Iz drugih medija

Objavljeno: 23.10.2019. u 16:45
Prikaza: 780
|
Autor: Miljenko Jergović/Jutarnji.hr

'Sudac pokazao Bugarima'

Zašto je sudac jedan čovjek u Sofiji, a drugi u Zagrebu?

root : Zašto je sudac jedan čovjek u Sofiji, a drugi u Zagrebu?Ilustracija(Foto: Reuters/JL)

Dvosmislenost ga čini iznimno klikabilnim: čitatelji vodećih naših web toaletoida uglavnom su šovinistička i rasistička rulja, bezumna čeljad kojima su Bugari inferiorni Balkanci i neka vrsta Srba, dakle Cigana, i drago im je dobiti takav šlagvort za raspravu kakav je u rečenici: „Ivan Bebek pokazao primitivnim Bugarima”.

S portala jutarnji.hr u cijelosti prenosimo kolumnu iz rubrike 'Sumnjivo lice' Miljenka Jergovića, naslova „Zašto je sudac Bebek jedan čovjek u Sofiji, a drugi u Zagrebu i Splitu".

EVO naslova s jednog od vodećih hrvatskih web portala, reći ćemo i kojeg, ali samo zato da ne bude da izmišljamo, premda smo svjesni da je isti naslov mogao izaći i na bilo kojem drugom web portalu - uz jedva jedan ili dva izuzetka, nezavisnih ili nacionalno-manjinskih medija. Dakle, ovako je naslovljen tekst na portalu Večernjeg lista: „Ivan Bebek pokazao primitivnim Bugarima: Zbog rasizma dvaput prekinuo utakmicu”.

Naslov je, prepoznajete to, sasvim u skladu s toaletoidnim žanrom, dakle dvosmislen, jer sugerira i da su svi Bugari primitivni, kao što je svaki Albion gord, i da je Bebek „pokazao” samo onim Bugarima koji su primitivni. Dvosmislenost ga čini iznimno klikabilnim: čitatelji vodećih naših web toaletoida uglavnom su šovinistička i rasistička rulja, bezumna čeljad kojima su Bugari inferiorni Balkanci i neka vrsta Srba, dakle Cigana, i drago im je dobiti takav šlagvort za raspravu kakav je u rečenici: „Ivan Bebek pokazao primitivnim Bugarima”. Ali ako se, pak, odvažite da nešto prigovorite autorima naslova, oni će vam, kao i rečena šovinistička i rasistička rulja, odgovoriti da oni uopće nisu mislili da su svi Bugari primitivni, nego da su samo neki Bugari primitivni, i to baš oni kojima je Bebek „pokazao”.

I onda, naravno, nitko ne prigovori ništa. I nikoga nema da kaže kako bi se, u slučaju da autori naslova nisu željeli biti dvosmisleni, reklo da je Ivan Bebek pokazao primitivcima u Bugarskoj, ili nešto tomu slično… Ali ponovimo: ono što je izašlo na web portalu Večernjeg lista moglo je izaći na svakom drugom portalu, osim na Novostima. I gdje još?

Iza huljskog naslova, koji potpisujemo svi mi, jer da nam smeta već bismo prigovorili, koji sugerira da je jedan nadasve kulturni Hrvat „pokazao primitivnim Bugarima” stoji nešto mnogo strašnije, što se dogodilo u Sofiji. U tom se gradu, naime, igrala nogometna utakmica između Bugarske i Engleske, što samo po sebi i nije tako strašno, kao ni činjenica da su gosti pobijedili 6:0. Strašno jest da je nevelika skupina bugarskih navijača vrijeđala crnopute engleske igrače i dizala desnicu ruku na nacistički pozdrav. Činili su to sve do poluvremena, a onda im je, bit će, dosadilo, pa su otišli s utakmice.

Ne bi bilo strašno ni to što je sudac dvaput prekinuo utakmicu. Ni to što nakon drugog prekida nije, kao što mu pravila nalažu, poslao igrače u svlačionicu i odsvirao kraj. Strašno je to što je sudac bio iz Hrvatske. A zašto je to strašno? Pa zato što je Ivan Bebek u svojoj već dugoj karijeri - čovjeku su četrdeset i dvije godine, veteran je među sucima - sudio na nekoliko desetina, možda i stotina utakmica koje nije prekidao, premda je mnogo brojnija skupina navijača, možda i cijeli stadion, izvikivala rasističke i šovinističke parole i pozdravljala raznim varijantama nacističkih pozdrava.

Ako bismo bolje pogledali stvari, pače, ako bismo zavirili u navijačke transparente, zastave i dekoracije na zastavama, lako bismo došli do zanimljivog otkrića da Ivan Bebek u posljednjih petnaestak godina ne bi ni započeo ijednu utakmicu na kojoj je u Hrvatskoj sudio, jer bi ga u tome omelo internacionalno nacističko i neonacističko znakovlje, počevši od onog već notornog keltskog križa, znaka bijelih supremacionista i zamjenskog znaka ljubitelja kukastog križa, kao i lokalno, nacionalno nacističko i neonacističko znakovlje, na čelu s klempavim U.

Sve to vrijeme suca Bebeka obavezivali su isti zakoni i ista pravila međunarodnih nogometnih organizacija, kakva važe i primjenjuju se i u Sofiji, na utakmici između dviju reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ali on se tih zakona i pravila nikad nije držao, kao što ih se nisu držali ni drugi njegovi hrvatski kolege i koleginice, sve dok u jednome trenutku nije postalo normalno da svaka nogometna utakmica u najjačoj hrvatskoj ligi bude nalik nacističkoj paradi s bakljadom ili bez bakljade, skupu Ku Klux Klana i folklornoj manifestaciji hrvatske domoljubne mladeži koja se obračunava s onih nekoliko preostalih pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prvenstveno Roma i Srba.

Sucu Bebeku nikad nije zasmetalo - jer da jest, prekinuo bi utakmicu - ono što nikad nije zasmetalo nijednom hrvatskom sucu, nijednom nogometnom dužnosniku, nijednom visokom političkom gostu ili gošći iz svečane lože. Je li se ikad odigrala utakmica u Zagrebu ili Splitu s barem jednim protivničkim igračem čije ime i prezime zvuče srpski, a da se nije skandiralo: ubij, ubij Srbina! Jest, bilo je i takvih utakmica, prije trideset i koju godinu.

I onda dođe Sofija, a Ivan Bebek počinje suditi kao da je sudac iz Osla, Stockholma, Berlina, Pariza, počinje suditi kao da nije iz Rijeke i kao da nikad nije sudio u Hrvatskoj. A hrvatski se web toaletoidi nad izgredima navijača u Sofiji počinju zgražavati kao nad organski usađenim primitivizmom nacije. Jer kakvi bi Bugari mogli biti nego primitivni! I odjednom zajednica ogrezla u šovinizmu i rasizmu - mislim da zajednicu hrvatskih nogometnih navijača i ljubitelja njihove subkulture, uključujući i one u svečanim ložama - grezne u strogosti europskih propisa i zakona i u kolonijalnom, visinskom i svisinskom gledanju na taj nepopravljivi bugarski primitivizam.

Što nam to govori? Ništa drugo nego da bi se svi, od suca Bebeka, preko urednika naših toaletoida i tabloida, nogometnih navijača i svih drugih nacista, rasista i klerofašista, stubokom promijenili i preobrazili čim bi imali nad sobom tutora koji bi od njih to zatražio. Jer čim se oni nađu negdje u inozemstvu, u Bruxellesu ili u Sofiji, pod tutorstvom Uefe, Fife i Europske komisije, počinju primjenjivati neka sasvim druga pravila od onih koja primjenjuju kod kuće. I već su spremni prstom upirati u primitivne Bugare.

Ova promjena je, naravno, reverzibilna. Kad bi se slučajno dogodilo da odmah nakon utakmice u Sofiji Ivan Bebek sudi u Splitu, recimo utakmicu između Hajduka i Dinama, pa da, opet slučajno, u drugom poluvremenu s klupe za pričuvne igrače na teren uđe, na primjer, Komnen Andrić, igrač koji je rođen u Raškoj, a Raška je, da prostite u Srbiji, i da se s tribina čuje ono što se po zakonu nužnosti mora u Hrvatskoj čuti, bi li tad Ivanu Bebeku bilo na kraj pameti da prekine utakmicu?

Ako bi je, ne daj Bože, slučajno i prekinuo, ako bi šenuo umom pa povjerovao da u Hrvatskoj važe ista pravila kao u Europi, vjerojatno bi to bila posljednja utakmica koju bi sudio. I to je logično, jer bi time dirnuo u nešto što je odavno postalo hrvatski Way of Life, nešto u što se ne smije dirati, nešto što je, uostalom, propisano školskim udžbenicima.

Hristo Stoičkov slavni je bugarski nogometaš, legenda Barcelone, majstor balkanske igre, u čijem je igračkom nastupu uvijek bilo nečega folklornog. On je jedan od tipičnih "primitivnih Bugara”, kojima će kulturni hrvatski sudac pokazati što je civilizacija. E, Stoičkov je za neku španjolsku televizijsku stanicu dao intervju povodom incidenata na utakmici u Sofiji, i rekao je ovo: "Utakmice na kojima se tako nešto događa treba prekidati odmah.

Klubove i reprezentacije tj. saveze čiji navijači tako nešto rade mora se, kao što se jednom napravilo engleskim klubovima, izbaciti iz svih međunarodnih natjecanja na pet godina.” Na šta ga je iznenađena voditeljica upitala: "Zar i klubove i reprezentacije?” Veliki Stoičkov potvrdno je odgovorio, spustio glavu i zaplakao od srama.

Vidite, to je razlika između "primitivnih Bugara” i nas. Sjetimo se Šimunića kako nacističkim pozdravom pozdravlja zagrebačke tribine nakon utakmice s Islandom. Je li se nakon toga pojavio neki hrvatski Hristo Stoičkov? Ne, nakon toga je društvena zajednica donijela pravorijek da to uopće nije nacistički pozdrav. Čime je samo produbljena stara potreba da se kod kuće ponašamo na jedan, a u inozemstvu na drugi način. Odnosi se to na suca Bebeka, kao i na predsjednicu Republike, kao i na većinu građana. Poznajete li ikoga tko bi se usudio reći da hrvatsku reprezentaciju zbog manje ili veće skupine navijača na tribinama treba izbaciti iz međunarodnih natjecanja na pet godina?

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Milanovića u Vukovaru treba proglasiti personom non grata'

Zdravko Tomac predlaže:

'Milanovića u Vukovaru treba proglasiti personom non grata'

18.11.2019. | 21:40
Tada slijedi kriminalizacija branitelja, zatvaranje, podizanje optužnica suđenja, a zbog nemilosrdne brutalnosti Ostojićeve milicije naknadno je u bolnici preminuo maloljetni hrvatski branitelj Darko Pajičić, kojemu je Milanovićeva milicija razmrskala glavu na fasadi zgrade vukov
Tada slijedi kriminalizacija branitelja, zatvaranje, podizanje optužnica suđenja, a zbog nemilosrdne brutalnosti Ostojićeve milicije naknadno je u bolnici preminuo maloljetni hrvatski branitelj Darko Pajičić, kojemu je Milanovićeva milicija razmrskala glavu na fasadi zgrade vukov
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Živjeti u Hercegovini je ekstreman sport'

Spaljivanje iluzija o zavičaju

'Živjeti u Hercegovini je ekstreman sport'

16.11.2019. | 11:30
'Patologija nema geografski položaj niti ime, samo je satkana od najcrnjeg fašizma i šovinizma, gdje redovno ljudi sa sve više fotografija crkvi, Gospa i Isusa, uz nasmiješene im pripadajuće bajkovite familijarne portrete, ispisuju najveće gadosti koje uopće možete zamisliti, a k
'Patologija nema geografski položaj niti ime, samo je satkana od najcrnjeg fašizma i šovinizma, gdje redovno ljudi sa sve više fotografija crkvi, Gospa i Isusa, uz nasmiješene im pripadajuće bajkovite familijarne portrete, ispisuju najveće gadosti koje uopće možete zamisliti, a k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhljebi koji ne moraju raditi, plaćeni su više od učitelja

Egzaktni pokazatelji

Uhljebi koji ne moraju raditi, plaćeni su više od učitelja

15.11.2019. | 11:30
Oni mogu ne raditi ništa, a da se to uopće ne primijeti ili čak naprotiv, da ishod bude bolji nego kada rade.
Oni mogu ne raditi ništa, a da se to uopće ne primijeti ili čak naprotiv, da ishod bude bolji nego kada rade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od 500 tisuća branitelja, njih 40 maltretira državu'

Matić o slučaju istaknute šatorašice:

'Od 500 tisuća branitelja, njih 40 maltretira državu'

9.11.2019. | 15:15
- Mrze se međusobno ko kerovi, što mi kažemo u žargonu, ali dirneš li jednoga, svi skaču. Ako država ili bilo tko nagazi Nedu Balog, svi će oni skočiti za nju, a kad razgovarate s njima, jedni će na druge bacati drvlje i kamenje. - zaključio je oštro Matić.
- Mrze se međusobno ko kerovi, što mi kažemo u žargonu, ali dirneš li jednoga, svi skaču. Ako država ili bilo tko nagazi Nedu Balog, svi će oni skočiti za nju, a kad razgovarate s njima, jedni će na druge bacati drvlje i kamenje. - zaključio je oštro Matić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saborski zastupnik na listi poreznih dužnika

Dužan državi, a Porezna mu ne može ništa

Saborski zastupnik na listi poreznih dužnika

3.11.2019. | 13:50
Taj saborski zastupnik nema imovine: osim njivice, vrijedne 15.000 kuna, u imovinskoj kartici Franje Lucića nema ničeg što bi se moglo plijeniti: ni kuće, ni stana, ni automobila, ni vikendice, ni bilo kave pokretne imovine čija je vrijednost veća od 30.000 kuna.
Taj saborski zastupnik nema imovine: osim njivice, vrijedne 15.000 kuna, u imovinskoj kartici Franje Lucića nema ničeg što bi se moglo plijeniti: ni kuće, ni stana, ni automobila, ni vikendice, ni bilo kave pokretne imovine čija je vrijednost veća od 30.000 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Interpol traga za Bosankom koja je 7 godina mučila dijete

Horor proča iz susjedne države

Interpol traga za Bosankom koja je 7 godina mučila dijete

3.11.2019. | 11:40
Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. svibnja 2012. godine, u zaseoku Karavlasi, držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne ozljede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove.
Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. svibnja 2012. godine, u zaseoku Karavlasi, držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne ozljede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radom u mrtvačnici do povrata oduzete vozačke dozvole

'Iskupljenje' za pijane vozače

Radom u mrtvačnici do povrata oduzete vozačke dozvole

31.10.2019. | 10:00
Uvedena neviđena mjera koja pijanim vozačima omogućava da zadrže svoju vozačku dozvolu. Sve što trebaju uraditi je: pomagati mrtvozorniku.
Uvedena neviđena mjera koja pijanim vozačima omogućava da zadrže svoju vozačku dozvolu. Sve što trebaju uraditi je: pomagati mrtvozorniku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se Hedl 1969. probio kroz strašnu željeznu zavjesu

I završio na školovanju u Americi

Kako se Hedl 1969. probio kroz strašnu željeznu zavjesu

30.10.2019. | 10:30
Očito, bio sam, s još nekoliko mladih iz države u kojoj smo tada živjeli, jedini koji se te 1969. nekako provukao ispod željezne zavjese i došao u Slobodni svijet. Bio sam Superman, a da to nisam ni znao. A onih Poljaka istočnih Nijemaca, Bugara, Mađara ili ne daj bože Sovjeta, u
Očito, bio sam, s još nekoliko mladih iz države u kojoj smo tada živjeli, jedini koji se te 1969. nekako provukao ispod željezne zavjese i došao u Slobodni svijet. Bio sam Superman, a da to nisam ni znao. A onih Poljaka istočnih Nijemaca, Bugara, Mađara ili ne daj bože Sovjeta, u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popis namirnica koje ne treba držati u hladnjaku

Iako to sigurno činite

Popis namirnica koje ne treba držati u hladnjaku

28.10.2019. | 17:00
Nerijetko mislimo kako će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku. Saznajte u nastavku o kojim je proizvodima ri
Nerijetko mislimo kako će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku. Saznajte u nastavku o kojim je proizvodima ri
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li u čijem džepu završava novac poreznih obveznika?

Podnesena prijava DORH-u

Znate li u čijem džepu završava novac poreznih obveznika?

28.10.2019. | 10:30
Ova javna ustanova svake je godine financirana s 25 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u Financijskom vještačenju, provedenom za razdoblje od 2014. do 2018. godine, detaljno su opisani podaci o isplatama raznih dodataka i stimulacija na plaće.
Ova javna ustanova svake je godine financirana s 25 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u Financijskom vještačenju, provedenom za razdoblje od 2014. do 2018. godine, detaljno su opisani podaci o isplatama raznih dodataka i stimulacija na plaće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurni ste da u želucu nemate neželjenog podstanara?

Komplicira život svakoj drugoj osobi

Sigurni ste da u želucu nemate neželjenog podstanara?

27.10.2019. | 11:15
Iako veliki broj ljudi ima ovu bakteriju, pokazalo se da ne razviju svi simptome. Još uvijek nije poznato zašto je to tako, ali pretpostavka je da neki ljudi jednostavno imaju bolji imunitet. U nastavku saznajte koji su znakovi te infekcije koja može dovesti do gastritisa, čira,
Iako veliki broj ljudi ima ovu bakteriju, pokazalo se da ne razviju svi simptome. Još uvijek nije poznato zašto je to tako, ali pretpostavka je da neki ljudi jednostavno imaju bolji imunitet. U nastavku saznajte koji su znakovi te infekcije koja može dovesti do gastritisa, čira,
SBplus.hr, Slavonski Brod : U davno opjevanim stihovima krije se tragična sudbina

'Ona spava'

U davno opjevanim stihovima krije se tragična sudbina

23.10.2019. | 11:55
Tekst veoma popularne pjesme posvećena je tragično preminuloj mladoj djevojci.
Tekst veoma popularne pjesme posvećena je tragično preminuloj mladoj djevojci.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čaj koji čisti jetru i topi bubrežne kamence

Jeste li ga probali?

Čaj koji čisti jetru i topi bubrežne kamence

21.10.2019. | 10:55
Poštovatelji i promotori narodne i herbalne medicine ističu ovaj čaj kao napitak za jačanje imuniteta, borbe s upalnim procesima u tijelu te čišćenje organizma.
Poštovatelji i promotori narodne i herbalne medicine ističu ovaj čaj kao napitak za jačanje imuniteta, borbe s upalnim procesima u tijelu te čišćenje organizma.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su poslije svega završili 'totalno drukčiji od drugih'

Samosvojni umjetnici

Gdje su poslije svega završili 'totalno drukčiji od drugih'

21.10.2019. | 10:05
Srđan Sacher i sam je uskoro otišao, mnoge je godine nemirno lutao oceanima i kontinentima. Povremeno sam ga samo viđao u Zagrebu, gurao je nekakav stari bicikl klepetavih blatobrana preko Cvjetnog trga i djelovao umorno i poraženo.
Srđan Sacher i sam je uskoro otišao, mnoge je godine nemirno lutao oceanima i kontinentima. Povremeno sam ga samo viđao u Zagrebu, gurao je nekakav stari bicikl klepetavih blatobrana preko Cvjetnog trga i djelovao umorno i poraženo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 'šeranje' slika 'silovatelja' moguće dobiti kaznu zatvora

Grupno silovanje kod Zadra

Za 'šeranje' slika 'silovatelja' moguće dobiti kaznu zatvora

18.10.2019. | 16:30
Nakon što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, mediji su u člancima apelirali da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije d
Nakon što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, mediji su u člancima apelirali da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

U slučaju izvanrednih izbora

Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

17.10.2019. | 22:07
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

Sociolog objasnio

Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

17.10.2019. | 16:20
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

Udžbenik povijesti o postanku svijeta:

"Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

17.10.2019. | 13:00
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

Priprema za novi veliki val migranata

Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

17.10.2019. | 10:20
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

Strašno je bilo to vrijeme

Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

14.10.2019. | 20:40
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :