Iz drugih medija

Objavljeno: 3.10.2019. u 17:45
Prikaza: 774
|
Autor: SBplus

Afera Grolux

Vatikan trese skandal koji poprima političku dimenziju

root : Vatikan trese skandal koji poprima političku dimenzijuPapa Franjo (Foto: Yara Nardi/Reuters)

Malverzacije dokazuju da u Katoličkoj crkvi postoje ozbiljne frakcijske borbe.

U Vatikanu je buknuo nov skandal, vezan uz u najmanju ruku neoprezno investiranje novca u jednu londonsku palaču kojoj se u međuvremenu na tržištu prepolovila vrijednost, a možda i uz nenamjensko investiranje Petrova novčića, piše Jutarnji list.

Nije posrijedi samo financijska operacija, sama po sebi skandalozna pod papom Franom koji je zaželio „Crkvu siromašnu za siromašne", nego i politička instrumentalizacija i ovoga novoga financijskog skandala u frakcijskim borbama u kojima se hvataju bolje ušančene pozicije za sljedeći konklav, dakle izbor sljedećeg pape. Jedni naime koriste skandal kao dokaz nove, strože papinske politike koja ne štedi nikoga eda bi poslovanje bilo pošteno, transparentno i na korist puka Božjega, a drugi kao dokaz koliko je Papa nesposoban voditi Crkvu, pa mu se pod nosom potkradaju svinjarije, rezultat nečasnih čina dužnosnika koje je on sam imenovao.

Pamtimo dobro da je taj mehanizam korišten protiv Benedikta XVI, pritisnutoga „curenjem" dokumenata da se odrekne dužnosti (skandali „Vatileaks" i „Vatileaks II").

Slučajno ili ne, jedan od protagonista objavljivanja tadašnjih dokumenata ukradenih s Benediktova pisaćeg stola, jurišni novinar Gianluigi Nuzzi, najavio je da će potkraj mjeseca objaviti novu knjigu o nečasnim radnjama u Vatikanu, ali da će je ovaj put prvo podastrti vatikanskim sudbenim vlastima radi eventualnih kaznenih postupaka.

Nije nezanimljivo da je skandal izbio u tjednu uoči otvaranja redovitog zasjedanja Biskupske sinode, ovaj put na temu Amazonije, koja ide izrazito na živce i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i brazilskome Jairu Bolsonaru te još nekim suverenistima (njima svima Papa hopše po žulju svojim evanđeoskim stavom o primanju izbjeglica). A Nuzzijeva knjiga je tempirana na tjedan zatvaranja Sinode, u pravi čas da sinodskim ocima i Papi „ukrade" spektakl.

U centru skandala je „afera Grolux". British Grolux Investments Ltd je autonomni financijski holding koji još otprije drugoga svjetskog rata na tlu Ujedinjenog Kraljevstva skrbi o investicijama Svete Stolice.

Kad je Italija Lateranskim ugovorima prije 90 godina Svetoj Stolici priznala suverenu teritorijalnost Države Vatikanskoga Grada i isplatila, makar djelomično, golemu vrijednost imutka koji je Kraljevina Italija zaplijenila univerzalnoj Katoličkoj crkvi na teritoriji bivše papinske Crkvene Države, bankarska obitelj Pacelli (stariji brat Francesco bio je pravni savjetnik u pregovorima s Italijom, mlađi Eugenio je 1939 postao Pio XII) sugerirala je Piju XI da se taj novac investira u raznim državama i u različite tipove investicija kako bi mu vrijednost rasla, a prihodi jamčili financijsku samostalnost Svete Stolice. British Grolux nije organ Svete Stolice, barem ne formalno, ali u njegovu Upravnom odboru zadnju riječ imaju delegati Uprave imutka Apostolske Stolice (APSA).

British Grolux je 2014 kupio na londonskoj adresi 176-206 High Street Kensington, dakle u elitnoj četvrti, zgradu sa 108 stanova i više od 5000 metara četvornih trgovinskog prostora, za oko 100 milijuna sterlinških funti, a sada je tržišna vrijednost tog kompleksa prepolovljena.

Zgrada je kupljena kada je funta bila najjača spram eura, te kada su cijene londonskih nekretnina bile na vrhuncu. U međuvremenu je funta pala, a londonske nekretnine su znatno izgubile na vrijednosti uslijed svih zavrzlama vezanih uz Brexit, tj. istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije nakon referenduma 2016. S druge strane, nitko ne iznosi podatak koliko ta palača rentira kroz najamnine – ali je lako moguće da je dio prostora ispražnjen te da se s eventualnim novim najmoprimcima ne mogu postići iste cijene.

Moglo bi se reći: poslovni rizik, pri kojemu je Brexit bio posve nepoznata varijabla. Da, ali u ustanovi gdje teorije urota bujaju kao zakon, odmah se upire prstom na krivca ako pripada protivničkoj „partiji", i odmah se postavlja pitanje tko je pritom omastio prste. Naime, crkveni dostojnici nisu poznati kao mrzitelji novca, uz veoma rijetke iznimke (koje ostali preziru kao demagoge, a ni ti ne žive isposnički).

Skandal je tinjao poprilično dugo. Doznali smo da je kupovinu, kao sumnjivu, nastojao rasvijetliti i tadašnji prefekt Tajništva za ekonomiju kardinal George Pell, ali on je nedugo zatim otpeljan u Australiju, gdje je sada u zatvoru zbog navodne pedofilije (presuda još nije pravomoćna, ali kazna jest).

Izbio je na vidjelo veoma skrovito, pa je eksplodirao u 48 sati. U utorak je dnevni Bilten Svete Stolice šturo objavio da su po prijavi Zavoda za religijska djela (IOR) i Ureda glavnog revizora, u nekim uredima Državnog tajništva odnosno autonomne Vlasti za financijsku informaciju Države (AIF) zaplijenjeni dokumenti i elektronski aparati (čitaj: kompjuteri, smartfoni ili sl.).

Ta savršeno neuobičajena obavijest načulila je uši svih novinara. Čudo unutar čuda bilo je da je ovaj put prijavu podnio IOR (poznat često kao „Vatikanska banka"), za koji smo se desetljećima navikli da bude predmet a ne pokretač istraga.

Zbrka je u prvi mah bila totalna. Čulo se da su posrijedi malverzacije s Novčićem sv. Petra (dragovoljnim prilozima mjesnih crkava Papi za njegovu diskrecionu karitativnu djelatnost), ali to je ini, neovisan skandal, koji već dulje traje i o kojemu nećemo ovaj put.

A onda se L'Espressov novinar Emiliano Fittipaldi (koji, kao ni Nuzzi, ne propušta podvaliti notorno kao senzaciju i staro kao novo, te „nabrijati" sve što može) domogao dokumenta kojim su petorica dužnosnika suspendirani, te im je zabranjen ulazak u Državu Vatikanskoga Grada, osim do zdravstvene službe, ali ako im dopusti sudbena vlast. Tako je otkriveno tko je pod istragom.

Najpoznatije ime je mons. Mauro Carlino, odnedavna pročelnik Ureda za informacije i dokumentaciju (takoreći obavještajne službe) Državnog tajništva, sa sjedištem u samoj Apostolskoj palači. Carlino je prethodno godinama bio sobni tajnik sadašnjeg kardinala Angela Becciua, trenutno prefekta Kongregacije za kauze svetih (u njegovim ladicama je i bl. Alojzije Stepinac). Dakle, bio je osobni tajnik i za svih godina što je Becciu, kao zamjenik, bio drugi čovjek Državnog tajništva.

Becciu nije suspendiran (nad kardinalima vlast ima samo papa, pa i on ograničenu), ali je moguće da je on glavni lik istrage, no to nije izvjesno. Becciu je jučer bio u audijenciji u Pape, ali tema je bila današnje priznavanje čuda odnosno herojskih kreposti devetero kandidata za blaženstvo (na prvom je mjestu Stefan Wyszyński).

O Carlinovoj „težini" svjedoči i podatak da on stanuje u Domu sv. Marte, gdje i Papa. Zabrana se ne odnosi na njegov smještaj.

Druga „velika riba" je AIF-ov ravnatelj Tommaso Di Ruzza, dakle glava ombudsmanske vlastî zadužene za nadzor financijskog poslovanja i Svete Stolice, i Države Vatikanskoga Grada. Di Ruzza je zet Antonija Fazija, krajnje pobožnoga bivšeg guvernera emisijske Banke Italije između Carla Azeglia Ciampija i Marija Draghija (ta imena dodatno govore o snazi te funkcije), prisiljenoga na ostavku i osuđenoga pravomoćno na dvije i pô godine zatvora zbog zloupotrebe povlaštenih informacija (a još jednu zatvorsku kaznu mu je „posušila" zastara).

Treći je po važnosti Fabrizio Tirabassi (bavi se financijskim investicijama u upravnom odjelu Državnog tajništva i Petrovim novčićem). Ostalih dvoje su Vincenzo Mauriello, uposlen u Urudžbenom zapisniku, te Caterina Sansone, zapravo tajnica.

Iako se istražuje po Državnom tajništvu, kardinal državni tajnik Pietro Parolin je potpuno po strani, praktički izuzet. Nije tajna da on nije htio primiti znanju ništa od financijskih poslova, prepustivši nadzor nad njima svom zamjeniku (a to je bio Becciu).

Znači, u vihoru istrage su neki koji bi upravo trebali paziti da se svinjarije ne dogode, odnosno da barem ne prođu nekažnjeno.

Ta vatikanska nadzorna financijska struktura dijelom je u kaosu, a dijelom obezglavljena.

Prefekt Tajništva za ekonomiju kardinal Pell je, dok je imao ovlasti, vodio žestoki boj s drugim dikasterijima koji nisu htjeli da im Apostolska palača njuška po prihodima i rashodima, Protiv njega se, zbog istih razloga, postavila i APSA. Otkad je Pellu papa Frane dao odsustvo da se brani pred sudom u Australiji (što je odmah objavljeno, ali je držano u tajnosti da mu je papa zabrano javno držati misu) to Tajništvo nema prefekta, faktički, a od isteka Pellova mandata ni juridički.

Prethodni glavni revizor vatikanskih računa Libero Milone je u ljeto 2017. prisiljen na ostavku pošto je protjeran iz Vatikanskoga Grada pod prijetnjom utamničenja ako pomoli nos na neke od ulaznih dveri. Navodno je njuškao gdje nije smio.

Svaki taj slučaj može imati specifično objašnjenje, ali njihov zbir svjedoči da su financije i njihova zakonitost preosjetljiv otvoreni nerv u vatikanskome šupljem zubu.

Red u Augijevu štalu vatikanskih financija pokušao je uvesti Benedikt XVI, izrijekom i u tu svrhu izabran, pa je prošao kao bos po trnju. Štafetu je preuzeo Frane, uporan jezuit koji se ne dâ lako skrhati, ali se već pet godina bakće s reorganizacijom Rimske kurije, a zasad je uspio provesti samo neke više kozmetičke nego suštinske rekonstrukcije Rimske kurije. I Frani sapunaju dasku neprestano.

Do novinara je doprla informacija da je papa Frane stalno u toku istrage te da je najavio da neće biti nikakva popusta nikome.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

U slučaju izvanrednih izbora

Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

17.10.2019. | 22:07
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

Sociolog objasnio

Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

17.10.2019. | 16:20
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

Udžbenik povijesti o postanku svijeta:

"Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

17.10.2019. | 13:00
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

Priprema za novi veliki val migranata

Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

17.10.2019. | 10:20
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

Strašno je bilo to vrijeme

Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

14.10.2019. | 20:40
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac pustio silovatelje da se brane sa slobode

Vjerovali ili ne

Sudac pustio silovatelje da se brane sa slobode

14.10.2019. | 16:30
Osumnjičene je prošlog petka privela policija, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda, svi su pušteni braniti se sa slobode unatoč brojnim dokazima od kojih su neke i sami snimili.
Osumnjičene je prošlog petka privela policija, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda, svi su pušteni braniti se sa slobode unatoč brojnim dokazima od kojih su neke i sami snimili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi Nobelovac - stari apologet velikosrblja

'Za Srbe nitko nije imao milosti'

Novi Nobelovac - stari apologet velikosrblja

13.10.2019. | 12:40
- Tijekom godina ratnog izvještavanja, tijekom kojih su vjerojatno i dalje zaista patili, i to vjerojatno sve više, oni su pred kamerama i magnetofonima međunarodnih snimatelja i izvještača, u međuvremenu upućeni, usmjereni, i na tuđ mig ("Ej, drugar!"), glatko i poslušno namješt
- Tijekom godina ratnog izvještavanja, tijekom kojih su vjerojatno i dalje zaista patili, i to vjerojatno sve više, oni su pred kamerama i magnetofonima međunarodnih snimatelja i izvještača, u međuvremenu upućeni, usmjereni, i na tuđ mig ("Ej, drugar!"), glatko i poslušno namješt
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fotografija iz oglasa koja vraća u djetinjstvo

Obodin de luxe

Fotografija iz oglasa koja vraća u djetinjstvo

10.10.2019. | 12:55
"Nove smo otad kupovali svakih četiri, pet godina po prilici i nijedan nije bio bolji. Naš bi Obodin de luxe, da smo ga ostavili, jaja, mlijeko, povrće, meso i ribu i dan-danas držao svježima, upravo kao onaj koji se ovih dana ispravan prodaje za osamsto kuna na popularnom intern
"Nove smo otad kupovali svakih četiri, pet godina po prilici i nijedan nije bio bolji. Naš bi Obodin de luxe, da smo ga ostavili, jaja, mlijeko, povrće, meso i ribu i dan-danas držao svježima, upravo kao onaj koji se ovih dana ispravan prodaje za osamsto kuna na popularnom intern
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postoji Sveučilište koje promovira knjigu protiv pobačaja

Ne staje na moliteljima pred bolnicama

Postoji Sveučilište koje promovira knjigu protiv pobačaja

9.10.2019. | 11:00
Grupe anonimnih zaposlenika i studenata pobunili su se protiv promocije peticijom, navodeći ozbiljne razloge za tu vrstu pobune.
Grupe anonimnih zaposlenika i studenata pobunili su se protiv promocije peticijom, navodeći ozbiljne razloge za tu vrstu pobune.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gospođu vezali za radijator, pustili je da se smrzne i umre

Nasilje nad starijima sve veći problem

Gospođu vezali za radijator, pustili je da se smrzne i umre

6.10.2019. | 14:55
Nasilje nad osobama starije životne dobi sve je veći problem u Hrvatskoj jer se u posljednje vrijeme bilježi sve više slučajeva zanemarivanja starijih osoba, ali i fizičkog, psihičkog te posebno ekonomskog zlostavljanja.
Nasilje nad osobama starije životne dobi sve je veći problem u Hrvatskoj jer se u posljednje vrijeme bilježi sve više slučajeva zanemarivanja starijih osoba, ali i fizičkog, psihičkog te posebno ekonomskog zlostavljanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacionalistima nema države bez nasilja

KLASA OPTIMIST

Nacionalistima nema države bez nasilja

6.10.2019. | 0:01
Neobični i šaljivi su domoljubni intelektualci, novinari, profesori, glumci i tamburaši, koji su zbog nekog razloga, alergije na pelud, iskrivljene kralješnice ili spuštenih stopala, ili naprosto stoga što su svoj život smatrali vrednijim od tuđih života, izbjegli služiti domovin
Neobični i šaljivi su domoljubni intelektualci, novinari, profesori, glumci i tamburaši, koji su zbog nekog razloga, alergije na pelud, iskrivljene kralješnice ili spuštenih stopala, ili naprosto stoga što su svoj život smatrali vrednijim od tuđih života, izbjegli služiti domovin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majka osuđena jer nije cijepila trogodišnje dijete

Kazna tri stotine kuna

Majka osuđena jer nije cijepila trogodišnje dijete

1.10.2019. | 12:45
"Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete", branila se na sudu majka Kristina.
"Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete", branila se na sudu majka Kristina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgubila život zbog onoga što svi stalno radimo

Ujutro pronašli beživotno tijelo

Izgubila život zbog onoga što svi stalno radimo

30.9.2019. | 11:15
Mnogi su naviknuli buljiti u svjetleće ekrane prije no što utonu u san, no, osim što se radi o nezdravoj navici, ona nas može koštati života.
Mnogi su naviknuli buljiti u svjetleće ekrane prije no što utonu u san, no, osim što se radi o nezdravoj navici, ona nas može koštati života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićena grupa koja je trgovala tek rođenom djecom

Unosan posao sve je češća praksa

Uhićena grupa koja je trgovala tek rođenom djecom

26.9.2019. | 16:10
Na mjestu zločina pronađeno je devet tisuća eura i deset mobitela koji su zaplijenjeni.
Na mjestu zločina pronađeno je devet tisuća eura i deset mobitela koji su zaplijenjeni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propalice i ponavljači nemaju se čega sramiti

Tudume se više ne smije diskriminirati

Propalice i ponavljači nemaju se čega sramiti

22.9.2019. | 12:05
Jedno je od najljepših postignuća samostalne Hrvatske da se tudume više ne smije diskriminirati. Blesani su ovdje zaštićeni. Onaj koji je jedva savladao zbrajanje i oduzimanje brojeva do dvadeset može se žaliti prosvjetnoj inspekciji i na kraju ipak doktorirati na strojarskom fak
Jedno je od najljepših postignuća samostalne Hrvatske da se tudume više ne smije diskriminirati. Blesani su ovdje zaštićeni. Onaj koji je jedva savladao zbrajanje i oduzimanje brojeva do dvadeset može se žaliti prosvjetnoj inspekciji i na kraju ipak doktorirati na strojarskom fak
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

Statistika je neumoljiva:

Ateisti su općenito uzorniji građani od vjernika

15.9.2019. | 13:00
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
Kažete li da ste ateist, župnici i vjeroučitelji vas sažaljivo pogledaju. O, sirota budalo! O, slijepče! O, nerazumno dijete, ponavljaju oni tužnim glasom, uvjereni kako znaju nešto što vi ne znate. Doživljavaju vas moralno manjkavim, nejakim, inferiornim, glupim. Zbunjeno se izm
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

'Informacije koje ne bi bile poznate'

Promjenama u Google pretrazi bit će istaknuti izvorni članci

13.9.2019. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

'Dok ne poplave od batina'

Izdegenečimo sve koji idu na cajke da nauče cijeniti slobodu

8.9.2019. | 15:55
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
Zabraniti jedan koncert zaista je najmanje što možemo napraviti za naše zaslužne i ugledne ratnike. Valjalo bi svakako zatvoriti i klubove i ugasiti radio stanice koje puštaju cajke, a njihove vlasnike i urednike poslati na mnogo godina u zatvor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

Nije ih lako nositi

Ova prezimena izazivaju crvenilo, ali i salve smijeha

28.8.2019. | 10:20
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
Promatramo li hrvatska prezimena, neizbježan je zaključak kako imamo petsto Papaka i preko pedeset Pičaka, dok Ustaša nema, Četnika ima 17, a Balija čak 555. Ne biste vjerovali, ali u Lijepoj su Našoj samo 83 Šupka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

'Svu zaradu usmjerit ćemo narodu župe'

Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva

26.8.2019. | 20:45
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal
Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu te su se za potrebe komercijal