Iz drugih medija

Objavljeno: 29.3.2021. u 9:45
Prikaza: 1283
|
Autor: Vladimir Matijanić / Index

Da, ima i toga!

Svećenik optužen za pedofiliju, što je Crkva poduzela?

root : Svećenik optužen za pedofiliju, što je Crkva poduzela?Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: slobodnadalmacija.hr)

Svećeniku optuženom za pedofiliju Crkva plaća starački dom osam tisuća kuna mjesečno.

HVARSKA biskupija mjesečno plaća osam tisuća kuna staračkom domu Domus Vitae u Supetru na Braču za smještaj don M.Z., svećenika kojemu se skoro tri godine sudi zbog pedofilije, piše Index čiji članak prenosimo u cijelosti.

Splitsko ga je Općinsko državno odvjetništvo još 2018. godine optužilo da je u više navrata "nad djetetom mlađim od 15 godina izvršio bludnu radnju uz primjenu odnosa zavisnosti djeteta o njemu (koja mu je podložna kao vjeroučitelju),čime bi počinio kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta - spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina" za što je predviđena kazna do tri godine zatvora te da je "počinio bludnu radnju prema istoj žrtvi kad je postala starija (između 15 i 18 godina) ranjivoj zbog njezine ovisnosti (koja mu je podložna kao vjeroučitelju), čime bi počinio kazneno djelo protiv spolne slobode - bludnu radnju" za što može dobiti do osam godina zatvora.

Suđenje do danas nije okončano, a svećenik se u međuvremenu preselio s Hvara, gdje je službovao u vrijeme počinjenja djela, u Split, pa u Supetar i tamo, zahvaljujući crkvenoj financijskoj velikodušnosti, utemeljenoj i na proračunskim izdvajanjima, provodi umirovljeničke dane.

U dogovoru s biskupom Crkva plaća za optuženog svećenika

O crkvenim uplatama za smještaj don M.Z. svjedoče i izjava Hvarske biskupije koju citiramo u nastavku teksta te dokument koji je polovicom lipnja prošle godine poslala supetarskom domu kao odgovor na zahtjev da uplati tromjesečni iznos najamnine: "Poštovani, sukladno Vašoj zamolbi od 15. lipnja 2020. i dogovoru sa biskupom Palićem, obavještavamo Vas da je na Vaš račun uplaćen iznos od 24.000,00 kuna za naredna 3 mjeseca (srpanj, kolovoz i rujan) boravka don M.Z. u domu. Napominjemo kako je nakon primljene uplate potrebno dostaviti račun ovom Ordinarijatu", stoji u dopisu s potpisom don Ivana Jurina, kancelara.

Prema priopćenju državnog odvjetništva objavljenom krajem svibnja 2018. godine "postoji osnovana sumnja da je21. travnja 2018. godine oko 19 sati u mjestu na srednjodalmatinskom otoku, u župnoj dvorani u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka. Tijekom večernje molitve okrivljenik je sjeo do nje na klupu i milovao je po tijelu, ali se žrtva uspjela istrgnuti i pobjegla je s mjesta događaja."

Nadalje, Općinsko državno odvjetništvo tvrdi da je M.Z. iz istih pobuda djevojku milovao po tijelu i to u rujnu 2017. godine "u staroj crkvi" te "tijekom školske 2016./2017. godine" neutvrđeni broj puta "dok je žrtva pohađala kao učenica sedmi i osmi razred osnovne škole".

Biskup izrazio "duboko žaljenje i suosjećanje"

Informacije objavljivane tih dana otkrivale su da ga je prijavila žrtvina majka te da je hvarski biskup Petar Palić, onaj koji je kasnije odobravao uplate za njegov smještaj u supetarskom domu, izrazio "duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno, biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", pisalo se u medijima. Papa je početkom ožujka ove godine imenovao Ranka Vidovića hvarskim biskupom, dok je Palić preuzeo Mostarsku biskupiju, ali je i "nastavio obnašati ulogu apostolskog upravitelja Hvarske biskupije".

Pitali smo biskupiju zašto plaća najamninu od osam tisuća kuna za optuženog svećenika.

"U odnosu prema klericima primjenjuju se redovito odredbe Zakonika kanonskoga prava za crkveno-pravno područje. Zakonik kanonskoga prava u kanonu 1350.§ 1 propisuje sljedeće: 'Pri izricanju kazna kleriku treba uvijek paziti da dotični ne ostane bez onoga što je potrebno za njegovo dolično uzdržavanje, osim ako se radi o otpustu iz kleričkog staleža.' Hvarska biskupija ispunjava svoje obvezu i prema kleriku i prema ustanovi u kojoj je smješten, sukladno poslovanju te ustanove", stoji u mailu koji nam je stigao iz Hvarske biskupije kao odgovor na pitanja, a potpisuje ga don Ivan Jurin.

Pitali smo ih i smatraju li problematičnim izdvajanje tolike novčane svote za osobu optuženu za djelo kakvo je don M.Z.-u stavljeno na teret: "Cijenu usluga određuje ustanova u kojoj su osobe smještene, ne biskupija. Hvarska biskupija, nažalost, nema za sada riješeno pitanje smještaja starijih i umirovljenih svećenika", rekoše za Index iz biskupije.

Sutkinja kaže: Dinamika suđenja je nešto usporena

Crkva mu, dakle, plaća smještaj kako bi ga dolično uzdržavala u skladu s odredbama Zakonika kanonskog prava, no što je s državom? Zašto ona nije riješila tri godine star slučaj? Optužnica protiv don M. Z. podignuta je 20. rujna 2018. godine, potvrđena je rješenjem splitskog Općinskog suda od 3. prosinca iste godine. Ponavljamo -2018.

Općinski sud u Splitu o navedenom predmetu:

"Dodijeljen je u rad sutkinji Magdi Davidović Glumac, rasprava je započela, održano je, prema podacima u sustavu eSpisa, 10 ročišta, okrivljeniku su bile određene mjere opreza zabrane približavanja oštećenici i zabrane uspostavljanja veze s njom koje su 26. 6. 2020. ukinute", odgovoreno nam je s Općinskog suda.

Pitali smo i smatraju li da se suđenje odvija optimalnom dinamikom. Sa suda su nam prenijeli kako sutkinja Davidović Glumac opaža da je "dinamika rasprave nešto usporena budući da je rasprava koja je bila zakazana tijekom prošlog proljeća odgođena zbog pandemijskih restrikcija (po odluci predsjednice suda održavale su se samo rasprave najvišeg stupnja hitnosti), sljedeća rasprava ponovno nije bila održana jer je okrivljenik smješten u Dom za starije i nemoćne osobe, čijim korisnicima je bilo ograničeno kretanje, rasprava nakon se također nije mogla održati jer je okrivljenik bio COVID-pozitivan ili u samoizolaciji, dok posljednja rasprava nije održana zbog bolovanja sutkinje, a i branitelj okrivljenika je bio izvijestio sud o njegovom tadašnjem lošem zdravstvenom stanju tako da postoji mogućnost da će biti potrebno vještačenje njegove raspravne sposobnosti. Inače u ovom predmetu su izvedeni svi potrebni dokazi te je preostalo samo još iznošenje okrivljenikove obrane i zaključenje rasprave. Ujedno napominjem da okrivljenik prilikom očitovanja o optužbi na početku rasprave nije priznao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret", informiraju Index s Općinskog suda u Splitu.

Ukinute mu mjere opreza jer se pridržavao obveza

"Mjere opreza su ukinute iz razloga što se okrivljenik u periodu od preko dvije godine uredno pridržavao svojih obveza te nije manifestirao bilo kakvu volju za ponavljanjem kaznenih djela prema žrtvi ili općenito za upuštanjem u počinjenje novih kaznenih djela. Stoga, uzimajući u obzir vrijeme dosadašnjeg trajanja mjera opreza u kojem nije zabilježeno ponavljanje bilo kakvih inkriminiranih radnji od strane optuženika prema žrtvi, a naročito uvažavajući činjenicu da optuženik i žrtva više ne žive u istom mjestu, kako je to bilo u vrijeme određenja mjera opreza, zaključeno je da su mjere opreza u ovom slučaju postigle svoju svrhu te da nema više razloga da se njihovo trajanje i dalje produljuje", pišu za Index s Općinskog suda u Splitu.

I dok sa suda najavljuju vještačenje do nove raspravne sposobnosti, mi smo u četvrtak nazvali dom i doznali da je otišao u Split na okulistički pregled. Interesirali smo se za njegovo stanje te doznali da je dosta dobro i komunikativan. On nam je, pak, u kraćem telefonskom razgovoru odbio dati izjavu. Stoga ćemo vas uputiti na jedan stariji osvrt na njegov lik i djelo, iz vremena kada je opisivan kao predani maslinar i veliki domoljub.

A sada plaćamo njegov boravak u domu jer, htjeli ili ne, financiramo Katoličku crkvu.

Bila je ovo lekcija iz vjeronauka. Ne najkraća, ali značajna.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći problem je nedostatak radnih mjesta

Mladi odlaze iz Lijepe Naše

Najveći problem je nedostatak radnih mjesta

11.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o novoj velikoj pobjedi partnera Šegote i Kožića

Korak do prava na posvajanje

Priča o novoj velikoj pobjedi partnera Šegote i Kožića

7.5.2021. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni koji su jebali te klinke, išli su tu na mise sa ženama'

Želi biti osvetnik djevojčica

'Oni koji su jebali te klinke, išli su tu na mise sa ženama'

30.4.2021. | 18:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među crvenim beretkama i Brođanin Slaven

Danas u Kninu

Među crvenim beretkama i Brođanin Slaven

28.4.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Namješteni državni kredit odobrili su Marić i Horvat

Kredit zbog kojeg Uskok tereti Žalac

Namješteni državni kredit odobrili su Marić i Horvat

27.4.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U zgradama za mlade pravi je baby boom'

Reportaža o popularnoj gradskoj mjeri

'U zgradama za mlade pravi je baby boom'

25.4.2021. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmišljali su o odlasku, no ipak su ostali u Slavoniji

Ovo je njihova priča

Razmišljali su o odlasku, no ipak su ostali u Slavoniji

23.4.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisu utvrđene pogreške u radu

Konačni nalaz Komore socijalnih radnika:

Nisu utvrđene pogreške u radu

23.4.2021. | 13:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nakon cijepljenja se moguće zaraziti?

Koronavirus

I nakon cijepljenja se moguće zaraziti?

21.4.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju prijemni za još jedan popularan studij

Čekaju potvrdu Senata

Ukidaju prijemni za još jedan popularan studij

19.4.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sprema im se još jedan udar?

Uz korona krizu

Sprema im se još jedan udar?

18.4.2021. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jako mi se sviđa da nema kamera'. Prenosili ih na YouTubeu.

Marić Berošu kad misli da ih se ne snima

'Jako mi se sviđa da nema kamera'. Prenosili ih na YouTubeu.

16.4.2021. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podnijeli kaznenu prijavu protiv J. Veljače i N. Janjić

Socijalni radnici u spontanoj incijativi

Podnijeli kaznenu prijavu protiv J. Veljače i N. Janjić

13.4.2021. | 13:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Croatia full of uhljebs'

Zbog ovoga završio na sudu:

'Croatia full of uhljebs'

13.4.2021. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro došli u svijet nelogičnosti, nepravde i bespomoćnosti

Za one koji žele čitati s razumijevanjem

Dobro došli u svijet nelogičnosti, nepravde i bespomoćnosti

10.4.2021. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će 'otkrivati' covid-putovnica?

Uz olakšano kretanje ljudi u EU

Što će 'otkrivati' covid-putovnica?

8.4.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djevojčica je i dalje u teškom i po život opasnom stanju.'

Ministar Josip Aladrović:

'Djevojčica je i dalje u teškom i po život opasnom stanju.'

3.4.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devet godina od smrti bebe - suđenje i dalje traje

Slučaj iz Slavonskog Broda

Devet godina od smrti bebe - suđenje i dalje traje

2.4.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :