Popis namirnica koje ne treba držati u hladnjaku.(Foto: amazon.de)
Nerijetko mislimo kako će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku. Saznajte u nastavku o kojim je proizvodima riječ.
LISTA proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što neki misle. Naime, pokazano je kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u hladnjaku, a još je više onih koji ne znaju koje namirnice ne moraju zauzimati taj vrijedan prostor.
Mogli ste primijetiti u nekim trgovačkim centrima kako jaja uopće ne stoje u hladnjacima. I tu nema ništa loše jer u Europi to nije
neophodno zato što se možemo pohvaliti idealnom klimom koja pogoduje
dugotrajnosti i svježini ove namirnice. Naravno, ljeti to ipak, zbog rasta
temperature, ne bismo preporučili, piše Zivim.hr.
Dinje, banane, ananas, kivi i limun ne vole niske
temperature pa ih zbog toga treba držati što dalje od hladnjaka jer u njemu
gube okus i aromu. Moguće ih je privremeno staviti u hladnjak samo nakon što ih
narežemo. No, ako kupimo vrlo zrelu dinju ili kivi, bilo bi idealno da ih čim
prije pojedemo. Naime, tako zrelo voće u hladnjaku će u potpunosti izgubiti sve
ono zbog čega ga volimo jesti.
U 'frižideru' će se brzo isušiti i osnovni dodaci svake dobre juhe
- mrkva, peršin, celer i koraba. Stoga ih je najbolje čuvati na suhom i tamnom
mjestu, primjerice u izbi. Isto tako, držanjem u hladnjaku i rajčica gubi
svoju aromatičnost i sočnost jer niske temperature dovode do raspadanja šećera,
kiselina i mirisa, piše Zivim.hr. Preporuka je da se zato rajčice, bez obzira o
kojoj je vrsti riječ, skladište na sobnoj temperaturi, na svijetlom mjestu, no
ne i na suncu.
Za svježe krastavce temperatura bi
trebala biti veća od 7°C, a poznato je kako je poželjna temperatura hladnjaka
oko 4 stupnja. Ako krastavce, dakle, stavite u hladnjak, oni će požutjeti i
omekšati mnogo brže.
Iako vas pretinci u hladnjaku (pogotovo
u onim modernijim) mogu natjerati da napravite pogrešku i u njih odložite ikrumpir - to definitivno ne biste smjeli. Hladnoća hladnjaka pretvorit će škrob
u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno
hladno i mračno mjesto su najbolji za čuvanje krumpira.
Luk, poput krumpira, često ide u
prikladne pretince u hladnjacima, iako to uopće nije potrebno. Ono što luk zaista
voli je cirkulacija zraka zato ga je dobro uvijek izvaditi iz plastične vrećice
pa čak i mrežice u koju zna biti pakiran. I jedan savjet - držite ga podalje od
krumpira jer će mu ova namirnica ubrzati proces razgradnje, odnosno truljenja. Niska temperatura pogoršava njegov ukus
i zdravstvena svojstva. Bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom, suhom i
tamnom mjestu. Tamo može ležati i do pet mjeseci.
Baš kao što ocat ne treba čuvati u
hladnjaku tako ne treba ni dresinge koji su napravljeni na njegovoj osnovi. Ako
ih stavite u hladnjak, prije će se zgusnuti i postati "oštrijeg"
okusa.