći zločin u povijesti čovječanstva. Ovih dana u godini, a povodom obljetnice oslobođenja nacističkog logora smrti u Auschwitzu, prisjećamo se politike koja je židovskom narodu donijela neopisivu tragediju, a njemačkom narodu neopisivu sramotu.

Prema dostupnim podacima, 1941. na teritoriju NDH živjelo je oko 39 tisuća Židova. Od tog broja svega devet tisuća, odnosno oko 20 posto je dočekalo kraj rata.

I premda je bez svake sumnje odgovornost Nijemaca za holokaust najveća, brojne države su se tih godina trudile pokazati lojalnost Adolfu Hitleru, između ostalog i istrebljenjem svojih sugrađana židovskog podrijetla. U tom natjecanju u sprovođenju zločinačkog projekta i Hrvati su svoje konje za trku imali. S obzirom na rezultate "konačnog rješenja”, itekakve konje. Zvali su se ustaše.

Samo mali podsjetnik na holokaust po ustaškom scenariju. Svega nekoliko dana nakon proglašenja NDH počeo je obračun sa Židovima. Najprije im je oduzeto pravo na državljanstvo jer, za razliku od Hrvata, nisu bili arijskog rasnog podrijetla. Zatim im je, s ciljem "zaštite arijske krvi i časti”, zabranjeno sklapanje brakova s pripadnicima hrvatskog naroda. Uskoro su uslijedili različiti oblici diskriminacije i ograničenja poput zabrane "sudjelovanja u radu, organizacijama i ustanovama društvenog, omladinskog, športskog i kulturnog života… a napose u književnosti, novinarstvu, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, urbanizmu, kazalištu i filmu”.

Oznaka na lijevoj strani prsa

Nisu više smjeli stanovati u određenim dijelovima grada, kretati se po centru i zadržavati u parkovima, ulaziti u restorane, hotele, kina i kazališta, kupati se na kupalištima, biti članovi sportskih klubova; morali su predati radio-uređaje, fotoaparate, skije, veste, rukavice itd. Svi Židovi stariji od 14 godina morali su u javnosti na lijevoj strani prsa nositi posebnu oznaku u obliku okrugle limene pločice žute boje s velikim crnim slovom "Ž”. Slijedila je konfiskacija poduzeća, trgovačkih radnji i pljačka pokretne i nepokretne imovine. Gotovo istovremeno s javnim sramoćenjem i osiromašivanjem, ustaše započinju i sa sistematskim uništavanjem židovskog naroda.

Dio Židova s područja NDH transportiran je u Auschwitz i ostale logore pod upravom nacista, a dio je svoj život skončao u Jasenovcu i drugim logorima pod ustaškom upravom. Prema dostupnim podacima, 1941. na teritoriju NDH živjelo je oko 39 tisuća Židova. Od tog broja svega devet tisuća, odnosno oko 20 posto je dočekalo kraj rata.

Čega bi se Hrvati danas, u 21. stoljeću, trebali sjećati kada je u pitanju holokaust?

Ne smijemo zaboraviti žrtve

Prije svega žrtava. Svih onih nedužnih ljudi, žena, djece i staraca koji su ubijeni zato što su proglašeni opasnošću po rasnu i etničku čistoću hrvatskog naroda i države. Međutim, sjećanje na holokaust ne smije biti ograničeno samo na žrtve. Važno je pamtiti i zločince. Ne samo Pavelića, Luburića, Slavka i Didu Kvaternika. Ne smijemo zaboraviti ni ministra u vladi NDH Milu Budaka koji je sudjelovao u donošenju rasnih zakona i koji je svojim javnim izjavama poticao na mržnju i obračun s "nepoželjnima”.

Ne smijemo zaboraviti Julija Makanca ministra zaduženog, između ostalog, i za duhovni odgoj ustaške mladeži, koji je poučavao mlade Hrvate kako bi se trebalo ponašati prema pripadnicima niževrijednih naroda: "Narodi, u kojima nema vrlina, nemaju prava tražiti za sebe slobodan i nezavisan život… Zato si svaka zajednica uzima pravo da istrijebi, uništi ili bar učini neškodljivima one pojedince, koji je radi posvemašnjega nedostatka vrlina slabe i upropaštavaju”.

Ne smijemo zaboraviti ustaški pozdrav "Za dom spremni” kojim su potpisivane zapovijedi o masovnim ubojstvima, kao ni logor Jasenovac u kojem je ubijeno više od 80 tisuća ljudi. Ne samo da spomenuto ne smijemo zaboraviti nego bez ikakve rezerve moramo osuđivati sve što ima ikakve veze s NDH i ustaškim režimom.

ZDS, Jasenovac i Mala Floramye

Ali, ni to nije dovoljno. Govoriti o holokaustu znači i govoriti o slavljenju i opravdavanju onih odgovornih za holokaust, i umanjivanju i negiranju karaktera holokausta. Konkretno, to je ono kada predsjednik Hrvatskog sabora 1998. izjavi kako Jasenovac, u kojem je ubijeno gotovo 100 tisuća ljudi, nije bio "ni lječilište ni mučilište”, te kao dokaz ponudi svoje viđenje atmosfere koja je vladala u logoru: "eto, treba znati da su jasenovački logoraši u okviru dramske sekcije na scenu postavili Tijardovićevu operetu Mala Floramye”.

To je i ono kada u mjesečniku "Nezavisna Država Hrvatska”, koji je izdavao zet Ante Pavelića, 1996. osvane članak u kojem autor govori o "časnim simbolima i imenima ustaških heroja”, a sebe nazove "njihovim štovateljem i sljedbenikom”, i onda jednoga dana isti taj autor postane ministar u vladi demokratske Hrvatske. To je i ono kada se potpredsjednik Sabora 2016. prisjeća ubijenih ustaša na kraju rata i naglasi da "njihova borba za svoj hrvatski narod živi u svima nama… a njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena”.

Ili kada ministar u hrvatskoj vladi 2019. u svojoj kući drži sliku poglavnika NDH Ante Pavelića. Ili kada predsjednica Hrvatske, govoreći o politici istog tog Pavelića, niti jednom riječju ne spomene holokaust nego kao "fatalne pogreške” istakne "razne zločine nad Hrvatima”. To je i ono kada se po stadionima i koncertima masovno uzvikuje ustaški pozdrav "Za dom spremni” bez straha da će itko zbog toga snositi ikakve posljedice. Kada se državnim novcem financiraju udruženja koja negiraju zločinački karakter logora Jasenovac i genocidni karakter ustaškog režima. Ili kada u državi koja obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta po gradovima postoje ulice imenovane po provoditeljima holokausta, ustašama Mili Budaku i Juliju Makancu.

Siguran sam da većina građana Hrvatske iskreno žali žrtve holokausta i osuđuje političare i politike odgovorne za taj zločin. Ali je evidentno da još uvijek ima i onih koji svojim izjavama o NDH i ustaškom pokretu sramote Hrvatsku i nanose joj štetu. Na promjenu njihovih stavova vjerojatno nitko ne može utjecati. Ono što svatko kome je stalo do Hrvatske može jest utjecati da ti pojedinci u budućnosti postanu politički i društveno nebitni marginalci.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Pula

Pula

Komentirano: 28.1.2020. | 9:03

1

Hvala Hrvoju Klasicu, povjesnicaru iz one bolje, obrazovane, uljudjene, humane i tolerantne Hrvatske.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

Tko je on zapravo bio?

Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

26.12.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su rekli ‘nicht schuldig’

75. godina Nirnberškog procesa:

Svi su rekli ‘nicht schuldig’

14.11.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina izgubljeno 3513 života

Dan sjećanja

U devet godina izgubljeno 3513 života

12.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

Obljetnica osnivanja važnog Centra

Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

23.10.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

Novogradiščani nisu zaboravili Todora

Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

16.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

Navijali za 'oslobođenje' Vukovara

Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

19.9.2020. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

Više od trideset posto nas je bezubo

'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

12.9.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

Hoće li istina ikada izaći na vidjelo

Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

25.8.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve

Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

23.8.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo popis 186 poginulih hrvatskih branitelja u Oluji

Oni su dali najviše što su mogli

Donosimo popis 186 poginulih hrvatskih branitelja u Oluji

5.8.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Miloš Krpan – predstavnik slavonske utopije

Rođen prvi ovdašnji socijalist

Miloš Krpan – predstavnik slavonske utopije

27.7.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Islamisti su me izbacili iz auta, a Tomislava odvezli'

Obitelj ni nakon 5 godina nema odgovore:

'Islamisti su me izbacili iz auta, a Tomislava odvezli'

22.7.2020. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preminuo Mirko Tomac

In memoriam

Preminuo Mirko Tomac

19.5.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Republika Hrvatska začeta je 8.5.1944., a ne 30.5.1990.

Od kneževine do socijalističke republike

Republika Hrvatska začeta je 8.5.1944., a ne 30.5.1990.

8.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brod je postao grad smrti i prestrašenih sjena'

Sjećanje na zaboravljenu povijest grada

'Brod je postao grad smrti i prestrašenih sjena'

21.4.2020. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavamo Hrvatski dan liječnika

Na današnji dan

Obilježavamo Hrvatski dan liječnika

26.2.2020. | 9:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

Malo je ljudi. I sve ih je manje!

Ubijen jer je u divljim vremenima ostao čovjekom

21.1.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :