Iz drugih medija

Objavljeno: 4.6.2020. u 10:00
Prikaza: 620
|
Autor: SBplus

Sud utvrdio kako nije kažnjivo

Za dom spremni!

root : Za dom spremni!Marko Perković Thompson(Foto: Promo)

Riječ je o odluci više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

VISOKI prekršajni sud na općoj sjednici svih sudaca odlučio je da poklik „Za dom spremni!" na početku pjesme „Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira, piše Slobodna Dalmacija čiji članak u cijelosti prenosimo.

Riječ je o odluci više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklik „ZDS" na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj.

Suci su nakon rasprave, s četiri glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim, donijeli odluku kako nije riječ o kršenju javnog reda i mira, pa će Marko Perković Thompson, na temelju te presude, poklik „Za dom spremni" i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca, među ostalim, odlučivalo se i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave", u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj „Za dom spremni", posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni" kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o sljedećem pitanju: Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: „Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir", objavio je sud.

Pravno stajalište uslijedilo je nakon presude donesene koncem prošle godine. Sudsko vijeće toga suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Općinskoga suda u Šibeniku u „slučaju Thompson" i potvrdilo stajalište prvostupanjskog suda da poklik „ZDS" u Thompsonovoj izvedbi „Bojne Čavoglave" nije prekršaj.

Kako je presuda u „slučaju Thompson" suprotna svim prijašnjim presudama Visokoga prekršajnog suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenost svake novodonesene presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o „ZDS" i drugim simbolima ustaškog režima.

Međutim, sudsko vijeće odbilo je preinačiti presudu pa je na sjednici sudskog odjela, održanoj 21. veljače ove godine, o presudi Thompsonu odlučivalo svih devet sudaca koliko ih ima na Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokoga prekršajnog suda. Na toj sjednici suci nisu uspjeli donijeti nikakvu odluku jer su se podijelili.

Reakcije na Odluku
„Dragi prijatelji i svi ljudi dobre volje i čista srca: nakon tolikih godina nepravde i progona, uspjeli smo, obranili smo 'Bojnu Čavoglave'. Na sudu smo dokazali ono što zapravo ne bismo trebali ni dokazivati, ono o čemu zapravo nije trebalo nikad ni raspravljati. Hvala svima vama koji ste bili uz nas i hvala dragome Bogu. U vjeri u bolje sutra nas i cijele Domovine, mi idemo dalje", komentirao je presudu Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona.
„Službeno je! Od danas bez straha od progona i s ponosom (što smo činili i prije) možete koristiti pozdrav HOS-a i svih hrvatskih branitelja iz Domovinskog Rata", objavila je, uz vijest o presudi, Bruna Esih.
„Ta odluka nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovana. Ona je izvan onoga što je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskim režimima preporučilo 2018. godine u Dokumentu dijaloga koji sadrži preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta. Mi smo donijeli preporuke prema kojima se poklič 'Za dom spremni' može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade. Vlada je nakon toga trebala donijeti zakonske propise, što nije učinila. Kada bi Vlada generalno zabranila 'Za dom spremni' i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uvjetima po samoj svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena. Sud je dozvolio 'Za dom spremni' na početku Thompsonove pjesme 'Bojna Čavoglave', odnosno kazao da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opće korištenje tog pokliča. Druge su situacije vezane za izvikivanje, korištenje pokliča i insignija, i dalje su kazneno problematične.", pojasnio je Ivo Goldstein.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drug Tito bi i danas bio ponosan

O Lijepoj Našoj

Drug Tito bi i danas bio ponosan

12.6.2020. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država lopovima ne uzima ukradeno jer je sama lopovska. Ili?

Nije bitno kako si postao bogat?

Država lopovima ne uzima ukradeno jer je sama lopovska. Ili?

6.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona je poveznica između Pleternice i Madrida

Liječnica koja je zaslužila nagradu

Ona je poveznica između Pleternice i Madrida

4.6.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

'Prvi put kasnim s plaćom'

Zašto država kasni s korona-naknadama poslodavcima?

18.5.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

Mladi heroj KB Dubrava

Bivši učenik brodske Medicinske škole spasio bebu

7.5.2020. | 15:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravda je spora, ali dostižna

Hrvatsko pravosuđe dokazuje

Pravda je spora, ali dostižna

23.4.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

Nije problem bahati pop nego njegov šef

Koga đava triba odnit, ovog popa ili novinarku?

13.4.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

Tiha proslava Cvjetnice

'Kad prestane sve ovo, zauzetije ćemo sudjelovati u misama'

5.4.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

Zbog sumnje na koruptivne aktivnosti

U Brodu uhićena petorica graničnih policajaca

6.3.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

Pogledajte video finale spektakla

Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

2.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

Koliko Slavonci potroše u BiH?

"Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

30.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

Pjevao stihove koji potiču na mržnju

Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

27.1.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

Čovjek biskupa Škvorčevića

Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

27.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

Kardinal drži ogromnu svotu novca

Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

24.1.2020. | 15:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

Policija utoplila promrzlog dječačića

U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

24.1.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

Evo tko je što pisao:

'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

23.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

Novi prilog tezi o korumpiranosti države

Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

22.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :